Wat is belangrijk in een relatie? De 12 allerbelangrijkste dingen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
12 minuten leestijd

Tegenwoordig stellen mensen aardig wat eisen aan elkaar, voordat zij bereid zijn om de ander als relatiemateriaal te kunnen zien. Hoewel veel eisen oppervlakkig zijn en met zaken zoals het uiterlijk of het beroep van de ander te maken hebben, hebben andere eisen te maken met het innerlijk. En juist die zijn belangrijk.

Want hoe meer eisen jij stelt aan de ander, hoe kleiner de kans dat er iemand is op de wereld die aan jouw perfecte plaatje voldoet. Niemand is perfect, jij zelf ook niet. Maar wat is dan wel belangrijk in een relatie en wanneer kun je je met een gerust hart aan iemand overgeven? En dat terwijl je de meeste kans hebt dat de relatie zal slagen?

Wees realistisch

Het is logisch dat je door de jaren heen kieskeuriger wordt en daardoor hogere eisen stelt aan een mogelijke partner. Dat gebeurt nu eenmaal als je hebt geleerd van je verleden. Maar zorg er wel voor dat jouw lijstje realistisch blijft.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Kun je zelf voldoen aan dat lijstje, als je heel eerlijk bent? Of kun je zelf ook nog wel verbeteren op een aantal punten? Niemand is perfect, dus verwacht ook niet van de ander dat hij of zij dat wel is.

Perfectie is overigens helemaal niet leuk of spannend. Het zal er eerder voor zorgen dat je relatie saai en eentonig wordt. En dat is ook niet waar je op zit te wachten. Wat dan wel belangrijk is in je huidige of een toekomstige relatie? Dat gaan we je vertellen.

1. Wederzijds vertrouwen hebben

Wanneer je je partner vertrouwt en hij of zij jou ook, weet je dat je elkaar vrij kunt laten zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Je weet dan namelijk dat hij of zij geen gekke dingen zou doen die jullie relatie in gevaar kunnen brengen. En dat geeft heel veel rust.

Doordat jullie vertrouwen hebben in elkaar, zullen er minder spanningen optreden. En daardoor is de kans op ruzies ook minder groot. Zo kun je het samen heel gezellig hebben, waar je ook bent. En zo is het ook mogelijk om zonder elkaar leuke dingen te doen, zonder dat daar discussies of zelfs ruzies over ontstaan.

2. Eerlijk zijn tegen elkaar

Als iets belangrijk is in een relatie, is het wel dat je eerlijk bent tegen elkaar. Niet alleen over de grote dingen, maar ook over kleine dingen. Het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat je alles tegen je partner zou kunnen zeggen. En dat je daarbij niet bang bent voor de reactie van de ander of omdat je denkt dat hij of zij je zal veroordelen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Creëer een veilige situatie door altijd eerlijk te zeggen wat je denkt of voelt, wanneer dat nodig is. Dan zal je zien dat jullie band – en daarmee ook de relatie – heel sterk kan worden.

3. Respect hebben voor elkaar

In een relatie is het belangrijk dat je respect hebt voor elkaar. Wanneer je dat niet hebt en elkaar dus niet als gelijken beschouwd, kan er een machtsverschil optreden. De ene partner heeft dan het gevoel meer rechten te hebben dan de ander. En dat is natuurlijk niet eerlijk. Daarom is het nodig dat jullie beseffen dat jullie in een relatie gelijk zijn aan elkaar.

Doe daarom geen dingen waarvan je niet zou willen dat de ander het doet. En behandel je partner op de manier waarop jij ook behandeld wilt worden. Daardoor ontstaat een mooi evenwicht; een balans. Maak elkaar ook niet belachelijk in het bijzijn van andere mensen.

4. Een gevoel van veiligheid

Er is niets fijner dan na een rotdag thuiskomen, je in de armen van je partner te kunnen sluiten en je weer veilig voelen. Wanneer je een relatie hebt, is het belangrijk dat je een veilige haven creëert voor elkaar waar je elkaar probeert te helpen en steunen. Voel je je niet veilig thuis of in de buurt van je partner, dan zit je niet in de juiste relatie.

Zeker wanneer vormen van (verbaal) geweld optreden of emotioneel misbruik, wordt het tijd om voor jezelf op te komen en in te zien dat je veel gelukkiger kunt zijn zonder deze persoon. Jouw veiligheid gaat namelijk boven alles.

5. Met elkaar communiceren

Waar mannen al met hun ogen rollen of beginnen te zuchten als er over communicatie wordt gepraat, vinden vrouwen praten juist heel fijn. En uiteindelijk zullen mannen er ook zo over denken, wanneer zij het proberen. Door met elkaar te communiceren, kun je erachter komen hoe de ander over bepaalde zaken denkt en hoe hij of zij zich voelt. Op die manier kun je rekening houden met elkaar en voorkom je conflicten.

Ook is praten nodig om het aan te kunnen geven als je het ergens niet mee eens bent. En door goed met elkaar te communiceren versterkt jullie band en zal je merken dat jullie relatie steeds dieper gaat.

6. Gelukkig kunnen zijn

Een relatie is pas een goede relatie, wanneer je allebei gelukkig kunt zijn. Dat betekent dat je het zowel mét elkaar als zónder elkaar leuk kunt hebben. En dat jullie elkaar voldoende aandacht, maar ook vrijheid geven. Natuurlijk kun je niet continu gelukkig zijn, want dat is onmogelijk. Maar op momenten dat het minder goed gaat, kun je nog steeds gelukkig zijn met elkaar.

En dat zit hem vooral in de manier waarop je dan met elkaar omgaat en er voor elkaar probeert te zijn. Zelfs als dat heel moeilijk is. Ben je ongelukkig in je relatie, dan weet je dat er iets mis is.

7. Loyaal zijn aan elkaar

Tenzij je andere afspraken hebt gemaakt aan het begin van de relatie, is het belangrijk om altijd loyaal te zijn naar elkaar. Spreek je af dat jullie monogaam zijn? Zorg er dan ook voor dat je dat bent. Je gaat er namelijk vanuit dat je partner dat ook is.

Wanneer een van jullie ervoor kiest om toch iets met een ander te doen, dan schaadt dat het vertrouwen enorm. En daardoor beschadigt ook jullie relatie. Kies er dan ook altijd voor om trouw te blijven aan je partner en bespaar hem of haar én jezelf een hoop ellende en verdriet.

8. Elkaar graag willen zien

Wanneer je echt gek bent op iemand, wil je graag met diegene samenzijn en leuke dingen doen met elkaar. Ook wanneer je geen grote plannen hebt en een avondje op de bank tv gaat kijken, is het belangrijk dat je dat graag doet. Wanneer je je partner niet zo graag ziet, kun je je afvragen of je wel voldoende gevoelens hebt voor diegene. Wanneer je in een goede relatie zit, is het namelijk wel vanzelfsprekend dat je graag samen tijd doorbrengt.

9. Je gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid

Het draait in een relatie niet alleen om maar om de ander of om elkaar. Het gaat er ook vooral om hoe jij je voelt en hoe je jezelf behandelt. Wanneer je gevoel van eigenwaarde niet groot is en je geen respect hebt voor jezelf, kun je ook lastig grenzen stellen en aangeven wat jij van de ander wilt en verwacht.

“Je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden”, is een bekend cliché maar het gezegde over de liefde is echt waar. Zorg er ook voor dat je naast de relatie nog een eigen leven met eigen vrienden/vriendinnen en hobby’s hebt. Dat is nodig om allebei goed in een relatie te kunnen staan.

10. Compromissen kunnen sluiten

Zit het met de communicatie goed en hebben jullie allebei respect voor elkaar? Dat is mooi, want dan is het mogelijk om compromissen te sluiten. Het is logisch dat je het niet altijd eens bent met elkaar. En het is ook totaal niet nodig om te proberen dat altijd te bereiken.

Wel is het belangrijk dat jullie op een zeker punt tot een overeenstemming kunnen komen, omdat het anders problemen kan geven in de relatie. Daarvoor moet je allebei bereid zijn om je ego even aan de kant te zetten en op bepaalde momenten je eigen belangen even opzij te zetten voor die van je partner.

11. Een team vormen

Ondanks dat je een relatie hebt, is het belangrijk om allebei ook een eigen leven te hebben naast de relatie. Maar dat betekent niet dat je geen team moet vormen samen. Wanneer jullie samen een uitdaging aangaan of belangrijke beslissingen moeten maken, is het belangrijk dat jullie er voor elkaar zijn. Dat jullie elkaar steunen wanneer dat nodig is en dat jullie weten dat je altijd van elkaar op aan kunt. Dan heb je pas echt een sterke en fijne relatie.

12. Seks

Hoewel het per koppel verschilt hoe vaak er aan seks wordt gedaan, is seks wel belangrijk in een relatie. In zoverre, dat jullie samen op één lijn zitten. Wil een van de twee heel vaak seks en is het voor de ander eigenlijk niet zo belangrijk, dan kan dat wrijving opleveren.

Er worden dan bewust gevoelens van seksueel verlangen onderdrukt of anderzijds wordt er gedaan alsof die gevoelens er zijn, alleen maar om aan de behoeften van de ander te kunnen voldoen. Praat ook hierover goed met elkaar. Want ook dat is belangrijk in een relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie