Home Algemeen Facebook relatiestatus: aanpassen, accepteren en verbergen op je tijdlijn

Facebook relatiestatus: aanpassen, accepteren en verbergen op je tijdlijn

6 minuten leestijd
6
relatie falen

Je kunt op Facebook, nog steeds met afstand het populairste sociale media platform ter wereld, heel veel over jezelf vertellen. Waar je woont, waar je werkt, waar je op school hebt gezeten, van welke muziek, boeken en films je houdt en welke televisieprogramma’s je graag kijkt. Je kunt op Facebook ook aangeven wat je relatiestatus is. Het is niet verplicht, maar je mag je relatiestatus delen op het sociale netwerk.

Er zijn heel veel Facebookgebruikers die hun relatiestatus voor zichzelf houden en daar goede redenen voor hebben. Feit is dat als je de status wijzigt het bij je Facebookvrienden opvalt en dat je dus de kans krijgt dat er vragen over worden gesteld. Opeens ben je niet meer aan het daten, maar is je relatie Facebook Official. Dat vindt niet iedereen prettig. Daarom leggen we in dit artikel alles uit over de Facebook relatiestatus; van hoe je het aanpast tot hoe je het verbergt en hoe het niet op je tijdlijn verschijnt.

Facebook relatiestatus

Je kunt op Facebook kiezen uit verschillende statussen van je relatie. Daarmee geef je aan hoe het ervoor staat in je liefdesleven. De keuzes die je hebt zijn de volgende:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

 • Vrijgezel
 • Heeft een relatie
 • Verloofd
 • Getrouwd
 • Heeft een geregistreerd partnerschap
 • Heeft een samenlevingscontract
 • Heeft een open relatie
 • Het is ingewikkeld
 • Uit elkaar
 • Gescheiden
 • Weduwe/weduwnaar

Vrijgezel spreekt voor zich; dit is de status die je gebruikt als je single bent. Als je kiest voor “heeft een relatie” dan kun je in het midden laten wat voor relatie je hebt. Maar je kunt ook kiezen voor verloofd, getrouwd, geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract of open relatie.

Als de relatie uit is dan kun je je status wijzigen in uit elkaar of gescheiden. Maar je kunt de status natuurlijk ook terugzetten op vrijgezel. Ook als je partner overleden is kun je dat op Facebook aangeven, met de status weduwe/weduwnaar. Als je zeker wilt zijn dat je vragen krijgt over je relatiestatus dan moet je het zeker aanpassen in ‘het is ingewikkeld’.

Hoe pas je je relatiestatus aan?

Je kunt je relatiestatus eenvoudig aanpassen door naar je profielpagina te gaan op Facebook. In het menu dat naast je profielfoto getoond wordt druk je op “Info” waarna je een pagina te zien krijgt met je gegevens. Druk op “Familie en relaties” je krijgt dan een scherm te zien waar je familieleden kunt toevoegen en verwijderen maar ook je relatiestatus.2

 1. Ga naar je profiel en druk op Info.
 2. Druk vervolgens in de linkerkolom op Familie en relaties.
 3. Druk op Voeg je burgerlijke staat toe of beweeg over relatiestatus en druk op Bewerken.
 4. Kies je relatiestatus in het keuzemenu.
 5. Kies met behulp van de publiekselectie met wie je dit wilt delen.
 6. Druk op Wijzigingen opslaan.

facebook relatie wijzigen

Als je de status hebt aangepast kun je ook kiezen wie dit kunnen zien met behulp van de publiekselectie. Standaard staat de optie op “Iedereen”, wat betekent dat iedereen die jouw profiel op Facebook opzoekt kan zien wat je relatiestatus is. Maar je kunt dit aanpassen door het te wijzigen in vrienden, alleen ik of aangepast. Vergeet niet om vervolgens op “Wijzigingen opslaan” te drukken zodat je nieuwe instelling zichtbaar wordt.

Wie kan het zien?

Als je je relatiestatus verandert in Vrijgezel of Gescheiden, of als je de status compleet verwijdert, dan wordt niets op je tijdlijn of in het nieuwsoverzicht van anderen getoond1. Als je je relatiestatus verandert in ‘Heeft een relatie’ dan wordt dit op je tijdlijn getoond en in het nieuwsoverzicht van je vrienden. Als je wilt beperken wie dit kan zien dan kun je je privacyinstellingen wijzigen bij het aanpassen van de relatiestatus.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Overleg altijd met je partner

Zeker als je pas sinds kort een relatie hebt is het niet altijd verstandig om direct je relatiestatus te delen. Overleg altijd even met je geliefde of hij of zij het oké vindt als je de relatiestatus aanpast naar “in een relatie met”. Je kunt natuurlijk ook je Facebookvrienden een beetje in spanning laten. Dat kun je doen door een foto te posten van twee glazen wijn of twee borden met een overheerlijke maaltijd in een restaurant. Daaruit kunnen mensen dan de conclusie trekken dat je niet meer single bent. Jij bepaalt dan zelf, als het even kan in overleg met je geliefde, wanneer de status van je relatie gedeeld wordt.

Respecteer het altijd als je vriend of vriendin dit (nog) niet wil. Het zou heel zonde zijn als je relatie stukloopt of het vertrouwen een deuk oploopt doordat je zonder overleg je Facebook relatie informatie wijzigt.

Relatiestatus accepteren

Als je een relatie hebt met iemand die je ook als vriend op Facebook hebt dan kun je in je status ook aangeven met wie je een relatie hebt of met wie je verloofd of getrouwd bent. Dit is dan ook te zien op de Facebookpagina van je partner, tenzij deze de relatiestatus verborgen heeft. Zodra iemand aangeeft dat je een relatie met hem of haar hebt dan dien je dit te accepteren. Pas daarna wordt het bij jou ook zichtbaar op je profiel.

heeft een relatie

Als iemand je als partner toevoegt dan ontvang je hier bericht van. Je kunt de status van je relatie later nog wijzigen als je bij nader inzien toch niet wilt dat anderen dit kunnen zien.

Wees terughoudend met het delen van privé informatie

Het is hoe dan ook verstandig om even goed na te denken voordat je je relatie status wijzigt of voordat je foto’s plaatst van jou met je nieuwe liefde. Natuurlijk is het niet verboden om te delen dat je gelukkig bent met iemand, maar doe dit pas als je enigszins zeker bent van je relatie. Je wilt tenslotte ook niet te boek staan als die man die elke vier maanden een andere vriendin heeft of die vrouw die in twee jaar tijd vier mannen heeft “versleten”. Dat kun je toch echt beter aan bepaalde celebrities overlaten die er blijkbaar baat bij hebben voor hun carrière.

Relatiestatus verbergen

Het is niet nodig om je relatiestatus op Facebook zomaar aan iedereen te tonen. Als je niet wilt dan anderen dit over je te weten komen dan is het mogelijk om het te verbergen. Niet alleen voor je vrienden, vrienden van vrienden maar ook echt voor iedereen. Dit doe je door de relatiestatus te wijzigen en deze vervolgens op te slaan met de publiekselectie “Alleen ik”.

Waarom de status verbergen?

Er zijn best goede redenen om je relatiestatus te verbergen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je pas net een relatie hebt. Als je heel erg verliefd bent kan het heel verleidelijk zijn om dat op Facebook kenbaar te maken. Maar vergeet niet dat heel veel mensen dit dan kunnen zien. Als vervolgens na anderhalve maand blijkt dat die ene man of vrouw toch niet de ware blijkt te zijn dan kan het best pijnlijk zijn om die status dan weer te moeten veranderen in vrijgezel of uit elkaar.

levensgebeurtenis

Levensgebeurtenis toevoegen

Het feit dat je een relatie hebt of getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan kun je ook in je levensgebeurtenissen laten weergeven. Maar ook dit kun je zelf aangeven als je dat niet wilt. Je kunt als volgt een relatie als levensgebeurtenis toevoegen aan je profiel:

 1. Ga naar je profiel en druk op Over.
 2. Druk vervolgens op Levensgebeurtenissen.
 3. Selecteer welk type relatie je wilt toevoegen. Je ziet dan ook de optie om de naam van de persoon met wie je een relatie hebt en het jubileum toe te voegen.
 4. Kies met behulp van de publiekselectie met wie je dit wilt delen.
 5. Schakel het selectievakje naast Burgerlijke staat bijwerken in om de status op je profiel bij te werken.
 6. Druk op Opslaan.

Relatie verbroken: wat te doen?

Als je verliefd bent inclusief alle kenmerken en symptomen dan wil je de wereld laten weten dat je een relatie hebt. Heel erg leuk die verliefde foto’s van samen op het strand en samen uit eten en samen een boswandeling aan het maken. Maar als de verkering uit is, en zeker als dat al na een paar maanden gebeurt, dan is het toch best wel pijnlijk om dan weer de relatiestatus te wijzigen naar vrijgezel. Gelukkig kun je dit eenvoudig wijzigen zonder dat iemand het ziet. Het wijzigen van je status kun je verbergen op je profiel zodat niemand het ziet.

Houd het netjes als de relatie uit gaat

Een relatiebreuk is natuurlijk niet leuk en ook is het niet leuk om dit op Facebook te melden. Je kunt dit natuurlijk wel doen, maar denk goed na over hoe je dit brengt. Als je nog wel Facebookvrienden bent met je ex houd er dan rekening mee dat hij of zij kan meelezen. Maar ook als dat niet zo is dan is de kans aanwezig dat je ex te zien of te horen krijgt wat jij over jullie breuk hebt gepost. Het is niet aan te raden om virtueel met modder te gaan gooien, wat je ex je ook heeft aangedaan.

Ook hier geldt weer dat “iedereen” het kan lezen en dat het bericht je jarenlang zal blijven achtervolgen tenzij je het verwijdert. Het is echt niet chique om je ex op social media af te branden. Daarmee haal je niet alleen je ex maar ook jezelf enorm naar beneden. Want voor anderen ben jij dan blijkbaar zo iemand die, als er iets misgaat in zijn of haar leven, dat uitgebreid en zonder enig aanziens des persoons met al je Facebookvrienden deelt. Dat zegt dan meer over jou dan over de ander. Eerst denken en dan pas doen is iets wat in dit geval zeker opgaat.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

6 Reacties

 1. Mo

  25 oktober 2018 at 11:45

  kan je relatiestatus eerst op prive zetten en daarna op bv vrienden;
  ik wil voorkomen dat het op de tijdlijn komt
  ben benieuwd

  Reageer

  • Michael S

   25 oktober 2018 at 12:16

   Dat is inderdaad een manier om je Facebook relatiestatus aan te passen zodat het niet in de nieuwsfeed van vrienden voorbij komt. We hebben het niet gecontroleerd maar voor posts werkt het wel op deze manier. Zorg er wel voor dat je er een tijdje mee wacht. Het is dan geen “nieuws” meer en komt het niet in de feed van je vrienden tevoorschijn.

   Reageer

 2. Kelly

  15 januari 2019 at 07:05

  Waarom als ik als jaartal 2018 invoer hij er meteen 1januari 2018 van maakt?

  Reageer

 3. ....

  8 juli 2019 at 11:54

  Waarom kan ik de naam van mijn vriend niet neerzetten terwijl hij en ik bevriend zijn op fb

  Reageer

 4. Tine

  29 september 2021 at 22:36

  Kan je dubbele relatiestatus hebben bvb weduwnaar en heeft een relatie?

  Reageer

 5. Sharon

  21 oktober 2021 at 20:18

  Ik wil mijn relatie status aanpassen ik en mijn vriend zijn vrienden op facebook maar ik kan zijn naam niet bij mijn relatie status zetten zijn naam komt er zelfs niet op hoe komt dit mvg

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Sapioseksueel: wat het is, kenmerken en signalen dat je dit bent

Slimme mensen: het is geen verrassing dat mensen zich aangetrokken voelen tot intelligente…