De roze bril: waarom verliefdheid iets geks met je doet

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Je bent tot over je oren verliefd op iemand en kan aan niks anders meer denken dan die ene persoon. Je kunt je niet concentreren, voelt tal van emoties en wilt niets liever dan bij deze persoon zijn. Deze eerste fase, die ook wel de roze bril wordt genoemd, is ontzettend leuk. Maar wat zorgt er nu eigenlijk voor deze gevoelens van verliefdheid?

Wat gebeurt er in je hersenen als je stapelverliefd bent op iemand? En hoe kun je herkennen dat je de roze bril ophebt? Hieronder geven we je het antwoord op deze vragen.

Wat is de roze bril precies?

Als je een roze bril op hebt, dan bekijk je de zaken enorm positief en optimistisch. Waar anderen ook negatieve aspecten zien, zal iemand die door een roze bril kijkt alleen nog naar de positieve dingen kijken. De wereld ziet er door jouw ogen een stuk rooskleuriger uit en ook zul je van de persoon op wie je verliefd bent alleen de positieve kanten zien.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wanneer je de roze bril op hebt, ben je stapelverliefd. De persoon waarop je verliefd bent is perfect, het leven is geweldig en je voelt je constant vrolijk. Maar waar komt dit nu eigenlijk door? Wat we weten is dat er zich in de hersenen hoop afspeelt als je verliefd bent.

Wat gebeurt er in je hersenen?

Als je verliefd bent, dan zul je een constant gevoel van euforie kunnen ervaren. De hersenactiviteit van mensen die verliefd zijn, wordt soms zelfs vergeleken met drugsgebruik. Dit komt doordat verliefde mensen een verhoogd gehalte aan het hormoon dopamine in hun hersenen hebben. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de drug cocaïne een vergelijkbaar effect op de hersenen heeft als verliefdheid. Je zult het gevoel hebben dat je de hele wereld aankunt.

Daarnaast heeft dopamine ook te maken met het beloningssysteem van de hersenen. Het maakt de persoon op wie je verliefd bent verslavend en je kunt geen genoeg krijgen van diegene. In feite ben je dan voor even verslaafd aan de liefde.

Andere hormonen spelen ook een rol

Naast dopamine spelen ook oxytocine en serotonine een belangrijke rol bij verliefdheid. Hormoonveranderingen zijn van groot belang in je hersenen en kunnen een deel van de verliefde gevoelens verklaren. Oxytocine is van belang voor het vormen van een sterke band tussen twee mensen. Dit stofje wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en komt vooral vrij bij lichamelijke aanraking. Het hormoon zorgt voor meer verbinding, vertrouwen en een sterkere band.

Een gebrek aan serotonine kan zorgen voor de ‘obsessies’ die je kunt ervaren bij een verliefdheid. Hierdoor wil je constant praten, appen, bellen of langsgaan bij iemand.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

relatie gaat te snel

5 signalen dat je stapelverliefd bent op iemand

Iedereen ervaart verliefdheid anders. Waar de een vlinders en vuurwerk voelt, zal de ander dit in veel mindere mate ervaren. Dit hoeft echter helemaal niet te betekenen dat je dan ook minder verliefd bent. Onderzoekers proberen al jaren lang te achterhalen welke signalen erop wijzen dat je verliefd bent en de beruchte roze bril op hebt. Dit zijn een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je de roze bril op hebt, en dus stapelverliefd bent.

1. Je denkt voortdurend aan die persoon

Als er bijna geen uur voorbij gaat zonder aan je nieuwe liefde te denken, dan is de kans groot dat je enorm verliefd bent. Je zult meer dagdromen over hem of haar, denken over jullie toekomst en je gedachten dwalen keer op keer af. Je kunt je minder goed concentreren op werk of studie, maar zult vooral aan je liefje denken.

2. Je hebt nieuwe hobby’s

Een ander teken van verliefdheid, is de drang om nieuwe dingen te proberen. Als je uit je comfortzone wilt stappen, kan dit een duidelijk teken zijn dat je verliefd bent. Als jullie samen nieuwe dingen willen proberen, dan is dit een nog duidelijker teken. Je zult geïnteresseerd raken in dingen die je nieuwe liefde leuk vindt en nieuwe hobby’s ontwikkelen. Zo luister je bijvoorbeeld opeens naar de favoriete bands van de ander, begin je aan nieuwe televisieseries of heb je de drang om nieuwe cursussen of sporten te gaan proberen.

3. Je wilt constant samen zijn

Samen zijn met je partner kan voelen als een opluchting. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het een teken is van echte liefde als je minder pijn en ongemak ervaart als deze persoon in de buurt is. De kans is daarom ook groot dat je je geliefde al mist wanneer je afscheid van elkaar aan het nemen bent. Hoe fijn het ook is om samen te zijn, zo zwaar is het om afscheid te nemen. Een duidelijk teken dat je stapelverliefd bent.

4. Je praat constant over hem of haar

Alle gesprekken gaan opeens over je nieuwe liefje. Je raakt maar niet uitgepraat en wilt in elk gesprek zijn of haar naam noemen. Alles aan hem of haar is geweldig en je wilt tegen iedereen vertellen hoe je je voelt. Je zult ook vooral alle positieve dingen van je nieuwe liefje zien. Je kunt niks slechts of negatiefs over hem of haar bedenken: alles is geweldig. Je wilt hem of haar dan ook aan iedereen laten zien en aan al je beste vrienden en familie voorstellen.

5. Je denkt aan een gezamenlijke toekomst

Aangezien je constant aan het dagdromen bent over je nieuwe liefde, is de kans ook groot dat je denkt aan een gezamenlijke toekomst. Dit hoeft natuurlijk niet gelijk te gaan over jullie bruiloft en kinderen, maar kan ook gaan over de komende dates die jullie gaan hebben. Je blijft maar denken over de uitstapjes die jullie gaan ondernemen en kijkt uit naar een weekendje weg dat op de planning staat.

Stiekem vraag je je misschien ook wel af hoe jullie over twintig jaar samen zijn. Je hebt al babynamen bedacht en nagedacht over jullie bruiloft. Je denkt niet na over praktische zaken, maar bent vooral aan het dagdromen. Kortom, je bent stapelverliefd en hebt 100% de roze bril op.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie