4 gevaarlijke signalen van een giftige relatie die je bij hem kunt herkennen

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
7 minuten leestijd

Het is de situatie die geen enkele vrouw wil meemaken; de transformatie van een hartstochtelijke liefde in angst, tranen en terreur. Maar toch maken veel vrouwen dit elk jaar mee, wanneer een gepassioneerde liefde verandert in een regelrechte nachtmerrie. En dat valt deze vrouwen niet aan te rekenen.

De mannen die het hen aandoen hebben in het begin meer weg van de prins op het witte paard dan van een potentiële dader. In de prille beginfase zijn deze mannen enthousiast, passievol en hoteldebotel verliefd, en ze doen allerlei lieve dingen voor je zoals:

  • gedichten voor je schrijven
  • extreem bezorgd over je zijn
  • je overladen met cadeaus
  • alle huishoudelijke taken overnemen
  • je meenemen om leuke dingen te doen

Wat hij doet om je voor zich te winnen

Als een man dit voor je doet en je bovendien het gevoel geeft dat je ertoe doet, dan is het niet zo vreemd dat je je laat verleiden. In het begin lijken veel van deze mannen ‘Mr. Right”; de ideale man, droomman, of hoe je het ook wilt noemen. En dit beeld is langzaam aan je opgedrongen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Misschien vond je hem niet eens zo aantrekkelijk, maar zijn passie voor jou voelde zo fijn dat het aanstekelijk werd. En dat zorgde ervoor dat je je ook tot hem aangetrokken begon te voelen. Bovendien is hij er altijd voor je; iets dat je altijd hebt gemist in andere mannen. Zou dit dan echt de ware zijn en verdient hij niet een kans?

Hij vertelt je dat je de mooiste vrouw op aarde bent; de parel in een zee vol lege schelpen. En dag na dag geeft hij je het beste compliment: aandacht. Misschien kijk je elke ochtend zelfs wat langer in de spiegel, om te ontdekken wat hij in je ziet. Wat aan jou maakt hem zo gek van je?

Het is een raadsel. Maar het feit blijft dat hij iets in jou ziet wat niemand anders ziet. Dat gevoel, dat iemand je op het hoogste voetstuk ooit plaatst, zorgt ervoor dat je toegeeft. Beetje bij beetje word je afhankelijker van zijn onvoorwaardelijke liefde.

Maar dit klinkt toch best goed?

Het probleem met dit gedrag is dat de extreme passie in veel gevallen het begin is van een gevaarlijke en giftige relatie. Dit geldt niet voor elke man die dit gedrag vertoont, maar het is wel een typisch begin van een relatie die van passievol naar onstuimig gaat om daarna over te gaan in een gevaarlijke situatie. En daar kom je vaak pas te laat achter.

Terwijl jij afhankelijker van hem wordt, hoe meer zijn emoties een rol gaan spelen in de relatie. Het toekomstplan dat je in je gedachten hebt gevormd begint de eerste barsten te tonen. Maar je besluit ermee te leven, want niemand heeft ooit zoveel van je gehouden zoals hij doet. En zoals ze zeggen; “niemand is perfect, toch?”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“The hardest part of being in an emotionally abusive relationship, is actually admitting you’re in one.” ― Anna Akana

Enkele maanden in de relatie begint de nachtmerrie vorm te krijgen. Dit is het moment wanneer hij voelt dat hij controle over je krijgt. Hij heeft liever niet dat je met sommige mensen omgaat, omdat ze slecht zouden zijn voor jullie relatie. Of hij houdt je pinpas bij zich, omdat hij je wil helpen met sparen. Het zijn de eerste signalen van wat later een gevaarlijke relatie wordt.

Al deze ‘kleine’ dingen stapelen zich op en worden erger. Geleidelijk begin je je steeds minder op je gemak te voelen in de relatie. Je raakt in de war, want dit had je niet verwacht. De relatie beëindigen? Dat is geen optie voor je, omdat je de stukjes van de puzzel nog niet hun eigen plek kunt geven. Je wilt niet alleen zijn, omdat hij ook zoveel goeds voor je doet. Je gaat door.

Van liefde naar misbruik

Naarmate de tijd verstrijkt kan hij niet meer doen alsof en komt de ware aard steeds meer naar boven. De eerste tekenen van emotioneel misbruik beginnen zich te vertonen. Je raakt verstrikt in zijn web en nog steeds slaag je er niet in om het probleem onder ogen te zien. Hoewel je het niet doorhebt, ben je beland in een giftige en gevaarlijke relatie, die zich uit in het volgende:

1. Hij controleert je

De vrijheid die je in het begin had is verdwenen. Hij controleert elk detail in je leven; van je WhatsApp berichten tot je bankmutaties. Hij wil weten waar je bent, met wie en op welke tijd je terug bent. Als je al mag afspreken met een vriend(in) of kennis.

2. Hij is ziekelijk jaloers

Wat begon als een gezonde dosis jaloezie is verandert in jaloersheidswaan. Hij verdenkt je van vreemdgaan, terwijl je er alles aan doet om het tegendeel te bevestigen. Dit is geen liefde, dit is een obsessie.

3. Hij vermindert je eigenwaarde

Het fijne gevoel dat hij je in het begin gaf is verandert in een niet-zo-fijn gevoel, of zeg maar gerust een zenuwachtig en angstig gevoel. Hij bekritiseert je in de aanwezigheid van anderen, geeft je het gevoel dat je dom bent en beledigt je steeds vaker.

4. Hij maakt je bang

Zonder je ooit met een vinger aan te raken ben je bang voor hem geworden. De gepassioneerde liefde heeft plaatsgemaakt voor een opvliegend karakter en een alarmerend temperament. Je voelt je kleiner en kleiner, omdat je je constant zorgen maakt over wat hij nu weer gaat doen.

Herken je de signalen van een gevaarlijke en giftige relatie? Je dacht eindelijk ware liefde te hebben gevonden; de man van je dromen. Maar deze man bleek niet de ware te zijn, hij is je nachtmerrie. Tijd om wakker te worden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie