16 dingen van het vrijgezellenleven die mensen in een relatie missen

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Voor elke happy single die het vrijgezellenleven viert met #singlelife-foto’s is er iemand die jaloers vanaf de zijlijn meekijkt. “Kon ik dat nog maar,” denkt deze persoon. Maar dat kan niet meer. Want een relatie voegt misschien veel extra’s toe aan je leven, het vraagt ook om de opoffering van het vrijgezellenleven.

Toen je single was, droomde je ervan om ’s ochtends naast iemand wakker te worden. Maar nu je elke ochtend 5 keer wakker wordt door het snoozen van je partner, mis je het vrijgezellenleven. Heb je daarvoor nu je autonomie opgegeven? Je onbekommerde bestaan opgeofferd? Single zijn heeft zo zijn voordelen, maar in een relatie zijn met iemand waarvan je zielsveel houdt ook. En als je beiden hebt meegemaakt, dan weet je zo langzamerhand wel hoe het werkt: het gras is altijd groener bij de buren.

16 dingen die mensen in een relatie missen

De mensen die langdurig een vaste relatie hebben, herkennen het allemaal. Hoeveel je ook van je partner houdt, er zijn altijd een paar dingen die je mist van het vrijgezellenbestaan. Dat wil niet zeggen dat je weer single wilt zijn. Of dat je relatie niet geweldig is. Het is gewoon dat je bepaalde aspecten van je vorige leven mist. Dit zijn de dingen van het vrijgezellenleven die mensen in een relatie kunnen gaan missen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Alleen slapen

Als je nu alleen slaapt, voelt het wat onwennig. Misschien voelt het zelfs alsof je naakt in bed ligt, terwijl je wel degelijk een pyjama draagt. Maar toen je nog single was, voelde dat zo heerlijk. Alle ruimte, geen gesnurk en niemand die je stoorde in je welverdiende nachtrust: alleen slapen kun je gaan missen.

2. Uitslapen

Kun je nog herinneren dat je tot 11.00 uur in bed kon blijven liggen, zonder dat iemand je stoorde? Niemand lag te bewegen in bed waardoor je wakker werd. Niemand klaagde over je afwezigheid tijdens het ontbijt. Nu mag je blij zijn dat je geïrriteerde partner niet de gordijnen opent, omdat het ‘nu wel een keer tijd is dat je uit bed komt’.

3. Dat de dingen altijd op hun plek liggen

Als je alleen woont, blijft alles precies op dezelfde plek liggen als waar je het hebt achtergelaten. Als je samenwoont raakt alles kwijt, van de afstandsbediening tot de laatste chocoladereep die je uit voorzorg had verstopt.

4. Komen en gaan wanneer je wilt

Het is 23.00 uur en een vriend(in) belt op: “Kom ook hier, het is supergezellig.” Je rent door het huis om je snel van kleding te wisselen en weg ben je. Je hoeft niemand te vertellen waar je heen gaat. Maar nu je een relatie hebt, is die onbegrensde vrijheid verdwenen.

5. Doen wat je toen nog wel deed

Elke dinsdagavond is het feest: je vrienden komen FIFA spelen. Of in de vrouwelijke variant: je vriendinnen komen wijntjes doen. Zorgeloos en zonder rekening te houden met de agenda van een ander kon je vaste dagen afstrepen in je agenda: quality time met je vrienden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Zelfvoorzienend zijn

Als je de was had gedaan en al je kleren had gestreken, hing je ze trots op in de kast. Zo, dat gaf je een goed gevoel. Maar nu je een relatie hebt zijn de taken zo verdeeld dat jij de was niet meer hoeft te doen. Dat trotse gevoel dat je toen had, voel je nu niet meer. En dat ben je gaan missen.

vrouw tablet

7. Roekeloos geld uitgeven

Er was weinig voor nodig om de shopaholic in jezelf te ontketenen. Je gaf geld uit alsof je portemonnee een geldpers was. En hoe meer je uitgaf, hoe blijer je werd. Maar nu kun je niets meer uitgeven aan de dingen waaraan jij geld wil uitgeven. Een gedeelde bankrekening leek zo makkelijk…

8. Je eigen behoeften voorrang geven

Als je vrijgezel bent, hoef je niet met de behoeften van anderen rekening te houden. Je deed waar jij zin in had, omdat het ging om het vervullen van je eigen behoeften. Het was fijn om jezelf prioriteit te geven en de behoeften van anderen te negeren. Maar als je nu een partner hebt waar je om geeft, is dat niet meer mogelijk.

9. Tot laat uitgaan

Het was vaste prik: elke vrijdagavond transformeerde zorgeloos in een wilde nacht. Tot in de late uurtjes ging je uit met vrienden, het liefst tot de lichten aangingen en dat je daarna zo lang mogelijk deed over je laatste drankje. Nu sta je de zaterdag vroeg op om je klusjes te doen en denk je terug aan ‘de goeie ouwe tijd’.

10. Tijd hebben voor jezelf

Wanneer er kinderen in spel komen, verandert het spel. De zorg gaat niet meer uit naar jezelf, maar naar je kinderen. Het zorgt ervoor dat je jezelf wegcijfert. De tijd voor jezelf ontbreekt. En dat kun je gaan missen, omdat die tijd er wel was toen je nog vrijgezel was.

11. Niets hoeven “regelen”

Toen je nog single was en de voordelen daarvan benutte, kon je per direct ingaan op een last minute vakantie die je in televisiereclames voorbij zag komen. Je pakte je backpack snel vol met het broodnodige en ging op reis. Nu moet je zelf vrij proberen te krijgen, je partner en als je kinderen hebt, wordt het al helemaal gecompliceerd.

12. Eten wat je wilt voor het avondeten

’s Avonds na thuiskomst van werk opende je een blik knakworstjes, zette ze een minuutje in de magnetron en at ze op voor de televisie. Simpel, niet heel gezond, maar hey… het was goed genoeg voor je. Er was niemand die klaarstond met een oordeel.

vrouw aantrekken

13. Flirten met anderen

Je denkt terug aan de vrijheid die je had toen je nog single was. Zonder enige vorm van een schuldgevoel kon je vrijelijk flirten, testen hoe je in de markt ligt, imponeren met je vaardigheden en ernaar handelen. Het kon allemaal. Nu mis je de adrenalinestoot van opwindende ontmoetingen, de nieuwigheid en de spanning van deze interacties.

14. Geen ruimtegebrek in de badkamer

In het vrijgezellenbestaan dat je leefde, had je alle ruimte van de wereld. Er was geen tekort aan opbergruimte. De badkamer was geordend en netjes. Dat gaf rust. Maar nu word je elke ochtend geconfronteerd met een wirwar van verzorgingsproducten en kom je erachter dat een badkamer nooit genoeg ruimte kan hebben.

15. De televisie voor jezelf

Het was zaterdagavond. Je hoefde nergens heen en je had geen verplichtingen. Je keek televisie. Niemand die je stoorde. Niemand die oordeelde over de romantische of bloederige film die je keek. Life was good. Maar nu is alles anders en ben je al blij dat je de televisie even voor jezelf hebt.

16. Seks met wie je wilt

Terwijl je je autonomie gedeeltelijk opgeeft in een relatie, verbind je jezelf aan monogamie. Eén relatie, één partner: geen seks met anderen. En dat is wat velen gaan missen als ze na vele jaren nog steeds dezelfde persoon alle hoeken van de kamer laten zien. Maar omdat je ook wel eens de mening van een ander zou willen over diezelfde hoeken, kun je je vrijgezellenbestaan gaan missen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie