Erogene zones: wat zijn dit en waar vind je deze erotische plekjes?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
15 minuten leestijd

Van sommige delen van het lichaam is bekend dat ze seksuele gevoelens opwekken. De penis en vagina zijn waarschijnlijk de twee lichaamsdelen waar je meteen aan denkt. Maar er zijn veel meer delen van je lichaam die je genot kunnen brengen. Deze bevinden zich niet eens allemaal onder de gordel.

Heb je je ooit afgevraagd waarom het zo goed voelt als iemand je hoofd masseert? Of zachtjes je navel streelt? Het zijn allemaal erogene zones.

Het kennen van deze ‘hotspots’ is een pluspunt voor zowel je partner als jezelf als je een beter seksleven wilt. Deze zogenaamde erogene zones kunnen namelijk bijdragen aan seksuele opwinding, een soort van routekaart naar een happy end. Wie zegt daar nu nee tegen?

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat zijn erogene zones?

Erogene zones zijn alle gebieden van je lichaam die een seksuele sensatie kunnen opwekken. Deze zones hebben een verhoogde gevoeligheid die, wanneer ze gestimuleerd worden, een seksuele reactie kunnen veroorzaken. Zo kun je door een aanraking van één van de zones seksuele gedachten krijgen, zinderende fantasieën, opgewonden raken en uiteindelijk misschien zelfs een orgasme krijgen.

De zones zijn te vinden over je gehele lichaam en zijn veel uitgebreider dan alleen de geslachtsorganen. Om het nog complexer te maken zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen verschillend, hoewel er wel wat overeenkomsten zijn.

Wat maakt het een erogene zone?

Wat maakt dat sommige (onder)delen van je lichaam seksuele gevoelens kunnen opwekken en andere niet? Zoals in alle facetten van de menselijke gezondheid is ook deze vraag ruim onderzocht door de wetenschap. De wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat het te maken heeft met een hoge dichtheid van zenuwen, snelle genezing van wonden en het vermogen om signalen van opwinding naar de hersenen te versturen.1 Deze signalen zijn nodig om het beloningssysteem te activeren.2,3

De gevoeligheid varieert per gebied. Dit ligt niet alleen aan de zenuwdichtheid in de zone maar ook bijvoorbeeld aan het niveau van opwinding, de omstandigheden waarin het plaatsvindt, culturele context, de aard van de relatie tussen de twee en de persoonlijke geschiedenis. Bovendien zijn er twee soorten erogene zones die van elkaar verschillen aan de hand van het huidtype.

Twee soorten erogene zones

Erogene zones worden onderverdeeld in twee soorten; specifieke en niet-specifieke zones. Bij de niet-specifieke gebieden is de huid normaal en is er een hoge dichtheid van de zenuwen. Dit zijn plekken op je lichaam zoals de zijkanten en de achterkant van de nek, de oksel en langs de zijkanten van de borst. Als je op deze plekken aangeraakt wordt, bijvoorbeeld door te likken of strelen, dan voelt het alsof je gekieteld wordt maar toch is het plezierig.

Bij de specifieke zones bevinden de zenuwuiteinden zich dichter bij het oppervlakte.4 Deze zijn vaak te vinden rond openingen zoals de neusgaten, lippen, mond, ogen, oren, geslachtsdelen en anus.5 Maar ook de tepels zijn een specifieke zone en verbonden met het beloningssysteem van onze hersenen. Dit is de reden waarom ze zo gevoelig zijn bij aanraking en vaak een seksuele respons leveren. Dan komen we nu uit bij het belangrijkste; waar zijn de erogene zones op het lichaam te vinden?

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

gevoelig zones

Bron: Topography of Human Erogenous Zones6

Erogene zones: de erotische locaties

Er zijn veel onderzoeken geweest over hoeveel erogene zones we in ons lichaam hebben. Liefhebbers van de sitcom Friends denken waarschijnlijk aan de iconische scène waarin Monica Chandler vertelt over de zeven vrouwelijke erogene zones. Het kunnen er echter nog veel meer zijn, omdat het eigenlijk per persoon verschilt.

Niet alleen verschilt het per persoon maar ook tussen mannen en vrouwen, of van vrouw tot vrouw of man tot man. Bovendien is je huid de grootste erogene zone, dat van top tot teen je lichaam bedekt. Dit zijn de gevoelige zones voor mannen en vrouwen, die sterk overeenkomen met de erogene zones op je lichaam.

De erogene zones van het hoofd

erogene zone hoofd

Hoofdhuid

Heb je wel eens zo’n hoofdmassage spin geprobeerd? Wie het nog nooit heeft geprobeerd zou dat eens moeten doen. Veel mensen ervaren een aparte maar fijne sensatie als hun hoofdhuid ermee gemasseerd wordt. De hoofdhuid masseren of aaien kan niet alleen ontspannend zijn, maar het kan ook een seksuele reactie uitlokken.

Ogen

De oogleden en wenkbrauwen zijn gevoelige plekjes, die bij aanraking een sensationeel gevoel kunnen oproepen. Zachtjes strelen, likken en kussen zijn de manieren om deze erogene zone te ontdekken.

Oren

Bij veel mensen zijn de oren gevoelig als ze aangeraakt worden, gelikt of gestreeld. Zelfs als je erin bijt of fluistert kan het een reactie van het lichaam veroorzaken. Zachtjes ademhalen in het oor kan iemand snel bij je wegjagen of juist een seksuele ervaring geven.

Neus

Het puntje van de neus lijkt misschien geen erogene zone, maar het bestaat uit gevoelig weefsel. Dit betekent dat aaien over het puntje van je neus en het neusgatgebied zeer opwindend kan zijn. De neus strelen is een onverwachte manier om je partner te verrassen.

Mond

De mond een erogene zone? Dat is voor niemand een verrassing. Het kussen of likken van de lippen geeft iedereen een seksuele opkikker. De tong wordt zelfs gezien als het meest gevoelige deel van het menselijk lichaam.

Hals en nek

Er is een reden waarom zuigzoenen vaak in de hals gegeven worden. Bij mannen en vrouwen zijn de gebieden van de hals en nek populaire hot spots. Dit zijn erotische plekken om te likken, zoenen, bijten en strelen.

De erogene zones van het torso

erogene zone torso

Borst

Het zal je niet verrassen maar de borsten zijn populaire lichaamsdelen van mannen en vrouwen om gestimuleerd te worden. Voor vrouwen wat meer, maar ook mannen houden ervan. De borsten kun je aaien, strelen, likken, wrijven, kussen of bijten. Vooral de tepels zijn gevoelig bij aanraking.

Navel

Het gebied rond de navel is een erogene zone bij beide geslachten. De navel is misschien niet het mooiste deel van je lichaam, maar het kan je wel een seksuele ervaring leveren. Zelfs het gebied onder de navel is interessant om te ontdekken, omdat er veel zenuweinden in dit gebied te vinden zijn.

Billen

Voor mannen én vrouwen zijn de billen een erogene zone. Een stevige grip, tikken, slaan of zelfs een zweepslag kan mensen opwinden. Maar het kan ook op een zachtere manier, door te likken of strelen.

Anus

De anus is een gevoelige plek, bij mannen én vrouwen. Voor mannen ligt het anus-onderwerp dubbel gevoelig omdat ze er vaak niets van willen weten; het is verboden gebied. Mannen die het wel aandurven kunnen nieuwe ervaringen opdoen, bijvoorbeeld door de prostaat te laten masseren. Vrouwen kunnen ook seksuele sensaties ervaren in de anus, maar dit verschilt per vrouw en is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

De erogene zones van de genitaliën

erogene zone genitaliën

Vagina

Terwijl je misschien denkt dat de gehele vagina een erogene zone is, blijft het beperkt tot delen van de vagina. Het zijn de vulva, clitoris en het gebied dat het dichtst bij de vaginale ingang ligt.7 Dit is het voorste deel, dat meer zenuwuiteinden heeft en daardoor seksueel reageert bij aanraking.

Aan de binnenzijde van de vagina is ergens de G-spot te vinden; de heilige plek dat bij stimulatie kan leiden tot seksuele opwinding, orgasmes en zelfs ejaculaties. Als het gaat om deze erogene zone bij de vrouw, dan vinden sommige vrouwen dit gevoel onweerstaanbaar, terwijl anderen het maar irritant vinden als het aangeraakt wordt.

Penis

De penis van de man is makkelijk te identificeren als een erogene zone. Het lichaamsdeel gaat zelfs rechtop staan bij seksuele prikkels zodat je er niet omheen kunt. Het aanraken, likken of strelen van delen van de eikel, voorhuid of penisschacht stimuleert de man.8 Het zijn niet alleen delen van de penis zelf die onder deze erogene zone vallen. Zelfs de balzak en het perineum (huid tussen het scrotum en de anus) vallen onder deze zone.9

De erogene zones van de ledematen

erogene zone ledematen

Armen

Zelfs op je armen zijn een aantal erogene zones te vinden. Dit zijn de gebieden van je armen die je het minst aan anderen toont zoals je pols, binnenkant van de elleboog waar de arm buigt en je oksel. De oksel als erogene zone is ook de reden waarom dit een favoriete plek is om iemand te kietelen.

Handen en vingers

Aan de uiteinde van de armen komen we terecht bij de handen en vingers. Wanneer je deze zachtjes aanraakt, zoals door te strelen, dan kunnen deze een seksuele reactie geven. Sommige delen van de handen zijn extra gevoelig terwijl andere delen minder gevoelig zijn. De vingertoppen zijn bij veel mensen aardig gevoelige delen van de handen, genoeg reden om je vingers erbij af te likken, strelen of kussen.

Benen

De binnenkant van de dij is het meest gevoelige deel van de benen, de plek waar je een hand op legt als je iemand mag. Zelfs bij een lichte aanraking kan dit al een gevoel oproepen. Bij sommige mensen zijn de achterkant van de benen en knieën ook een erogene zone.10

Voeten en tenen

De voeten zijn een bijzonder deel van je lichaam omdat het bij aanraking een sterke reactie kan opwekken. Voor velen is het een no-go gebied van het lichaam, voor anderen is het een opwindende zone. Vooral de onderkant van de voeten is een gevoelige plek, zoals je wel gemerkt hebt als iemand je er kietelt. Je kunt de voeten als erogene zone gebruiken door ze te wrijven, strelen, kussen maar ook kun je aan de tenen zuigen of likken.

Let op

Het is belangrijk om te onthouden dat als een bepaald gebied als een erogene zone bestempeld wordt, het niet garandeert dat stimulering ervan je sekspartner zal opwinden. Wat voor de ene persoon intens opwindend is, kan in een andere persoon geen enkele reactie of zelfs irritatie veroorzaken.

Wat je eraan hebt als je het weet

Al deze erogene zones zijn lekkere plekken om te starten met je ontdekkingstocht naar nieuwe sensaties, bij jezelf en bij de ander. Er zijn genoeg redenen om de “saaie” lichaamsdelen te omzeilen om zo snel mogelijk richting je doel te navigeren. Je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk je hoogtepunt bereiken als je opgewonden bent, maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Door je volledig op de geslachtsorganen te concentreren behaal je simpelweg niet het maximale resultaat. Het kan beter, veel beter.

Als je de erogene zones overslaat dan zeg je in feite nee tegen allerlei nieuwe sensaties die je seksleven behoorlijk kunnen opkrikken. Vooral vrouwen kunnen er veel voordeel uit halen om nieuwe manieren te vinden om een orgasme te bereiken. Als we het over vrouwelijke orgasmes hebben dan gaat het zelfs zelden over penis-in-vagina seks. Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 18 procent van de vrouwen een orgasme kan bereiken door penetratie alleen.11

Het verkennen van het lichaam van je partner en het aanraken van onverwachte erogene zones kan veel speelsheid in je seksleven brengen. Het is leuk, spannend en nieuw. Het doel is om delen van het lichaam te vinden die, wanneer ze worden aangeraakt, een reeks opwindende sensaties veroorzaken. Je weet wel hoe dat voelt; de lekkere plekjes waar je de rillingen van krijgt of schokken die je lichaam op en neer laten bewegen. Om terug te komen op scène van Monica en Chandler; dit is hoe ze vertelt over de zeven vrouwelijke erogene zones.

Met andere woorden, er is meer dan alleen de geslachtsdelen als je wilt genieten van seks. Neem de tijd om te profiteren van de verhoogde respons en opwinding van erogene zones. Beperk jezelf niet tot alleen de bovenstaande opties maar verken ook andere potentiële zones. Experimenteer door te zoenen en aan te raken tijdens het voorspel. Bij twijfel, overleg je wensen en grenzen. Communicatie met je partner is belangrijk. Door te experimenteren en de meest gevoelige zones te vinden, zal iedereen meer van seks genieten.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie