40, 50 of 60 jaar oud? De voordelen van single zijn op latere leeftijd

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Er is niets erger dan single zijn terwijl je veertig jaar of ouder bent. Dat is het beeld dat films, televisieprogramma’s en boeken je proberen over te brengen. Als je de 30-jarige leeftijd bereikt, dan volgt een algemeen bekende druk om een levenspartner te vinden. Lukt het niet voor je de 40-jarige leeftijd bereikt, dan is het einde verhaal; je kunt niet meer gelukkig worden.

Er wordt van je verwacht dat je alles op alles zet om een partner te vinden, voordat het te laat is. “Wordt het niet eens tijd dat je op zoek gaat?” of “Je mag wel opschieten;” single zijn op die leeftijd is iets wat je niet moet willen. Je wordt eenzaam, niemand wil je meer en je leven is voorbij; het is een angstaanjagend vooruitzicht om op latere leeftijd nog single te zijn.

Mocht je net in de “kritieke fase” zijn beland, dan maak je je misschien druk om niets; de feiten schetsen namelijk een ander beeld. Single zijn op latere leeftijd is helemaal niet zo verkeerd. Het heeft nadelen, ja, maar als je niet bekend bent met de voordelen dan kun je nooit voor jezelf de afweging maken. Daarom hebben we de grootste voordelen van single zijn op latere leeftijd voor je samengesteld.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Je hebt meer tijd voor vrienden en kennissen

Het valt niet te ontkennen dat single zijn de beste manier is om een groot sociaal netwerk te onderhouden. Waar moet je immers de tijd vandaan halen als je een druk gezinsleven hebt? In een Amerikaans onderzoek uit 2015 werd geconstateerd dat single mannen en vrouwen vaker contact blijven houden en contact opnemen met vrienden in vergelijking met mensen die een relatie hebben.1

2. Je kunt meer reizen

Single zijn betekent dat je kunt reizen wanneer je dat wilt. Er is niemand waar je rekening mee hoeft te houden houden. Of je nu alleen reist of deelneemt aan een singlereis; je kunt bestemmingen kiezen waar je altijd van hebt gedroomd. Als je single bent dan hoef je bovendien geen tijd vrij te maken voor een vakantie met vrienden; weekendjes weg binnen Europa of uitstapjes naar culturele hoogtepunten aan de andere kant van de wereld.

3. Je seksleven is beter

Het is een missopvatting dat je seksuele activiteit een dieptepunt bereikt als je op latere leeftijd single bent. De waarheid is dat oudere singles vaak een bevredigend en opwindend seksleven hebben. Single zijn als je ouder bent dan dertig of veertig bent geeft je de mogelijkheid om te flirten, daten met wie je maar wil en te genieten van wisselende sekspartners.

Zoals iedereen weet gaat de nieuwigheid er een keer af in een relatie. Dat heb je niet als je op oudere leeftijd single bent en seksueel actief blijft met one-night-stands en losse relaties.

Als je je afvraagt hoe je de dating scene op latere leeftijd weer kunt betreden; het is makkelijker dan je denkt. Er zijn tegenwoordig verschillende datingsites die zich exclusief richten op oudere singles, vanaf 50 jaar. Voor oudere singles is dit de simpele manier om met andere singles van die leeftijd in contact te komen:

4. Je voelt de druk niet meer

Als je een twintiger bent dan verwacht iedereen van je dat je je gaat settelen; het huisje-boompje-beestje scenario. Wanneer je ouder wordt en duidelijk is dat dit scenario niet voor jou is weggelegd dan neemt de druk af en verdwijnt het zelfs. Single zijn op latere leeftijd heeft het voordeel dat er minder van je verwacht wordt. Op een gegeven moment vraagt niemand je meer waarom je nog steeds single bent, het is hen duidelijk dat je ervan geniet.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

5. Je kunt op een beter gewicht blijven

Uit onderzoek van de Universiteit van Basel en het Max Planck-instituut voor menselijke ontwikkeling in Duitsland blijkt dat getrouwde mensen gezonder (en meer) eten dan singles maar ook dat ze minder sportief zijn en aanzienlijk meer wegen. Het onderzoek laat zien dat het BMI van singles beter is dan die van getrouwde mensen. Aangezien een hoger BMI het risico op ziektes en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en ademhalingsproblemen verhoogt zijn singles in het voordeel.2

6. Je hebt meer tijd voor hobby’s

Een relatie kost tijd; het is nemen maar ook tijd geven. Er wordt van je verwacht dat je tijd vrijmaakt om samen te zijn; gedurende de week maar ook in het weekend. Dit gaat vaak ten koste van je eigen tijd, zoals voor je hobby’s. Voor singles is het eenvoudig om de eigen hobby’s te blijven doen; je bepaalt zelf volledig waar je je tijd aan besteedt.

Een onderzoek uit 2004 toont bijvoorbeeld aan dat singles sneller naar de sportschool gaan dan getrouwde mensen. Zo wordt uit de analyse van het gedrag van meer dan 13.000 deelnemers bijvoorbeeld duidelijk dat single mannen bijna twee keer zo vaak sporten als getrouwde mannen.3

Single zijn en blijven?

Al van jongs af aan voelen we de druk om na te denken over de toekomst. Het blijft niet alleen bij de keuze van een opleiding om uiteindelijk een goede baan te vinden. Het vinden van een serieuze relatie wordt op jongeren aangedrongen, alsof een leven zonder romantische relaties volledig mislukt is.

Hoewel veel mensen gelukkig kunnen worden als ze zich langdurig aan iemand binden, geldt dat niet voor iedereen. Dit wordt benadrukt door het jaarlijkse aantal scheidingen in Nederland. Sommige singles kiezen er daarom voor om single te zijn en te blijven, met allerlei voordelen die mensen in relaties niet hebben.

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie