Wat zijn de voordelen van single zijn? Dit zijn 10 en meer pluspunten

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

In Nederland neemt het aantal alleenstaanden nog steeds toe. Volgens het CBS is tussen 1947 en 2017 het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285.000 naar bijna 3 miljoen. Met andere woorden, het aantal singles onder alle volwassenen Nederlanders is toegenomen van 5% naar 22%; in slechts 70 jaar tijd.1

Een deel is single omdat hun relatie is stukgelopen of omdat ze nooit ‘ware liefde’ hebben gevonden. Maar er is ook een groeiende groep die er bewust voor kiest om single te zijn. Ze hebben geen behoefte aan een relatie of hebben na een minder prettige ervaring in de liefde de conclusie getrokken dat ze dit niet nog eens willen meemaken. En dat is helemaal niet zo gek.

Singles zijn bovendien vaak heel tevreden met hun leven. Vooral alleenstaande vrouwen geven vaak aan geen behoefte (meer) te hebben aan een partner. Maar wat zijn dan precies de voordelen van een leven als single? We hebben er 10+ op een rijtje gezet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Als single kun je wonen waar en hoe je wilt

Als je geen relatie hebt dan kun je besluiten om zomaar ergens anders te gaan wonen. Dat kan met een leuke baan te maken hebben, of omdat je gewoon eens wat anders wilt. Van een dorp naar de grote stad of andersom, van de kust naar Drenthe, het kan gewoon.

Als je denkt het elders beter naar je zin te hebben, dan houdt in principe niets je tegen om die droom te volgen. Heb je een relatie? Dan zal je rekening moeten houden met de wensen van je partner en uiteraard ook met zijn of haar werk en sociale leven.

 • Je hebt de kledingkast volledig voor jezelf.
 • Je kunt je huis naar eigen smaak inrichten.

2. Als single mag je met iedereen flirten

Als je single bent dan mag je ongegeneerd flirten. Zie je in de kroeg of op straat een leuke man of vrouw? Dan kun je dat gewoon laten merken. Geen jaloerse partner die er chagrijnig van wordt of die er naderhand een ruzie voor over heeft.

Ben je op een feest en kom je daar iemand tegen die je leuk vindt? Dan kun je daar gewoon mee flirten. Je hoeft diegene niet meteen mee naar huis te nemen, maar flirten is soms gewoon leuk en spannend. En je kunt dat gewoon doen zonder dat je je schuldig hoeft te voelen omdat er misschien iemand jaloers wordt.

 • Je hebt geen last van jaloezie.
 • Je mag seks hebben met wie je maar wilt.

erogene zone torso

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Single zijn is beter voor je figuur

Singles zijn vaak slanker en gezonder dan mensen die getrouwd zijn. Dat komt door de activiteiten die veel stellen ondernemen. Sporten wordt minder maar uit eten gaan en tv kijken komen vaak hoger op de lijst van favoriete bezigheden te staan.

Mensen die een relatie krijgen komen dan ook vaak aan in gewicht. Nu is het echter niet zo dat een relatie per definitie ongezond is. Het hebben van een relatie heeft ook zeker positieve effecten op je gezondheid.

 • Je hebt meer tijd om te sporten.
 • Je doet beter je best om er goed uit te zien.

4. Single zijn levert je veel vrije tijd op

Als je single bent hoef je niet te investeren in een relatie. Met andere woorden, je hoeft geen tijd te besteden aan het voortdurend sturen van lieve berichtjes via WhatsApp of een ander platform naar je geliefde. Je hoeft ook geen verjaardagen van je schoonfamilie in je agenda te plannen, of je er voortdurend van bewust te zijn dat je weer eens wat leuks voor je geliefde moet organiseren of doen.

En last but not least, je hoeft geen tijd te investeren in dingen die alleen je partner leuk vindt, maar jij niet. Je hoeft niet naar sportwedstrijden, of mee naar een film die jij eigenlijk liever over zou slaan.

 • Het huishouden kost veel minder tijd.
 • Je hoeft niet verplicht mee naar een werkfeestje.

5. Single zijn is beter voor je nachtrust

Het is wetenschappelijk bewezen dat je beter slaapt in je eentje. Zelfs stellen kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om ieder hun eigen slaapkamer te hebben. Hoe romantisch het ook is om ’s morgens samen wakker te worden, je slaapt rustiger en bent meer ontspannen als je je bed niet de hele nacht met iemand hoeft te delen.

Dit heeft natuurlijk niets te maken met je seksleven, want dat staat los van een goede nachtrust. Als single kun je bovendien een wild seksleven hebben, zonder ooit naast iemand wakker te worden.

6. Single mensen zijn onafhankelijker

Een relatie kan je erg afhankelijk maken. Als je je hele leven laat afhangen van een partner dan komt de klap des te harder aan als de relatie strandt. Singles zijn gewend hun eigen leven te leiden en zelf beslissingen te nemen. Dat is misschien niet altijd makkelijk maar het maakt je wel onafhankelijk en zorgt ervoor dat je onder alle omstandigheden goed kunt functioneren.

Een break-up kan wat dat betreft je ogen openen en je laten beseffen dat deze relatie misschien niet zo geweldig en fantastisch was als je dacht, omdat je in de loop der tijd veel te afhankelijk bent geworden van je partner.

 • Je hoeft niet eerder weg op een feestje, omdat je partner dat wil.
 • Je hebt meer tijd om aan jezelf te werken.

7. Als single kun je vandaag op vakantie gaan

Oké, misschien moet je wel even met je werk overleggen. Maar in principe kun je zonder dat je dit uitgebreid moet bespreken een vakantie boeken. En niet alleen een vakantie, je kunt zelfs een sabbatical nemen zonder dat dit thuis op weerstand stuit. Bovendien hoeft dit niet in je eentje; daarom zijn er juist single reizen beschikbaar.

Wil je een reis naar Amerika maken? Dan kan dat. Wil je gaan backpacken in Australië? Dan boek je een ticket en vertrekt. Er is immers geen partner die je aankijkt alsof je gek bent geworden en vraagt of je wel helemaal lekker bent. Je kunt gaan en staan waar je wilt.

 • Je kunt overal ter wereld naartoe reizen zonder je schuldig te voelen.
 • Je hebt geen discussies over waar de vakantie heengaat.

8. Singles zijn trouwe vrienden

Het komt maar al te vaak voor dat wanneer iemand een relatie krijgt, hij of zij de vrienden verwaarloost. Alles moet wijken voor de nieuwe relatie en voor je het weet heb je je beste vriend of vriendin al in geen weken gezien of gesproken.

Als de relatie dan op een zeker moment stuk loopt, is de kans groot dat je vrienden niet echt meer op je zitten te wachten omdat je hen kennelijk niet belangrijk vond toen je zo verliefd was. Iemand die single is, is vaak een heel trouwe vriend of vriendin. En als je erover nadenkt; vriendschappen duren vaak langer dan relaties.

 • Je kunt met je vrienden afspreken wanneer jij dat wilt.
 • Je hebt meer tijd beschikbaar om met vrienden door te brengen.

9. Single zijn is beter dan een slechte relatie

Als je single bent dan voel je je misschien soms eenzaam. Maar bedenk dat dit altijd nog een stuk beter is dan een relatie aangaan met iemand waar je niet 100% voor gaat. Er zijn talrijke relaties en huwelijken die alleen maar in stand worden gehouden vanwege religieuze overtuigingen, financiële redenen of omdat er kinderen zijn. Bedenk echter wel dat je beter single kunt zijn, dan gevangen zitten in en relatie waar je ongelukkig van wordt.

 • Je hoeft niet te twijfelen over de relatie.
 • Je hoeft niet genoegen te nemen met minder dan het beste.

10. Het allerbelangrijkste; je kunt doen en laten wat je wilt

Als je single bent, dan hoef je met niemand rekening te houden. De enige die van belang is, ben jij zelf. Je kunt doen wat je wilt, en als je iets niet wilt, dan doe je het gewoon niet. Je kunt gewoon nóg een kat erbij nemen. Of als je drie dagen achter elkaar pizza wilt eten, dan is er niemand die gaat zeuren dat dat niet gezond is.

 • Je kunt eten wat je wil en wanneer je dat wilt.
 • Je hoeft niet meer verplicht naar je schoonfamilie.

Al deze voordelen van het single leven gelden stuk voor stuk als reden waarom de ‘alleenstaanden’-trend zich voortzet. Volgens schattingen is in 2047 zelfs één op de vier Nederlanders alleenstaand.2

Oké, je voelt je misschien af en toe alleen en eenzaam, maar als je daarnaast nog genoeg positieve dingen kunt bedenken die jou een happy single maken, dan hoef je je dus nog niet in te schrijven op de Lexa datingsite. Je bent namelijk niet de enige die de voordelen van ‘single zijn’ inziet.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie