Man zoekt vrouw: hoe je dat zonder contactadvertentie doet

Jay
Door Jay
7 minuten leestijd

De dagen dat we het café binnenliepen en door één blik smoorverliefd werden op een woest aantrekkelijke man of beeldschone vrouw lijken verleden tijd. Ook lopen we niet meer midden op straat ineens tegen de partner uit onze dromen aan. Natuurlijk, we overdrijven het een beetje, maar soms lijkt het er wel op.

Naar het café gaan doen we nog steeds, maar in plaats van aandachtig rond te kijken, staan groepjes vrienden nu over hun smartphonescherm heen te kijken. Want hoewel we nog altijd graag nieuwe mensen leren kennen, gebeurt dat tegenwoordig vaak online. Daten anno nu ziet er compleet anders uit dan pakweg 15 jaar geleden. En dat biedt ook zeker voordelen.

Contactadvertenties zijn verleden tijd

Misschien heb je nog wel een krant thuisliggen waar ze in staan, de contactadvertenties. Terwijl we in de jaren ‘90 de nodige kriebels kregen bij sommige contactadvertenties, werkten ze voor sommige mensen wel. Zelfs door veelgebruikte websites als Marktplaats werden de contactadvertenties overgenomen. Die tijd is door de opkomst van online daten inmiddels zwaar achterhaald, maar op sommige sites vind je ze nog steeds; ‘man zoekt vrouw’, ‘man zoekt man’, en alle varianten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dat is overigens nooit helemaal zonder risico’s geweest, want niet alleen zijn de persoonsgegevens daarbij altijd openbaar, je hebt ook geen zekerheid dat je daadwerkelijk diegene treft die in de advertentie staat vermeld.

Mochten we je daarmee afschrikken, dan is dat niet onze bedoeling. Er zijn namelijk ook zeker mannen en vrouwen die een leuke partner hebben ontmoet via een contactadvertentie. Maar je weet het alleen nooit 100% zeker. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel andere interessante opties.

man zoekt vrouw

Datingsites

De eerste datingsites werden al aan het begin van deze eeuw opgericht en beleefden voor de introductie van de dating apps (meer daarover later) hun hoogtepunt. Het voordeel van dit soort datingsites ten opzichte van bijvoorbeeld contactadvertenties is dat de leden veel beter worden gecontroleerd op echtheid. Natuurlijk, 100% waterdicht is het nooit, maar met allerlei verificatiemethoden als sociale media-accounts en telefoonnummers is de kans op fraude vele malen lager dan bij een contactadvertentie.

Hoe het werkt?

Wanneer de foto’s en het profiel van iemand in goede smaak vallen, kan er een bericht worden gestuurd naar diegene. Het hopen daarbij is dat er respons komt en dat heeft zo z’n voordelen. In het café heb je immers weinig tijd om met een goede openingszin te komen en wanneer je er juist te lang over twijfelt, komt het vaak wat stuntelig over. Online is dat heel anders, je hebt de tijd.

Een ander voordeel is dat je je op een datingsite niet hoeft te beperken tot één contact. Je kunt daarmee je kansen spreiden en op je dooie gemak bekijken met wie je echt op date gaat. Dit zijn de top drie datingsites van dit moment:

Dating apps

Datzelfde geldt voor dating apps die over het algemeen alleen op de smartphone en tablet worden gebruikt. Dat is inmiddels bij veel datingsites ook het geval, maar van origine werden deze op de laptop of computer geopend waardoor je lang niet zo makkelijk aan het online daten sloeg als op de smartphone. Je was immers gebonden aan je computer.

Online daten via dating-apps werkt vliegensvlug en heeft iets fascinerend. Met een enkele swipe is de toon gezet en binnen korte tijd raken we namelijk gecharmeerd van de virtuele versie van de ander. En dat is opmerkelijk. Je weet immers niet hoe diegene in elkaar steekt totdat je hem of haar hebt ontmoet. Via een goede belichte selfie of een grappige oneliner wordt binnen een paar seconden beoordeeld of de ander wel eens relatiemateriaal zou kunnen zijn.

Relatiebemiddeling

Hoewel we de laatste jaren niet meer om de online datingsites en dating apps heen kunnen, blijven ook de relatiebureaus nog altijd goed scoren. Sommige bemiddelingsbureaus staan nog stevig overeind en dat heeft onder meer te maken met de andere verwachtingen die daarbij komen kijken. Online daten is in veel gevallen gericht op snel contact en hoewel de risico’s steeds meer beperkt worden, zijn ze er nog wel.

Bij relatiebemiddeling wordt echter gewerkt vanuit het persoonlijke contact. Dat betekent dat de leden goed worden gescreend. Professionele bemiddelaars nemen het complete profiel van iemand door om zo een partner te vinden voor een duurzame relatie. Online datingapps zijn in veel gevallen gericht op het avontuur, terwijl relatiebureaus erop gericht zijn om serieuze relaties te bewerkstelligen.

50-plus dating

Daarbij komen we meteen uit bij een steeds belangrijk wordende doelgroep voor relatiebureaus: de 50 plussers. Terwijl het van oudsher vooral de jongeren waren die op het daten gericht waren is tegenwoordig duidelijk zichtbaar dat de dynamiek ook is verlegd naar andere leeftijdsgroepen met dezelfde behoeften. Nooit waren er zoveel mensen van 50 jaar en ouder die zich op het daten storten als nu.

Veel mensen, van 50 plus tot senioren, hebben immers ook behoefte aan gezelschap en zijn daarbij op zoek naar iemand van hun eigen leeftijdscategorie. Bovendien wordt het door de vergrijzing voor ouderen ook steeds aantrekkelijker om te daten. En geef ze eens ongelijk: online daten is voor iedereen. Mocht je tot deze leeftijdsgroep behoren, dan zijn er zelfs datingsites voor de 50-plusser, speciaal opgericht voor mensen van deze leeftijd die een relatie zoeken:

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie