Home Relatiebemiddeling Kosten relatiebemiddeling: wat zijn de tarieven van relatiebureaus?

Kosten relatiebemiddeling: wat zijn de tarieven van relatiebureaus?

4 minuten leestijd
0
betalen hart

Als mensen investeren we ons geld in huizen, auto’s, vakanties en zelfs in personal trainers. Toch laten we een van de belangrijkste dingen over aan toeval: iemand vinden om een leven mee te delen. Diep vanbinnen hopen we allemaal de ware op een onverwacht moment tegen het lijf te lopen. Maar laten we heel eerlijk zijn: hoeveel mensen komen de ware écht per toeval tegen?

Waarom zou je je zuurverdiende geld niet investeren in je liefdesleven? Duizenden singles doen dat elke maand door een abonnement te nemen bij een datingsite of app. En dat is ook helemaal niet zo verkeerd. Voor een beperkt bedrag van zo’n 20,- euro per maand krijg je toegang tot de juicy functies die online daten net wat leuker en makkelijker maken.

Maar tegelijkertijd zijn er mensen die iedere maand trouw hun bijdrage betalen en nooit een date hebben. Zonde van het geld. Het navigeren tussen de wirwar van fictieve en niet-gevalideerde profielen is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. En als ze dan gefrustreerd raken, besluiten ze alsnog om het over een andere boeg te gooien: relatiebemiddeling.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hoeveel kost relatiebemiddeling?

Als je jezelf herkent in deze situatie, dan vraag je je waarschijnlijk af wat de kosten zijn van relatiebemiddeling. Mensen zeggen je dat het inhuren van een professioneel relatiebureau de beste investering is die je kunt maken, maar wat kost het?

Omdat de tarieven van de verschillende bureau’s sterk uiteenlopen, is een overzicht met de gebruikelijke prijzen wel zo handig. Want iedereen zegt de ‘beste’ te zijn met de ‘allerhoogste slagingskans’. Natuurlijk, de match tussen jou en de relatiebemiddelaar moet er zijn. Maar als je niet weet waar je moet beginnen, dan is de prijs doorslaggevend.

Kosten relatiebemiddeling

RelatiebureauTariefContractduurExtra kosten
Toekomstrelatie190 tot 1.450 euro2 of 12 maanden
Mens & Relatie1.000 tot 1.750 euro12 maanden
Partnerselect64,95 euro1 maand
Date & Match695 of 1095 euro6 of 12 maanden
Take2635 euro7 maanden+ 69,95 per voorstel
DTNG2.850 euro12 maanden
StichtingDateinkomensafhankelijk12 maanden
Just2Match1.495 tot 1.725 euro18 maanden
Ilse Relatiebemiddeling1075 euro12 maanden
MaatwerkMatch575 euro6 maanden

De verschillende tarieven

Een tabel met alle tarieven erin is leuk, maar heb je eraan? De verschillende tarieven krijgen pas enige vorm van waarde als je de diensten met elkaar vergelijkt. Wat krijg je voor het bedrag dat je overmaakt? Welke diensten worden geleverd? En hoeveel tijd besteden ze aan jouw persoonlijke situatie? Staar je niet blind op de kosten, maar bekijk ook vooral wat je ervoor terugkrijgt. Denk daarbij aan het volgende:

 • Intake aan huis of per video/telefoongesprek
 • Persoonlijk advies op maat
 • Profielschets of persoonlijkheidsrapport
 • Persoonlijke begeleiding van de consulent
 • Kans van slagen
 • Hoeveel partnervoorstellen
 • Intensiviteit van bemiddelen
 • Mogelijkheid tot coaching
 • Contractduur
 • Landelijk of regionaal
 • Omvang van het bureau

De kosten die een consulent of relatiebureau maakt, worden verwerkt in de tarieven die zij aan cliënten voorschotelen. Vrij logisch, omdat het stuk voor stuk commerciële bedrijven zijn. Maar het betekent ook dat hoe minder kosten zij maken, hoe goedkoper de relatiebemiddeling zou kunnen zijn. Let daarom goed op wat er precies geboden wordt en wat je daarvoor betaalt. En nog belangrijker: betaal niet voor wat je niet nodig bent.

cupido

Wat krijg je bij relatiebemiddeling?

Relatiebureaus werken met het motto ‘een serieuze relatie vraagt om een serieuze aanpak’. Dat betekent geen swipen op een app, maar een persoonlijke dienst van een consulent die je bijstaat in de zoektocht naar een partner. Dat persoonlijke contact met de consulent is dan ook doorslaggevend voor het succes van een relatiebureau. Want de consulent gaat voor je op zoek naar geschikte relatiekandidaten en wil om die reden exact weten wie jij bent, wat je drijfveren zijn en hoe je de toekomst voor je ziet.

Pas als de consulent weet wie jij bent, wat jou bezighoudt, en waar jij naar op zoek bent, kan deze op zoek gaan naar een partner die bij je past. De werkwijze van relatiebureaus volgens is in de regel ongeveer hetzelfde, waarbij de volgende stappen worden gevolgd:

1. Intakegesprek

Het persoonlijke contact speelt een fundamentele rol in het matchen van kandidaten. De intake vindt plaats bij je thuis of via een videogesprek.

2. De selectie

Op basis van het gesprek wordt in het ledenbestand gezocht naar een geschikte kandidaat.

3. Het partnervoorstel

De consulent selecteert de best passende profielen uit het ledenbestand en leggen deze aan je voor.

4. De date

Als je een keuze gemaakt uit de beschikbare kandidaten, dan ga je met deze persoon op date.

branchevereniging singles keurmerk

Branchevereniging Singles Keurmerk (BVSK)

Wie vele honderden euro’s betaalt voor bemiddeling wil er wel zeker van zijn dat dit geld bij de juiste partij terechtkomt. Hoe weet je dat je te maken hebt met een bonafide bureau? De betrouwbare bureaus van Nederland zijn lid van de Branchevereniging Singles Keurmerk (BVSK). Met het Singles Keurmerk bewijzen deze bureaus dat ze aan een aantal strenge eisen voldoen:

 • Het bureau is minimaal 2 jaar actief in relatiebemiddeling.
 • De bureau-eigenaar beschikt over voldoende levenservaring.
 • De bureau-eigenaar heeft aangetoond dat binnen de organisatie relevante kennis aanwezig is op maatschappelijk terrein, met name op de volgende gebieden: psychologie, sociologie, geestelijke stromingen, recht en zakelijk inzicht.
 • Het bureau waarborgt te allen tijde de kwaliteit van de relatiebemiddeling.
 • Bij bemiddeling door het bureau wordt uitgegaan van een duurzame relatie (m/v, m/m, v/v).

Al deze relatiebureaus werken ook samen als het niet goed gaat met een van de bureaus. Dankzij het Singles Keurmerk Garantiefonds neemt een ander relatiebureau het werk van een ander over, mocht deze partij niet meer in staat zijn om de dienst naar waarde uit te voeren. En dat is wel zo handig als je je laat helpen in de liefde door een klein relatiebureau. Bovendien kun je een beroep doen op onafhankelijke Geschillencommissie als je niet tevreden bent.

Wat je moet weten

Uiteindelijk is de keuze tussen relatiebemiddelingsbureaus groot en is er voor elk budget een partij die je kan helpen. Er zijn consulenten die vanuit huis werken en er zijn grote, professionele relatiebureau’s met een groot netwerk: de verschillen kunnen enorm zijn. En dat zie je terug in de prijs.

Vraag daarom altijd om extra informatie over de werkwijze zodat je een beeld hebt van de gang van zaken, nog voordat je een handtekening zet onder een jaarcontract. Komt er een consulent bij je thuis om “gratis en vrijblijvend” het één en ander te bespreken? Laat je dan niet overhalen door de salestalk van de consulent, maar maak de keuze pas als de consulent weg is.

Hoe groot is de kans...

...dat de experts voor jou een partner vinden? Doe de test om je slagingskans te berekenen. Want als het alleen niet lukt, dan blijf je misschien nog jarenlang dromen over liefdesgeluk. Is het niet tijd om je droom te realiseren? Bereken je slagingskans gratis en vrijblijvend.

Bereken je slagingskans
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatiebemiddeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Relatiebureaus: de professionele matchmakers van Nederland

Relatiebemiddeling is er in vele soorten en maten. Van oudsher gebeurde dat vooral via-via…