Het gemiddelde: hoe vaak seks per week is gezond of normaal?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Niemand hoeft je uit te leggen dat seks een belangrijk aspect in een relatie is. Het is dé manier om een diepere connectie te maken met iemand anders; fysiek en mentaal. Het speelt een rol bij de binding maar ook om jezelf beter te voelen en gelukkiger.

Dat seks goed voor de gezondheid is hoeft niemand je meer uit te leggen. Maar hoeveel seks is nu nodig om er de voordelen van de plukken en wat is normaal?

Hoe vaak seks is gezond?

Seks en gezondheid gaan hand in hand. Onderzoek heeft het gekoppeld aan een slankere taille, een sterker hart en een lager risico op prostaat- en borstkanker.1 Het heeft ook een positief effect op de geestelijke gezondheid, omdat seks wordt geassocieerd met een beter humeur en minder depressies.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Mensen die seks hebben, hebben bovendien een hoger niveau van wat je lichaam verdedigt tegen ziektekiemen, virussen en andere indringers. Onderzoekers van de universiteit van Wilkes in Pennsylvania ontdekten dat universiteitsstudenten die één of twee keer per week seks hadden hogere niveaus van het bepaalde antilichaam hadden vergeleken met studenten die minder vaak seks hadden.2

Eén van de laatste onderzoeken dat hier onderzoek naar deed stamt uit 2015. Onderzoekers ontdekten dat eenmaal seks per week de optimale hoeveelheid is voor het maximaliseren van geluk.3

Stellen die meer dan één keer per week seks hebben zijn niet gelukkiger, volgens het onderzoek dat gepubliceerd in Social Psychological and Personality Science. Aan de andere kant kwam in dit onderzoek ook naar voren dat stellen die het minder dan eens per week doen minder gelukkig zijn.

Dit grootschalige onderzoek was gebaseerd op een analyse van 30.000 deelnemers die gedurende 40 jaar in drie verschillende projecten zijn verzameld. De resultaten tonen aan dat meer seks niet altijd beter voor je gezondheid is.

Hoe vaak seks is normaal?

Wat gezond voor je is betekent nog niet dat het in de volksmond als normaal bestempeld wordt. Er is geen one-size-fits-all getal. Wat voor de één normaal is, is voor de ander krankzinnig. Misschien dat eens per week seks gezond is maar of dit ook normaal is?

Niemand lijkt het antwoord te weten op de vraag wat een normaal seksleven is. De één is tevreden met eens per maand terwijl de ander dag na dag ruzie maakt omdat eens per week niet voldoende is. Seks is persoonlijk en daarom is er geen magisch nummer dat voor iedereen geldt.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Voor iedereen is het anders

Het hangt af van je hormonen, levensstijl, behoeften en verplichtingen, maar uiteraard ook aan je partner. Bovendien veranderen de factoren die invloed hebben op je seksleven continu. Zo is bekend dat je de hoeveelheid seks per leeftijdscategorie uiteenloopt.

Een twintiger met een holidayjob als propper gaat bijvoorbeeld vaker met iemand naar bed dan een 80-jarige oorlogsveteraan in een verzorgingshuis. Wie jonge kinderen heeft kan zelfs meer genieten van een uurtje rust met Netflix erop dan van een hete sessie tussen de lakens.

Hoeveel seks je met je partner hebt ligt totaal aan jezelf en je partner. Er is geen quota waar je aan moet voldoen. Het gaat erom of je tevreden bent met je seksleven en verzadigd. Toch is iedereen geobsedeerd door het magische nummer dat het aantal keren per week weerspiegelt. Om je toch een beeld te geven van wat normaal is splitsen we het uit naar leeftijd en per relatiefase.

Seks per leeftijd

Het is bekend dat de seksuele activiteit afneemt met het ouder worden. Dankzij het “Sex, Reproduction & Gender” onderzoek van het Kinsey Institute weten we wat het gemiddelde aantal keren seks is per leeftijdscategorie. Dit onderzoek laat zien dat de leeftijd een grote rol speelt in het seksleven.

De resultaten worden ondersteund door een Nederlands onderzoek uit 2017 als onderdeel van de Leefstijlmonitor van het RIVM.4 Dit zijn de resultaten van dit Nederlandse onderzoek dat onder meer dan 17.000 deelnemers werd gehouden:

Seksfrequentie per 4 weken
DeelnemersMannenVrouwen
25 – 39 jaar8472.93.1
40 – 54 jaar12792.82.8
55 – 69 jaar12302.31.9
70 – 80 jaar4211.61.1

Jongeren meer dan ouderen

Het is geen verrassing dat jongeren vaker seks hebben dan ouderen. De groep met een leeftijd tussen 18 en 29 jaar heeft gemiddeld 112 keer seks per jaar, volgens het onderzoek van het Kinsey Institute. Dit komt neer op iets vaker dan 2 keer seks per week, of 9 keer per maand. Dit is volgens het onderzoek de leeftijdsgroep die het vaakst seks heeft.

Zodra de 30-jarige leeftijd bereikt wordt gaat het snel achteruit. Mensen hebben dan nog maar 86 keer seks per jaar. Dit staat gelijk aan 7 keer seks per maand en iets minder dan twee keer per week. Met een leeftijd van 40 tot 49 jaar gaat het gemiddelde nog verder naar beneden tot 69 keer seks per jaar, of 6 keer per maand.

Seks per relatiefase

Hoeveel seks je hebt hangt volgens de wetenschap vooral af van de fase waarin de relatie zich bevindt. In 1998 publiceerde antropoloog Helen Fisher in Human Nature een baanbrekend onderzoek waarin drie fasen van verliefdheid in een relatie werden besproken: lust, aantrekkingskracht en hechting.5

drie fasen verliefdheid

Lust

Volgens Fisher heeft het te maken met de hormonen in je lichaam die aan het werk zijn gegaan. In de eerste fase zijn de hormonen in je lichaam op het hoogste niveau. Hoteldebotel verliefd worden op je nieuwe vlam en liefde op het eerste gezicht worden gekenmerkt door testosteron en oxytocine die de hersenen overspoelen.

Dit is de fase waarin je er geen genoeg van kunt krijgen. In de lustfase is de seksfrequentie hoog, soms erg hoog. In de praktijk ligt het aantal keren seks per week in deze vaak tussen eens per dag tot eens per week.

Aantrekkingskracht

Op een gegeven moment, vaak binnen anderhalf jaar, nemen de hormonen van lust af waarna deze plaats maken voor andere hormonen. Dit is de fase van aantrekkingskracht. Of de lust overgaat in romantische liefde hangt af van deze fase. Het is de fase de verliefdheid overgaat op houden van, na circa 12 tot 18 maanden in een relatie.

De frequentie van seks neemt wat af in deze fase, maar niet te veel. Elke dag de lakens delen is niet meer nodig of gewenst, de kwaliteit gaat nu voor. In deze fase ligt de frequentie gemiddeld tussen drie keer per week en eens per twee weken.

Hechting

De derde en laatste fase is de hechtingsfase. Dit is de permanente fase waar stellen zich in bevinden die een lange relatie hebben. Seks is niet meer zo belangrijk als voorheen. De liefde die je voor elkaar voelt worden aangedreven door de hormonen vasopressin en oxytocine, ook wel de knuffelhormonen genoemd.

In deze fase neemt de frequentie aanzienlijk af. Je hebt niet meer iedere dag seks maar vaak ook niet iedere week. Het is zelfs niet vreemd voor stellen om het in deze fase nog maar eens per maand te doen. In deze fase hebben stellen gemiddeld twee keer per week tot eens per twee maanden.

Als het op het seksleven van een stel aankomt dan is er geen “normaal.” Een relatie bestaat uit twee verschillende mensen met verschillende behoeften en een libido die van elkaar afwijkt. Bovendien leeft iedereen een ander leven gecombineerd met tientallen externe factoren die het seksleven beïnvloeden.

Een carrière, kinderen, hobby’s; alles wat tijd en energie vergt heeft invloed op de activiteit in de slaapkamer. De waarheid is dat het niet uitmaakt hoeveel seks anderen hebben. Wat anderen “normaal” of “gezond” vinden hoeft geen leidraad te zijn voor je eigen seksleven.

Waarom je dit leest

Er is een reden waarom je dit artikel gevonden hebt. Het is waarschijnlijk zelfs een teken dat je eigen behoeften niet vervuld worden of die van je partner. De reden waarom je zoekt naar de frequentie van seks in een gezonde relatie betekent in ieder geval dat er iemand niet helemaal tevreden is in je relatie.

Of je vindt zelf dat je te weinig seks hebt en zoekt daar bevestiging voor, of je partner vindt dat jullie seksleven niet op peil is.

Wat te doen als je meer seks wil?

De eerste stap is het bespreken van de situatie met je partner. Open communicatie over wat je dwars zit brengt je het verst. Je kunt langere tijd de kop in het zand steken en hopen op het beste maar dit verandert de situatie vaak niet.

Een proactieve houding helpt je om er wat aan te doen. Het probleem ligt namelijk niet bij je partner, maar bij jezelf. Jij wilt meer seks dan je partner. Zodra je deze houding aanneemt dan besef je dat er geen andere keuze is dan erover te praten. In de meeste gevallen is de partner zich namelijk van geen kwaad bewust.

Het ergste wat je kunt doen is wachten tot het probleem zichzelf oplost. In de ogen van je partner is er geen probleem. Als de frustraties erger worden en je je begint te irriteren aan alles wat los en vast zit dan maak je je eigen probleem alleen maar erger. Breng het daarom eerlijk en open ter sprake als je verbetering wilt zien in je seksleven.

Seks is onderdeel van een gezond en normaal leven; het maakt de meeste mensen gelukkig. Als de gedachten aan seks je continu in de weg zitten dan is het belangrijk om te beseffen dat de lust en drang naar seks voortdurend groeit en krimpt. Voor stelletjes is het zaak om de ups en downs onder controle te houden zodat de ander er geen last van heeft. In de praktijk komt het libido van beide partners vaak niet overeen. Dit is niet je eigen schuld en ook niet van je partner.

Het betekent alleen dat je de verantwoordelijk moet nemen voor je eigen behoeften door te genieten van jezelf. Als je moeite hebt met een partner die niet zo vaak seks als jij wilt dan ligt het antwoord misschien wel recht voor je neus.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
1 reactie