Wat je denkt dat je leuk vindt is niet wat je wilt, zegt onderzoek

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Vraag aan een willekeurige vrijgezel wat ze graag willen zien in een partner en ze zullen een hele lijst met eigenschappen opsommen. Grappig, intelligent, zelfverzekerd. Als je ooit een datingprofiel hebt ingevuld, heb je waarschijnlijk nagedacht over de eigenschappen die je aantrekkelijk vindt in een partner. Maar komt dat ook echt overeen met wat je wilt in een partner? Volgens nieuw onderzoek van de University of Toronto is het antwoord nee.

Het is niet hetzelfde

Wat mensen denken dat ze graag willen zien in een partner en wat ze écht leuk vinden zijn vaak twee verschillende dingen. Je denkt bijvoorbeeld dat je een partner wilt die buitengewoon vriendelijk is, terwijl je eigenlijk meer valt voor iemand met een rebels karakter. Dat is de conclusie die wetenschappers van de Canadese universiteit trekken op basis van vier afzonderlijke onderzoeken met meer dan 1.300 deelnemers.

“Ideeën over de eigenschappen die we leuk vinden zijn enigszins gebaseerd op ervaring”, zegt Andre Wang, assistent-professor psychologie van de universiteit. “Als ik van humor houd, kan het zijn dat ik op dates ben geweest met grappige mensen en dat ik ze leuk vond.” Maar deze ervaringen zijn slechts deel van het verhaal, zeggen de onderzoekers. Het hangt ook af van de sociale context.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je bijvoorbeeld een feestje bijwoont en daar grappige mensen ontmoet, zou je kunnen denken dat je grappige mensen leuk vindt. In werkelijkheid is het misschien niet de humor van de grappige mensen die je leuk vindt, maar eerder de context (in dit geval het feest) waarin het gebeurt – de humor is gewoon onderdeel van de setting.

“Als gevolg hiervan kan wat je denkt dat je leuk vindt en wat je echt leuk vindt er heel anders uitzien”, zegt Da Silva Frost, co-auteur van het onderzoek.

Wat je denkt is niet wat je wilt

Wang, Da Silva Frost en collega’s hebben dit getest in vier onderzoeken waaraan meer dan 1.300 mensen deelnamen. Daaruit blijkt dat wat mensen zeggen over de gewenste eigenschappen nauwelijks in verband staat met hoeveel ze die eigenschap werkelijk leuk vinden. Oftewel: wat je denkt dat je leuk vindt in een partner is uiteindelijk niet wat je werkelijk wilt.

Als voorbeeld werd in een van onderzoeken aan de deelnemers gevraagd hoeveel ze van een eigenschap als zelfvertrouwen hielden. Ze mochten daarna datingprofielen beoordelen van verschillende types, aangeven hoe leuk ze die personen vonden en of ze zich zouden aanmelden voor een proefabonnement van de datingapp.

Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat de deelnemers die aangaven zelfvertrouwen leuk te vinden niet meer geneigd zijn zich aan te melden voor een proefabonnement van een datingapp met alleen zelfverzekerde mensen. Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Experimental Psychology, moeten mensen het eerst zelf ervaren. Daarom mochten de deelnemers het proefabonnement testen en konden de onderzoekers achteraf vergelijken hoe belangrijk de gewenste eigenschappen echt waren.

Ervaringen zijn belangrijker

“Na de gratis proefperiode deden de ideeën over wat ze leuk vonden er niet meer toe”, zegt Wang. “Op dat moment zijn de ervaringen van wat ze leuk vinden belangrijker. Als je eenmaal iets hebt meegemaakt, wordt dat je gids.”

De conclusie van het onderzoek is dat je pas weet of je iemands eigenschappen leuk vindt naarmate je die persoon hebt ervaren. Er is een verschil tussen het idee dat je iets leuk vindt en de gevoelens die je hebt nadat je het hebt ervaren. Wat dit betekent voor singles die een partner zoeken?

Volgens de onderzoekers kun je jezelf – en het beschikbare aanbod – beperken als je vasthoudt aan wat je graag wilt in een partner. “Je zou van tevoren mensen kunnen uitfilteren die je echt gelukkig zouden kunnen maken”, zegt Wang.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie