Home Dating apps Slow dating: is langzaam daten de toekomst van de dating apps?

Slow dating: is langzaam daten de toekomst van de dating apps?

2 minuten leestijd
0
gaydar

Dating apps zoals Tinder en Badoo hebben één ding gemeen; het aanbod singles is bijna oneindig. De aandacht ligt op snelheid wat ertoe heeft geleid dat er minder aandacht voor de personen achter de profielen is. Iedereen die de veegvriendelijke dating apps geprobeerd heeft komt er al snel achter dat het persoonlijke karakter verloren gaat. Voor sommigen werkt de werkwijze van de swipe-apps maar veel anderen kunnen geen keuze maken omdat er simpelweg te veel keuze is. Om deze reden zijn er steeds meer dating apps in opkomst die een andere benadering proberen. Bij deze apps gaat het niet om de snelheid en het grote aanbod maar om een klein aantal matches die nog beter toegespitst zijn op de individuele gebruiker. Deze apps zijn van mening dat één match per dag in de praktijk beter werkt dan tientallen matches per uur. Langzaam daten, of slow dating, is de naam voor deze nieuwe dating trend.

Minder is meer?

Steeds meer mensen vragen zich af of het echt nodig is om al deze keuzes te hebben zoals dat bij Tinder het geval is. Toen de ouders van de huidige gebruikers van dating apps elkaar leerden kennen was het aanbod nog relatief klein. De vader en moeder zijn elkaar in het echt tegengekomen, via een blind date of werden gekoppeld door kennissen of familie. Het ging om kwaliteit boven kwantiteit. De keuze was beperkt maar toch werkte het voor velen. Vergelijk dat met de manier waarop de huidige generatie singles elkaar ontmoeten en het is duidelijk dat de wereld van de single volledig veranderd is.

Meer keuze, minder kiezen

De werkwijze van de swipe-apps leidt tot de bekende paradox of choice. Als je teveel opties hebt raak je overweldigd door het aanbod en maak je uiteindelijk geen keuze1. Dit is een bekend fenomeen als je teveel keuzes hebt. Onderzoek toont aan dat hoe meer keuze je hebt, hoe kleiner de kans dat er een keuze gemaakt wordt. Veel keuze lijkt aantrekkelijk maar in de werkelijkheid werkt het vaak verlammend. Het limiteren van de opties kan een welkome verademing zijn voor alle singles die door de talrijke keuzemogelijkheden uiteindelijk geen keuze kunnen maken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De nieuwe aanpak

Meerdere dating apps proberen een nieuwe aanpak om singles met elkaar in contact te brengen. Bij deze apps word je niet overspoeld met meerdere matches per dag maar slechts één match per 24 uur. Zo levert dating app Once slechts één match per dag maar ook dating apps Coffee Meets Bagel en Ditto gebruiken deze werkwijze. Een enkele match per dag voorkomt dat je afgeleid wordt door andere keuzes en meer aandacht hebt voor die ene match. Je bent niet eindeloos aan het vegen op het beeldscherm van je smartphone maar besteedt je tijd voornamelijk aan de communicatie met andere singles. Doordat de keuze op deze dating apps klein is vraag je je in ieder geval niet continu af of er misschien een “betere” optie beschikbaar is. Uiteindelijk draait het leven om het maken van keuzes en dat geldt ook voor het kiezen van een partner. Of het dit de juiste keuze is zal de toekomst uitwijzen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit is de beste ‘pick-up line’ die vrouwen kunnen gebruiken

Zodra je het woord ‘pick-up line’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een afgezaagde …