Afkicken van verliefdheid: als ‘verslaafd aan de liefde’ je te veel wordt

Jay
Door Jay
12 minuten leestijd

Waarschijnlijk weet bijna iedereen wel hoe het is om verliefd te zijn. We hebben het over de welbekende vlinders in je buik en in dit geval komt dat allemaal door die ene persoon. Op zich is er geen gevoel mooier te bedenken, alleen dan zijn we misschien net iets te optimistisch geweest. Want wat nou als jouw liefdesverklaring onbeantwoord blijft?

Als degene op wie jij verliefd bent niet dezelfde gevoelens deelt, dan ontstaan er frustraties en teleurstellingen die je gedachten op hol brengen. Want als je intens verliefd bent, brengen zelfs de grootste afwijzingen je niet op andere gedachten. En dat kan op de lange termijn wel heel vervelend uitpakken.

Reden genoeg om je meer te vertellen over het afkicken van verliefdheid. Waarom we het woord afkicken gebruiken? Daar kom je hieronder achter.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Liefde en verslaving

Verliefdheid heeft namelijk een bijna biologische functie: het samenbrengen van twee mensen. Dit ‘proces’ stimuleert weer de aanmaak van stoffen als dopamine. Waarschijnlijk zul je je er wel een voorstelling van kunnen maken, dat dopamine er weer voor zorgt dat je volop energie hebt om je in te zetten voor de ander. Sterker nog; als het even kan, doe je niets liever dan bij diegene in de buurt zijn.

De uitdrukking ‘liefde maakt blind’ betekent dat je veel minder aandacht hebt voor de negatieve eigenschappen van de ander en alleen maar het positieve tot je neemt. De fase van verliefdheid betekent ook dat er nog een relatie moet worden bewerkstelligd en mocht dat zover komen, dan kom je weer tot rust. Het gevolg? Dat het overweldigende gevoel van verliefdheid weer kalmeert. Je komt rustig weer tot bedaren.

Waarom niet gewoon afkappen?

Anders wordt het als jouw roep om de liefde juist onbeantwoord blijft. Waarom zou je dan niet gewoon de gevoelens afkappen en lekker verliefd worden op iemand anders? Hoewel dat erg makkelijk klinkt, ligt dat in de praktijk wel wat anders.

De verliefdheidshormonen, die elk mens overigens in zich heeft, hebben als doel om een band te bewerkstelligen. Lukt dat niet (meteen)? Dan zullen deze hormonen je blijven aanjagen om toch door te blijven zetten, net zo lang totdat je hetgeen bereikt wat je voor ogen hebt. Zo zitten hormonen in elkaar.

Dezelfde hormonen als bij verslavingen

Dat verliefdheid dezelfde hormonen activeert die verslavingen veroorzaken is dan ook geen toeval. Mensen die verliefd zijn vertonen dan ook hetzelfde gedrag als mensen die verslaafd zijn. Uiteraard gebeurt dit op een hele andere manier, maar de kenmerken van het gedrag, oftewel de basis, die is precies hetzelfde.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Zo is er een voortdurende hunkering naar het object dat zo begeerd wordt. Ook heb je wanneer je verliefd bent sneller te maken met stemmingswisselingen, obsessief gedrag en emotionele afhankelijkheid. Daarnaast is er ook een verlies van zelfcontrole en een ernstig verstoorde waarneming van de werkelijkheid.

Alsof je leven ervan af hangt

Dat het hunkeren naar het object (neem het woord object vooral niet te letterlijk a.j.b.) zulke obsessieve kenmerken vertoont komt door het feit dat het brein verbonden is met het overlevingssysteem. Of anders gezegd: het is allemaal net alsof je leven er vanaf hangt.

Dat neemt niet weg dat de aanmaak van dopamine in de meeste gevallen juist voor een prettig en ‘lekker’ gevoel zorgt. Je krijgt immers een hoop extra energie en dat kan natuurlijk nooit kwaad. Wel gaat dit ook gepaard met gedachten die niet helemaal logisch zijn. Wat we daarmee bedoelen?

Nou, neem bijvoorbeeld een verliefdheid die niet wordt beantwoord. In veel gevallen zal de verliefde persoon zelf allerlei redenen bedenken om zichzelf maar valse hoop in te blijven blazen. “Hij of zij heeft het veel te druk, anders had ‘ie zeker al geantwoord op mijn bericht”, om maar een loos voorbeeld te noemen.

Uitzichtloze veroveringsfase

De hormonen worden daardoor dus bijgestaan door het menselijke gedrag van zelfbedrog. Hierdoor komt een ongelukkige verliefde al vrij snel in een uitzichtloze veroveringsfase terecht. Dat er in gevallen van tegenspoed zelfs meer dopamine wordt aangemaakt, helpt bovendien niet bepaald om van de verliefdheid af te komen. Dat is ook gelijk de reden dat mensen zo lang verliefd blijven op dezelfde, zelfs als dat gevoel niet wederzijds is.

stop hart

Waarom afkicken?

Puur afgaande op het bovenstaande? Nou, omdat verslavingen nou eenmaal niet goed zijn voor je. Nu wil dat niet per definitie zeggen dat de persoon op wie je verliefd bent een slecht mens is, maar hij of zij is in elk geval wel slecht voor je eigen mentale stabiliteit. En dat ligt in dit geval helaas meer aan jezelf dan aan de ander. Reden genoeg dus om de verliefdheid te stoppen, want je wilt immers niet dat je er helemaal krankjorum van wordt.

Verslavingen komen met nadelen

Verliefdheid biedt net als andere verslavingen soms een heerlijk gevoel, maar dat neemt niet weg dat er ook een hoop nadelen kleven aan onbeantwoorde liefdesverklaringen. Zo maakt je lichaam veel minder serotonine aan waardoor je een soort van angstig gevoel krijgt. Dat angstige gevoel uit zich in obsessief gedrag en we weten allemaal dat obsessies voor afleiding zorgen.

Of je nu werkt, studeert of beide doet; concentreren wordt een stuk lastiger. En daardoor kun je nogal in de knoop raken. Da’s zonde, want je wilt je persoonlijke doelen natuurlijk niet op deze manier zien afbrokkelen. Vooral als de verliefdheid op zichzelf juist weer hartstikke doelloos blijkt te zijn.

“Rejection is a challenge.” – Veronica Purcell

Laat je niet gek maken

Het heeft dan ook geen enkel nut om jezelf zo gek te laten maken door iemand die onbereikbaar is. Let wel: omdat jij verliefd bent op de ander, hoeft dat niet automatisch betekenen dat het van de andere kant ook raak moet zijn. Vat de afwijzing vooral niet te persoonlijk op, want je weet niet altijd wat de reden is dat de ander jou niet ziet staan.

Misschien heeft hij of zij wel een relatie, misschien zijn er zelfs al trouwplannen; je kunt lang niet altijd verklaren waar het gebrek aan verliefdheid bij de ander door komt. In dit geval zit je vast met een gevoel dat juist heel fijn hoort te zijn, maar dat in de praktijk totaal niet is.

5 tips voor afkicken van verliefdheid

Er is in dit scenario daarom maar één goede oplossing: je moet zien af te kicken van de verliefdheidshormonen. Toegegeven, verliefdheid is niet met één druk op de knop af te kappen, maar je kunt wel verschillende stappen nemen om het gevoel af te remmen:

1. Het begint met afleiding

Je zou vooral ‘niet aan de ander moeten denken’. Tja, als het zo makkelijk was, dan was het waarschijnlijk ook nooit zo ver gekomen. Het is daarom ook onmogelijk om ergens niet aan te denken, op een gedwongen manier althans. Wel heb je de mogelijkheid om je gedachten zoveel mogelijk af te leiden en daarvoor heb je andere activiteiten nodig. Welke activiteiten dat allemaal kunnen zijn, hoeven we je niet uit te leggen. Bedenk zelf maar wat.

2. En het vermijden van de ander

Ook kun je de ander zoveel mogelijk proberen te vermijden. Studeer je altijd in dezelfde zaal? Zoek dan een andere plek op. Sporten jullie bij dezelfde sportschool? Ga dan op een ander tijdstip. Het idee lijkt duidelijk: je moet gewoon niet steeds weer worden geconfronteerd met de ander. Anders blijf je maar in de sleur van verliefdheid steken.

Wanneer je de ander minder ziet, wordt het ook iets eenvoudiger om met je gevoelens om te gaan. Zijn jullie vrienden op sociale media? Denk dan aan het gezegde “uit het oog, uit het hart” en ontvriend de ander (verberg de posts). Geloof ons, dat helpt.

3. Vermijd ook de herinneringen

Heb je wel gezamenlijke momenten beleefd en is daar bewijsmateriaal van? Verwijder dit dan ook. Als je steeds maar naar die gezamenlijke selfie blijft kijken op je mobiel, dan worden je gedachten alsmaar teruggenomen. Vermijd zoveel mogelijk herinneringen met de ander. Heb je iets van hem of haar geleend? Geef het dan terug. En heb je een gezamenlijke foto als screensaver op je pc? Zorg dan voor een andere afbeelding.

4. Ga aan het (online) daten

We hadden het net al over afleiding en hoewel we je vroegen om een eigen invulling daaraan te geven, doelden we met name op activiteiten als bijvoorbeeld een sport of andere hobby. Je kunt het ook heel specifiek maken door aan het daten te slaan. Dat kan tegenwoordig makkelijk online en als je andere mensen ontmoet, heb je ook weer een soort van afleiding.

Misschien ontmoet je wel een ander, die je minstens zo verliefd maakt en je wél ziet staan. Soms is de interesse van andere singles al genoeg om voor een ommekeer te zorgen. Dit zijn op dit moment de top drie dating apps van dit moment:

5. Geef jezelf de tijd

Dat betekent ook dat je alle tijd die je kwijt was aan de ander aan jezelf moet besteden. Of in elk geval aan iets anders dan aan de persoon op wie je verliefd bent. Liet jij jouw beslissingen altijd afwegen van de ander? Dan wordt het tijd om jezelf nu de aandacht te geven die je verdient. Kies voor jezelf.

Misschien heb je wel allerlei plannen laten varen omdat je jouw vrije tijd zodanig invulde dat je de ander ook maar even kon zien. Dat moet nu afgelopen zijn. Er is vast wel iemand die net zo verliefd op jou kan worden als andersom.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie