Vraag je te veel aandacht in een relatie? 9 tekenen die dat bevestigen

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

We hebben allemaal een behoefte aan aandacht. Het zit in onze natuur. We verlangen er allemaal naar begrepen, gesteund, geliefd en geaccepteerd te worden. Dat je aandacht vraagt van je partner is dus helemaal niet verkeerd. Maar te veel aandacht vragen doet meer kwaad dan goed.

In een nieuwe relatie is het vrij normaal om veel aandacht te vragen. Alles is opwindend, spannend en je kunt niet wachten om elkaar weer te zien. Je begint de dag met een “goedemorgen”-bericht om het app-contact voor vandaag weer op te starten. Gedurende de dag houdt het appen niet op. Je deelt wat je aan het doen bent, hoe je werkdag verloopt en als de dag bijna voorbij is ben je verheugd op wat komen gaat: “Ik kan niet wachten om je straks weer te zien!

Dag in, dag uit wordt dit herhaald en je bent helemaal happy met hoe het gaat. Zelfs als je partner een avondje weg is app je verder om te weten waar hij of zij is. Met wie. En wat ze aan het doen zijn. Maar dan komt de verrassing: je partner vindt dat je te veel aandacht vraagt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je partner het er met anderen over heeft, of als je anderen erover hoort praten, dan gaat het vaak op deze manier:

“Bah, ze wil zoveel aandacht. Ze appt de hele tijd en wil altijd weten waar ik ben.”

“Ugh, hij laat me maar niet met rust. Het is te gek voor woorden. Hij wil elk moment samen zijn.”

De details in deze gesprekken verschillen, maar de boodschap is hetzelfde. Te veel aandacht vragen is een slechte eigenschap. Er wordt minachtend gesproken over aandachtvragende partners. Maar hoe weet je dat je te veel aandacht vraagt?

Vraag ik te veel aandacht?

Een gezonde relatie zou je blij moeten maken. Het geeft je een goed gevoel over jezelf en je leven. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Soms voel je je onzeker in de relatie, angstig en heb je bevestiging nodig.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als dat af en toe gebeurt, dan versterkt het de relatie en geeft het je partner de kans om er voor je te zijn. Als het te vaak gebeurt, en verandert in een ongezond gedragspatroon, kan het stress en jaloezie tot gevolg hebben – totdat je partner zich verstikt voelt. En op dat moment vraag je te veel aandacht. Dit zijn 9 tekenen dat je te veel aandacht vraagt van je partner.

1. Je bent continu in contact

Appen met je partner is een leuke manier om te laten weten dat je aan elkaar denkt. Hier en daar een kus-emoji kan een stressvolle werkdag verlichten. Maar als je gesprek eenzijdig lijkt te zijn, dan is dat een sterk teken. Komt het onderstaande je bekend voor?

  • Jij neemt altijd het initiatief.
  • Je stuurt een nieuw bericht voordat het vorige bericht is beantwoord.
  • Je verstuurt meerdere berichten achter elkaar zonder antwoord te krijgen.
  • Je vraagt je af wat er is als je niet meteen antwoord krijgt.
  • Jij verstuurt meer (of langere) berichten dan je partner.

2. Je mist je partner nooit

Je mist elkaar nooit… omdat je altijd bij elkaar bent. Wat je ook doet en waar je ook bent, je partner moet mee. Je bent geen moment apart. Het is een ongezonde situatie wanneer twee mensen geen onafhankelijkheid kunnen behouden.

3. Je hebt behoefte aan geruststelling

Een constante behoefte om gerustgesteld te worden is vermoeiend. Je vindt jezelf ‘dik en lelijk’? Je partner stelt je gerust: “Zeg dat nu niet. Je bent prachtig!” Maar hoe vaak je partner dat ook tegen je zegt, het is nooit genoeg om je gerust te stellen.

4. Je voelt je depressief als je niet samen bent

Elkaar missen wanneer je één of meerdere dagen niet samen slaapt is compleet normaal. Jezelf huilend naar bed slepen omdat je je partner mist niet. Dit is een teken dat je te veel aandacht vraagt en krijgt in je relatie.

relatie gaat te snel

5. Je gaat veel te snel

Het aandacht vragen in een relatie heeft vaak een achtergrond van een negatief zelfbeeld. Als je jezelf ‘dik en lelijk’ vindt, dan klamp je je vast aan iemand die zegt dat je prachtig bent. Met een angst om deze persoon te verliezen, ga je sneller dan wat als normaal wordt gezien.

6. Je blijft je partner (ongevraagd) pleasen

Zelfs als het ten koste gaat van jezelf blijf je doorgaan met pleasen. Je wil de goedkeuring van je partner, waardering en compenseert daarmee je “gebreken”. Het gaat er niet zozeer om dat je je partner een plezier wilt doen, maar meer om niet afgewezen te worden.

7. Je hebt een laag gevoel van eigenwaarde

Je hebt een relatie. Met deze persoon wil je dus veel tijd doorbrengen. Maar je kunt ook te veel tijd samen doorbrengen zodat je je eigen identiteit kwijtraakt. Je kunt afhankelijk worden van je partner. Als je niet weet wie je bent en wat je zou moeten doen als de relatie vandaag zou stoppen, dan ben je te afhankelijk.

8. Je claimt je partner

Je partner wil een avondje uit met vriend(inn)en. Jij wil dat niet: “Je laat me toch niet alleen?” Dankzij dit claimgedrag ontneem je je partner de vrijheid en geef je onvoldoende ruimte. Dit leidt tot een verstikkende relatie.

9. Je bent enorm jaloers

Een gezonde vorm van jaloezie in relaties is niets om je druk over te maken. Omdat je partner veel voor je betekent, kun je (tijdelijk) het gevoel krijgen dat je dat niet wilt missen in je leven. Als deze jaloezie ertoe leidt dat je je partner regels oplegt in het contact met anderen of op een andere manier in bedwang houdt, dan is dit een vorm van onderdrukking.

Aandacht vragen van je partner is geen karakterfout. Het is een gedragspatroon dat de kop opsteekt wanneer je je onzeker voelt over jezelf – iets waar je aan kunt werken.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie