Home Relatie Hoe weet je of je relatie goed is? 11 tekenen die het vertellen

Hoe weet je of je relatie goed is? 11 tekenen die het vertellen

6 minuten leestijd
0
liefde stel

In het begin is vrijwel elke relatie rozengeur en maneschijn. Jullie gaan op tal van dates, hebben romantische avondjes en zijn smoorverliefd op elkaar. Toch merk je op den duur dat jullie een beetje in een sleur terechtkomen. Je relatie verandert, jullie doen minder nieuwe dingen en je ergert je vaker aan je partner. Dit is in veel gevallen normaal, maar soms kan het er ook op duiden dat er iets niet helemaal meer goed zit in jullie relatie.

Als je merkt dat jullie relatie is veranderd, ga je je misschien wel afvragen of je nog een goede en gezonde relatie hebt. Daarom zetten we een aantal tekenen voor je op een rijtje waaraan je kunt afleiden of alles nog goed zit tussen jullie, of dat er misschien toch iets moet veranderen om de relatie te laten slagen.

Wat is een goede relatie?

Een relatie hoeft niet op een romantische film te lijken om een goede relatie te zijn. Geen enkele relatie is namelijk helemaal perfect. Je zult tegenslagen kennen, soms discussies of ruzies hebben en niet alles zal altijd even mooi en geweldig zijn. Een goede relatie gaat echter over een stuk meer dingen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

In een goede relatie zijn jullie allebei gelijkwaardig en gelukkig. Jullie communiceren op een open en eerlijke manier. Of doen zoveel dingen samen, dat het vriendschap en liefde ineen is. Voor het ene koppel betekent een gezonde relatie heel wat anders dan voor een ander koppel. Gezonde relaties kunnen dus heel verschillend zijn, maar vaak zijn er wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

Deze kenmerken zijn handig om eens op een rijtje te zetten. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de juiste partner als je aan het daten bent. Maar ook zijn het doelen om na te streven met je partner. En misschien kun je er adviezen uithalen om je relatie te verbeteren. Dit zijn de tekenen dat je relatie goed is.

1. Goede communicatie

Een van de belangrijkste kenmerken van een gezonde relatie is het hebben van open, eerlijke communicatie. Stellen die hun relatie goed vinden, maken regelmatig even tijd vrij om met elkaar te praten. Zorg er dan ook voor dat jullie niet alleen over oppervlakkige onderwerpen praten, maar ook af en toe persoonlijkere en diepere onderwerpen bespreken. Dit zorgt ervoor dat er een sterkere connectie tussen jullie ontstaat en jullie band op de lange termijn sterker is.

2. Jullie vertrouwen elkaar

Als je partner een avond op stap gaat met vrienden of vriendinnen, dan wens je hem of haar veel plezier en ben je niet wantrouwig. Je vertrouwt je partner volledig, bent niet bang dat hij of zij een misstap zal maken en daarom ben je ook niet onzeker over jullie relatie. Je weet wat je aan elkaar hebt en dat jullie relatie sterk is door het wederzijdse vertrouwen.

3. Jullie maken op een gezonde manier ruzie

In bijna elke relatie komen wel eens ruzies of discussies voor. Meningsverschillen zijn normaal en af en toe moet je ook gewoon even zeuren over je ergernissen. Toch is de manier waarop je ruzie maakt of discussies uitpraat van groot belang voor de gezondheid van je relatie. Als jullie steeds lopen te bekvechten en proberen je gelijk te krijgen, dan is dit geen goed teken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

In een gezonde relatie luister je naar elkaar en probeer je je partner te begrijpen, ook tijdens ruzies of discussies. Als je erachter komt dat je ongelijk hebt, dan ben je zo goed om je excuses aan te bieden. Jullie praten discussies altijd uit en zorgen ervoor dat jullie je allebei beter voelen naderhand. Het gaat niet om het winnen van discussies, maar om het gezamenlijk zoeken naar een middenweg of passende oplossing.

4. Jullie hebben een gezond seksleven en praten erover

Een gezond seksleven waarmee jullie allebei gelukkig mee zijn, is van groot belang voor een goede relatie. Jullie zijn intiem met elkaar en zien dit niet als een verplichting. Toch is het niet alleen van belang dat jullie seksleven gezond is, maar ook dat jullie erover praten.

Heb je misschien nog onvervulde wensen? Of wil je dat er iets verandert? Dan is het belangrijk om er samen over te praten. Op deze manier wordt de band met je partner alleen maar versterkt, waardoor je relatie ook beter zal worden.

5. Jullie hebben ook een leven naast je partner

In een relatie dient je partner je prioriteit te zijn. Je wilt je partner gelukkig maken en ervoor zorgen dat jullie relatie goed zit. Je doet moeite voor elkaar en blijft dit ook doen, ook al zijn jullie al jaren samen. Het is echter ook belangrijk dat je nog een leven hebt naast je partner.

Je vindt het super fijn om samen te zijn met je partner, maar wil ook wel eens je eigen vrienden zien of je eigen hobby’s uitoefenen. Jullie voelen daarom ook niet de behoefte om 24/7 samen te zijn, maar geven elkaar ook de tijd om je eigen ding te doen.

man vrouw

6. Jullie missen elkaar

Ook al is het voor jullie niet nodig om altijd bij elkaar te zijn, het is dan wel volkomen normaal dat je je partner mist. Misschien hebben jullie wel een lange afstandsrelatie of is je partner een tijd weg voor werk; het is dan normaal dat je hem of haar mist.

7. Je wilt alles tegen je partner vertellen

In een gezonde relatie is communicatie dus van groot belang. Als er iets belangrijks gebeurd op werk, in je familie of met vrienden, dan is je partner de eerste tegen wie je dit wil vertellen. In een gezonde relatie wil je namelijk alles delen met je partner; de positieve en de negatieve dingen. Je deelt alles met elkaar, hebt geen geheimen en praat op een open en eerlijke manier met elkaar.

8. Je voelt je op je gemak bij je partner

In een goede relatie voel je je op je gemak en heb je niet het gevoel dat je je anders voor hoeft te doen. Je voelt je geaccepteerd en veilig. Je weet dat je alles kunt vertellen en dat hij of zij je niet zomaar zal veroordelen of uitlachen als het belangrijk voor je is. Je weet dat je partner er altijd voor je is, ook als er tegenslagen op jullie pad komen. Daarnaast voelt je relatie als een veilige, rustige plek. Aan het eind van een dag wil je niets liever dan naar huis gaan, naar je partner.

9. Jullie hebben veel lol samen

Naast dat communicatie en andere serieuze onderwerpen van belang zijn in een relatie, is het natuurlijk ook van groot belang dat jullie het leuk vinden om samen te zijn. Jullie vinden het heerlijk om samen dingen te ondernemen, kunnen met en om elkaar lachen en hebben enorm veel lol als jullie samen zijn.

quality time

10. Jullie hebben quality time samen

In een druk leven is het soms moeilijk om genoeg tijd te maken voor je partner. Dankzij de alledaagse verplichtingen is het moeilijker om quality time in te plannen. Je hebt waarschijnlijk een drukke baan, een sociaal leven, sport en andere hobby’s. Hierdoor kan het soms wel eens erg lastig zijn om echt tijd door te brengen met je partner. Je ziet elkaar alleen nog tijdens het eten en ’s avonds op de bank.

Toch is het in een goede relatie van groot belang om ook samen quality time door te brengen. Een moment waar jullie je volledig op elkaar richten en samen iets gaan doen. Dit kan zo simpel zijn als een goed gesprek voeren op de bank, maar jullie kunnen ook samen iets nieuws gaan doen of een romantische date hebben. Deze quality time zorgt ervoor dat jullie niet in een sleur belanden en tijd en moeite in de relatie blijven steken.

11. Je steunt elkaar

In goede en in slechte tijden steunen jullie elkaar. Je weet dat je kunt terugvallen op je partner en dat hij of zij er ook altijd voor jou zal zijn. Wat er ook gebeurt; jullie zijn er voor elkaar en proberen elkaar beter te maken. Ook bij het behalen van dromen of doelen geef je elkaar een zetje om deze te bereiken. In een goede relatie kun je op elkaar bouwen; je bent elk een ander persoon, maar samen ben je één.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…