Facebook relatiestatus: aanpassen, accepteren en verbergen op je tijdlijn

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Op Facebook, nog steeds een van de populairste socialemediaplatforms ter wereld, kun je heel wat persoonlijke dingen over jezelf delen. Denk aan waar je woont, waar je werkt, je schoolverleden, je favoriete muziek, boeken en films, en zelfs je favoriete tv-programma’s. En ja, je kunt ook je relatiestatus op Facebook vermelden. Het is niet verplicht, maar je hebt de vrijheid om je relatiestatus te delen of niet.

Waarom zouden sommige mensen hun relatiestatus eigenlijk privé houden? Nou, stel je voor dat je besluit om die status te wijzigen. Het valt meteen op bij je Facebook-vrienden, en voor je het weet, komen er vragen op je af. Plotseling ben je niet meer ‘aan het daten’, maar is de relatie Facebook Official. Niet iedereen staat te springen om die aandacht. Daarom gaan we je alles vertellen over de Facebook-relatiestatus: hoe je deze aanpast, hoe je hem verborgen houdt, en hoe je voorkomt dat hij op je tijdlijn verschijnt.

Facebook relatiestatus

Je kunt op Facebook kiezen uit verschillende statussen van je relatie. Daarmee geef je aan hoe het ervoor staat in je liefdesleven. De keuzes die je hebt, zijn de volgende:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

 • Status (leeg)
 • Vrijgezel
 • Heeft een relatie
 • Verloofd
 • Getrouwd
 • Heeft een geregistreerd partnerschap
 • Heeft een samenlevingscontract
 • Heeft een open relatie
 • Het is ingewikkeld
 • Uit elkaar
 • Gescheiden
 • Weduwe/weduwnaar

Vrijgezel spreekt voor zich. Dit is de status die je gebruikt als je single bent en dat kenbaar wilt maken. Als je kiest voor ‘heeft een relatie’, dan kun je in het midden laten wat voor relatie je hebt. Maar je kunt ook kiezen voor verloofd, getrouwd, geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract of open relatie.

Als de relatie uit is, dan kun je je status wijzigen in uit elkaar of gescheiden. Maar je kunt de status natuurlijk ook terugzetten op vrijgezel. Ook als je partner overleden is, kun je dat op Facebook aangeven met de status weduwe/weduwnaar. Als je zeker wilt zijn dat je vragen krijgt over je relatiestatus, dan moet je het zeker aanpassen naar ‘het is ingewikkeld’.

Hoe pas je je relatiestatus aan?

Je kunt je relatiestatus eenvoudig aanpassen door naar je profielpagina te gaan op Facebook. In het menu dat naast je profielfoto wordt getoond, druk je op ‘Info’ waarna je een pagina te zien krijgt met je gegevens. Druk op ‘Familie en relaties’ en je krijgt een scherm te zien waar je familieleden kunt toevoegen en verwijderen, maar ook je relatiestatus. Zo pas je je relatiestatus aan:

 1. Ga naar je profiel en druk op Info.
 2. Druk vervolgens in de linkerkolom op Familie en relaties.
 3. Druk op Voeg je burgerlijke staat toe of beweeg over relatiestatus en druk op Bewerken.
 4. Kies je relatiestatus in het keuzemenu.
 5. Kies met behulp van de publiekselectie met wie je dit wilt delen.
 6. Druk op Wijzigingen opslaan.

Als je de status hebt aangepast, kun je kiezen wie dit kan zien met de publiekselectie. Standaard staat de optie op ‘Iedereen’, wat betekent dat iedereen die jouw profiel op Facebook opzoekt kan zien wat je relatiestatus is. Maar je kunt dit aanpassen door het te wijzigen in Vrienden, Alleen ik of Aangepast. Vergeet niet om vervolgens op ‘Wijzigingen opslaan’ te drukken zodat je nieuwe instelling zichtbaar wordt.

Wie kan het zien?

Als je je relatiestatus verandert in Vrijgezel of Gescheiden, of als je de status compleet verwijdert, dan wordt niets op je tijdlijn of in het nieuwsoverzicht van anderen getoond. Als je je relatiestatus verandert in ‘Heeft een relatie’, dan wordt dit wel op je tijdlijn getoond en in het nieuwsoverzicht van je vrienden. Als je wilt beperken wie dit kan zien, dan kun je je privacyinstellingen wijzigen bij het aanpassen van de relatiestatus.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Overleg altijd met je partner

Vooral als je net begint aan een nieuwe relatie, is het verstandig om niet meteen je relatiestatus op Facebook te wijzigen. Het is altijd een goed idee om even te overleggen met je geliefde om te zien of deze zich comfortabel voelt met het delen van die status als ‘in een relatie met…’

Je kunt ook een beetje mysterie toevoegen aan de mix. Plaats gewoon een foto van twee wijnglazen of twee borden vol heerlijk eten in een restaurant. Mensen zullen snel genoeg doorhebben dat je niet meer single bent, en dat houdt ze zeker in spanning. Op die manier kun je zelf, bij voorkeur na een goed gesprek met je partner, bepalen wanneer je de digitale wereld vertelt over jullie relatie.

Respecteer in ieder geval de wensen van je nieuwe lover als deze (nog) niet klaar is om de hele Facebook-wereld te vertellen over jullie liefde. Het zou zonde zijn als je relatie hierdoor problemen krijgt of als het vertrouwen een deuk oploopt, omdat je zonder overleg je Facebook-relatie-informatie wijzigt. Communicatie en respect zijn de sleutel tot een sterke relatie, zowel online als offline.

Facebook relatiestatus

Relatiestatus accepteren

Als je een relatie hebt met iemand die ook je Facebook-vriend is, kun je in je status aangeven met wie je een relatie hebt, of met wie je verloofd of getrouwd bent. Dit wordt dan ook weergegeven op de Facebookpagina van je partner, tenzij diegene ervoor heeft gekozen om de relatiestatus privé te houden. Zodra een ander aangeeft dat jullie een relatie hebben, krijg je een melding en moet je dit accepteren voordat het op jouw profiel zichtbaar wordt.

Als iemand je als partner toevoegt, ontvang je een bericht hierover. Maar geen zorgen, je kunt later altijd nog de status van je relatie wijzigen als je bedenkt dat je dit toch liever niet met anderen wilt delen. Het is altijd slim om even een momentje te nemen voordat je in de sociale media-glijbaan springt, vooral als het om je relatiestatus gaat.

Het is helemaal prima om te delen dat je gelukkig bent met iemand, maar het is een goed idee om dit te doen als je een zekere stabiliteit in je relatie hebt gevonden. Je wilt niet bekend staan als die persoon die elke vier maanden een nieuwe liefde heeft, of diegene die in twee jaar tijd vier partners heeft ‘versleten’. Laat dat maar over aan bepaalde beroemdheden die zulke capriolen uithalen om in de aandacht te blijven.

Relatiestatus verbergen

Je hoeft je relatiestatus op Facebook niet zomaar aan de grote klok te hangen. Als je liever niet wilt dat anderen weten wat er speelt in jouw liefdesleven, kun je het gewoon verbergen. En dan bedoelen we niet alleen voor je vrienden, maar voor iedereen. Het is echt mogelijk. Dit is hoe je dat doet:

 • Ga naar je relatiestatus en wijzig deze.
 • Sla de verandering op met de publiekselectie ‘Alleen ik’.
 • Waarom zou je eigenlijk je relatiestatus willen verbergen? Nou, er zijn best goede redenen voor. Stel je voor dat je net in een nieuwe relatie bent gestapt en je zweeft op een roze wolk van verliefdheid. Het is verleidelijk om dat met de wereld te delen op Facebook. Maar onthoud dat heel veel mensen dit kunnen zien. En als na anderhalve maand blijkt dat die ene persoon toch niet de ware blijkt te zijn, kan het behoorlijk pijnlijk zijn om je status weer te moeten veranderen naar ‘vrijgezel’ of ‘uit elkaar’.

  Levensgebeurtenis toevoegen

  Het feit dat je een relatie hebt, getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan kun je ook in je levensgebeurtenissen weergeven. Maar ook dit kun je zelf aangeven als je dat niet wilt. Je kunt een relatie als volgt toevoegen aan je profiel als levensgebeurtenis:

  1. Ga naar je profiel en druk op Over.
  2. Druk vervolgens op Levensgebeurtenissen.
  3. Selecteer welk type relatie je wilt toevoegen. Je ziet dan ook de optie om de naam van de persoon met wie je een relatie hebt en het jubileum toe te voegen.
  4. Kies met behulp van de publiekselectie met wie je dit wilt delen.
  5. Schakel het selectievakje naast Burgerlijke staat bijwerken in om de status op je profiel bij te werken.
  6. Druk op Opslaan.

  Relatie verbroken: wat te doen?

  Verliefd zijn brengt vaak allemaal vlinders en vreugde met zich mee, en het is verleidelijk om de wereld te laten weten dat je een relatie hebt. Die schattige foto’s van jullie op het strand, uit eten gaan, of samen een boswandeling maken: het ziet er geweldig uit. Maar, laten we eerlijk zijn, als de verkering uitgaat, vooral als het maar na een paar maanden is, dan is het behoorlijk pijnlijk om die relatiestatus weer te moeten veranderen naar ‘Vrijgezel’. Gelukkig kun je dit discreet doen zonder dat iemand het merkt. Je kunt de wijziging van je status verbergen op je profiel zodat niemand het ziet.

  Houd het netjes als de relatie uit is

  Als de relatie ten einde komt, is het belangrijk om het netjes te houden, vooral op sociale media. Een relatiebreuk is nooit leuk, en het is ook niet leuk om dit op Facebook te moeten aankondigen. Je kunt ervoor kiezen om het te delen, maar bedenk goed hoe je dit wilt doen. Als je nog steeds Facebookvrienden bent met je ex, bedenk dan dat hij of zij alles kan zien wat je post. En zelfs als dat niet het geval is, bestaat de kans dat je ex te horen krijgt wat jij over jullie breuk hebt geplaatst.

  Het is echt niet aan te raden om je ex op sociale media te bekritiseren of met modder te gooien, ongeacht wat er is gebeurd. Onthoud dat ‘iedereen’ het kan zien, en dat het bericht je nog jarenlang kan achtervolgen, tenzij je het verwijdert. Het is niet chic om je persoonlijke problemen op deze manier te delen. Het zegt meer over jou dan over de ander. Denk eerst na en handel dan pas, dat is hier zeker van toepassing.

  Verliefd worden is meer...

  ... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

  Deel dit artikel
  6 reacties