Wat is een mooie vrouw? De fysieke aantrekkelijkheid van de ideale vrouw

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
7 minuten leestijd

Nederlandse mannen en vrouwen hebben geen idee wat de ander aantrekkelijk vindt. Terwijl duizenden gespierde Tinder-mannen met een gigantische vis poseren om hun aangespannen spierballen te showen, wijzen duizenden vrouwen hen af omdat ze daar helemaal niet op vallen. Andersom kiezen vrouwen massaal voor lip fillers en botox voor voluptueuze lippen en een rimpelloos aangezicht. Maar vindt de gemiddelde man dat wel mooi?

Jong en levendig

De schoonheidsindustrie is big business. Of het nu gaat om cosmetische chirurgie, make-up of supplementen, het doel is altijd om mensen te helpen er jonger uit te zien. Jong en levendig. Er is geen 30-jarige vrouw die eruit wil zien als een 60-jarige dame. Maar je ziet wel een vrouw van 60 die haar best doet om eruit te zien als 30. De enige uitzondering is de puber die nog geen 18 is. Maar wat ze allemaal nastreven is het schoonheidsideaal wat op dat moment geldt.

Als het om een mooie vrouw gaat, dan verandert het schoonheidsideaal continu. Vandaag de dag zijn trends als de natural smokey eyes, morgen het felle kleurenpallet van neon. En dan hebben we het over details. Kijken we naar het verleden – en naar andere landen – dan zijn het nog vrij onschuldige trends. Want laten we de lotusvoetjes van de Chinese vrouwen in het Oude China niet vergeten of de “mooie” vrouwen in Japan met zwartgeblakerde (Ohaguro) tanden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een mooie vrouw?

Het ideaal van wat een mooie vrouw kenmerkt, verandert voortdurend. En op hetzelfde moment is dit ideaal per land of regio anders. Dat komt omdat vrouwelijke schoonheid evolutionair en cultureel wordt bepaald. Het is niets meer dan een subjectieve interpretatie van een persoon die een ander bekijkt. Schoonheid is persoonlijk, maar ook universeel. Wat de ene man bewondert, laat een andere man koud. Wat de een onweerstaanbaar vindt, trekt de ander z’n schouders voor op.

Als we naar het totaalplaatje kijken, dan weten we allemaal wat een mooie vrouw is. Het is niet haar intelligentie die haar mooi maakt. Ze is niet mooi omdat ze zo lief en aardig is. Nee, het gaat om hoe ze eruit ziet. De fysieke aantrekkelijkheid maakt dat anderen haar een mooie vrouw vinden.

colombia vrouwen

Het huidige ideaalbeeld van een mooie vrouw

Omdat elke man een andere vrouw bewondert, kan alleen de wetenschap het antwoord geven op de universele vraag: “Wat is een mooie vrouw?” Maar zelfs de wetenschappers zijn het er niet over eens. Ze kunnen bepaalde eigenschappen onderzoeken die mooi zouden kunnen zijn, maar niet het totaalplaatje. Het is ingewikkeld.

Er zijn wel een aantal algemeen geaccepteerde kenmerken van een mooie vrouw. Hoewel deze kenmerken niet zijn bevestigd door onderzoeken, mag een mooie vrouw zich mooi noemen als ze zoveel mogelijk van deze eigenschappen heeft:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

 • slank postuur
 • royale boezem
 • smalle taille
 • duidelijke kaallijn
 • hoge jukbeenderen
 • lange benen
 • hoekige neus
 • donker haar en lichte ogen, of omgekeerd
 • lange, gekrulde wimpers
 • amandelvormige ogen
 • bleke huid
 • volle lippen
 • blauwe ogen
 • lang haar
 • symmetrie

Russische vrouwen

Wat Nederlandse mannen een mooie vrouw vinden

Er is een verkiezing waar Nederlandse mannen elk jaar naar uitkijken: de FHM500. Op basis van een lijst met 500 mooie Nederlandse vrouwen kan iedereen stemmen op zijn of haar keuze. De winnares gaat ervandoor met de titel ‘Mooiste vrouw van Nederland’. Elk jaar presenteert het mannenblad ‘For Him Magazine’ de erelijst waarin de 500 mooiste vrouwen van Nederland worden opgenomen. Als er een rangschikking is voor wat Nederlandse mannen een mooie vrouw vinden, dan is het wel de toplijst van FHM. Dit zijn de mooiste vrouwen van Nederland in de afgelopen jaren:

Het perfecte vrouwenlichaam

Vrouwen hebben een verkeerd perspectief van wat mannen aantrekkelijk vinden. Dat bleek in 2018 uit onderzoek van EenVandaag, onder 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Volgens dat onderzoek denken vrouwen dat mannen een behoorlijk slanke vrouw het mooist vinden, terwijl 62 procent van de mannen liever een vrouw met normale rondingen ziet.

In het onderzoek kregen heteromannen vijf animaties van het vrouwenlichaam te zien en werd hen gevraagd welk lichaamstype zij het meest aantrekkelijkst vonden. De meeste mannen (45%) zien het liefst een wat rondere vrouw (nummer 3). Het contrast met wat vrouwen het ideaalbeeld voor henzelf vinden is groot. Ruim de helft (54%) van de vrouwen denkt dat mannen een slanke vrouw (nummer 4 of 5) het aantrekkelijkst vinden.

vrouwenlichaam

Ideale vrouwenlichaam volgens mannen. Onderzoek EenVandaag.

Hoe het ideaalbeeld veranderde

Generaties lang bestond vrouwelijke schoonheid vooral uit dunne vrouwen die hun indruk maakten op de modewereld. Maar dat was nooit (echt) wat mannen ideaal vonden. Onderzoek toonde namelijk aan dat mannen altijd al een voorkeur hebben gehad voor ‘rondingen op de juiste plek’. Ook toen de ideale mooie vrouw slanker en slanker werd.

Dankzij de vrouwentijdschriften, kranten en (sociale) media is in de vorige eeuw het beeld ontstaan van het perfecte lichaam als die van een superslank model. Dat werd de norm waar een mooie vrouw aan moest voldoen. Terwijl de wereldbevolking door de toegenomen welvaart steeds dikker werd, werd het schoonheidsideaal slanker. En dus blijven de vrouwen zich aanpassen aan het ideaal dat hen wordt opgelegd door de omgeving.

Dat ze zichzelf een bepaalde look aanmeten is niets nieuws. Vrouwen transformeren zichzelf altijd al aan wat de samenleving mooi vindt. Een dikke of dunne vrouw mooi? Het ligt er maar net aan in welke tijd je leeft. Van Marilyn Monroe tot Kim Kardashian, het ideale lichaamstype voor vrouwen is door de eeuwen heen drastisch veranderd. Deze korte video van BuzzFeed laat dat goed zien:

Maar één ding blijft door de jaren heen hetzelfde: vrouwen zullen er alles aan doen om een mooie vrouw te zijn, zoals ze denken dat een mooie vrouw eruit ziet.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie