Vrienden apps: 12 beste apps voor vriendschappen

Michael Slender
Door Michael Slender
26 minuten leestijd

Vrienden zijn belangrijk om te hebben. Ze kunnen je de juiste richting aanwijzen als je verdwaald bent, je helpen opstaan als je je down voelt en je een luisterend oor bieden als je je hart moet luchten. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere voordelen van vriendschappen.

Het probleem is echter dat vriendschappen komen en gaan. En nieuwe vrienden maken is nu niet bepaald eenvoudig als je eenmaal volwassen bent. Op de basis- en middelbare school was het vrij makkelijk om een vriend te vinden, omdat potentiële vriendschappen bijna elke dag konden ontstaan. Je had de tijd, je had de mogelijkheid, dus de vriendschappen ontstonden op een natuurlijke manier. Maar eenmaal voorbij de schoolperiode en in het werkzame leven is het allemaal anders.

Nieuwe vrienden maken terwijl je een volwassen leven leidt – wellicht zelfs met kinderen – lijkt al snel een onmogelijke taak. Tenzij je elkaar op het werk ontmoet of tijdens het sporten, zijn er nog maar weinig kansen om een vriendschap te laten bloeien. Althans, zo was het voordat de apps voor vriendschappen populair werden. Wij vertellen je welke apps nu populair zijn voor het maken van vriendschappen en waar jij op dit moment een nieuwe vriendschap kunt vinden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

12 apps voor vrienden maken

Vind je mensen ontmoeten in real-life situaties bijzonder ingewikkeld of heb je er de gelegenheid niet voor om op deze manier vrienden te maken? Voel je je geregeld eenzaam en zou je graag iemand willen vinden om leuke dingen mee te ondernemen? Net zoals iedereen gewend is geraakt aan datingapps voor het vinden van liefde, zijn andere apps zich gaan richten op het vinden van vriendschappen. In feite zijn de apps nagenoeg hetzelfde, ze hebben alleen een ander doel – geen liefde, maar vriendschap.

Omdat je elkaar niet meteen in levende lijve leert kennen, vinden veel mensen het gebruik van een app prettiger. Het is een laagdrempelige manier om de connectie voorzichtig af te tasten. Praten over de dingen die je leuk vindt, nieuwe ervaringen opdoen en eropuit te gaan om andere mensen te ontmoeten: de vrienden-apps maken het mogelijk. Dit zijn de 12 populairste apps voor vrienden maken.

ablo

1. Ablo

Vriendschappen kunnen landsgrenzen overschrijden. Dat is wat de makers van Ablo in gedachten hadden toen ze een platform maakten waarop je in je eigen taal met nieuwe mensen van over de hele wereld kunt praten. Dat kan met een chat waarin je berichten uitwisselt, maar ook door live te gaan en te videobellen met andere gebruikers van de app. Kortom, Ablo brengt de wereld binnen handbereik met een eenvoudige en intuïtieve app.

‎Iedereen kan Ablo gratis gebruiken. Nadat je je account aangemaakt hebt, kun je meteen op avontuur vertrekken en praten met mensen die overal ter wereld wonen. Tegen betaling kun je je zoekopdracht verfijnen tot een specifieke regio of gender.

App StoreGoogle Play

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

yubo

2. Yubo

Yubo profileert zich als een sociale livestreaming-app waarin video’s de toon voeren. Doe mee met het plezier, chat, speel games en livestream: met deze steekwoorden kunnen we Yubo het best omschrijven. Als platform dat gemaakt is voor de jongere generatie (tot 25 jaar) is Yubo momenteel een van de beste apps om nieuwe vrienden te maken. Ondanks dat vooral tieners en jongvolwassenen van de app gebruikmaken heeft het wel een indrukwekkend aantal gebruikers van meer dan 20 miljoen gebruikers.

Volgens Yubo zelf is het doel van de app duidelijk: het voor mensen makkelijk te maken om nieuwe vrienden te ontdekken door een veilig platform te bieden. Om dat mogelijk te maken biedt de vriendschaps-app een aantal handige functies, zoals een swipefunctie, livestreaming, direct messages, chatruimte, communityfora en games. Yubo is een gratis app met extra functies die tegen betaling beschikbaar zijn.

App StoreGoogle Play

nextdoor

3. Nextdoor

Wat het ook is wat je zoekt, Nextdoor kan daarbij helpen. Althans, dat is wat de makers van de app beweren. Al meer dan tien jaar wenden mensen zich tot Nextdoor om mensen te ontmoeten, vrienden te maken en steun te vinden. Het begon ooit met een simpele website, maar inmiddels is dit uitgegroeid tot een groot platform waarin de app een centrale rol speelt. Als je geïnteresseerd bent in contact met je buren, wijkbewoners of plaatsgenoten, dan kun je dit vinden bij Nextdoor.

Het is gratis, eenvoudig en gemakkelijk om een Nextdoor-account aan te maken. Eenmaal ingelogd, kun je direct je stad en buurt selecteren. Van daaruit kun je andere bewoners begroeten, lokaal nieuws volgen en aanbevelingen met anderen uitwisselen. Naast dat Nextdoor een plek is waar je op de hoogte blijft is het ook een platform waar je in contact kunt komen met mensen die dichtbij wonen.

App StoreGoogle Play

skout

4. Skout

Skout doet al een aantal jaren mee aan het spel van ‘nieuwe mensen ontmoeten’. Het begon in 2007 en is technisch gezien een globale vriendschapsapp, maar functioneert ook als een datingapp. Omdat de app ook is voorzien van locatievoorzieningen matcht het gebruikers op basis van nabijheid en voorkeuren. Daarnaast heeft Skout ook een live-functie waarmee je jezelf live kunt filmen of waarmee je kunt kijken naar anderen die aan het streamen zijn.

Volgens de makers van de app wordt Skout meestal gebruikt door mensen die op zoek zijn naar entertainment, nieuwe mensen om te leren kennen en en het maken van vrienden. In andere landen wordt Skout ook veel gebruikt door mensen die net naar een nieuwe stad zijn verhuisd of die een nieuwe fase in hun leven zijn ingegaan.

App StoreGoogle Play

hey vina

5. Hey! Vina

Ben je als vrouw op zoek naar een leuke vriendin, een kletsmaatje of iemand om je rond te leiden in de stad waar je bent komen wonen? Hey! VINA zou zomaar het antwoord kunnen zijn, de Tinder voor (girl)friends. Swipe naar rechts om nieuwe vrienden te ontmoeten en lid te worden van de in-app gemeenschappen. Klinkt een app voor vrouwen, door vrouwen als muziek in de oren? Dan is het zeker aan te raden een kijkje te nemen op Hey!Vina. Je meldt je aan en voor je het weet ben je aan het swipen langs potentiële vriendinnen.

Als je iemand met dezelfde interesses vindt, swipe je naar rechts om verder te kunnen gaan. Doet de ander dit ook, dan kun je kletsen over wat jullie leuk vinden en kijken of er een vriendschappelijke vorm van chemie aanwezig is. Klikt het goed, dan kun je meteen een afspraak maken om samen iets te ondernemen.

Hoe werkt Hey! Vina?

De app werkt voor een deel gratis en het is aan te raden dit eerst te doen voordat je verdergaat tot de betaalde onderdelen. Als je het leuk vindt de app te gebruiken en er serieus nieuwe vriendinnen kunt vinden, kun je nog altijd een abonnement nemen op de betaalde delen. Als je betaald lid wordt van de app krijg je toegang tot de premiumfuncties.

App StoreGoogle Play

bumble

6. Bumble BFF

Een andere app die je kunt gebruiken voor nieuwe vrienden maken is Bumble. Bumble is een datingapp waarbij vrouwen het voor het zeggen hebben. De app bestaat uit meerdere onderdelen waaronder Bumble BFF. BFF, de afkorting voor Best Friends Forever, is een deel van de app dat bedoeld is om vriendschappelijke connecties te leggen. Je kunt dus ook bij Bumble terecht als je niet op zoek bent naar een date of relatie, maar graag nieuwe vriendschappen wilt sluiten.

De BFF-sectie gebruiken

Als je dit deel van de app inschakelt, zoekt de app voor jou naar gebruikers van hetzelfde geslacht waarvan de app denkt dat jullie vrienden zouden kunnen worden. Je veegt naar rechts als iemand je interesse wekt, naar links als je geen klik voelt. Als zowel jij als de ander naar rechts vegen, ontstaat er een match.

In tegenstelling tot bij het datinggedeelte van de app kunnen beiden het gesprek beginnen als er een match is. Bij het datingdeel is dat alleen de vrouw. Naast daten en vrienden maken kan Bumble overigens ook gebruikt worden voor het uitbreiden van je professionele netwerk.

App StoreGoogle Play

meet me

7. MeetMe

Als een van de oudste apps om vrienden te vinden noemen we MeetMe. De app heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen leden en kan gebruikt worden om te daten, maar ook voor het sociale aspect van vriendschappelijke contacten. Ondanks het feit dat MeetMe een oudgediende is in de digitale wereld van sociale contacten, heeft de tijd niet stilgestaan in de app. Sterker nog: het platform van MeetMe heeft zich dankzij de livestreaming-features weer in de spotlight geplaatst als een modern vriendenplatform.

Hoe werkt MeetMe?

Om gebruik te maken van de app dien je deze eerst te downloaden en installeren. Vervolgens kun je meteen aan de slag met je profiel, zet je er een foto van jezelf op en vermeld je wat basisinformatie. Je kunt de link leggen met Facebook zodat daar de nodige informatie uitgehaald worden. Maar aanmelden met een e-mailadres kan ook. De app is grotendeels gratis, maar als je voor bepaalde betaalde diensten kiest krijg je wel meer service en voordelen.

App StoreGoogle Play

romeo

8. Romeo

Vrienden maken is natuurlijk niet alleen voor heteromannen. Homomannen willen dat ook en Romeo is een van de plekken dit kan. In tegenstelling tot veel vrienden-apps richt Romeo zich uitsluiten op bi- en homomannen die andere mannen zoeken – of dat nu voor liefde, seks of vriendschap is. Romeo, ook wel bekend als Planet Romeo, is de gay chat en datingapp om je sociale netwerk uit te breiden.

In feite komt het erop neer dat Romeo een sociaal netwerk voor homoseksuele en biseksuele mannen is. Maar dan wel een sociaal netwerk met een seksueel tintje. Romeo is bovendien niet alleen als app beschikbaar. Het is ook te gebruiken via de desktop-website wat het gebruik achter een computer of laptop makkelijker maakt.

App StoreGoogle Play

tinder

9. Tinder

De bekendste en grootste datingapp ter wereld staat natuurlijk vooral bekend als een datingapp. Het is de app waar mensen meteen aan denken als het over daten, onenightstands en hookups gaat. Maar omdat Tinder zo gigantisch veel gebruikers heeft, lopen ook de doelen van deze gebruikers ver uiteen. Niet iedereen op Tinder is op zoek naar liefde. En niet iedereen wil daten. Sommige gebruikers zitten er alleen maar op voor entertainment en tijdverdrijf. Weer anderen staan ervoor open om nieuwe vrienden te maken via het platform dat oorspronkelijk alleen bedoeld was voor daten.

Tinder is tegenwoordig veel meer dan een datingapp. Het is op een eigen manier veranderd in een sociale media-app waar contacten leggen de basis vormt. Of die contacten nu romantisch of platonisch van aard zijn, dat maakt eigenlijk niet meer uit. Gebruik voor het maken van vrienden vooral de Explore-functie om andere gebruikers te vinden die ook openstaan voor het maken van vriendschappen.

App StoreGoogle Play

klup

10. Klup

Wil jij er samen op uit, nieuwe mensen ontmoeten en gezelligheid vinden bij andere vijftigplussers? De Klub-app noemt zichzelf ‘dé app voor na je 50ste als je het gezelliger vindt om samen op pad te gaan’. Via Klup neem je deel aan activiteiten bij jou in de buurt en ontmoet je laagdrempelig nieuwe mensen. Online ontmoeten en offline afspreken, dat is wat je met de app doet.

Wekelijks worden er 300 activiteiten georganiseerd door heel Nederland. Bekijk de activiteiten via de app, werk je profiel bij en verstuur persoonlijke berichten naar je contacten. Je kunt filteren op locatie en afstand, op datum en op soort activiteiten – waar, wanneer en interesses. Ook kun je kiezen tussen online en offline activiteiten.

App StoreGoogle Play

badoo

11. Badoo

Het laatste voorbeeld van een app waarmee je vrienden kunt vinden is Badoo. Deze app noemt zichzelf graag een sociaal ontdekkingsnetwerk, maar het is toch heus meer een datingapp. Je kunt er terecht als je op zoek bent naar een relatie, maar ook om een goede vriend te vinden is de app geschikt. Omdat de meeste gebruikers Badoo vooral gebruiken om te daten, moet je er wel rekening mee houden dat je wellicht (ongewenste) berichten ontvangt van gebruikers die iets anders willen dan vriendschap – eerder bijvoorbeeld een friend with benefits.

chisple

12. Chisple

Ontmoet de mensen met wie je graag samen bent. Dat is de slogan waarmee Chisple mensen uitnodigt om lid te worden van het platform. Op de Chisple ontmoetingsplaats kun je op een simpele wijze nieuwe mensen leren kennen die dezelfde interesses en levensstijl hebben. Volgens de makers van het platform is het vooral bedoeld voor het uitbreiden van je vriendenkring.

Ondanks dat het feit dat er nog niet veel leden zijn, werkt Chisple aan de groei van het platform in Nederland. Wat in het voordeel spreekt van het platform is dat alle profielen handmatig worden gekeurd zodat alleen echte mensen aan de site deelnemen. En als je het alleen even wilt testen, dan is dat gratis mogelijk.

Gratis en betaald

De Badoo-app kan zowel gratis als betaald gebruikt worden, maar als je betaalt krijg je natuurlijk wel meer voordelen. Verder is de app eenvoudig in gebruik en je bent snel aangemeld dankzij de koppelingen met Facebook en Google. Wil je duidelijk maken dat je enkel en alleen een vriend(in) zoekt? Dan kun je dit expliciet aangeven in je profiel. Elk profiel kan een tekst bevatten waarin je kunt uitleggen wie je bent en wat je zoekt.

““Every new friend is a new adventure.”

10 tips voor online vrienden maken

Met de opkomst van smartphones en apps is online vrienden maken een veel voorkomend verschijnsel geworden. Zodra je de digitale plek hebt gevonden waar je in contact kunt komen met gelijkgestemden die tegelijkertijd een potentiële vriend kunnen zijn, is ‘hallo’ zeggen de volgende stap. En dat is de stap waarmee het maken van vrienden begint. Dit zijn tien tips voor online vrienden maken.

1. Zoek specifiek naar mensen dichtbij

Vriendschappen ontstaan het makkelijkst als twee mensen bij elkaar in de buurt wonen. Nu hoef je niet bij elkaar in de straat te wonen, maar het is wel makkelijk als de afstand niet te groot is. Als de apps je de optie geven, kun je filteren op locatie, leeftijd, geslacht, interesses en andere eigenschappen die de vriend ‘moet’ hebben. Op deze manier kun je mensen zoeken op basis van wat je hoopt te vinden.

2. Vind een niche waarin je geïnteresseerd bent

Als je online vrienden wilt maken, dan is het makkelijk om bij je interesses en passies te beginnen. Wat is je grootste passie? Wat zijn je interesses? En wat doe je graag in je vrije tijd? Wanneer je contacten legt op basis van gedeelde interesses heb je meteen een voorsprong. Het geeft je niet alleen een aanleiding tot een gesprek, maar zowel jij als de ander zijn ook beiden oprecht geïnteresseerd in het onderwerp.

Door deze kenmerken is de kans groter dat je bericht wordt beantwoord en dat het gesprek langer duurt. Dit zijn een aantal niches op basis van interesses:

  • Dieetgroepen
  • Boekenclubs
  • Reisliefhebbers
  • Bierkenners
  • Cosplay
  • Taalliefhebbers
  • Horloge-eigenaren
  • Amateurfotografen

3. Start een gesprek

Toen we klein waren was een blik genoeg om met een ander kind te connecten. Beiden wisten wat de blik betekende en voor je het wist was je samen aan het spelen. Zodra je ouder wordt veranderen de regels. Je moet nu echt het gesprek aangaan om een klik te ontdekken en een band te vormen.

Wanneer je lid wordt van een online gemeenschap, dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan groepen, begin dan eerst met actief zijn. Like berichten, deel hartjes uit en geef reacties op de berichten van anderen. Overweeg vervolgens om zelf ook te posten en inhoud te delen.

Als je reageert op de berichten van anderen, zelf berichten plaatst en actief bent zullen mensen je naam herinneren zoals jij de naam van de actieve leden ook leert kennen. Als je merkt dat de berichten van één persoon consistent overeenkomen met die van jou, kun je de volgende stap zetten: een persoonlijk bericht sturen.

4. Stuur een bericht naar iemand die je wilt leren kennen

Als je eenmaal iemand hebt gevonden met wie je in potentie bevriend wilt raken, stuur dan een persoonlijk bericht. Neem contact op en deel iets waar jullie het beiden over hebben gehad, stel een vraag of deel je steun voor iets dat de ander heeft gedeeld. Je zult merken dat het gesprek vanzelf begint te lopen zodra je de eerste reactie hebt gehad.

5. Stel vragen om het gesprekken gaande te houden

Een goede manier om een gesprek gaande te houden, is door vragen te stellen. Het laat de ander weten dat je geïnteresseerd bent in hun mening, gedachten of hoe ze zich voelen. Dat is in ieder geval al een van de eigenschappen van een goede vriend die je daarmee laat zien. Het geeft je ook de kans om de ander beter te leren kennen en een connectie op te bouwen. Dit zijn een aantal vragenlijsten die je kunt gebruiken:

6. Maak het persoonlijk

Er is een verschil tussen vragen stellen om dingen over een ander te weten komen en vragen stellen die je helpen om de persoon zelf beter te leren kennen. In plaats van algemene vragen te stellen, zoals “Welke opleiding heb je gedaan?”, vraag je naar de redenen waarom ze die opleiding hebben gekozen. Of misschien zelfs of hetzelfde zouden doen als geld geen rol zou spelen.

7. Verwacht niet te veel

Door lage verwachtingen te hebben van alle conversaties voorkom je teleurstellingen. Het kan namelijk heel goed het geval zijn dat jij iemand wel beter wilt leren kennen, maar dat de ander dat niet wil. Neem het niet persoonlijk – het kan gewoon zijn dat de persoon geen behoefte heeft aan een nieuwe vriendschap.

8. Wees niet te needy

Hoewel de meeste mensen hun telefoon 24/7 bij zich hebben, hebben ze niet altijd tijd om op berichten te reageren. Heb je een bericht verstuurt en nog geen reactie? Verstuur dan niet meteen een extra bericht als je geen antwoord ontvangt. Wat dat betreft is het verstandig om meerdere berichten achter elkaar te vermijden. Als je te gretig bent met je bericht, kan de ander zich snel terugtrekken – nog vóórdat je een reactie hebt ontvangen.

9. Doe het langzaam

Online vriendschappen hebben tijd nodig om te groeien. Je gaat niet binnen één dag van een online contact naar een offline vriend. Laat het contact op een natuurlijke manier groeien, waarbij je het initiatief om af te spreken misschien bij de ander neer moet leggen. Sommige vriendschappen gaan heel snel, anderen hebben meer tijd nodig. Het is nooit hetzelfde en daarom is het verstandig om nieuwe vriendschappen voorzichtig te behandelen.

10. Ga eropuit

Het internet is een geweldige plek om vrienden te vinden, of dat nu via een app of via een website gebeurt, maar het is geen vervanging voor de echte wereld. Een virtuele meeting is heel anders dan een in-person bijeenkomst. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je elkaar ontmoet. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat jij naar een evenement gaat waar de ander ook aanwezig is. Een spontane ontmoeting is altijd beter dan een een geplande eerste ontmoeting, die als een grote druk kan voelen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel apps zijn er voor vriendschappen?

Er zijn honderden apps voor het maken van vriendschappen. Sommige apps richten zich volledig op het vormen van vriendschappen, terwijl anderen dit ‘erbij’ doen. Een van de vele voorbeelden is Tinder, een datingapp waar – ondanks dat datinginsteek – ook nieuwe vriendschappen worden gelegd. Daar komt nog bij dat sommige socialemedia-apps niet duidelijk aangeven dat ze het maken van vriendschappen mogelijk maken, terwijl ze dat wel doen. Al deze apps gecombineerd lopen qua aantallen in de honderden, zoniet duizenden apps.

Voor welke leeftijden zijn de apps geschikt?

Over het algemeen is het maken van vrienden niet gebonden aan een leeftijd. Als het op de apps aankomt, dan is het echter mogelijk dat er een minimumleeftijd wordt gehanteerd. Dat is met name het geval als het platform ook wordt gebruikt voor daten. Aangezien daten als een activiteit voor volwassenen wordt gezien, hanteren deze apps een minimumleeftijd van 18 jaar.

Zijn de vrienden-apps gratis?

Ja, de meeste apps voor het maken van vrienden zijn gratis. Dat geldt in ieder geval voor de basismogelijkheden zoals een profiel creëren, zoeken, contact leggen en berichten uitwisselen. Afhankelijk van het vriendenplatform is het mogelijk dat sommige functies en features alleen tegen betaling beschikbaar zijn.

Waarom staan er geen chatsites tussen?

In de beginjaren van het internet waren de chatsites enorm populair voor het maken van virtuele vrienden. Het nadeel van deze chatsites is dat iedereen zich relatief anoniem kan aanmelden, zonder een grondige verificatie of controle. De anonimiteit die met deze (verouderde) chatsites gepaard gaat vormt daardoor een veiligheidsprobleem. Je weet niet of nauwelijks met wie je te maken hebt op deze chatsites. Het huidige aanbod aan apps is relatief veilig in vergelijking met de klassieke chatsites.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie