‘Meer tijd voor jezelf’ grootste voordeel van single zijn, zegt onderzoek

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

Met alle relatiemijlpalen die gevierd worden op sociale media, lijkt het misschien alsof iedereen die je kent onderdeel is van een gelukkig koppel. Maar als jij nog steeds solo door het leven navigeert, wees dan gerust. Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen langer vrijgezel blijven en later gaan settelen. Als ze dat al doen, want sommigen kiezen ervoor om voor altijd hun vrijgezellenstatus te behouden. En dat doen ze vrijwillig.

Single zijn wordt niet langer gezien als een tijdelijke toestand. De maatschappij verandert en een van die veranderingen is dat we er niet meer blindelings van uitgaan dat iedereen getrouwd is op z’n dertigste. Dat iemand single is, hoeft daarom ook geen reden meer te zijn om medelijden met diegene te hebben. Terecht ook, want er zijn tal van mentale en fysieke voordelen die ermee samengaan.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Psychological Science, gaat verder in op deze voordelen en zegt dat mensen het vrijgezellenleven vooral zien als een kans op zelfontwikkeling. Onderzoekers van de University of Nicosia wilden weten wat het vrijgezellenleven zo aantrekkelijk maakt en kwamen tot deze ontdekking en meer.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat maakt het vrijgezellenleven zo aantrekkelijk?

Met het nieuwe onderzoek wilden de onderzoekers antwoord krijgen op de vraag waarom mensen het vrijgezellenleven als voordelig zien. Om deze vraag te onderzoeken, voerden ze twee onderzoeken uit naar de voordelen van single life.

Het eerste onderzoek was een online vragenlijst. In de vragenlijst werd aan 269 Griekssprekende mannen en vrouwen gevraagd om op te schrijven wat volgens hen de voordelen zijn van een leven als single. De onderzoekers analyseerden de antwoorden en identificeren 84 verschillende voordelen.

In het tweede deel van het onderzoek werd de lijst met voordelen verkleind tot tien categorieën door de lijst met 84 voordelen voor te leggen aan een grotere groep van 612 deelnemers. Zij mochten beoordelen hoe belangrijk elk voordeel op de lijst voor hen zou zijn als ze single zouden zijn.

10 belangrijkste voordelen

Op basis van de antwoorden kwamen de onderzoekers erachter dat dit de tien grootste voordelen zijn, gerangschikt op de belangrijkste voordelen:

  1. Meer tijd voor mezelf
  2. Focus op mijn doelen
  3. Niemand zegt wat ik moet doen
  4. Niet gekwetst raken
  5. Gemoedsrust
  6. Geen spanningen en ruzies
  7. Vrijheid om te flirten
  8. Besparen
  9. Geen dingen doen die ik niet leuk vind
  10. Betere controle over wat ik eet

Volgens het onderzoek is zelfontwikkeling de belangrijkste reden om single te blijven. Dat is het grootste voordeel van single zijn: de mogelijkheid om je zelfontwikkeling prioriteit te geven. Dat wil zeggen: meer tijd hebben voor jezelf om je op je doelen te concentreren zonder je zorgen te hoeven maken dat iemand zegt wat je moet doen.

Mannen vinden volgens het onderzoek de ‘vrijheid om te flirten’ belangrijker dan vrouwen, terwijl vrouwen het ‘focussen op mijn doel’ en ‘geen spanningen en ruzies’ belangrijker vinden dan mannen. Daarnaast vinden jongere singles het ‘focussen op mijn doel’ belangrijker dan oudere singles.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie