Je ex op social media? Zo ga je respectvol om met de relatiebreuk

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn; er zijn maar weinig Nederlanders die op geen van deze social media platforms te vinden zijn. Het sociale leven speelt zich nu voor een groot deel af op deze platforms wat ervoor zorgt dat bepaalde sociale situaties zijn veranderd1. Een relatiebreuk is nooit makkelijk geweest en dat geldt vandaag de dag nog meer dan “vroeger”.

Als je naar films kijkt van voor het social media tijdperk dan verliep een relatiebreuk volgens het klassieke scenario. Alle cadeaus die je hebt gekregen, foto’s van jullie samen en alles wat je aan je ex doet denken ging in een oude schoenendoos. Het was makkelijk om alles wat je doet denken aan je ex voor jezelf te verbergen met de schoenendoos-werkwijze. Je bewaarde de schoenendoos en als je er klaar voor was dan ging de fik erin. De enige keren dat je vervolgens met je ex werd geconfronteerd was tijdens een ongelukkige ontmoeting bij de supermarkt.

Virtueel uitmaken

Met de opkomst van sociale media is het omgaan met een relatiebreuk heel anders geworden2. Alles is digitaal. Je breekt niet meer alleen fysiek met iemand maar ook virtueel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie jarenlang een relatie heeft gehad komt erachter hoe gecompliceerd het kan zijn om het contact met je ex volledig te verbreken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe meer je je social media leven gedeeld hebt met je ex-partner, hoe moeilijker het is om alles te verwijderen. Zelfs als je je ex blokkeert, verbergt en ontvriendt kun je nog verrast worden door een onverwachte foto van je ex op een profiel van een gemeenschappelijke vriend.

Gelukkig zijn er aantal goede trucs en manieren die je kunnen helpen om de pijn van de breuk te verzachten. Deze tips zorgen ervoor dat je je ex zo min mogelijk ziet terwijl je actief blijft op social media.

Ontvriend en ontvolg

De eerste stap om verder te gaan met je leven is het ontvolgen van je ex-partner. Blokkeer je ex op Facebook, ontvolg op Twitter en Instagram en verwijder hem of haar op andere sociale apps. Het lijkt misschien wat hard of kinderachtig om je ex volledig blokkeren maar op de lange termijn is het beter. Het voorkomt dat je ex in je gedachten blijft maar ook dat je hem of haar blijft stalken door stiekem het profiel te bekijken3.

Heb je gemeenschappelijke vrienden die je niet meer gaat zien na de relatiebreuk? Denk er dan over na om ook virtueel met deze personen te breken. Vooral als je weet dat het contact met hen zal eindigen is het niet meer nodig om met hen bevriend te zijn. Mocht je deze personen niet willen verwijderen dan het is verstandig om hen (tijdelijk) te verbergen.

Blokkeer je ex overal

Een stapje verder dan het ontvrienden is het volledig blokkeren van je ex (en aanhang). Met het blokkeren van je ex op Facebook zie je dan bijvoorbeeld ook geen reacties meer van je ex op berichten van gezamenlijke vrienden. Andersom ziet je ex dan ook geen berichten meer van jou. Dit voorkomt dat je ex jou gaat stalken. Als je je ex op Facebook wilt blokkeren dan doe je dat op deze manier:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

  • Ga naar het profiel > Druk op de drie bolletjes bij de omslagfoto > Blokkeren

Op deze dag

Schakel “Op deze dag” en Timehop uit

Eén van de functies van Facebook en Timehop is het tonen van stukjes uit je verleden. Hoe leuk het soms ook is om terug te blikken naar een vakantie van vijf jaar geleden, hoe lastiger dit is als je op deze manier met je ex geconfronteerd wordt. Als je dit niet wilt dan kun je Timehop verwijderen en de “Op deze dag” functie van Facebook verwijderen. Dat doe je op deze manier:

  • Ga naar meldingen > Instellingen > Op deze dag > Stel in op “Geen”

Stalk niet

Iedereen heeft na een relatiebreuk de natuurlijke drang om de ex lichtelijk op social media te stalken. Het lijkt misschien niet erg om “even snel” een blik te werpen op het profiel, maar dat is het wel. Of je je ex terug wilt, alleen wilt weten wat hij of zij zoals doet of al iemand anders gevonden heeft; het helpt je niet als je het profiel bezoekt. De drang om dit te doen is sterk maar in werkelijkheid heb je er niets aan. Je loopt er alleen maar het risico mee om gekwetst te worden. Dit betekent:

  • Niet op de sociale media profielen kijken van je ex
  • Niet kijken wie zijn of haar foto’s liked
  • Niet controleren of hij of zij al nieuwe vrienden heeft
  • Niet checken wie reageert op de statusupdates

Gebruik social media niet voor wraak

Het is misschien verleidelijk om al je gal op social media te spuwen maar dit helpt je niet verder. Je kennissen, vrienden en familie zullen de soap waarschijnlijk lachwekkend vinden waardoor je uiteindelijk niet je ex ermee hebt maar jezelf. Het kan je tijdelijk beter laten voelen, maar jezelf respectvol en waardig gedragen geeft je op de lange termijn een veel beter gevoel over jezelf. Gebruik social media daarom niet als wraakmiddel, in een poging om je ex jaloers te maken of gevoelens te kwetsen.

facebook relatie wijzigen

Laat de wijziging van je relatiestatus niet openbaar zien

Onderdeel van het updaten van je social media na een relatiebreuk is het aanpassen van je relatiestatus. Als je relatie voorbij is dan is het tijd om je relatiestatus te wijzigen van “In een relatie” naar “Vrijgezel”. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt om het aan “Iedereen” te laten zien, het is beter dat je dit niet doet. Aan iedereen laten weten dat je “single and ready to mingle” bent levert je alleen maar ongewenste aandacht op.

Verwijder foto’s van je ex

De schoenendoos van vroeger is vervangen door een map op je laptop. Als je niet meer overvallen wilt worden door een digitale foto van je ex dan verwijder je al deze foto’s van je social media profielen. Dit betekent nog niet meteen dat deze foto’s voorgoed in het niets verdwijnen.

Als je (nog) geen afstand kunt doen van de foto’s met je ex dan kun je deze foto’s lokaal op je computer opslaan, in een map die specifiek voor je ex bedoeld is. Deze map kun je gebruiken voor alles wat je digitaal aan je ex herinnert, maar waar je nog geen afscheid van kunt nemen.

Reageer niet op je ex

Mocht op de één of andere manier toch een bericht van je ex op je tijdlijn verschijnen, of je ex is getagd in een bericht van iemand die je kent, laat je dan niet verleiden om te reageren. Met modder gooien op social media is het laatste wat je wilt als je reputatie je lief is. Als je het gevoel hebt dat je nog vragen hebt of dat sommige dingen niet besproken zijn, regel dan een laatste ontmoeting om het persoonlijk te bespreken.

Laatste redmiddel: een pauze

Mocht al het bovenstaande je niet helpen om met social media om te gaan na de relatiebreuk dan is er nog het laatste redmiddel: een pauze nemen van social media. Dit is de oplossing als je jezelf er niet van kunt weerhouden om te stalken, bespioneren en alle updates van je ex uit te pluizen en de reacties te ontcijferen.

Afstand nemen tot de wereld van social media kan je helpen om de breuk te verwerken en uiteindelijk te accepteren, zonder dat je continu verrast wordt door foto’s van je ex. Soms is deze afstand broodnodig om over je ex heen te komen.

Hoe lastig het ook is om na een relatiebreuk je sociale media leven weer op te pakken, er zijn ook pluspunten te noemen. Social media kan een geweldige bron van steun en inspiratie zijn in een tijd dat je je eenzamer en verdrietiger dan ooit voelt. Als je het goed aanpakt dan hoeft de relatiebreuk geen impact te hebben op je leven. Met deze tips over hoe je social media gebruik na een relatiebreuk weet je in ieder geval wat je te doen staat.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie