Home Relatiebemiddeling Relatiebemiddeling: de voor- en nadelen van een professioneel relatiebureau

Relatiebemiddeling: de voor- en nadelen van een professioneel relatiebureau

8 minuten leestijd
0
kieskeurig hart

Als single hebben we allemaal een voorkeur over hoe we een partner willen ontmoeten. De grootste wens van velen is dat het natuurlijk gebeurt. Dit is het scenario waar de gemiddelde single van droomt maar nooit werkelijkheid wordt:

Iemand botst in de supermarkt plotseling tegen je op terwijl je het voedingsetiket van een toetje inspecteert. Je bukt om je dessert voor de avond van de vloer af te rapen en als je opkijkt word je verblind door de schoonheid van deze toevallige voorbijganger. Het is liefde op het eerste gezicht; een klassiek voorbeeld van hoe de meeste mensen hun liefde willen vinden.

Op een toevallige manier tegen de man of vrouw van je dromen botsen is het ideaal wat iedereen nastreeft. Of het nu in de supermarkt is, in het café, sportschool of bij het tankstation; we zouden allemaal willen dat cupido op het onverwachte moment raak schiet. Jammer genoeg is dat niet de realiteit.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Online daten, gekoppeld worden door collega’s, speed dates; er zijn opties genoeg, maar er is ook nog relatiebemiddeling. Voor jongeren een onbekend fenomeen, maar voor volwassenen een optie om te overwegen.

Relatiebemiddeling

Een professioneel relatiebureau om je te matchen aan de liefde van je leven? Het is niet voor iedereen weggelegd. Relatiebemiddeling is een kostbaar en diepgaand proces met voor- en nadelen. Het helpt je om te ontcijferen wat je precies zoekt maar aan de andere kant leg je je liefdes-lot in handen van iemand anders; dit zijn de voor- en nadelen van relatiebemiddeling.

8 voordelen van relatiebemiddeling

Zit je eraan te denken om relatiebemiddeling een kans te geven? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat de voordelen zijn en dan vooral in vergelijking met de datingsites. De datingsites zijn immers vrij goedkoop als je het vergelijkt met relatiebemiddeling. Als je dus behoorlijk meer betaalt voor relatiebemiddeling dan moet er wat tegenover staan; dit zijn de voordelen van de diensten van een relatiebemiddelaar.

1. De bemiddelaar doet al het werk voor je

Ben je het zat om elke keer weer teleurgesteld te worden als je geen reactie op je bericht krijgt? Je bent niet de enige. Als je online dating probeert dan word je voortdurend geconfronteerd met deze passieve vorm van afwijzing. Zelfs als je wel een bericht terugkrijgt dan is het geen garantie op een date. Voor je het weet ben je talloze dagen, weken en maanden berichten aan het versturen om nooit tot een date te komen.

Als je voor relatiebemiddeling kiest dan doet de consulent al het werk voor je. Het zoeken naar potentiële kandidaten, interesse peilen en alles wat erbij komt kijken; het enige dat je hoeft te doen is verschijnen op de date en de beste versie van jezelf te zijn. Met andere woorden, je bespaart veel tijd als je je liefdesleven uitbesteedt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

2. De kandidaten zijn serieus op zoek

Wie een dating app zoals Tinder probeert komt er al snel achter; iemand ontmoeten is een hele opgave. Dat komt omdat niet alle dating app gebruikers daadwerkelijk op zoek zijn naar een date. De één doet het voor tijdverdrijf, de ander voor de ego-boost. Er zijn wel degelijk serieuze matches te vinden maar dit is niet vergelijkbaar met de kandidaten van een relatiebureau.

De overgrote meerderheid van de mensen die professionele koppelaars gebruiken is serieus op zoek naar een vaste partner voor de lange termijn, vergelijkbaar met de leden van datingsites zoals Lexa.

3. De kopzorgen zijn voorbij

De mensen die een relatiebureau in de arm nemen om voor hen aan het werk te gaan hebben voorafgaand vaak teleurstellende ervaringen met online daten gehad. Die tijd is voorbij als een consulent voor je aan het werk gaat. Je kunt de dating apps verwijderen en je gedachten weer op het dagelijkse leven richten, met in je achterhoofd de wetenschap dat iemand voor je aan het werk is.

4. Professionele begeleiding kan je helpen

Met online daten sta je er helemaal alleen voor om te bepalen welke mensen geschikt voor je zijn. Vooral voor mensen die uit een lange relatie komen en terug op de markt belanden in een compleet andere tijd is dit moeilijk en overweldigend. Waar begin je en wat je zoek je eigenlijk? Het is niet alleen een zoektocht naar een partner maar ook in jezelf.

Wanneer je de hulp van een ervaren koppelaar inschakelt dan kun je direct profiteren van de expertise, ervaring en intuïtie bij de zoektocht naar de juiste persoon, die bij je past en je aanvult. Relatiebemiddelaars ontmoeten alle cliënten doorgaans persoonlijk om een duidelijk beeld te krijgen met wie ze te maken hebben. Daarbij gaan ze grondig te werken door inzicht te krijgen in deze zaken:

  • Gezinssituatie
  • Opleidingsachtergrond
  • Hobby’s en interesses
  • Normen, waarden en religie
  • Afknappers en no-go’s
  • Persoonlijkheid
  • Relatieverleden
  • Gewenste eigenschappen partner

5. Gericht zoeken op ‘andere’ kwaliteiten

De meeste datingsites en apps bieden je tegenwoordig geavanceerde zoekfuncties waarmee je andere leden kunt filteren op criteria zoals leeftijd, afstand, interesse, religie en nog veel meer. Wat echter niet met deze filters gezocht kan worden zijn de interessante kwaliteiten die niet in deze hokjes passen. Denk bijvoorbeeld aan ambitie, temperament, normen en waarden.

In de praktijk zijn dit kwaliteiten en eigenschappen die belangrijk zijn bij het bepalen van echte compatibiliteit. Een consulent van een relatiebureau kan deze kwaliteiten veel beter aan die van jou matchen dan jezelf kunt aan deze hand van de zoekfuncties die je op datingsites en apps kunt gebruiken.

6. Relatiebureaus hebben hoge slagingspercentages

Waar bijna alle datingsites zichzelf de hemel in prijzen op basis van de ledenaantallen en aantallen matches gaat het bij de relatiebureaus niet om de kwantiteit maar kwaliteit. Wat heb je immers aan een match als het niet tot een date komt? De combinatie van serieuze singles, het koppelen door de consulent en de hulp bij het daten zorgen ervoor dat een gemiddeld relatiebureau een veel hoger slagingspercentage dan een datingsite heeft.

7. Zorgvuldige screening van kandidaten

Wie heeft het niet meegemaakt; je spreekt met iemand af die op de foto’s een lekker ding lijkt maar als je afspreekt om te ontmoeten valt het vies tegen. Het overkomt iedereen. Foto’s op datingsites en apps zijn in de praktijk vaak geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid. Eén van de voordelen van een bemiddelaar is dat deze de kandidaten grondig voor je screent.

Leden die totaal niet op de foto’s lijken worden gevraagd nieuwe foto’s te maken. Zo wordt voorkomen dat je te maken krijgt met onrealistische verwachtingen op basis van een gedateerde of heftig bewerkte foto. Bovendien kom je via een relatiebureau niet in contact met een catfish, scammer of oplichter, wat in deze tijd helaas een reëel risico is.

8. Redelijke anonimiteit

Ben je een high-profile ondernemer, bekende Nederlander of misschien zelfs multimiljonair? Dan is het begrijpelijk dat je jezelf niet op een openbaar profiel wilt tentoonstellen. Voor je het weet is iedereen op de hoogte van je liefdesleven, of juist het gebrek eraan.

Wie waarde hecht aan privacy kan de datingsites beter links laten liggen en kiezen voor een bemiddelingsbureau. Deze dienst biedt het voordeel dat je gezicht niet open en bloot op een website komt te staan, wat garant staat voor een redelijke anonimiteit.

7 nadelen van relatiebemiddeling

De voordelen van een professionele koppelaar spreken voor zich. Wie niet de tijd heeft om zelf op zoek te gaan, volledig anoniem wil blijven of steeds weer in de armen van de verkeerde persoon loopt kan er voordeel aan hebben. De diensten van de professionele bemiddelaars hebben echter niet alleen voordelen; er zijn ook nadelen.

1. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoger

Waar de dating apps bevolkt worden door jong volwassenen ligt de leeftijd van de relatiebemiddelingskandidaten gemiddeld wat hoger. In de praktijk hebben twintigers immers nog genoeg tijd en mogelijkheden om liefde op een andere manier te vinden. Voor hen is relatiebemiddeling vaak nog niet aan de orde. Zodra deze singles ouder worden en willen gaan settelen dan komt relatiebemiddeling pas om de hoek kijken. Relatiebemiddeling is hier door eerder geschikt voor singles ouder dan 30 jaar, met veel deelnemers die in de 50 plus categorie vallen.

Als je nog geen 30 jaar bent dan heb je over het algemeen niets te zoeken bij een relatiebureau, tenzij je geld teveel hebt of een hele goede reden. Jongvolwassenen hebben simpelweg meer succes op de datingsites en apps. Mocht je dat nog niet geprobeerd hebben, dit zijn dit de top drie datingsites en apps van dit moment:

2. Bemiddelaars willen veel van je weten

Heb je er al moeite mee om je favoriete kleur te vertellen als iemand het je vraagt? Dan moet je er niet aan denken wat een bemiddelaar allemaal van je wil weten. Wie van nature niet open is Wanneer je met een bemiddelaar aan het werk gaat komt erachter dat ze dezelfde persoonlijke vragen stellen als op een online datingprofiel en nog veel meer.

Wees voorbereid om vragen te beantwoorden waar je zelf nog niet eens het antwoord op weet. Bovendien wordt het je gevraagd door iemand die je nog helemaal niet kent.

3. Er is budget voor nodig

Het is nooit gratis als iemand anders voor je aan het werk gaat. Als je je huis door een professional laat schilderen dan kost dat geld. Een relatiebemiddelaar is niets anders. Hoeveel het kost hangt af van de bemiddelaar die je inhuurt, maar de diensten gaan je zonder twijfel geld kosten.

Het begint meestal bij een bedrag van minimaal 500 tot 700 euro maar in sommige gevallen loopt het op tot vele duizenden euro’s. Om een dergelijk bedrag beschikbaar te stellen voor het vinden van een partner is een budget nodig, een aardig groot budget zelfs.

4. Er zijn geen garanties

Niemand kan je een garantie op liefde geven. Hoe hoog de gemiddelde slagingspercentage ook zijn, het lukt niet iedereen om een partner te vinden via relatiebemiddeling. Je kunt er duizenden euro’s tegenaan gooien en nog steeds niemand ontmoeten die je hart sneller laat kloppen. Wederom, het gaat er om de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. Dit betekent dat de groep mensen waaruit gekozen wordt aanzienlijk kleiner is dan op een gemiddelde dating app of website.

5. Het kan even duren

Het lijkt makkelijk; je schakelt een koppelaar in en je wordt aan de lopende band voorgesteld aan nieuwe kandidaten. Als dit het beeld is wat je hebt van een bemiddelaar dan kom je bedrogen uit. Het kan namelijk een tijdje duren voor je zelfs de eerste date hebt.

Uiteraard hangt dit van het relatiebureau af maar het komt geregeld voor dat mensen maanden moeten wachten tot de eerste mogelijkheid zich voordoet. Een relatiebureau levert niet automatisch resultaten op, hoe graag je dat ook zou willen als je er dik voor betaalt.

6. De confrontatie met jezelf

Relatiebemiddelaars zijn er om je te helpen. Dat heeft een voordeel maar ook een nadeel. Eén van de nadelen is dat je misschien dingen te horen krijgt die je eigenlijk niet wilt horen. De bemiddelaars weten wat hun klanten willen en niet willen. Ze weten ook wat je verkeerd doet en wat de achterliggende redenen zijn waarom het je zelf niet lukt om liefde te vinden.

Als je interesses te vaag zijn, je eisen te hoog of je wensen te onduidelijk dan zullen ze het je vertellen. Houdt er rekening mee dat je geconfronteerd wordt met de harde waarheid.

7. Er is geen kwaliteitscontrole

Helaas is er geen echte regelgeving in de branche van relatiebemiddeling. Er zijn honderden bureaus en bemiddelaars ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Elk jaar komen er tientallen nieuwe partijen bij terwijl de deuren bij tientallen anderen gesloten worden. Van al deze partijen is slecht een klein deel aangesloten bij één van de twee brancheorganisaties: de Branchevereniging Erkende Relatiebureaus (BER) en de Algemene Vereniging Relatiebureaus (AVR).

Met andere woorden, de markt van relatiebemiddeling is redelijk ondoorzichtig. Zoals met de meeste bedrijven het geval is, willen sommigen je daadwerkelijk helpen, anderen willen zichzelf helpen om de portemonnee te vullen. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voor je de keuze maakt voor een relatiebemiddelaar.

Hoewel er in elke vriendengroep succesverhalen zijn van gelukkige stellen die elkaar online hebben ontmoet, is het internet en de apps niet voor iedereen geschikt die op zoek is naar liefde. Sommige singles willen anoniem blijven, anderen zijn de oppervlakkige gesprekken zat en weer anderen hebben de tijd er niet voor; in deze gevallen kun je profiteren van de voordelen van een relatiebemiddelaar maar zoals je leest, er zijn ook nadelen.

Het inhuren van een professionele koppelaar is simpelweg niet voor iedereen bedoeld. Maar als je op zoek bent naar een serieuze partner, en je hebt het geld en het geduld, dan is het misschien iets voor jou.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatiebemiddeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Kosten relatiebemiddeling: wat zijn de tarieven van relatiebureaus?

Als mensen investeren we ons geld in huizen, auto’s, vakanties en zelfs in personal …