Home Dating apps Datingsite keuzestress bestaat: hoe meer je veegt, hoe meer mensen je afwijst

Datingsite keuzestress bestaat: hoe meer je veegt, hoe meer mensen je afwijst

2 minuten leestijd
0
dating apps

Dankzij de datingsites en apps heb je meer mogelijkheden dan ooit om een liefdespartner te vinden. Met een tik op het beeldscherm van je smartphone ben je verbonden met een bijna eindeloos aanbod singles (en niet-singles). Maar is dat wel zo nuttig als we denken?

We hebben misschien meer keuze, maar het tegenstrijdige is dat dit volgens de statistieken niet leidt tot meer relaties. Want de cijfers laten zien dat het aantal alleenstaanden, als percentage van de bevolking, blijft toenemen.1 Volgens meerdere bronnen valt de opkomst van online dating samen met het toenemende aantal singles in de samenleving. Wat kan deze tegenstrijdigheid verklaren?

Bestaat datingsite keuzestress?

Met deze vraag gingen twee onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, Tila Pronk en Jaap Denissen, op onderzoek uit.2 Zij dachten dat het kon liggen aan de afwijzingsmentaliteit: het vrijwel onbeperkte aanbod potentiële partners maakt mensen pessimistischer en afwijzend. En om achter het antwoord te komen voerden ze drie onderzoeken uit; niet alleen om te bevestigen dat datingsite keuzestress écht bestaat, maar ook wat de onderliggende redenen zijn.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

Meer swipen = meer afwijzen

De bevindingen van elk van de onderzoeken tonen aan dat een groot aantal partneropties de afwijzingsmentaliteit in gang zet: hoe meer je veegt, hoe meer mensen je afwijst. De eerste kandidaten die aan je worden voorgesteld, hebben meer kans om met je te matchen. Eigenlijk gebeurt dit al vanaf het eerste partnervoorstel, waarna het aantal “gekozen” voorstellen per keuze afneemt totdat het stabiliseert. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dat komt: wat zijn de redenen waarom dit gebeurt?

De onderzoekers zeggen dat twee onderliggende redenen de oorzaak zijn: meer ontevredenheid met de foto’s die getoond worden en een verhoogd pessimisme over de kansen om via dit platform een partner te vinden. Kortom, hoe meer foto’s je ziet, hoe minder aantrekkelijk je deze vindt. En hoe meer keuzes je maakt, hoe minder je gelooft in een rooskleurige toekomst. Maar er is een oplossing.

Dit kun je eraan doen

De onderzoekers stellen dat je baat zou kunnen hebben bij het beperken van je zoekopdracht (of op zijn minst het aantal afwijzingen tijdens deze zoekopdracht). Dit zou ervoor zorgen dat je geen hinder ondervindt van de afwijzingsmentaliteit. Je zou zelfs kunnen overwegen om één potentiële partner tegelijk te kiezen: het principe achter slow dating. Dit zou weer opgevolgd moeten worden door een periode om te ‘wennen’.

Aan de andere kant krijg je te maken met singles die op je eigen profiel swipen. En als je dus als een van de laatsten wordt getoond, dan is de kans op een afwijzing het grootst. De oplossing zit in de betalende opties die datingsites aanbieden, die door dit onderzoek nog populairder zouden kunnen worden. Want sommige datingsites en apps bieden je de optie om vooraan in de rij plaats te nemen, door een eenmalige betaling te doen, of een abonnement te nemen. En als je dit doet, dan zou je in theorie minder afgewezen worden en meer matches krijgen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Happn lanceert ‘FlashNote’ om instant berichten te versturen

In een tijd waarin minder mensen zich in het openbaar begeven, hebben apps zoals Happn het…