Home Relatie Wat is een open relatie en hoe werkt het?

Wat is een open relatie en hoe werkt het?

5 minuten leestijd
0
open-minded

Denk je erover na om een open relatie met je partner te bespreken of vraag je je af wat een open relatie nu eigenlijk betekent? Om te bepalen of het wat voor je is, is het belangrijk dat je beseft dat relaties onder mensen er in allerlei soorten en maten zijn. Geen enkel mens is hetzelfde wat betekent dat iedereen andere wensen en behoeften heeft. Er zijn vaste romantische relaties, friends with benefits relaties en open relaties.

Waar sommige mensen hun hele leven delen met één en dezelfde partner kiezen anderen ervoor om alleen maar losse sekspartners te hebben zonder enige vorm van liefde. Smaken verschillen en dat geldt ook voor het type relatie dat iemand wil. Een open relatie is slechts één van de opties die je hebt, maar wel een interessante optie.

Wat is een open relatie?

Bij een vaste relatie zoals de meeste Nederlanders dat kennen is er sprake van monogamie. Er is geen seks met andere personen dan de partner. Dit type relatie is de standaard in veel westerse landen maar een relatie waarin seks met anderen wel mag bestaat ook. Dit wordt een open relatie genoemd. In een open relatie heb je een relatie met één persoon maar heb je met elkaar afgesproken dat relaties met andere personen ook mogen. Dit kan een seksuele relatie zijn, zoals in de meeste gevallen, maar ook een romantische relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

In de praktijk komt het er vaak op neer dat beiden of één van beiden seks met anderen mag hebben. In de definitie van een open relatie is bepaald dat er geen sprake van exclusiviteit of monogamie is. Uiteraard heeft dit type relatie nadelen maar ook voordelen.

Voordeel: je hoeft niet monogaam te zijn

Een open relatie is een oplossing voor iedereen die niet in monogamie gelooft. Dit kan het gevolg zijn van ervaringen in het verleden of vanuit principe; monogamie is niet voor iedereen weggelegd. In een open relatie kun je sekscontacten met anderen onderhouden terwijl je emotioneel gebonden blijft aan je vaste partner.

Voordeel: je hoeft niets te missen

Stel dat je toevallig iemand ontmoet waarbij je direct een sterke fysieke aantrekkingskracht voelt. In een monogame relatie is het een no-go om verder te gaan dan een normaal gesprek maar in een open relatie kun je zo ver gaan als je wilt. Dit intrigerende onderdeel van een open relatie is spannend en brengt het avontuur in je naar boven.

Nadeel: het kan je onzeker maken

Waar je partner seks buiten de deur met anderen heeft is er altijd de mogelijkheid dat er verliefdheid om de hoek komt kijken. Alleen de gedachte alleen al kan sommigen onzeker over zichzelf maken. Hetzelfde geldt voor mannen die denken dat andere mannen een groter geslacht hebben waardoor de vrouw er misschien met een ander vandoor gaat. Door je partner vrij te laten in sekscontacten met anderen is het dus mogelijk dat je er zelf onzeker door wordt en zelfvertrouwen verliest.

Nadeel: je kunt je partner verliezen

Zoals gezegd is het mogelijk dat je partner verliefd op een ander wordt. Dit risico is altijd aanwezig maar bij een open relatie net iets meer dan normaal. Dat is ook niet zo vreemd, als je nagaat dat je partner waarschijnlijk seks met de ander heeft omdat er in ieder geval sprake van aantrekkingskracht is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Nadeel: het wordt een wedstrijd

Terwijl je partner aan de lopende band contacten met anderen heeft ben jij de meeste tijd alleen thuis. Om jezelf beter te voelen ga je zelf op zoek naar contacten waarna seks buiten de relatie een optelsom wordt waarin het draait om de kwantiteit in plaats van kwaliteit.

Regels stellen

Een open relatie kan alleen functioneren als er afspraken gemaakt worden. De “regels” waar beiden zich aan moeten houden moeten duidelijk besproken worden om de wensen en grenzen vast te stellen. Dat is de enige manier waarop een open relatie kan werken.

Wees eerlijk tegenover elkaar over de verwachtingen maar ook hoever ieders met anderen mag gaan. Dit kun je zo breed opvatten als je wilt. Zo kun je afspreken dat er geen sprake mag zijn van vaste sekspartners maar alleen “anonieme” losse partners of dat jullie elkaar altijd tot in detail op de hoogte houden.

Vergeet bijvoorbeeld ook niet te bespreken dat de seks altijd veilig dient te gebeuren, om elkaar te beschermen tegen soa’s en hiv. Dit kun je bijvoorbeeld met elkaar bespreken om de regels duidelijk te maken:

  • wat je met anderen mag doen
  • hoe vaak je met anderen mag afspreken
  • waar je afspreekt met anderen
  • of je met mannen, vrouwen of beide mag afspreken
  • of je vaker met iemand mag afspreken
  • wat je elkaar vertelt en wat niet

Voorbeeld: Peter R. De Vries

De landelijk bekende voormalig misdaadverslaggever is een bekende Nederlander met een open relatie.  Peter maakt er geen geheim van een open relatie te hebben met zijn vrouw Jacqueline. De twee hebben al meer dan 35 jaar een relatie en twee kinderen. Naast de relatie met Jacqueline onderhoudt Peter romantische en seksuele relaties met anderen zoals met Leonie Kragt, voormalig eindredactrice bij RTL Boulevard. Zo heeft Peter altijd een alibi als zijn vrouw naar zijn contacten vraagt.

Seksrelaties: geen liefde, alleen seks

Een romantische relatie vol met liefde is niet de enige manier om seks met iemand te hebben. Voor sommigen is het de enige manier om écht goede seks te hebben maar dat is niet iedereen het over eens. Er zijn meer relatievormen mogelijk waarin seks onderdeel is. Zo is er de no strings attached relatie, fuckbuddies, friends with benefits en nog meer van dit soort relaties die allen ongeveer hetzelfde bedoelen. Seks met iemand hebben in een relatie is mogelijk zonder dat er sprake is van liefde.

Populair onder gay mannen

Een open relatie komt veel voor onder gay mannen, deze hebben een wat ander leven dan hetero’s als het aankomt op seks. Het is niet vreemd dat een homo stel dat getrouwd is afspreekt met andere stellen, seksdates met andere mannen hebben en beiden met andere mannen mogen afspreken. Liefde is wat deze mannen bindt en niet seks. Doordat mannen seks en liefde over het algemeen goed kunnen scheiden zijn veel homo stellen in staat om een open relatie te hebben.

Een open relatie is nooit de oplossing voor een relatie die niet werkt. Het werkt alleen als de connectie tussen beiden enorm sterk is. Om het te laten slagen is een sterke basis nodig gebaseerd op respect, eerlijkheid en loyaliteit. Een moeizame relatie open stellen voor derden is een garantie op falen. Is een open relatie wat voor jou? Als je twijfelt of een open relatie past bij je behoeften en wensen dan is biedt het afwegen van de voor- en nadelen hulp bij het maken van de keuze. Wat je keuze ook is, wacht niet af tot de problemen zich voordoen maar bespreek het van tevoren zodat je het voorkomt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…