Home Dating ‘Online dating vervangt hulp van vrienden bij vinden partner’

‘Online dating vervangt hulp van vrienden bij vinden partner’

1 minuten leestijd
0
dating app zoeken

Het is geen verrassing: online dating wordt steeds meer de go-to matchmaker voor het vinden van een partner. Dating apps maken flirten makkelijker met als gevolg dat we steeds minder onze vrienden inschakelen om een partner voor ons te zoeken. Een tik of veeg op het scherm is voldoende om je interesse te laten blijken, waardoor zelfs een blauwtje lopen niet meer nodig is.

39 procent stellen vindt elkaar online

Volgens een recent onderzoek leert maar liefst 39 procent van de stellen in de Verenigde Staten elkaar online kennen. Meer dan ooit leren mensen hun partner op het internet vinden, in tegenstelling tot eerdere jaren. We zijn zelfs op het punt beland dat meer mensen hun partner op het internet vinden, dan via de andere populaire manieren zoals via vrienden, familie of op het werk.

Uitwijken naar dating apps zoals Tinder en Badoo, maar ook naar social media zoals Instagram en Facebook, lijkt nu eerder de regel dan de uitzondering. Dat wordt tenminste gesuggereerd door het nieuwe onderzoek, dat deze week is gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek is gebaseerd op een nationale enquête onder Amerikaanse volwassenen uit 2017.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de heteroseksuele stellen hun partner online heeft ontmoet, vergeleken met 22 procent in 2009. In tien jaar tijd is het aantal stellen dat elkaar online heeft ontmoet bijna verdubbeld. Volgens onderzoeker Michael Rosenfeld van de Universiteit van Stanford is ‘online ontmoeten’ sinds 2013 de populairste manier geworden om een partner te vinden. En laat dat nu net het jaar zijn waarin Tinder werd opgericht.

“Ik was verbaasd over hoeveel online dating de hulp van vrienden heeft vervangen bij het ontmoeten van een liefdespartner,” zegt Rosenfeld. “Onze vorige gedachte was dat de rol van vrienden in dating nooit zou worden vervangen. Maar het lijkt erop dat online dating het nu vervangen heeft. Dat is een belangrijke ontwikkeling in de relatie van mensen met technologie.”

Zo staat het ervoor in Nederland

In Nederland is internet ook steeds meer een middel geworden om een vaste partner te ontmoeten. De laatste cijfers van het CBS zijn gebaseerd op de situatie in 2013, waaruit blijkt dat “slechts” 13 procent van de stellen die in de vijf jaar ervoor zijn gaan samenwonen, elkaar via het internet vond. Terwijl dit een forse stijging was ten opzichte van de 2 procent in 2003, komt het nog lang niet in de buurt van de 39 procent in de Verenigde Staten. Maar dat deze manier van mensen ontmoeten inmiddels aanzienlijk is toegenomen, dat zal niemand ontkennen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vreemdgaan in droom? Dit is wat een slippertje in dromenland betekent

Als je ooit wakker bent geworden met een twijfelachtig gevoel over wat je zojuist hebt mee…