Verliefdheid: wat zijn de kenmerken en symptomen?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
17 minuten leestijd

Heb je ooit zo’n bijzondere persoon ontmoet dat je er maar niet aan kunt ontsnappen? Wordt je hart wild bij het zien van hem of haar, of beginnen je handen te zweten bij een ontmoeting? Deze ongebruikelijke symptomen kunnen allemaal wijzen op één ding: verliefdheid.

Het is een van de meest bestudeerde onderwerpen in de psychologie, maar ondanks vele theorieën blijft het volledige proces een mysterie. Wetenschappers weten wel dat het zich afspeelt in de hersenen, maar het hoe en waarom is nog steeds een raadsel. Wat we wel weten? De kenmerken en symptomen van verliefdheid.

Wat is verliefdheid?

Verliefdheid is een gevoel dat je overkomt als je enorm veel aantrekkingskracht voelt voor iemand anders. Het is een gevoel van opwinding, blijdschap en spanning tegelijkertijd. Het kan ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen dan normaal en dat je continu aan die persoon denkt. Je wilt bij diegene zijn en samen leuke dingen doen, het liefste elke dag en de hele dag door.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Verliefdheid is dat onbeschrijfelijke gevoel van vlinders in je buik, het constant aan die ene persoon denken en de drang om altijd bij hem/haar te zijn. Het is een magische, bijna betoverende ervaring. Je hart maakt sprongetjes als je diegene ziet en je kan niet anders dan glimlachen in elkaars aanwezigheid. Je voelt je compleet en gelukkig als je samen bent en het lijkt alsof niets anders er nog toe doet.

Verliefdheid kan daarentegen ook zorgen voor onzekerheid en angst. Je vraagt je af of die ander jou ook leuk vindt en of deze persoon hetzelfde voelt als jij. Maar tegelijkertijd voel je je ook heel sterk en durf je dingen te doen die je normaal niet zou durven. Het kan een hele mooie en bijzondere periode zijn in je leven, maar het kan ook lastig zijn als de ander niet hetzelfde voelt.

Het begint in de hersenen

Verliefdheid komt uit de hersenen. Het is een complex neurologisch proces dat plaatsvindt in verschillende delen van de hersenen. Wanneer je verliefd wordt, worden er chemische stoffen in de hersenen vrijgegeven, zoals dopamine, serotonine, oxytocine en adrenaline. Het blijkt zelfs dat ons brein er compleet anders uitziet wanneer we verliefd zijn dan wanneer we enkel lust ervaren of in een langdurige relatie zitten. Dit komt door de hormonen die door ons lichaam gieren en ons hart op hol doen slaan.

Volgens wetenschappers is verliefdheid een ingewikkeld proces dat uit verschillende fases bestaat. Tijdens elke fase worden specifieke hormonen geactiveerd die ons doen smachten naar die ene persoon. Het is dan ook geen wonder dat we soms beginnen te stotteren of verlegen worden wanneer we in de buurt zijn van onze crush. De oorzaak hiervoor ligt namelijk in onze hersenen.

Vooraanstaande onderzoekers hebben ontdekt dat het brein tijdens de verliefdheidsfase een aantal unieke kenmerken en symptomen vertoont. Dit verklaart waarom we ons zo anders voelen wanneer we verliefd zijn. Het is een chemische reactie in ons brein die ons doet zweven op een roze wolk en ons laat geloven dat alles mogelijk is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Symptomen en kenmerken

Verliefd zijn is een gevoel is dat niet te beschrijven valt. Het is als een warme deken die je omhult en je hart doet smelten. Het is een passie die je bijna niet kunt tegenhouden en waarbij je aandacht volledig gericht is op die ene speciale persoon. Je ziet de wereld door een roze bril en alles lijkt perfect. Maar wat maakt deze persoon dan zo speciaal?

Misschien is het de manier waarop hij of zij je laat lachen, of de manier waarop jullie samen kunnen praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het kan ook zijn dat jullie dezelfde interesses hebben, of dat hij of zij je simpelweg begrijpt zonder dat je veel woorden nodig hebt. Wat het ook is, deze persoon is voor jou perfect. Je ziet alleen de positieve eigenschappen en de onvolmaaktheden vallen weg. Dit kun je ervaren als je verliefd bent:

 • obsessieve gedachten
 • meer energie
 • hyperactiviteit
 • gevoelens van euforie
 • stemmingswisselingen
 • doelgericht gedrag
 • slapeloosheid
 • extreme motivatie
 • depressieve gevoelens
 • wanhopige gevoelens
 • verlatingsangt
 • extreme empathie
 • eenzaamheid

14 kenmerken en symptomen

Je bent vast wel eens aantrekkingskracht gevoeld tot een andere persoon. Of misschien zelf wel een soort van verliefdheid. Het is een gevoel dat je overweldigt en waarbij je niet kunt stoppen met aan die ene persoon te denken. Maar wat zijn nou precies de kenmerken en symptomen van verliefdheid? Welke signalen wijzen erop dat je verliefd bent? Dit zijn de meest voorkomende tekenen van verliefdheid.

1. Jij voelt een storm van emoties

Elke keer dat je blikken kruisen met die ene persoon, voelt het alsof er een storm van emoties door je lichaam raast. Je hart begint sneller te kloppen, je handen worden klam en je voelt een tinteling door je hele lijf. Deze intense emoties zijn nieuw voor je en je weet niet hoe je ermee om moet gaan. Maar weet je wat het kan betekenen? Dat je verliefd bent.

2. Jij bent nieuwsgierig naar elk detail

Je denkt dat je alles al weet over die ene persoon, maar toch kun je er geen genoeg van krijgen. Je wilt weten wat hij of zij eet, hoe de jeugd was en wat de favoriete kleur is. Je bent zelfs zo nieuwsgierig dat je stiekem diep in de sociale mediaprofielen duikt om nog meer te weten te komen. Het kan niet anders dan dat je verliefd bent. En om indruk te maken, praat je zelfs over dingen waar je eigenlijk niet veel vanaf weet. Maar dat geeft niet, want je doet het voor de liefde.

3. Je herinnert je alleen het positieve

Wanneer je verliefd bent, is het alsof je een roze bril op hebt en alleen het goede in de ander ziet. De minder mooie eigenschappen die anderen wellicht opvallen, ontgaan jou volledig. Je gedachten worden overspoeld door de fijne momenten die jullie samen hebben beleefd en je koestert de herinneringen aan jullie tijd samen. Dit intense gevoel van geluk komt voort uit de dopamine die vrijkomt in je hersenen, en het is een kenmerkend symptoom van verliefdheid.

4. Je verlangt naar de ander wanneer deze er niet is

Als je verliefd bent, is het niet ongewoon om te verlangen naar de aanwezigheid van de ander, zelfs als jullie geen fysieke intimiteit delen. Je kunt jezelf betrappen op dagdromen en fantaseren over de persoon waar je gevoelens voor hebt. Zelfs wanneer je bezig bent met andere dingen, zul je onbewust herinnerd worden aan deze persoon.

Je voelt een diep verlangen naar de ander, zelfs als de afstand tussen jullie groot is. Dit is een van de meest duidelijke tekenen van verliefdheid en het kan soms moeilijk zijn om deze gevoelens te negeren.

5. Je wilt de ander gelukkig maken

Je voelt het krachtige verlangen om de ander gelukkig te maken. Het is een gevoel dat je niet kunt onderdrukken. Het is niet alleen het verlangen naar de ander, maar ook het verlangen naar het beste voor de ander. Je wilt de ander zien stralen van geluk en als dat gebeurt, dan voel jij jezelf ook gelukkig. Het is een prachtige wisselwerking tussen jullie twee.

Maar er is ook een andere kant aan de medaille. Als de ander zich verdrietig voelt, dan voel jij dit ook. Het is alsof je elkaars emoties deelt en dat is soms moeilijk te verdragen. Maar je bent bereid om de ander te troosten en te helpen waar nodig is. Want als de ander gelukkig is, dan ben jij dat ook.

6. Je geeft om hoe de persoon over je denkt

Als je verliefd bent op iemand, dan geef je om hoe de persoon over je denkt. Je wilt dat de ander je leuk vindt en je doet er alles aan om de ander te imponeren. Het gaat niet alleen om hoe je eruitziet, maar ook om wie je bent als persoon. Je wilt dat de ander jou ziet zoals je werkelijk bent en dat is soms eng. Maar je doet je best om jezelf te laten zien en hoopt dat de ander jou net zo leuk vindt als jij hem of haar.

7. Je maakt je zorgen over de ander

Als je verliefd bent op iemand, dan is hun veiligheid en gezondheid belangrijker voor je. Normaal gesproken geef je misschien al om anderen, maar wanneer je verliefd bent voel je dit nog sterker, vooral als het om die ene speciale persoon gaat.

8. Je geeft voorrang aan de behoeften van de ander

Verliefdheid kan rare dingen met je doen. Misschien hou je normaal gesproken niet van actiefilms, maar nu zit je samen met diegene op de bank om er eentje te kijken. Je doet dit niet omdat jij het zo leuk vindt, maar omdat je weet dat de ander het wel leuk vindt. Als je verliefd bent, geef je sneller voorrang aan de behoeften van de ander boven die van jezelf.

9. Je geeft dingen op

In de verliefdheidsfase ben je soms bereid om iets op te offeren voor de relatie. Normaal gesproken zoek je misschien naar een compromis, maar nu ben je bereid om iets wat je zelf leuk vindt op te geven voor het hogere doel. Als je bijna alles zou opgeven om bij de persoon te blijven, dan is dat een belangrijk teken van liefde.

10. Je voelt je kwetsbaar

Verliefdheid is prachtig, maar soms ook lastig. Terwijl de ander zonder erbij na te denken kritiek op je levert, kan jij er urenlang over piekeren. Dit kwetsbare gevoel is een gevolg van verliefdheid. Wanneer je verliefd bent, heeft de ander de macht om je te kwetsen op manieren die niemand anders kan. Maar dat is ook een teken dat je jezelf volledig openstelt voor de ander en dat de liefde echt is.

11. Je hebt meer energie

Je merkt dat je de laatste tijd meer energie hebt dan normaal. Waar je op zondagen vaak tot het middaguur in bed blijft liggen, sta je nu zonder reden al vroeg op en voel je je levendiger dan ooit tevoren. Het lijkt alsof er een constante adrenalinerush door je lichaam gaat en je kunt niet wachten om alles uit het leven te halen. Zelfs op je werk ben je productiever dan ooit tevoren. Het is geen verrassing dat je familieleden zich afvragen of je misschien aan de drugs bent, maar eigenlijk is deze energieboost gewoon een symptoom van verliefdheid.

12. Je bent jaloers

Je kunt niet ontkennen dat je jaloers wordt als je degene waarop je verliefd bent met anderen ziet praten. Het idee dat iemand anders hun aandacht kan krijgen maakt je gek van binnen. Je wilt deze persoon helemaal voor jezelf hebben en hebt geen zin om concurrentie te hebben. Als je merkt dat je steeds jaloerser wordt, dan is dit waarschijnlijk een teken dat je verliefd bent.

13. Je wil de ander alles als eerste vertellen

Als er iets belangrijks gebeurt in je leven, dan is deze persoon het eerste waar je aan denkt om het mee te delen. Of je nu een tentamen hebt gehaald, promotie hebt gemaakt op je werk of gewoon iets heel grappigs hebt meegemaakt, je wilt het als eerste aan je geliefde vertellen. Deze persoon is de eerste die in je opkomt als je iets te delen hebt en dat zegt veel over hoe belangrijk ze voor je zijn.

14. Je lacht te veel

Jij bent zo’n persoon die altijd blijft lachen, zelfs als je met de meest veeleisende klant moet praten of door de saaiste les van de dag heen moet zitten. Maar als je verliefd bent, is dat lachen nog intenser. Je loopt op wolken en alles lijkt net iets mooier en kleurrijker dan normaal. Zelfs als je terugdenkt aan een grapje van je geliefde, moet je plotseling hardop lachen en die lach lijkt eeuwig te duren.

Je omgeving merkt het ook op en vraagt zich af waarom jij opeens zo’n positieve vibe hebt. Het is de kracht van de liefde die jouw hart doet zingen en jouw lach doet stralen.

Ben ik verliefd?

Vraag jij jezelf af of je verliefd bent? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het is een veel voorkomende vraag waar niet altijd een eenduidig antwoord op te geven is. Maar wees gerust, met dit overzicht van kenmerken en symptomen kom je een heel eind.

Verliefdheid is voor iedereen anders en kan per fase verschillen. Sommigen krijgen kriebels in de buik bij een aanraking, terwijl anderen beginnen te stotteren. Maar er zijn ook andere signalen die kunnen wijzen op verliefdheid, zoals een dagelijks geluksgevoel en voortdurende gedachten aan één specifieke persoon.

Als je deze kenmerken bij jezelf herkent, is de kans groot dat je verliefd bent. Maar als je nog steeds twijfelt, vraag dan eens aan anderen wat zij ervan vinden. Soms hebben zij sneller door wat er aan de hand is dan jijzelf.

Hoe dan ook, geniet van deze periode van verliefdheid. Het kan een ongelooflijk mooie en spannende tijd zijn waarin je allerlei nieuwe dingen ontdekt over jezelf en de ander. En wie weet wat er allemaal nog op jullie pad komt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie