Home Dating Blind date: wat is het en hoe regel je het?

Blind date: wat is het en hoe regel je het?

6 minuten leestijd
0
koffiedate

De blind date was de hoeksteen van romantiek in de jaren 90, maar toen kwam het internet. Het duurde niet lang voordat de blind date vervangen werd door de online contacten. Door de introductie van de dating apps zijn er nog maar weinig mensen die iemand leren kennen via een blind date.

Sindsdien heeft de blinde afspraak plaatsgemaakt voor twee-dimensionale projecties van hoe we denken dat iemand eruit ziet en hoe iemand in het echt is. In plaats van een real-life ontmoeting leer je niet de persoon kennen maar een virtueel karakter dat bijgestaan wordt door een profiel en een aantal foto’s. Dit leidt tot allerlei aannames op basis van de foto’s en teleurstellingen als er niet voldaan wordt aan deze aannames.

Bij de blind date heb je daar geen last van en ga je terug naar de roots van daten, zoals het ooit de normaalste zaak van de wereld was.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is een blind date?

Een blind date is een ontmoeting tussen twee personen die elkaar niet kennen met een romantische relatie als doel. Je hebt de ander nog nooit gezien of gesproken en vice versa. De typische blind date wordt geregeld door een vriend(in) of collega maar ook is het mogelijk dat een familielid de ontmoeting regelt. Je hebt zelf geen enkele inbreng en bent volledig overgelaten aan het instinct van je vriend(in), collega of familielid.

Hoe regel je een blind date?

Een blinde date regelen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Je vrienden die zich in gelukkige relaties bevinden zullen je ongetwijfeld willen helpen om liefde te vinden. In elke vriendengroep is er wel iemand die een leuke match voor je weet te regelen. Vooral als je genoeg hebt van de swipe-apps en de ongeïnteresseerde matches zat bent kan een blind date een leuke afwisseling zijn.

Deel je ongenoegen over de dating apps, zeg dat je klaar bent voor een échte relatie en vraag je vrienden of zij iemand voor je weten. Wie weet ontmoet je iemand waar je zelf niet voor zou kiezen maar eindigt het op basis van het instinct van je vriend(in) toch in een nieuwe relatie. De meeste singles zijn slecht in het kiezen van een partner en daarom kan het verfrissend zijn om dit te laten doen voor een vriend of vriendin.

De blind date regels

De regels voor de blind date zijn simpel; niet stiekem de persoon opzoeken zodat je geen idee hebt met wie je te maken hebt. Aangezien de social media profielen van de ander met een druk op de knop van je smartphone binnen handbereik zijn is dit natuurlijk niet makkelijk. Dit is echter wel de belangrijkste regel van een blind date om te voorkomen dat je jezelf teleurstelt. Het is dan net alsof je stiekem onder het cadeaupapier gluurt tijdens kerstavond om op de eerste kerstdag met een schuldgevoel en een nep glimlach het cadeau te openen.

Wie deze regel van de blind date niet volgt verpest de verrassing en de dynamiek van de eerste ontmoeting. Vraag alleen om de voornaam, de bevestiging dat het écht een leuk persoon is en het telefoonnummer. Meer heb je niet nodig om de blind date te regelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Als je de regels van een blinde date volgt dan kun je iemand ontmoeten zonder de fantasieën en aannames vooraf die gebaseerd zijn op de informatie je op het internet ontdekt. Je leert de persoon kennen op een manier zoals je dat niet kunt op een dating app. In tegenstelling tot tekstberichten krijg je meteen de stem te horen. Je weet meteen met wie je te maken hebt; geen onduidelijke foto’s die geanalyseerd worden of foto’s die verouderd zijn. Dat is de charme van de blind date.

Hoe is een blind date?

In de wereld van vandaag zijn er geen echte blind dates meer, tenzij je date onder een steen leeft en geen spoor van zichzelf op het internet achterlaat. Het enige dat je hoeft te doen om de basisinformatie over iemand te weten te komen is de naam in Google in te voeren. In de meeste gevallen kom je dan alles over hem of haar te weten dat gedeeld is in het publieke domein. Wanneer je op een blind date gaat dan is daar geen sprake van en beginnen beide partijen met een schone lei; beiden weten niets van de ander. Dit heeft voordelen maar ook nadelen.

Scenario’s

Je weet niet wat je moet verwachten waardoor je van tevoren allerlei scenario’s bedenkt. Iedereen die zenuwen voor een eerste date heeft gehad kent het denken in scenario’s. In je gedachten heb je de date al talloze keren afgespeeld terwijl de werkelijke date pas in het weekend gepland staat. Je denkt erover na hoe de ander eruit kan zien, hoe ze gaan reageren als je voor het eerst zien, wat je moet zeggen en hoe je de date kunt beëindigen als het totaal niet je type is. Als je van jezelf weet dat je een “scenario-denker” bent dan zal dit bij een blind date nog erger zijn dan bij een “normale” eerste date.

“Awkward?”

Het belangrijkste aspect van de blind date zelf is dat het nogal een vreemde situatie kan zijn voor beide partijen. Doordat je de ander nooit hebt gezien weet je niet hoe de ander eruit ziet maar ook weet je vrijwel niets over de persoon. Stel je voor dat je op een willekeurige persoon afstapt om vervolgens een gesprek aan te knopen. Voor introverte mensen is dit misschien wel het laatste wat ze vrijwillig willen doen.

Je kunt je voorstellen dat dit een bloedstollende ervaring is met ongemakkelijke momenten en akelige stiltes. Gelukkig kun je altijd terugvallen op de persoon die jullie bij elkaar heeft gebracht. Zo heb je in ieder geval een gespreksstarter klaarliggen om het oncomfortabele gesprek te openen.

Spannend, heel spannend

Blinde dates zijn een opwindende gedachte en voor veel singles reden om er vanaf te zien als het voorgesteld wordt. Je ontmoet iemand die je niet kent en alleen de gedachte aan dit afspraakje is al te gewaagd voor sommigen. Stel dat je gekoppeld wordt aan iemand die op alle fronten afknappers vertoont? Dan kan het ook nog eens een lange avond worden. Aan de andere kant is het een avontuurlijke ervaring die iedereen eens meegemaakt zou moeten hebben. Misschien werkt het bovendien wel in je voordeel.

Tips voor een blind date

Of het nu een vriend van een vriend is of een kennis van een collega; blind dates zijn nooit makkelijk. Om beter van de blind date te kunnen genieten en meer succes te hebben zijn dit een aantal tips die je kunnen helpen.

1. Verwacht er niet teveel van

Een blind date is een normale ontmoeting tussen twee personen. Het betekent niet dat je meteen de liefde van je leven ontmoet of dat het meteen liefde op het eerste gezicht is. Dit maken maar weinig mensen mee; niet tijdens de normale dates en al helemaal niet op een blind date.

2. Wees niet te snel met je oordeel

Je kunt tijdens een eerste ontmoeting niet alles over een persoon te weten komen, dus wees niet te snel met je oordeel. Chemie kan groeien en meestal ga je iemand die je niet kent aantrekkelijker vinden als je hen leert kennen. Liefde op het eerste gezicht is niet de standaard, echte liefde heeft tijd nodig om te groeien en te bloeien.

3. Bereid je voor

Het is moeilijker om je voor te bereiden als je iemand nog niet kent en dus niet weet waar de interesses liggen maar dat betekent niet dat je je helemaal niet kunt voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld vooraf een aantal vragen doornemen die belangrijk voor je zijn. Deze vragen kunnen handig van pas komen als je het gesprek gaande wilt houden.

4. Dress to impress

Een goede eerste indruk is cruciaal bij het verkrijgen van een tweede date. Zorg ervoor dat je je kleding past bij wat je gaat doen, neem de tijd om je kapsel in orde te maken en douche voorafgaand aan de date. Het gaat er immers niet alleen om of je de ander aantrekkelijk vindt maar ook dat je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteert.

5. Kom op tijd

Het ergste wat je kan overkomen is arriveren op de plek om vervolgens nog een uur te wachten op je date. Niemand wil dat ervaren. Je wil juist als eerste bij de afgesproken locatie aankomen. Dit geeft je het huisvoordeel waardoor je je sneller dan de ander op je gemak voelt.

6. Houd het interessant

Wie ervaring heeft met Tinder weet hoe irritant het kan zijn om steeds weer dezelfde vragen te moeten beantwoorden. Hoe is het, wat doe je voor werk en wat zijn je hobby’s? Deze vragen zijn ervoor bedoeld om de oppervlakte af te tasten maar geven je weinig inzicht in de persoonlijkheid van de ander. Gebruik bijvoorbeeld deze persoonlijke vragen voor een interessant gesprek.

7. Wees een luisterend oor

Door vragen te stellen laat je zien dat je interesse in anderen hebt maar door te luisteren kom je alles te weten. Wat je wilt is dat je erachter komt of je gemeenschappelijke interesses hebt. Lach je om dezelfde dingen, is de humor hetzelfde en is er een match op hoe de ander zijn of haar leven leeft?

Helaas eindigen de meeste blind dates niet in een periode vol romantiek maar dat betekent niet dat je het links moet laten liggen. Iedere keer dat je jezelf open stelt voor nieuwe contacten brengt je dichterbij de liefde van je leven. Bovendien kun je trots op jezelf zijn als je het lef hebt om het te proberen. Nooit geschoten is immers altijd mis.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Deze lichaamstaal kan zeggen of de eerste date goed gaat

Eerste dates kunnen opwindend of ongemakkelijk zijn, vaak zelfs tegelijk. Je weet niet wie…