Wat is een open relatie en hoe werkt het?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
15 minuten leestijd

Denk je erover na om een open relatie met je partner te bespreken? Of vraag je je af wat een open relatie nu eigenlijk inhoudt? Om te bepalen of het wat voor je is, is het belangrijk dat je beseft dat relaties onder mensen nooit hetzelfde zijn. Niemand is gelijk, geen enkele relatie is identiek, wat betekent dat iedereen andere wensen en behoeften heeft. Er zijn vaste liefdesrelaties, friends with benefits-relaties en ook zijn er open relaties.

Waar sommige mensen hun hele leven delen met één en dezelfde partner, kiezen anderen ervoor om alleen maar losse sekspartners te hebben zonder enige vorm van liefde. Smaken verschillen en dat geldt ook voor het type relatie dat je wenst. Een open relatie is slechts één van de opties die je hebt, maar wel een interessante optie. Ben jij weleens nieuwsgierig geweest naar open relaties? We vertellen je er meer over.

Wat is een open relatie?

Bij een vaste relatie zoals de meeste Nederlanders die hebben is er sprake van monogamie. Er is geen seks met andere personen dan de partner. Dit type relatie is de standaard in veel westerse landen. Maar er zijn ook andere relatiesoorten, waarvan de open relatie er één is.
Een open relatie is een relatie waarin jij en je partner overeenkomen dat je seksuele en/of romantische relaties met andere mensen mag hebben, naast je eigen relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In een open relatie heb je een relatie met één persoon, maar heb je met elkaar afgesproken dat relaties met andere personen ook mogen. Dit kan een seksuele relatie zijn, zoals in de meeste gevallen, maar ook een romantische relatie. Sommige koppels kiezen ervoor om alleen seksrelaties met anderen aan te gaan, terwijl anderen ook romantische relaties toestaan. Het kan ook zijn dat jij meer vrijheid hebt dan je partner, afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat open relaties niet voor iedereen geschikt zijn. Het kan een uitdagende en complexe keuze zijn met verstrekkende gevolgen als het niet goed gaat. Daarom is het belangrijk dat jij en je partner je op je gemak voelen bij de afspraken die jullie hebben gemaakt. Het is bovendien ook niet zo dat open relaties beter of slechter zijn dan monogame relaties – het gaat erom wat jullie werkt.

11 nadelen open relatie

Het idee van vrijheid en avontuur kan erg verleidelijk zijn. Maar voordat je de stap zet en een open relatie met je partner bespreekt, is het belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen. Want naast de voordelen die deze relatievorm biedt, komt het ook met een aantal nadelen. Laten we daarom eerst maar eens beginnen met de nadelen.

Nadeel 1: je kunt je partner verliezen

Het is mogelijk dat je partner verliefd wordt op een ander. Dit risico is in iedere relatie aanwezig, maar bij een open relatie meer dan in een normale relatie. Dat is ook niet zo vreemd, als je nagaat dat je partner waarschijnlijk seks met een ander heeft omdat er sprake is van aantrekkingskracht.

Nadeel 2: Je kunt enorm jaloers worden

Open relaties vragen om een sterke emotionele controle. Het delen van je partner met anderen kan heel makkelijk jaloerse gevoelens opwekken. Het kan moeilijk zijn om te zien of horen dat je partner met iemand anders intiem is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Nadeel 3: je kunt je ongemakkelijk voelen bij het delen

Bij een open relatie is er gebrek aan exclusiviteit. Het idee van exclusiviteit is misschien belangrijk voor je en het ontbreken ervan kan leiden tot een ontevreden of ongemakkelijk gevoel.

Nadeel 4: jullie connectie kan verloren gaan

Open relaties kunnen leiden tot een verlies van intimiteit. Het delen van je partner kan leiden tot minder intimiteit en het verlies van de emotionele connectie tussen jou en je partner.

Nadeel 5: je kunt elkaar gaan wantrouwen

Er kan een gebrek aan vertrouwen ontstaan. Zeker als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Nadeel 6: er is risico op seksueel overdraagbare aandoeningen

Meerdere seksuele partners kan het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen verhogen. Zolang jullie elkaar vertrouwen op veilig seksueel gedrag is dit misschien geen probleem. Maar als dit vertrouwen er niet is, dan loop je sneller het risico op een soa.

Nadeel 7: je kunt moeilijk grenzen stellen

Het kan moeilijk zijn om grenzen te stellen in een open relatie. Wat mag wel en wat mag niet? Vooral als het gaat om het aantal partners of het soort relaties dat is toegestaan.

Nadeel 8: je krijgt te maken met sociale stigma’s

Heb je er al over nagedacht hoe je omgeving erop zal reageren? Open relaties worden niet altijd geaccepteerd in de maatschappij, waardoor het lastig kan zijn om het publiekelijk te doen of er openlijk over te praten.

Nadeel 9: je kunt wedstrijd krijgen

Terwijl je partner aan de lopende band contacten met anderen heeft, ben jij de meeste tijd alleen thuis. Hoe zou je daarmee omgaan? Geschikte partners vinden voor jezelf kan moeilijk zijn en als dat niet lukt, kan dat leiden tot gevoelens van frustratie.

Nadeel 10: het kan emotioneel pijn doen

Het kan pijnlijk zijn om te zien dat je partner helemaal opgaat in de contacten met anderen. Vooral als jij niet dezelfde aandacht krijgt van je partner.

Nadeel 11: het kan je onzeker maken

Er is altijd de mogelijkheid dat een van beiden verliefd wordt. Alleen de gedachte kan je onzeker over jezelf maken. Door je partner vrij te laten in seksuele contacten met anderen is het mogelijk dat jij er zelf onzeker wordt en zelfvertrouwen verliest.

10 voordelen open relatie

Een open relatie kan een uitdagende en onconventionele keuze zijn, maar voor sommige mensen kan het een geweldige manier zijn om hun seksuele en emotionele behoeften te verkennen en hun relatie te versterken. Ben jij ook zo’n type? Dit zijn de voordelen van een open relatie.

Voordeel 1: je hoeft niet monogaam te zijn

Een open relatie is een oplossing voor iedereen die niet in monogamie gelooft. Dit kan het gevolg zijn van ervaringen in het verleden of vanuit principe – monogamie is niet voor iedereen weggelegd. In een open relatie kun je sekscontacten met anderen onderhouden terwijl je emotioneel gebonden blijft aan je vaste partner.

Voordeel 2: je hoeft niets te missen

Stel dat je toevallig iemand ontmoet waarmee je direct een sterke fysieke aantrekkingskracht voelt. In een monogame relatie is het een no-go om verder te gaan dan een normaal gesprek. Maar in een open relatie kun je zo ver gaan als je wilt – zolang je het maar bespreekt met je partner. Dit intrigerende onderdeel van een open relatie is spannend en brengt het avontuurlijke in jezelf naar boven.

Voordeel 3: je ervaart meer vrijheid

Zowel jij als je partner kan de eigen seksuele en emotionele behoeften verkennen zonder zich beperkt te voelen door de relatie.

Voordeel 4: je bent onafhankelijker

In een open relatie hebben jij en je partner de mogelijkheid om je eigen keuzes te maken en je eigen leven te leiden. Je hoeft je niet beperkt te voelen door de relatie.

Voordeel 5: je kunt nieuwe mensen ontmoeten

In een open relatie krijg je meer mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Je staat er meer voor open en het verkennen van andere relaties kan leiden tot het opbouwen van nieuwe vriendschappen.

Voordeel 6: er kan minder druk op de relatie zijn

Jullie zijn niet elkaars enige bron van seksuele en emotionele bevrediging. Je kunt op ander terugvallen wanneer dat nodig is, wat de druk op de relatie zelf kan verkleinen.

Voordeel 7: je hebt seksueel gezien meer variatie

Wil je meer afwisselingen in seksuele ervaringen? Het verkennen van verschillende sekspartners kan je meer voldoening geven. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je in je huidige relatie kunt groeien op seksgebied.

Voordeel 8: het geeft je nieuwe perspectieven

Het verkennen van relaties met anderen kan je veel vertellen over wie je bent en wat je wilt. Je kunt er nieuwe perspectieven door krijgen en inzichten over jezelf en je relaties.

Voordeel 9: meer transparantie

Open relaties vragen om veel openheid en eerlijkheid. Als dit goed werkt, kan het leiden tot meer vertrouwen in elkaar en meer transparantie.

Voordeel 10: je kunt je communicatievaardigheden verbeteren

Open relaties vragen om open gesprekken. Als het je lukt om een open relatie te hebben met je partner, dan is de communicatie tussen jou en je partner waarschijnlijk beter dan bij andere stellen.

Regels stellen

Een open relatie kan alleen functioneren als er afspraken gemaakt worden. Deze regels en afspraken zijn nodig om ervoor te zorgen dat jullie je beiden comfortabel en veilig voelen. Deze regels en afspraken kunnen variëren van koppel tot koppel, afhankelijk van jullie specifieke situatie en behoeften. Ze zijn er vooral voor bedoeld om de wensen en grenzen vast te stellen. Dit zijn enkele voorbeelden van regels en afspraken die vaak voorkomen in open relaties:

1. Eerlijkheid en open communicatie

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste regel in een open relatie. Jullie moeten bieden open en eerlijk zijn over je gevoelens, verlangens en ervaringen met andere mensen.

2. Veiligheid en gezondheid

Seks met meerdere mensen is een risico. Daarom is het belangrijk om elkaar in te lichten op de sekscontacten en vooral ook dat alle seksuele activiteiten veilig gebeuren. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het gebruik van condooms en testen op soa’s.

3. Toestemming

Consent is heel belangrijk in open relaties, omdat er toestemming nodig is van elkaar om relaties met anderen aan te gaan.

4. Respect

In een open relatie is het belangrijk om elkaars gevoelens en wensen te respecteren. Dat houdt ook in dat je niets doet dat de relatie in gevaar kan brengen.

5. Grenzen

Duidelijke grenzen zorgen ervoor dat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Hoewel dit nooit helemaal vast te stellen is, kun je wel regels maken over wat wel en niet acceptabel is in de relatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wat je met anderen mag doen
  • hoe vaak je met anderen mag afspreken
  • waar je afspreekt met anderen
  • of je met mannen, vrouwen of beide mag afspreken
  • of je vaker met iemand mag afspreken
  • wat je elkaar vertelt en wat niet

Open relatie of scheiden?

Een open relatie is nooit de oplossing voor een relatie die niet werkt. Het werkt alleen als de connectie tussen jou en je partner enorm sterk is. Om het te laten slagen is een sterke basis nodig die gebaseerd is op respect, eerlijkheid en loyaliteit. Een moeizame relatie openstellen voor derden is een garantie op falen. Als je twijfelt tussen het hebben van een open relatie en scheiden, is het belangrijk om na te denken over wat voor jou en je partner het beste werkt.

Welke problemen er zijn

Als jullie relatieproblemen voornamelijk te maken hebben met onvervulde seksuele of romantische behoeften, kan een open relatie de oplossing zijn. Hoewel dit makkelijk lijkt, kunnen dieperliggende problemen alsnog voor meer relatieproblemen zorgen.

Jullie bereidheid

Zowel jij als je partner moet bereid zijn om een open relatie aan te gaan. Als één van jullie zich hier niet comfortabel bij voelt, kan dit leiden tot jaloezie, achterdocht en onzekerheid. Vanzelfsprekend wordt de relatie er daardoor niet beter op.

Wat belangrijker is

Scheiden kan een grote impact hebben op je leven en dat van je partner. Dit is nog meer van toepassing als er kinderen bij betrokken zijn. Wat voelt voor jullie beter? Scheiden of de relatie openen voor anderen? Het is belangrijk om beide opties te overwegen.

Is een open relatie wat voor jou? Als je twijfelt of een open relatie past bij je behoeften en wensen, dan biedt het afwegen van de voor- en nadelen hulp bij het maken van de keuze.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie