Home Relatiebemiddeling Relatiebureaus: de professionele matchmakers van Nederland

Relatiebureaus: de professionele matchmakers van Nederland

6 minuten leestijd
0
kussen man vrouw

Relatiebemiddeling is er in vele soorten en maten. Van oudsher gebeurde dat vooral via-via: een vriend of vriendin nam de rol van bemiddelaar op zich en de vonk sloeg dan hopelijk over tussen de twee introducees tijdens een blind date. Toch zijn er tegenwoordig ook professionele relatiebemiddelaars en wel in de vorm van officiële relatiebureaus.

Op zich is dat ook niet zo gek: veel mensen weten niet goed waar ze moeten beginnen als ze een nieuwe partner willen vinden. En met de hulp van een relatiebureau wordt er juist heel erg gericht te werk gegaan. Mensen ontmoeten is zo lastig nog niet, maar als je echt op zoek bent naar een relatie, dan wil je geen tijd verliezen en met scherp schieten.

Relatiebureaus zijn dan ook in het leven geroepen om vrijgezelle mannen en vrouwen met elkaar te matchen. Anders dan bij veel datingsites hebben de meeste relatiebureaus uitsluitend een langetermijndoelstelling. Vooral voor de mensen die het swipen zat zijn, en even genoeg hebben van kortstondige ontmoetingen, biedt een relatiebureau uitkomst. Wij vertellen je daarom meer over relatiebureaus en het Branchevereniging Singles Keurmerk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is een relatiebureau?

Relatiebemiddeling is er altijd al geweest: zo was het bemiddelen in relaties één van de vele taken van de dorpspriester, net als die van joodse rabbijnen en hindoeïstische astrologen. Vandaag de dag kunnen we de professionele hulp inroepen van een relatiebureau.

De bemiddelaar bij dat bureau wordt een consulent of matchmaker genoemd. Deze consulenten bieden diensten aan om vrijgezelle mannen en vrouwen in contact te brengen met andere vrijgezellen die als doel hebben om een partner te vinden. Anders dan op veel datingsites en websites die gericht zijn op seksuele contacten hebben we het dus echt over bemiddeling in serieuze relaties.

In het meest ideale geval leidt dat tot een huwelijk en dus is het niet zo gek dat de relatiebureaus in kwestie geld vragen voor hun dienstverlening. We hebben het over complete bedrijven die zich er persoonlijk mee bezig houden om mensen te matchen. Dit zijn de bekendste relatiebureaus:

Wat doet een relatiebureau?

Relatiebureaus werken dan ook met consulenten die een zo persoonlijk mogelijke dienstverlening proberen te verlenen. Dat betekent dat het persoonlijke contact een belangrijk onderdeel vormt van de relatiebemiddeling. Een consulent(e) wil om die reden echt weten met wie hij of zij te maken heeft. Pas als de consulent weet wie jij bent, wat jou bezighoudt, en waar jij naar op zoek bent, kan die op zoek gaan naar een geschikte partner. Daarbij worden bij de meeste bureaus vaak de volgende stappen gevolgd:

1. Intakegesprek

Relatiebemiddeling is een heel erg persoonlijke dienstverlening en het persoonlijke contact speelt dan ook een fundamentele rol. De consulent wil jou goed leren kennen en daar wordt meestal uitgebreid de tijd voor genomen. Tijdens een intakegesprek op een nader overeen te komen locatie, wordt er over van alles en nog wat gesproken: jouw persoonlijke interesses, je werk, vorige relaties, je wensen; noem het maar op. De consulent wil immers niet alleen maar weten waar jij naar op zoek bent, maar wil ook een beter beeld van jou hebben.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

2. De selectie

Op basis van het intakegesprek en het ledenbestand wordt er op zoek gegaan naar een passende match. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar uiterlijke voorkeuren, maar ook naar de persoonlijke interesses en andere criteria die jij en de andere kandidaat belangrijk vinden. Pas als de consulent ervan overtuigd is dat er iemand voor jou is gevonden, wordt hij of zij aan je voorgesteld. De liefde moet immers van twee kanten komen.

3. De ontmoeting

Al bij de selectie wordt er vooruit gewerkt naar een mogelijke persoonlijke ontmoeting. Dat is immers het doel: je wilt iemand ontmoeten waar je op de lange termijn iets mee kunt opbouwen. Zowel jij als de andere kandidaat krijgen elkaars profiel en foto’s te zien met de hoop dat jullie allebei enthousiast zijn. Is dat het geval? Dan volgt er een ontmoeting.

stel date

4. De klik

Bevalt de ontmoeting van beide kanten en voelen jullie beiden een klik? Dan zou dat wel eens het begin kunnen zijn van iets heel moois. Toch leven we niet in een perfecte wereld en het is dan niet ondenkbaar dat één van jullie beiden of misschien zelfs allebei geen klik voelen tijdens de ontmoeting. In dat geval ga je terug naar de tweede stap: de selectie.

Online relatiebureau

Dankzij de moderne mogelijkheden hebben relatiebureaus een deel van hun service naar het internet verplaatst. Zowel de aanmelding, het contact tussen het bureau en de kandidaat, als de eerste contacten tussen de kandidaten zelf, verloopt tegenwoordig vaak online via het online platform van het bemiddelingsbureau. Dat maakt het datingproces niet alleen een stuk sneller, maar ook stukken goedkoper.

Toch moet daarbij niet de fout worden gemaakt dat een online relatiebureau hetzelfde is als een datingsite. Op een standaard datingsite of app is immers geen sprake van bemiddeling. Daarnaast zijn de doelstellingen ook anders: op veel datingsites gaat het om luchtig, kortstondig, en soms exclusief seksueel contact, terwijl het via een relatiebureau meer gaat om een vaste relatie. Daar zit nogal een verschil tussen.

Natuurlijk, er zijn wel degelijk datingsites die zich richten op serieuze relaties. Alleen wordt de bemiddeling niet persoonlijk gedaan door de datingsite, maar door een algoritme dat leden aan elkaar matcht: een wezenlijk verschil. Dit zijn een aantal voorbeelden van zulke Nederlandse datingsites:

Voor wie is het?

Het inschakelen van een relatiebureau is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een vaste relatie, hoewel veel relatiebureaus wel een minimale leeftijd hanteren van ergens in de 20 jaar. Tieners en begin-twintigers zijn vaak te wispelturig om al een langetermijnrelatie te willen en we kunnen ze eigenlijk ook geen ongelijk geven.

Relatiebureaus zijn met name bedoeld voor mensen met weinig tijd. Vaak zijn dit mensen die om een reden worden tegengehouden om het uitgaansleven in te duiken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die onzeker zijn, een lastige relatie achter de rug hebben, of simpelweg te druk zijn met hun baan en andere bezigheden.

Relatiebureaus zijn er voor al die mensen: die wel willen, maar niet kunnen. Het mooie is echter dat elke kandidaat een eigen verhaal heeft. Het zijn geen kansloze figuren, maar juist mensen die iets te bieden hebben. En bovendien zegt het al veel over hoe serieus iemand is, wanneer deze een relatiebureau inschakelt om een match te vinden.

bvsk

Branchevereniging Singles Keurmerk

Het nut van relatiebureaus lijkt ons dan ook wel duidelijk, maar dat betekent niet meteen dat je zomaar met de eerste de beste relatiebemiddelaar in zee moet gaan. Je betaalt als lid namelijk voor de service en we hebben het wel over persoonlijke adviezen die een grote impact kunnen hebben op de rest van jouw leven.

Je doet er daarom goed aan om eerst te bekijken of een relatiebureau goede resultaten aflevert en bijvoorbeeld beschikt over het Branchevereniging Singles Keurmerk (BVSK). Dat is een keurmerk voor zowel relatiebureaus als websites die zich richten op relatiebemiddeling. Het doel van deze vereniging is om veilig daten te garanderen aan de mensen die zich daarvoor aanmelden.

Waar moet een relatiebureau zich aan houden?

Een relatiebureau met een dergelijk keurmerk heeft zich dan ook te houden aan verschillende regels. Zo moeten de algemene voorwaarden duidelijk worden gecommuniceerd en dienen de persoonsgegevens van de kandidaten veilig te worden opgeslagen. Deze gegevens mogen ook niet worden gedeeld of verkocht aan derde partijen. Ook de profielen op de website worden voortdurend gecontroleerd om valse leden zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Minimaal 2 jaar actief in relatiebemiddeling.
  2. Bureau-eigenaar beschikt over voldoende levenservaring.
  3. Bureau heeft voldoende kennis op maatschappelijk terrein.
  4. Bureau waarborgt de kwaliteit van de relatiebemiddeling.
  5. Bij bemiddeling door het bureau wordt uitgegaan van een duurzame relatie (m/v, m/m, v/v).

Wanneer je iemand leert kennen via een relatiebureau hoef je je doorgaans geen zorgen te maken of deze persoon echt bestaat: elke aanmelding wordt namelijk handmatig gecontroleerd. Dat is op online datingsites wel wat anders. Samengevat komt het erop neer dat het bij relatiebemiddeling om de kwaliteit van de leden gaat, niet de kwantiteit.

Ons advies? Als je voor relatiebemiddeling gaat, kies dan een bureau die beschikt over dit keurmerk. Wij wensen je veel succes toe in jouw zoektocht naar een nieuwe partner. Maar zorg er wel voor dat je in goede handen bent!

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatiebemiddeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Kosten relatiebemiddeling: wat zijn de tarieven van relatiebureaus?

Als mensen investeren we ons geld in huizen, auto’s, vakanties en zelfs in personal …