Home Liefde Sarmassofobie: wanneer de angst voor het liefdesspel te veel wordt

Sarmassofobie: wanneer de angst voor het liefdesspel te veel wordt

4 minuten leestijd
0
angst man

Sommige mensen vinden het niet fijn om op date te gaan. Ze gebruiken bijvoorbeeld als excuus dat ze ‘happy single’ zijn. Een leven alleen is voor hun wel prima. Tenminste, zo laten ze het overkomen naar de buitenwereld. Toch zit er vaak meer achter. En dan komt het begrip sarmassofobie om de hoek kijken. Een term waar waarschijnlijk nog niet veel mensen van gehoord hebben. Maar wat houdt deze term precies in?

Wat is sarmassofobie?

Daten is een begrip dat veel voorkomt in onze huidige maatschappij. Het is redelijk ‘normaal’ om te daten. De meeste mensen willen immers eindigen met een persoon en niet voor altijd eenzaam zijn. Alleen blijven kun je voorkomen door op date te gaan, maar dit is niet voor iedereen even makkelijk.

Degenen die het niet doen, geven aan dat ze het wel prima vinden of zeggen dat ze niet van blind dates houden. Hoe kun je er nu achter komen dat iemand zich daadwerkelijk happy single voelt of dat diegene een fobie heeft voor de liefde? Deze fobie voor de liefde wordt ook wel sarmassofobie (of malaxofobie) genoemd.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Wanneer iemand aan sarmassofobie lijdt, ervaart deze persoon een obstakel bij het versterken van een liefdesband met iemand anders. Het aangaan van een relatie zal voor deze persoon dus erg moeilijk zijn. Daarbij gaat sarmassofobie vaak gepaard met de angst om zwanger te worden. Zelfs al zou het een date zijn zonder verwachtingen, wordt deze angst voor daten gekoppeld met de angst voor zwangerschap of seks.

Er zijn namelijk mensen die bang zijn om zwanger te raken door seks. En als ze dan op date zouden gaan, hebben ze de verwachting dat er seks plaatsvindt tijdens een date. De angst voor de zwangerschap vertaalt zich dan naar een angst om te daten. Het een hangt dus samen met het ander. De persoon met sarmassofobie heeft het idee dat hij of zij geen controle heeft over de situatie. En dat kan erg beangstigend werken.

De kenmerken van deze datefobie

Mensen die last hebben van sarmassofobie beschikken over meerdere kenmerken. Zo hebben zij een irrationele en aanhoudende angst voor de liefde. Ze hebben angst om te daten, maar deze angst is niet op feiten gebaseerd. Desondanks blijft de angst aanwezig.

Daarnaast voelen mensen met sarmassofobie zich vaak nerveus of angstig. Dit gebeurt in situaties waarbij dit eigenlijk niet zou hoeven. Ook zijn zij vaak gefrustreerd, omdat deze fobie met tegenstrijdigheid geassocieerd wordt. Ze willen enerzijds graag met iemand samen zijn, maar zijn anderzijds bang voor de liefde.

Over het algemeen staat deze fobie bekend als ongewoon. Toch was het voor deskundigen mogelijk om meer te weten te komen over sarmassofobie. Het is een zeldzame fobie, maar herstel is wel degelijk mogelijk. Het is belangrijk om een passende oplossing te vinden, zodat daten niet meer spannend wordt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Fysieke kenmerken

Naast de kenmerken die zich in het hoofd van de persoon afspelen, zijn er ook fysieke signalen te herkennen. Deze signalen uiten zich op lichamelijke manier. Zo zorgt sarmassofobie bijvoorbeeld voor een verhoogde activiteit van het centrale zenuwstelsel. Dit zijn meerdere symptomen die zich voordoen bij sarmassofobie:

  • Hyperventilatie, of tenminste een snellere ademhaling. Dit komt voort uit de angst van de persoon.
  • Veelvuldig zweten. Zweten kan een reactie zijn op de snellere ademhaling.
  • Het gevoel dat je kunt stikken. Mensen die niet meer weten wat zij moeten doen of zeggen kunnen het gevoel krijgen dat zij stikken.
  • Duizeligheid of zelfs de neiging tot braken. Stress uit zich doorgaans in (de neiging tot) braken. Zo zullen mensen die denken dat zij moeten braken ook sneller moeten braken.
  • Een verhoogde hartslag. Vaak gaat dit gepaard met een snelle ademhaling.
  • Grotere spanning op de spieren. Spieren zijn gevoelig voor stress en angst, waardoor deze onder spanning kunnen komen te staan.

Gedragskenmerken

Ook is er aan het gedrag het een en ander op te merken bij mensen die last hebben van sarmassofobie. Zo zullen zij, wanneer zij in de verleiding komen of iemand aantrekkelijk vinden, deze situatie zo snel mogelijk ontvluchten. Ook proberen zij zulke situaties juist te vermijden, bijvoorbeeld door überhaupt niet te daten of door zich niet open te stellen voor anderen. Het grootste kenmerk op het gebied van gedrag is ontwijking.

Een persoon met sarmassofobie zal er alles aan doen om de controle te behouden over de situatie. Iedere betrokkenheid met een liefdessituatie wordt dus vermeden. Daarmee wordt voorkomen dat zij geen controle te hebben over de onhandelbare situatie. Komt hij of zij toch in zo’n situatie terecht? Dan zal deze persoon de situatie zo snel mogelijk proberen te ontvluchten.

Psychologische kenmerken

Het belangrijkste psychologische kenmerk berust zich op irrationele gedachten. Deze gedachten worden gevormd door een angst en zijn niet gebaseerd op feiten. De angst kan omvatten: de liefde, niet goed overkomen op een ander, niet kalm kunnen blijven, niet passend kunnen handelen of een tekort aan zelfvertrouwen. Hoe negatiever hierover gedacht wordt, hoe groter de angst vervolgens weer wordt. Het kan dus ook wel een cirkel genoemd worden, waarbij het een het ander versterkt en het einde zoek lijkt.

Wat te doen als je hierdoor single bent en blijft

Sarmassofobie is een ontzettend vervelende verschijning. Vooral voor mensen die maar al te graag de liefde zouden willen vinden. Hoe graag zij ook willen, de angst houdt hen tegen. Hierdoor ontstaat natuurlijk een erg grote kans dat je voor altijd single blijft. Wellicht kan deze gedachte nog meer angst veroorzaken bij de desbetreffende persoon. Het is dus belangrijk om de rust te bewaren en naar een oplossing te zoeken.

Zoals al eerder werd beschreven, is er altijd een oplossing mogelijk. Het is van groot belang om er met iemand over te praten wanneer je het idee hebt dat deze symptomen wel eens op jou van toepassing kunnen zijn. Wanneer je deze situatie niet uit durft te leggen aan naasten, bestaat er de mogelijkheid om professionele hulp in te schakelen.

Er zijn veel deskundigen die ervaring hebben met zulke fobieën. Zij weten wat sarmassofobie inhoudt en kunnen voor iedereen een passende oplossing vinden. Ook wanneer jij denkt dat er geen uitweg meer bestaat. Jouw angst kan weggenomen worden en ook jij bent in staat om de liefde te vinden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Mannen zeggen eerder ‘ik hou van jou’ dan vrouwen, volgens onderzoek

Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Al tijdens de eerste ontmoeting we…