Waarom een relatie goed is voor je gezondheid? Dit zijn 9 gezondheidsvoordelen

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Single zijn is trendy. Je hoeft met niemand rekening te houden, geen verantwoording af te leggen en kunt zelfs seks hebben met wie je ook maar wilt. Maar als single kun je niet profiteren van alle voordelen die een relatie te bieden heeft. Je hebt niemand om je dag mee te bespreken, de huishoudelijke taken worden niet gedeeld en de kosten van levensonderhoud draag je alleen.

Een relatie, aan de andere kant, betekent een eind aan de eenzaamheid. Er is altijd iemand die leuke dingen met je wil doen en tegen je wil praten. Maar een liefdesrelatie is er niet alleen voor het vertier en plezier; het doet je lichaam goed. We hebben het dan niet over de onstuimige verliefdheidsfase, die vaak met ups en downs gepaard gaat, maar over een stabiele en langdurige liefdesrelatie.

Love is what we need

Stabiele liefde en gezondheid zijn op verrassende manieren met elkaar verbonden. Mensen zijn ontwikkeld om met elkaar te verbinden, en als dat gebeurt, dan zijn er beloningen die een positief effect hebben op je gezondheid. De relaties die je met andere mensen hebt zijn van vitaal belang voor je mentale en emotionele welzijn. LL Cool J zong er in de jaren 90 over in het nummer “I Need Love” en Robert Ten Brink is er al net zo lang van overtuigd; “All You Need Is Love.” Ze hebben beiden gelijk. Eigenlijk kun je als mens niet zonder relaties als je een gezond leven wilt leiden.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Gezondheidsvoordelen

Een liefdesrelatie brengt je gezelschap, vriendschap, liefde, veiligheid en geluk in je leven. Maar het levert ook gezondheidsvoordelen op.1 Als je je in een goede relatie begeeft wijst dit volgens onderzoek op een betere sociale integratie, waarvan is vastgesteld dat het positieve gezondheidsresultaten oplevert en een lang leven.2 Andersom, als je je in een slechte relatie begeeft dan is dat schadelijk voor de gezondheid.

Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat een afwezigheid van een gelukkige liefdesrelatie net zo schadelijk kan zijn voor de gezondheid als roken, hoge bloeddruk en obesitas.3 Als je een partner hebt dan krijg je toegang tot een groter sociaal netwerk van familie, vrienden en andere mensen in de kring om jullie heen. Dit grotere sociale netwerk biedt op zichzelf al vele voordelen voor de gezondheid.4 Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Er is overtuigend bewijs dat sterke en gelukkige relaties een bijdrage leveren aan een lang, gezond en gelukkig leven. De wetenschap is van mening dat een relatie goed voor je is, maar waarom? Dit zijn 9 redenen waarom een relatie goed voor je gezondheid is, volgens de wetenschap.

1. Je leeft langer

Een relatie maakt je niet onsterfelijk, maar het kan je wel helpen het langer vol te houden. Volgens verschillende onderzoeken leef je langer als je je in een relatie bevindt. Meerdere onderzoeken, waarin de psychische- en lichamelijke gezondheid van mensen werd onderzocht, hebben vastgesteld dat mensen die getrouwd zijn of zich in gezonde relaties bevinden langer leven dan alleenstaanden. Trouwen is een goede manier om langer te leven, dat is tenminste wat onderzoek zegt.

Het hebben van een gezin en het leven met een partner geeft mensen iets om voor te leven, in vergelijking met de single tegenhangers die gewend zijn geweest om een egocentrisch leven te leiden. Onderzoekers hebben ook geconstateerd dat mannen in het bijzonder profiteren van het huwelijk als het gaat om levensduur.5

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ze zijn minder geneigd zelfmoord te plegen dan singles, gaan eerder naar de dokter gaan, doen hun check-ups vaker, stoppen met alcohol drinken en nemen hun medicatie omdat de vrouwen hen eraan herinneren. Verder blijkt uit onderzoek dat getrouwde mensen veel sneller herstellen van een operatie dan alleenstaanden, omdat ze iemand hebben die voor hen zorgt.

2. Je kunt beter slapen

Of je nu een snurkende partner hebt of niet; een relatie kan je volgens onderzoek helpen om beter te slapen. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh ontdekten dat mensen die naast hun partner slapen lagere cortisolgehalte hebben, waardoor ze beter kunnen slapen.6

Uit een ander onderzoek blijkt dat vrouwen in langdurige relaties vaster slapen en sneller in slaap vallen.7 Zelfs als je partner de nacht ligt te woelen in bed, dan zul je er waarschijnlijk alsnog een goede nachtrust van krijgen.

3. Je hebt een kleiner risico op een hartaanval

Onderzoeken hebben aangetoond dat langdurige relaties, met name huwelijken, een positieve invloed op het hart hebben. Zo toont een Fins onderzoek uit 2013 aan dat alleenstaanden twee keer zoveel kans hebben om te overlijden aan een hartinfarct. Misschien dat de liefde daarom met een hart wordt uitgebeeld.8

4. Je hebt minder stress en minder kans op een depressie

Hoewel relaties gekenmerkt worden door ups en downs hebben ze op de lange termijn een positief effect op de geestelijke gezondheid, vooral bij vrouwen. Een onderzoek uit 2010 door de Universiteit van Chicago en Northwestern University vond dat alleenstaanden meer psychologische stress en depressies hebben dan mensen in relaties. Blijkbaar heeft dit te maken met de cortisolproductie, ook wel bekend als het stresshormoon. Alleenstaanden hebben meer van dit hormoon waardoor er meer stress aanwezig is wat uiteindelijk weer tot meer depressies leidt.9

6. Je bent als man gelukkiger als je trouwt

Onderzoeken hebben aangetoond dat mannen meer geluk ervaren als ze in de echt zijn verbonden. Trouwen gebeurt steeds minder, maar het heeft wel degelijk voordelen voor mannen. Volgens een onderzoek van de Michigan State University onder 1366 mannen blijkt dat mannen gelukkiger zijn als ze getrouwd zijn, in vergelijking met de periode toen ze nog vrijgezel waren.10

5. Je geneest sneller

Of je een relatie hebt of niet; iedereen krijgt wel eens een wondje. Je snijdt in je vinger tijdens het bereiden van je eten of je slaat op je duim met een hamer. Uit onderzoek blijkt dat deze wonden sneller bij mensen in een gelukkige relatie genezen dan bij singles. In één van de onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat een kleine blaar sneller genas bij mensen die getrouwd waren dan bij singles. Je kunt het hormoon oxytocine daarvoor bedanken, beweren de onderzoekers, omdat het een positief effect op genezing heeft.

7. Je hebt meer feel-good hormonen

Seks is niet het enige voordeel van een relatie dat stress kan verminderen en de gezondheid kan verbeteren. In een onderzoek uit 2004 onder 38 stellen ontdekten onderzoekers van de Universiteit van North Carolina dat zowel mannen als vrouwen hogere bloedspiegels van het hormoon oxytocine.

Het zogenoemde ‘knuffelhormoon’ verlicht de stress en verbetert de gemoedstoestand als mensen elkaar aanraken, zoals knuffelen. De vrouwen in dit onderzoek hadden na het fysieke contact bovendien een lagere bloeddruk en lagere niveaus van het stresshormoon cortisol.

8. Je kunt fysieke pijn met liefde verlichten

Er wordt wel eens gezegd dat ‘liefde pijn doet’ maar het tegenovergestelde wordt aangetoond door onderzoeken. Liefde kan de fysieke pijn die je voelt verlichten. Heb je je bezeerd door je kleine teen tegen de tafel te stoten? Het helpt als je naar je partner kijkt, volgens onderzoek.11

Het beloningssysteem in je hersenen dat verantwoordelijk is voor de verliefdheidsgevoelens, vermindert de pijn die je voelt. Een onderzoek uit 2010 toonde bijvoorbeeld aan dat wanneer studenten hun hand op een hitteblok leggen, ze de hitte langer kunnen weerstaan als ze een foto van hun partner bekijken.

9. Je vindt jezelf gezonder als je ouder wordt

Een langdurige liefdesrelatie kan je langer laten leven maar ook leef je al deze jaren gezonder.
Uit onderzoek van de Universiteit van Missouri wijst uit dat mensen die een gelukkig huwelijk hebben, hun gezondheid als beter beoordelen dan alleenstaanden of mensen in ongelukkige relaties. Dit geldt niet alleen voor de jongere jaren maar zelfs op latere leeftijd. Als je gezond oud wilt worden, dan helpt het dus om iemand te hebben om dat samen mee te doen.12

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie