Home Seks Wat is tantra seks? Wanneer de ervaring belangrijker is dan het hoogtepunt

Wat is tantra seks? Wanneer de ervaring belangrijker is dan het hoogtepunt

8 minuten leestijd
0
tantra

Tantra seks, alleen de term roept al een hoop spanning en mysterie op. Tantra is gericht op de spiritualiteit en heeft als doel om de mannelijke en vrouwelijke energie op erotische wijze samen te laten komen. Tantra kan daarom ook wel worden gezien als de sleutel tot seksueel plezier en mentale kracht, gecombineerd met rituelen.

Tantra zorgt ervoor dat je nog veel intenser kunt genieten van seks en dat het je nieuwe energie geeft. Die seksuele energie komt weer ten goede van de creativiteit en dat helpt je in alle facetten van het leven. Dat klinkt als een win-win situatie en daarom storten zich steeds meer mensen op tantra seks. En ook wij zijn om.

We leggen daarom graag uit waarom de ervaring belangrijker is dan het hoogtepunt. Ook mogen de nodige tips en trucs uiteraard niet ontbreken: we hebben er 7 voor je. Nieuwsgierig naar het onbekende?

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Wat is tantra seks?

Tantra geeft je nieuwe rituelen die voor rust zorgen en het mogelijk maken om vaker en langer van seks te genieten. Hoewel tantra vaak synoniem staat voor een seksuele ervaring, gaat het in feite om niets anders dan verbinding — of dat nu met jezelf is of tussen jou en een partner.

Het woord zelf is weer afgeleid van het Oudindisch, een heilige schrijftaal van onder meer het boeddhisme en hindoeïsme, en betekent het ‘weven van energie’’. In de praktijk gaat tantra over verlichting: het draait om het transcenderen van zowel het seksuele als het spirituele niveau door plaats te maken voor diepe, meditatieve, en intieme seks.

Leer je lichaam kennen

Net als bij bijvoorbeeld yoga gaat bij tantra alles over fysiek en spiritueel bewustzijn. Wanneer je tantra leert en beoefent, word je vanzelf meer afgestemd op je lichaam, wat voor een plezierig gevoel zorgt en wat plezier überhaupt is. Hierdoor kun je een stuk beter op de wensen en behoeften van je lichaam letten. Bovendien stromen de energieën die je tijdens tantrische seks kanaliseert door je lichaam en kunnen ze je orgasme versterken.

Leer het lichaam kennen van je partner

Tantra is niet alleen gericht op het bereiken van een hogere staat van lichaamsbewustzijn. Het kan ook gaan om het creëren van een diepere, meer harmonieuze band met je partner. Wanneer je tantra beoefent, leren jij en je partner lichamelijk en spiritueel in samenhang te zijn en elkaar energie te geven die blijft hangen, ook nadat je klaar bent met de seks.

Tantra stelt je ook in staat om alle aspecten van je persoonlijkheden te verkennen en uit te breiden, zodat je de ander echt van binnen en van buiten leert kennen. Letterlijk en figuurlijk.

yoga meditatie

Hoe bereid je je voor?

Dat klinkt op zich allemaal vrij zweverig, maar wat we willen dat je snapt is dat het hier ook om een spirituele ervaring gaat. Dat betekent ook dat je tantra seks moet voorbereiden door je zowel mentaal als fysiek klaar te stomen voor de ervaring. Daarbij speelt onder meer de harmonie tussen jou, je partner, en de ruimte een belangrijke rol.

 • Probeer je partner niet te overweldigen met informatie. Leg in plaats daarvan uit wat je al fijn vindt aan je seksleven en hoe je denkt de ervaring nog beter te kunnen maken.
 • Luister naar wat je partner daarop te zeggen heeft. Je partner kan er enthousiast van worden, maar ook afkeer krijgen. Of vermoedelijk zelfs: ergens tussen enthousiasme en verbazing inzitten. Enfin, luister naar je partner.
 • Vraag om begeleiding. Als je partner openstaat voor tantra, zoek dan een tantra specialist die jullie beiden kan begeleiden zodat jullie meer leren over de beoefening.
 • Tantra is een spirituele oefening, wat betekent dat je geest net zo veel in het spel voorkomt als je lichaam. Als je tantra beoefent, verbind je je lichaam, geest en ziel. Een heldere mindset en bereidheid om uit je comfortzone te stappen zijn belangrijk om die delen van jezelf te verenigen. Sommige mensen vinden dat het besteden van 10 tot 15 minuten aan meditatie nodig is om je klaar te stomen voor tantra.
 • Focus op ademwerk. Neem de tijd om zachtjes in te ademen tot in je buik en onderrug, en kom in contact met wat er allemaal in je omgaat tijdens het ademen; of het nu stress is of complete rust.
 • Strek een paar minuten. Terwijl je elke ledemaat strekt, maak je je hoofd leeg van alle negatieve gedachten die in je hoofd zitten. Hoe meer je gedachten je kwijt raakt, hoe meer lasten er van je rug vallen.
 • Besteed minstens 30 minuten per dag aan een dagboek. Werk door de gedachten heen die je bezighouden en zet ze op papier.

De ruimte

Tantra is een holistische oefening. Het gaat niet zozeer om seks of orgasmes, maar het gaat om de reis ernaartoe. Jouw omgeving heeft dan ook een directe invloed op de mate waarin je kunt ontspannen en van die reis kunt genieten. Is het rommelig en druk in de kamer? Dan kun je er donder op zeggen dat je veel moeilijker in de stemming komt, dan wanneer de kamer in balans is. Pas daarom ook de ruimte af op de ervaring:

 • Zorg ervoor dat de ruimte een aangename temperatuur heeft: niet te warm, maar toch ook zeker niet te koud.
 • Creëer nog meer sfeer met kaarsen of gloeilampen. Kaarslicht voegt immers romantiek toe aan de ruimte, terwijl zachte rode bollen de ruimte een sensueel tintje geven.
 • Vul de ruimte met je favoriete geur. Steek een geurkaars aan, verspreid een etherische olie, brand wierookstokjes, of hang bloemen op. Kies een geur die je een intiem gevoel geeft, maar die niet overweldigend is.
 • Maak de ruimte zo zacht en comfortabel mogelijk. Leg bijvoorbeeld een satijnen deken in de ruimte en leg er een paar zachte kussens neer.
 • Creëer een romantische of sensuele sfeer: denk bijvoorbeeld aan muziek die ervoor zorgt dat je in de stemming komt.

geur

Meditatie

Meditatie is een geweldige manier om jezelf te bevrijden van alles wat je in het leven tegenhoudt. Laat tijdens het mediteren je energie naar beneden in de aarde stromen. Laat die energie opbouwen en door je lichaam verspreiden, waardoor je steeds meer kracht krijgt.

Zelfmassage

Maak van je zelfmassage een volledige lichaamservaring. Koop je favoriete olie of lotion en giet het over je huid. Terwijl je de olie of lotion inwrijft, moet je jouw buik, lies, binnenkant van de dijen, armen, nek en borst masseren.

Masturbatie

Masturbatie is in dit geval niet gericht op het zo snel mogelijk klaarkomen. Neem in plaats daarvan de tijd om aan te voelen wat je het meeste voldoening biedt. Raak jezelf op andere manieren aan en zorg dat het allemaal op een lager tempo gebeurt dan normaal.

Onthoud verder:

 • Adem diep en langzaam in: of je nu mediteert of masturbeert, sta je adem toe om verbinding te maken met je lichaam en tintelingen door je lichaam te sturen.
 • Voel je één met je gevoelens: in plaats van je gedachten te laten afdwalen, let je op alles wat je lichaam voelt.
 • Sta jezelf toe om een ​​volledig scala aan emoties te ervaren: dit stelt je weer in staat om je energie volledig te benutten.
 • Stel doelen: weet wat je uit je tantra-sessie wilt halen; of het nu gaat om een ​​intense orgasme of om je simpelweg prettiger in je vel te voelen.

man vrouw

Hoe je het moment opbouwt met een partner

Onthoud dat tantra verder gaat dan seks alleen. Jij en je partner kunnen tantrische principes implementeren in andere praktijken die het moment kunnen opbouwen. Sterker nog: het is niet eens verplicht om daadwerkelijk seks te hebben. Toch zullen we er voor het gemak van uitgaan dat je wilt gaan voor een nieuwe, seksuele ervaring. Denk daarom aan:

 • Voorspel: dit kan alles zijn wat je maar wilt: oraal, een massage, samen douchen. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat jij en jouw partner jullie volledig geven.
 • Ga voor je partner zitten. Kijk elkaar in de ogen. Begin je lichaam langzaam te beginnen terwijl je ademt.
 • Begin na 5 minuten elkaar sensueel aan te raken en masseer om de beurt elkaars armen, benen, nek en andere lichaamsdelen.
 • Begin na nog eens 5 minuten te zoenen en beperk het tot zoenen. Concentreer je op elke lichamelijke tinteling die je op dat moment voelt.
 • Seks (optioneel): als je ervoor kiest om seks te hebben, doe het dan heel langzaam. En wees niet bang om creatief te zijn. Probeer nieuwe posities uit, raak elkaar op nieuwe manieren aan en verken nog niet eerder opgegraven verlangens. Maar bovenal, dompel jezelf volledig onder in de ervaring en laat de spanning toenemen terwijl je tijd besteedt aan de ene oefening voordat je verder gaat met de volgende.
 • Samen liggen of knuffelen: door met je partner te liggen, kun je energieën uitwisselen en met elkaar verweven, waardoor een diepere verbinding wordt gekoesterd.
 • Lepeltje lepeltje is bijvoorbeeld één van de manieren om die connectie te vinden. Lig lekker dicht bij elkaar, met je hart en buik op één lijn.
 • Blijf een paar ogenblikken stil liggen, begin dan met het harmoniseren van je ademhaling en laat de energie vrij tussen jullie lichamen en geesten stromen.

Waar je aan moet denken

 • Laat de intensiteit opbouwen. Kijk zo lang mogelijk in elkaars ogen zonder te knipperen.
 • Synchroniseer jullie ademhaling: adem samen in en uit. Ook kunnen jullie eventueel het tegenovergestelde doen, als de één inademt, ademt de ander uit.
 • Vertel je partner wat je prettig vindt. Doe dat tijdens de aanrakingen zodat de boodschap onmiddellijk en op de meest intense manier overkomt.

Het effect van tantra

Je kunt je voorstellen dat tantra seks zoveel meer is dan een reguliere vrijpartij. Bij tantra werk je naar een moment toe waarbij jullie lichamen, geesten en zelfs de ruimte volledig worden afgestemd op de ervaring. Anders dan een vluggertje bijvoorbeeld gaat het in dit geval om de hele reis, die in het meest gunstige geval, even duurt. Dat moet een spirituele reis zijn waarbij je seksueel genot voelt, maar waarbij je je ook tot rust voelt.

Vergelijk dat maar eens met het effect van een normale vrijpartij. Terwijl een normale vrijpartij je een rood hoofd kan bezorgen net als moeheid en en een zweterig lijf, zorgt een tantra sessie er juist voor dat je nieuwe energie vindt. Je voelt je relaxed, je hart klopt op een prettig tempo, en je voelt je in hogere sferen. Het is al met al een hele natuurlijke, extatische ervaring.

eerste stap

7 tips en tricks voor tantra seks

Tantra is niet eenduidig en er zijn dan ook tal van manieren om het te beoefenen. Zo moet je voor jezelf bepalen waar jij je het meest prettig bij voelt. Doe het stap voor stap, zoals jij het comfortabel vindt. Reden om je 7 tips en tricks te geven:

 1. Ga langzaam te werk: een belangrijk onderdeel van tantra is om alles dieper te leren voelen en ervaren. En dat doe je door het heel langzaam aan te pakken. Haast je vooral niet, maar ontspan je geest en geniet van elke seconde.
 2. Naakt zijn is optioneel: je kunt gekleed beginnen en gekleed blijven of poedelnaakt zijn: het is aan jou. De sleutel is om te doen waar jij je prettig bij voelt.
 3. Let op je ademhaling: diepe ademhaling is een essentieel onderdeel van tantra. Door je te concentreren op je ademhaling, sta je jezelf toe bewust aanwezig te zijn in het moment en jezelf onder te dompelen in de ervaring.
 4. Benut al je zintuigen: steek geurkaarsen aan, zet sensuele muziek op. Raak jezelf of je partner aan, staar elkaar in de ogen, proef de smaak van je partners lippen. Door al je zintuigen te gebruiken, worden de gevoelens nog veel intenser.
 5. Verken het hele lichaam van jezelf en je partner: wrijf langzaam met je handen over het lichaam van jezelf en je partner. Gebruik je tong en lippen om elke centimeter van je partners lichaam te verkennen.
 6. Experimenteer: kinky seks en BDSM bevatten bijvoorbeeld ook veel tantrische ideeën. Je kunt het daarom net zo gek maken als je wilt. Denk buiten de kaders.
 7. Werk langzaam op: je hoeft er niet meteen volop te gaan met tantra. Je kunt je normale seksuele handelingen ook uitvoeren en daar nieuwe tantra principes aan toevoegen zodat je op spelenderwijs kennis maakt met deze nieuwe wereld. De combinatie van het bekende met het onbekende kan je de reis van je leven geven. Geniet ervan!

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 smoesjes die vrouwen gebruiken als ze geen seks willen

Mannen willen vaker seks dan vrouwen. Daarom zeggen mensen ook wel dat vrouwen een reden n…