Home Relatie Na hoeveel dates een relatie? Dit is het definitieve aantal

Na hoeveel dates een relatie? Dit is het definitieve aantal

4 minuten leestijd
0
nieuwe relatie

Daten: sommige mensen vinden het geweldig, anderen doen het liever helemaal nooit. Het is hoe dan ook een hele spannende onderneming. Wanneer je afspreekt met iemand die je ziet zitten, wil je een goede (eerste) indruk maken op diegene. En dat brengt vaak een hoop zenuwen met zich mee.

Wat moet je wel doen en wat absoluut niet? En hoe kom je erachter of de ander gevoelens voor je heeft? Na hoeveel dates is het mogelijk om over te gaan op een serieuze relatie? We gaan je er alles over vertellen.

Een onzekere periode

Daten is altijd een onzekere periode. Voor iedereen. Dat komt doordat twee mensen nog aan het uitzoeken zijn hoe leuk ze elkaar vinden en of zij zich een toekomstbeeld met elkaar kunnen voorstellen. Na een paar dates is dat nog niet altijd mogelijk, hoewel het ook best zo kan zijn dat jullie dit na een paar momenten samen al zeker weten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Het mythische liefde op het eerste gezicht komt niet zo vaak voor als je misschien hoopt, daarom is het handig om iets meer te weten over daten. In deze onzekere periode is het fijn om een aantal handige tips te kennen en te weten hoe je jezelf het best kunt gedragen of opstellen tegenover je date.

Tips voor een succesvolle date

Om een succesvolle (eerste) date te hebben, maak je het jezelf in elk geval een stuk makkelijker door met de volgende dingen rekening te houden:

  • Spreek af op een openbare plek, zodat jullie eventueel allebei weg kunnen als het niets blijkt te zijn.
  • Ga iets doen wat jullie allebei leuk lijkt, want tegen de date opzien kan ervoor zorgen dat je ook tegen de persoon opziet.
  • Houd het luchtig, leg niet meteen je diepste geheimen of problemen op tafel want dat kan de ander afschrikken.
  • Dat betekent niet dat je niet mag laten zien dat jij diepgang hebt als persoon; zorg voor een goede balans.
Andere dingen die je in gedachten moet houden

Daarnaast is het belangrijk om de ander te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Zorg ervoor dat je iemand op zijn of haar gemak stelt, want jij vindt dat zelf waarschijnlijk ook fijn. Heb je een bepaalde soort humor of ben je sarcastisch aangelegd, laat dat dan merken. Wees jezelf, maar doe wel voorzichtig.

Maak je ineens een hele grove grap zonder daarbij een spier in je gezicht te verreken, dan kan dat heel verkeerd vallen wanneer iemand er niet op voorbereid is. Stapje voor stapje laten zien wie jij bent en de ander ook op die manier leren kennen, zorgt ervoor dat jullie nieuwsgierig naar elkaar worden en dat de interesse voor elkaar groter wordt.

man vrouw kussen

Wanneer weet je of er meer in zit?

Heb je een leuke date gehad met elkaar, probeer dan te peilen of er voor de ander een vervolgafspraakje in zit. Zijn jullie er vrijwel meteen over uit dat jullie dat gezellig lijkt? Dan is het duidelijk dat de eerste date voor beide partijen goed bevallen is. En met een kus op de eerste date is de kans op een tweede date uiteraard groter.

Twijfelt iemand, lijkt diegene wat meer afwezig te zijn of zegt hij of zij letterlijk dat het misschien niet zo’n goed idee is? Laat het dan voor wat het is. Er zwemmen meer vissen in de zee: hoe cliché dat ook klinkt.

Wil iemand graag bij jou in de buurt zijn en je beter leren kennen, dan is het waard om daar moeite in te stoppen. Zo niet, dan is het voor jullie beiden beter om verder te gaan met jullie zoektocht.

De beste strategie

Zijn jullie wel allebei enthousiast geworden na de date? Dan is de kans groot dat het goed tussen jullie klikt en dat jullie vast en zeker een leuk idee vinden voor een volgende date. Probeer je vanaf dat moment niet te veel zorgen meer te maken, want het lijkt erop dat jullie het goed genoeg met elkaar kunnen vinden en dat jullie lekker jezelf kunnen zijn. Dat is ook heel belangrijk.

Spreek nog een paar keer af met elkaar en doe dingen die jullie leuk vinden (of die jullie juist nog nooit eerder hebben gedaan). Leer elkaar op die manier steeds beter kennen en ontdek waar het heen kan gaan.

Het stellen van de grote vraag

Na heel wat afspraakjes verder begin je je misschien af te vragen hoe serieus het tussen jullie is. Dat is logisch, want dat moment moet er een keer van komen. Het kan dan twee kanten opgaan: of jullie besluiten samen verder te willen of jullie haken af en zien elkaar eigenlijk niet meer.

Omdat je vast liever van tevoren weet wat je kunt verwachten, is het verstandig om alvast te peilen of de ander wel of niet op zoek is naar iets vast of serieus. Lijkt het jullie allebei leuk om een serieuze relatie te krijgen? Dan is het te verwachten dat jullie na verloop van tijd allebei een stap verder willen doen.

Facebook official

Manieren om de relatie te bevestigen

Over het algemeen stellen mensen elkaar niet meer zo letterlijk dé vraag: “Wil je met mij verkering?” Het gebeurt vaak tussen neus en lippen door dat er besproken wordt wat jullie precies van elkaar zijn. Maar dat betekent niet dat je het niet letterlijk mag vragen.

Gedurende de eerste drie maanden van het daten is het vaak nog wat casual en gaat het vooral om de gezelligheid. Probeer een ander dan ook niet te benauwen door na een paar weken al te vragen wat hij of zij voor je voelt. Na die drie maanden ontmoet je vaak elkaars vrienden of zelfs de familie al en weet je dat het serieuzer wordt.

Wanneer je elkaar zo’n twee keer per week ziet heb je na drie maanden al ongeveer 24 dates gehad, hoewel je dan niet meer echt van “dates” spreekt. Vanaf dat moment mag er wel een keer besproken worden hoe jullie het toekomstbeeld met elkaar voor ogen hebben. Het definitieve aantal? Dat is dus 24, maar dan hebben we het over een gemiddelde.

Volg je gevoel

Ondanks dat dit is wat de gemiddelde datende persoon doet, betekent het niet dat het voor iedereen het juiste is. Blijf te allen tijde je gevoel volgen en bedenk dat jij de enige bent die weet wat goed is voor jou. Voelt het alsof je het nog een tijdje rustig aan moet doen? Neem dan ook je tijd daarvoor.

Het is geen optie om een gelukkige relatie te starten als je bepaalde dingen moet forceren. Geef dan ook je grenzen aan. En voelt het wel alsof je na een paar dates al van de daken moet schreeuwen dat je iemand geweldig vindt? Doe dan vooral waar jij gelukkig van wordt en ontdek hoe dat voor je uitpakt. Elk moment is een leermoment, dus fouten maken is eigenlijk niet mogelijk.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe word je een betere partner voor hem en haar?

Als je een relatie met elkaar aangaat en zeker wanneer je gaat samenwonen, trouwen of kind…