Wat is een blind date? Hoe je het regelt, tips en regels

Michael Schouten
Door Michael Schouten
17 minuten leestijd

Je stapt het restaurant binnen en scant de menigte. Je collega’s hebben je gekoppeld aan iemand, maar je hebt geen idee wie er zal verschijnen. Op een aantal foto’s na weet je vrijwel niets over degene die jij gaat ontmoeten. Daarom vraag je je af of je de ander direct zal herkennen, of dat je op iemand anders afstapt.

Je hart bonkt in je keel als je ziet dat iemand je vanaf een tafeltje achterin aanstaart. Je probeert het gezicht te ontcijferen terwijl je op diegene afloopt. In de hoop dat dit degene is met wie je hebt afgesproken. De persoon aan het tafeltje lijkt aantrekkelijk en vriendelijk, maar je weet het pas zeker als je elkaar ontmoet. Je loopt daarom op het tafeltje af en stelt je voor. Gelukkig, denk je terwijl je elkaar aankijkt, het is je blind date. En je collega’s hadden nog gelijk ook: het is iemand die precies bij je past.

Wat is een blind date?

Een blind date is een ontmoeting tussen twee personen die elkaar niet kennen. Vaak heeft een date zoals deze een romantisch doel. Je hebt de ander nog nooit gezien of gesproken en vice versa. Een typische blind date wordt geregeld door een vriend(in) of collega, maar ook is het mogelijk dat een familielid de ontmoeting regelt. Je hebt zelf geen enkele inbreng en bent volledig overgelaten aan het instinct van je vriend(in), collega of familielid.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als degene die de blind date heeft weet je van tevoren niet wie de andere persoon is of hoe deze eruitziet. Dit zorgt vaak voor opwinding en zenuwen, omdat je niet weet wat je kunt verwachten van de ontmoeting en wie je zal ontmoeten. Blind dates kunnen plaatsvinden in verschillende situaties, zoals in een café of restaurant, bij jou of de ander thuis, of bij een evenement of activiteit.

Een lange geschiedenis?

De blind date was de hoeksteen van romantiek in de jaren 90 en daarvoor. Toen het internet nog niet bestond, moesten we vertrouwen op foto’s en het bemiddelingsadvies van anderen. En aangezien het internet relatief gezien nog niet lang bestaat, kent de blind date een hele lange geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw.

Ruim een eeuw geleden werd het steeds gebruikelijker voor mensen om elkaar te ontmoeten via advertenties in kranten en tijdschriften. Deze advertenties, die vaak ‘contactadvertenties’ werden genoemd, werden geplaatst door mensen die op zoek waren naar een partner en werden beantwoord door mensen die interesse hadden.

In de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw werden blind dates nog populairder en dan vooral onder jonge mensen, vooral onder studenten en soldaten die wegwaren van huis en op zoek waren naar gezelschap. In deze periode was het niet ongebruikelijk dat vrienden of familieleden de blind dates regelden, en deze dates werden vaak beschouwd als een avontuurlijke manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Met de opkomst van online dating in de jaren 90 zijn blind dates minder gebruikelijk geworden. Sindsdien heb je toegang tot profielen en foto’s van potentiële partners en ben je niet meer afhankelijk van de bemiddelingskunsten van de mensen om je heen. Dankzij de profielen zijn blind dates niet meer nodig, omdat je vooraf al kunt zien met wie je te maken hebt. Toch blijven blind dates een interessante manier om nieuwe mensen te ontmoeten en relaties te beginnen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het nadeel van online ontmoetingen is namelijk dat je niet de persoon leert kennen, maar een virtueel karakter dat wordt bijgestaan door een profiel en een aantal foto’s. Dit leidt tot allerlei aannames op basis van de foto’s en teleurstellingen als er niet voldaan wordt aan deze aannames. Bij een blind date heb je daar geen last van en ga je terug naar de roots van daten – zoals het ooit de normaalste zaak van de wereld was.

Hoe regel je een blind date?

Een blind date regelen is niet zo moeilijk als je denkt. Hoewel het lastig kan zijn om zelf op zoek te gaan naar een blind date, kun je op verschillende manieren zoeken naar een blind date of het voor je laten regelen. Dit zijn een aantal van die manieren.

Vraag vrienden of familieleden om hulp

Je vrienden die zich in gelukkige relaties bevinden kunnen je helpen om liefde te vinden. In elke vriendengroep is er wel iemand die een leuke match voor je weet te regelen. Vooral als je genoeg hebt van de swipe-apps en de ongeïnteresseerde matches zat bent, kan een blind date een leuke afwisseling zijn.

Deel je ongenoegen over de dating apps, zeg dat je klaar bent voor een échte relatie en vraag je vrienden of zij iemand voor je weten. Wie weet ontmoet je iemand waar je zelf niet voor zou kiezen, maar eindigt het op basis van het instinct van je vriend(in) toch in een nieuwe relatie. De meeste singles zijn slecht in het kiezen van een partner en daarom kan het verfrissend zijn om dit te laten doen voor een vriend of vriendin.

Zet een relatiebemiddelaar in

Er zijn relatiebemiddelaars die zich specialiseren in het regelen van blind dates voor anderen. Het is hun werk. In ruil voor een vergoeding helpen ze jou aan een blind date. Deze professionals zullen doorgaans een uitgebreid intakegesprek met je voeren om je persoonlijkheid, interesses en voorkeuren te leren kennen. Op basis van het profiel dat ze van jou hebben gemaakt, zullen ze je koppelen aan een match die daarbij past.

Gebruik een datingapp

Ondanks het feit dat foto’s en profielteksten leidend zijn op de meeste datingapps, zijn er wel datingapps die een functie hebben voor blind dates. Denk bijvoorbeeld aan Tinder, die een Blind Date-functie heeft. Deze functies stelt je in staat om berichten uit te wisselen vóórdat je elkaars foto’s hebt gezien. Dit zijn een aantal datingapps om te proberen.

Blind date regel

Er zijn geen vaste regels voor een blind date, maar wel een aantal ongeschreven regels.
Een van de eerste regels voor de blind date is simpel. Het zegt dat je niet stiekem de persoon moet opzoeken, zodat je werkelijk geen idee hebt wie er zal verschijnen. Door met een open geest erin te stappen en je niet te laten leiden door aannames door wat je ‘online’ ziet, kun je de blind date op de originele wijze ervaren.

Aangezien de social mediaprofielen met een druk op de knop van je smartphone binnen handbereik zijn, is dit natuurlijk niet makkelijk. Voor een blind date is dit echter wel de belangrijkste regel om te voorkomen dat je jezelf teleurstelt. Het is anders net alsof je op kerstavond stiekem onder het cadeaupapier gluurt om vervolgens op de eerste kerstdag met een schuldgevoel en nepglimlach het cadeau te openen. Met andere woorden: als je deze regel niet volgt, verpest je de verrassing en de dynamiek van de eerste ontmoeting. Vraag alleen om de voornaam, telefoonnummer en een bevestiging dat het iemand is die – volgens de anderen – bij je past. Meer heb je niet nodig om een blind date te regelen.

Als je de regels van een blinde date volgt, kun je iemand ontmoeten zonder de fantasieën en aannames vooraf die gebaseerd zijn op onvolledige informatie. Je leert de persoon kennen op een manier zoals je dat niet kunt op een dating app. In tegenstelling tot tekstberichten krijg je meteen de stem te horen en zie je de persoon in bewegend beeld. Je weet meteen met wie je te maken hebt – dat is de charme van de blind date.

Hoe is een blind date?

In de wereld van vandaag zijn er vrijwel geen echte blind dates meer. Tenzij je date onder een steen leeft en geen sporen op het internet achterlaat, kun je veel over een ander ontdekken op het internet. Het enige dat je hoeft te doen om de basisinformatie over iemand te weten te komen is hun naam te Googlen. Wanneer je op een blind date gaat, is daar geen sprake van.

Het belangrijkste kenmerk van een blind date is dat beide partijen met een schone lei beginnen. Jij weet niets van de ander, de ander weet niets van jou. Dit heeft voordelen maar ook nadelen. Een blind date kan door dit alles een mix van spanning, zenuwen en opwinding oproepen, afhankelijk je ervaring met daten en de verwachtingen die je ervan hebt.

Wel of geen scenario’s

Een eerste date is onzeker. Je weet niet wat je moet verwachten waardoor je van tevoren allerlei scenario’s bedenkt. In je gedachten heb je de date al talloze keren afgespeeld, terwijl de werkelijke date pas in het weekend gepland staat. Je denkt na over hoe de ander eruit kan zien, hoe deze zal reageren als je elkaar ontmoet, wat je moet zeggen en hoe je de date kunt beëindigen als het niet je type blijkt te zijn. Als je van jezelf weet dat je een ‘scenariodenker’ bent, kan dit bij een blind date twee kanten opgaan.

Sommige mensen ervaren dat een blind date minder druk met zich meebrengt en daardoor ook minder stressvol is dan een normale date. Het verschil met een normale date is dat je niet dezelfde verwachtingen hebt. Of anders gezegd: je hebt geen hoge verwachtingen van de persoon die je gaat ontmoeten. Anderen hebben juist wat meer moeite met een blind date, omdat het ‘niet weten’ er juist voor zorgt dat ze nog meer in scenario’s gaan denken.

Het kan ongemakkelijk zijn

Het belangrijkste aspect van de blind date zelf is dat het nogal een vreemde situatie kan zijn voor beide partijen. Doordat je de ander nooit hebt gezien, weet je niet hoe de ander eruitziet. Daarnaast weet je ook vrijwel niets over de ander. Het feit dat je niets over elkaar weet kan ongemakkelijk zijn. Stel je maar eens voor dat je op een willekeurige persoon afstapt om vervolgens een gesprek aan te knopen. Voor introverte mensen is dit misschien wel het laatste wat ze vrijwillig willen doen.

Een blind date kan hierdoor een ongemakkelijke ervaring zijn met ongemakkelijke momenten en akelige stiltes. Gelukkig kun je altijd terugvallen op de persoon die jullie bij elkaar heeft gebracht. Zo heb je in ieder geval een gespreksstarter klaarliggen om het oncomfortabele gesprek te openen.

7 tips voor een blind date

Of het nu een vriend van een vriend is of een kennis van een collega, blind dates zijn nooit makkelijk. Om beter van de blind date te kunnen genieten en meer succes te hebben, zijn dit een aantal tips die je kunnen helpen.

1. Verwacht er niet te veel van

Een blind date is een normale ontmoeting tussen twee personen. Het betekent niet dat je meteen de liefde van je leven ontmoet of dat het meteen liefde op het eerste gezicht is. Een dergelijke ontmoeting is zeldzaam. Dat maken maar weinig mensen mee – niet tijdens de normale dates en dus ook niet op een blind date.

2. Wees niet te snel met je oordeel

Tijdens een eerste ontmoeting kun je niet alles over een persoon te weten komen. Bij een blind date geldt dit nog meer dan voor een normale date. Dus wees niet te snel met je oordeel. Chemie kan groeien. Iemand die je niet kent kun je bovendien aantrekkelijker gaan vinden als je deze beter leert kennen.

3. Bereid je voor

Het is moeilijker om je voor te bereiden als je iemand nog niet kent. Je weet niet weet waar de interesses liggen en waarover je het moet hebben. Maar dat betekent niet dat je je niet kunt voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld vooraf een aantal vragen doornemen die belangrijk voor je zijn. Deze vragen kunnen handig van pas komen als je het gesprek gaande wilt houden.

4. Kleed je gepast

Een goede eerste indruk is cruciaal bij een blind date. Zorg ervoor dat je kleding past bij wat je gaat doen, neem de tijd om je kapsel in orde te maken en douche voorafgaand aan de date. Het gaat er immers niet alleen om of jij de ander aantrekkelijk vindt, maar ook dat je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteert.

5. Kom op tijd

Niemand wil lang wachten op een date. Jij wil dat niet, de ander wil dat niet. Als je een goede indruk wilt maken, dan wil je op tijd bij de afgesproken locatie aankomen.

6. Stel interessante vragen

Hoe is het, wat doe je voor werk en wat zijn je hobby’s? Als je deze vragen hebt gehad, blijf dan niet te lang hangen in de oppervlakkige vragen. Ondanks dat deze vragen je meer informatie geven over wie er tegenover je zit, geven ze weinig inzicht in de persoonlijkheid. Stel daarom interessantere en persoonlijke vragen voor een interessant gesprek.

7. Wees een luisterend oor

Door vragen te stellen laat je zien dat je interesse hebt, maar door te luisteren kom je alles te weten. Wat je wilt is dat je erachter komt of je gemeenschappelijke interesses hebt. Lach je om dezelfde dingen, heb je een gelijk gevoel voor humor en is er een match in levensstijl?

Over het algemeen kan een blind date een spannende en interessante ervaring zijn als je openstaat voor nieuwe mensen en ervaringen. Het kan daarentegen ook een beetje overweldigend zijn als je niet goed weet wat je kunt verwachten. Ondanks alle uitdagingen en obstakels is het een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf uit te dagen om uit je comfortzone te stappen. En iedere keer dat je jezelf openstelt voor nieuwe contacten, breng je jezelf dichterbij de liefde van je leven.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie