‘Zelfliefde en persoonlijke ontwikkeling belangrijker voor singles’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Meer dan ooit hoor je dat het belangrijk is om eerst van jezelf te houden voordat je van een ander kunt houden. Dit geldt vooral in een tijd waarin je jezelf continu kunt vergelijken op sociale media, in tijdschriften en realityshows. In de wereld van datingapps kan het makkelijk zijn om je te laten meeslepen in de eindeloze stroom van profielen en potentiële partners. Het kan soms leiden tot gevoelens van onzekerheid en een oneerlijke vergelijking van jezelf met anderen.

Zelfliefde kan helpen om deze gevoelens te verminderen en om te gaan met de uitdagingen van online daten. Persoonlijke ontwikkeling maakt daten minder moeilijk. Datingapp Lexa heeft nu onderzoek gedaan naar de mate van zelfliefde en persoonlijke ontwikkeling onder Nederlandse singles.

Werken aan je mentale gezondheid

Uit het onderzoek blijkt dat ruim één derde van de ondervraagde singles ooit een relatie heeft beëindigd om aan zichzelf te werken. Dit laat zien dat de relatie met jezelf erg belangrijk is. Maar wat opvalt is dat slechts een klein percentage van zowel mannelijke als vrouwelijke singles daadwerkelijk aan hun mentale gezondheid werkt. Ongeveer een kwart van de vrouwen (26%) en een derde van de mannen (31%) heeft ooit aan zichzelf of aan hun mentale gezondheid gewerkt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Betekent dit dat er nog steeds een taboe rust op het werken aan of praten over mentale gezondheid? Het antwoord is nee, want uit het onderzoek blijkt juist dat meer dan de helft van zowel de mannelijke (55%) als vrouwelijke (61%) singles gelukkig is met zichzelf, zichzelf goed kent en weet wat ze willen. Ze vinden het belangrijk om de tijd te nemen om zichzelf te ontwikkelen zonder hun geluk te laten afhangen van hun partner. Sterker nog, een kwart van de vrouwelijke singles vindt het belangrijk dat hun partner ook aan zichzelf en hun mentale gezondheid werkt.

Single zijn is ook oké

Deze ontwikkeling is positief te noemen, vooral in een wereld van datingapps die je dagelijks confronteert met afwijzingen, ‘onhaalbare’ singles en teleurstellingen. Werken aan je mentale gezondheid is bovendien een manier om beter te weten wat je zoekt, omdat je jezelf beter leert kennen. Daar komt nog bij dat als je meer tevreden bent met jezelf, je ook meer tevreden kunt zijn met je vrijgezellenstatus Bijna de helft (48%) van de singles vindt het dan ook prima om single te zijn, maar zou zichzelf net wat completer voelen met de juiste persoon om hun leven mee te delen.

Al met al laat het onderzoek van Lexa zien dat zelfliefde en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker worden voor Nederlandse singles. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering als het gaat om het werken aan mentale gezondheid, zijn veel singles tevreden met zichzelf en weten ze wat ze willen in een relatie. Dit is een mooie ontwikkeling die gevierd mag worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie