Verliefdheid: wat zijn de kenmerken en symptomen?

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Kun je die leuke man of vrouw maar niet uit je hoofd krijgen? Slaat je hart op hol als je hem of haar tegenkomt of beginnen je handpalmen te zweten als je elkaar ontmoet? Al deze vreemde klachten kunnen het gevolg zijn van verliefdheid. Eén van de meest onderzochte onderwerpen op het gebied van psychologie is waarom en hoe mensen verliefd worden. Hoewel er vele theorieën bestaan die aspecten van verliefdheid verklaren is het complete proces nog steeds een mysterie. Wat de wetenschap al wel weet is dat het in de hersenen plaatsvindt.

Het begint in de hersenen

Wetenschappers zijn erachter gekomen wat verliefdheid betekent en wat er precies in je lichaam verandert als je verliefd bent. Onderzoekers hebben ontdekt dat een verliefd brein er heel anders uitziet dan iemand die louter lust ervaart maar ook is het compleet anders dan een brein van iemand in een langdurige romantische relatie. Dit is het directe gevolg van de hormonen in je lichaam.

Verliefdheid bestaat uit verschillende stadia; in elke fase gaan andere hormonen in je lichaam aan het werk om je hotel de botel te maken van iemand anders. Dat je begint te stotteren of verlegen wordt heeft niets met je hart te maken maar alles met je hersenen. Onderzoeken door toonaangevende experts hebben onthuld dat de verliefdheidsfase van het brein gepaard gaat met een aantal kenmerken en symptomen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Verliefdheid is een onvrijwillige gesteldheid die moeilijk zelfs onmogelijk te bedwingen is (Tennov, 1979)

Symptomen en kenmerken

Verliefd zijn is volgens velen het mooiste gevoel dat iemand in het leven kan ervaren. Het is een intense passie waarbij je aandacht bijna volledig gericht is op een andere persoon. Dit is niet zomaar een persoon maar een speciaal en uniek iemand. Terwijl deze persoon in werkelijk gewoon een mens is zie jij dit anders. Je hebt alles voor de persoon over en maakt het “Romeo en Julia effect” in levende lijve mee. Je ziet alleen de positieve eigenschappen en niet de onvolmaaktheden. Dit kun je bij jezelf ervaren als je verliefd bent:

 • obsessieve gedachten
 • meer energie
 • hyperactiviteit
 • gevoelens van euforie
 • stemmingswisselingen
 • doelgericht gedrag
 • slapeloosheid
 • extreme motivatie
 • depressieve gevoelens
 • wanhopige gevoelens
 • verlatingsangt
 • extreme empathie
 • eenzaamheid

14 Voorbeelden

Ben je verliefd, is het nieuwsgierigheid of is het houden van? Je weet het pas zeker dat er sprake van verliefdheid is als je te maken krijgt met deze symptomen. Dit zijn voorbeelden van kenmerken en symptomen van verliefdheid:

1. Je voelt intense emoties

Iedere dag kruist je blik talloze keren met andere mensen die vluchtig oogcontact met je maken. Er is echter één persoon waarbij je lichaam in vuur lijkt te staan als de blikken elkaar kruisen. Allerlei intense emoties spelen op als je bij de ander bent, emoties die je nog niet kende. Als je dit ervaart dan is het mogelijk een symptoom van verliefdheid.

2. Je bent nieuwsgierig naar de ander

Hoewel je bijna alles al weet over de ander kun je er geen genoeg van krijgen. Elk detail wil je weten; wat hij of zij gegeten heeft tot de verhalen uit de kindertijd en de favoriete kleur. Stiekem stalk je hem of je haar op Facebook, LinkedIn en Instagram. Als je merkt dat je er geen genoeg van kunt krijgen dan is dit een teken van verliefdheid. Je probeert ook indruk op de ander te maken door te praten over dingen die ander leuk vindt, terwijl je er zelf een hekel aan hebt of het je niet interesseert.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je onthoudt alles wat positief is

Wanneer je verliefd bent dan richt je je op de positieve eigenschappen van de ander, terwijl je de negatieve eigenschappen over het hoofd ziet. Je dagdroomt over alle kostbare momenten samen en denkt aan alle positieve herinneringen die je hebt aan je tijd samen. Het is de dopamine die aan het werk is. Deze geconcentreerde aandacht voor al het positieve is een gevolg van verliefdheid.

4. Je verlangt naar de ander als deze er niet is

Als je merkt dat je naar de ander verlangt wanneer deze er niet is, dan is dat een duidelijk teken van verliefdheid. Het kan lust zijn als je verlangt naar seks maar als je dit verlangen ook voelt als je weet dat seks niet op agenda staat dan is het meer dan lust. Het gaat zelfs verder dan verlangen. Overal waar je bent word je geconfronteerd met details die je aan hem of haar laten denken. Waar je ook bent en wat je ook doet; je denkt aan de ander.

5. Je wil de ander gelukkig maken

Wanneer de ander gelukkig is dan ben jij dat ook. Het klinkt cliché maar als je verliefd bent dan wil je het beste voor ander. Andersom geldt dit ook. Als de ander zich verdrietig voelt dan voel jij dit ook. Mensen die verliefd zijn voelen over het algemeen een krachtig gevoel van empathie tegenover hun geliefde,

6. Je geeft om hoe de persoon over je denkt

Als je verliefd bent op iemand dan geef je er veel om wat de persoon van je vindt. Niet alleen hoe je outfit staat of hoe je haar zit maar veel verder dan dat. Je doet je best om het beste beentje voor te zetten. Bij alles wat je doet denk je erover na hoe het overkomt op de ander en wat hij of zij ervan vindt.

7. Je maakt je zorgen over de ander

Als je op iemand verliefd bent dan geef je meer om hun veiligheid en gezondheid. Natuurlijk kun je van jezelf al het verzorgende type zijn die om andere mensen geeft maar als je verliefd bent dan voel je dit sterker dan normaal. Dit is helemaal het geval als het om één specifiek persoon gaat.

8. Je geeft voorrang aan de behoeften van de ander

Verliefdheid kan rare dingen met je doen. Terwijl je normaal gesproken een hekel aan actiefilms hebt lig je plotseling met iemand op de bank een blockbuster actiefilm te kijken. Niet omdat jij het zo leuk vindt maar omdat de ander deze films wel leuk vindt. Wie verliefd is geeft de behoeften van de ander sneller voorrang ten opzichte van de eigen behoeften.

9. Je geeft dingen op

Waar je normaal gesproken naar een compromis zoekt kun je in de verliefdheidsfase zelfs iets opofferen voor de relatie. Als je weet dat het belangrijk voor de ander is ben je bereid om iets wat je leuk vindt op te offeren voor het hogere doel. Wanneer je bijna alles zou opgeven voor de persoon om bij je te blijven dan is dit een belangrijk teken van liefde.

10. Je voelt je kwetsbaar

Verliefdheid is mooi als alles perfect loopt maar zo gaat het niet altijd. Terwijl de ander zonder erover na te denken kritiek op je levert kun jij er uren over piekeren. Dat je je zo kwetsbaar voelt kan het gevolg zijn van verliefdheid. Als je verliefd bent dan heeft de ander de mogelijkheid om je te kwetsen zoals niemand anders dat kan.

11. Je hebt meer energie

Terwijl je normaal gesproken tot het middaguur in bed blijft liggen op de zondag ben je nu opeens zonder reden al vroeg opgestaan. Je voelt je levendiger en vol met energie, alsof er een constante adrenalinesrush door je heen gaat. Op je werk ben je productiever en je familie vraagt zich af of je aan de drugs bent. Deze energieboost maakt je niet alleen high van het leven maar is ook een symptoom van verliefdheid.

12. Je bent jaloers

Verliefdheid betekent dat je iemand wilt hebben. Contacten met anderen kunnen er echter voor zorgen dat je de persoon kunt verliezen. Als je merkt dat je opeens jaloers wordt als de persoon met iemand anders praat dan is dit een teken dat je verliefd bent.

13. Je wil de ander alles als eerste vertellen

Of je nu een tentamen gehaald hebt of promotie hebt gemaakt op je werk; je wil het de ander als eerste vertellen. Als het de eerste persoon is die je wil bellen als zich iets voorgedaan heeft dan ben je waarschijnlijk verliefd.

14. Je lacht te veel

Of je nu een zeurende klant spreekt op je werk of op school de saaiste lessen van de dag volgt; je kunt maar niet stoppen met glimlachen. Als je verliefd bent dan leef je op een roze wolk waarbij je meer lacht dan je normaal doet. Uit het niets moet je opeens hardop lachen omdat je terugdenkt aan een grapje van de ander. Bovendien krijgen anderen het door en vragen ze zich af waarom je opeens zoveel lacht.

Ben ik verliefd?

Mensen vragen vaak: “Hoe weet ik of ik verliefd ben?” of “Ben ik verliefd?”. Als je een vergelijkbare vraag hebt dan krijg je met dit overzicht van kenmerken en symptomen de inzicht die je nodig hebt om een definitief antwoord te vinden. Wie na het bovenstaande nog steeds niet weet of er sprake is van verliefdheid kan het beste anderen vragen wat zij ervan denken. De mensen om je heen hebben het vaak sneller door dan jezelf.

Verliefdheid is voor iedereen anders maar ook per fase verschilt het per persoon. De één wordt zenuwachtig bij een aanraking, de ander begint te stotteren. De kriebels in de buik, je niet meer kunnen concentreren, het dagelijkse geluksgevoel en de voortdurende gedachten aan één specifiek persoon. Terwijl de hormonen hun werk doen verandert de manier van hoe je denkt en wat je voelt. Als je de bovenstaande kenmerken en symptomen van verliefdheid bij jezelf herkent dan is het goed mogelijk dat je verliefd bent. Ben je nog niet verliefd? Probeer dan verliefd te worden met deze vragenlijst voor liefde.

Geniet ervan, zolang het kan

Verliefdheid is een tijdelijke toestand; de hersenen kunnen de intensiteit niet eeuwig verdragen. Op een gegeven moment in de relatie komen de kritieke delen van de hersenen weer online en wordt magische spreuk verbroken. De roze wolk maakt plaats voor het harde trottoir. De chemicaliën vallen op hun plaats en geven de rust terug aan de hersenen.

Geleidelijk verdwijnt de verliefdheid en maakt het plaats voor de realiteit. Dit gebeurt ergens tussen een jaar en drie jaar in een relatie. Soms is de liefde over, soms gaat de verliefdheid over in houden van. De typische symptomen van verliefdheid verdwijnen en maken plaats voor stabiele gevoelens die de toekomst van de relatie bepalen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie