Wat is een blauwtje lopen? Wanneer je versierpoging bij een poging blijft

Jay
Door Jay
10 minuten leestijd

Glashard en genadeloos word je afgewimpeld en daar druip je dan af, met hangende oortjes en de staart tussen je benen: je bent roemloos ten onder gegaan. En da’s even wennen. Hoe heeft dit jou kunnen gebeuren?

Het leven kan soms oneerlijk zijn en het voelt aan als een regelrechte nederlaag. Toch kom je er met de tijd wel bovenop en nu kun je er zelfs om lachen. Want het hoort nu eenmaal bij al het avontuur en het onbekende. Je moet er daarom vooral niet teveel mee zitten als het je een keertje overkomt. Een blauwtje lopen hoort bij de wetten van vallen en opstaan.

Wat is een blauwtje lopen?

Hoewel een blauwtje lopen vaak gerelateerd aan een afwijzing tijdens een versierpoging betekent het in wezen niets anders dan een mislukking in algemene zin. Dat kan gaan om een afgewezen vakantieverzoek op werk of zelfs als een sollicitatieafwijzing tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan. In de meeste gevallen is een blauwtje lopen echter een specifieke verwijzing naar een afwijzing van een persoon die iemand anders leuk vindt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waar komt de uitdrukking vandaan?

Een ‘blauwtje’ lopen is een verkorte variant van ‘een blauwe scheen’ en je kunt je vast wel een voorstelling van maken waar dat precies op duidt. Wie een blauwtje loopt, stoot (in figuurlijke zin) namens z’n scheen en krijgt daardoor ontstaat er dus een blauwe plek. En dat doet best wel pijn zoals je je kunt voorstellen.

De uitdrukking is al vier eeuwen oud en zou vooral worden gebruikt als een vrouw een huwelijksaanzoek zou afwijzen. Daarnaast bestaan er nog een aantal andere theorieën over de oorsprong van de uitdrukking. Zo zouden vrijgezelle vrouwen in Giethoorn hun gebrek aan interesse in een man aangeven door een blauw kopje te laten zien. Dit gebeurde vaak in een wat formele setting waarbij de man zichzelf voorstelde aan de vrouw en haar familie.1

Dan is er ook het verhaal dat de vrouwen hun desinteresse lieten blijken door tegen de schenen van de man aan te schoppen. Wat dat betekende? Dat de vrouw niet bepaald gediend was van het aanzoek. En natuurlijk een pijnlijke blauwe scheen.

afwijzing

Het klassieke scenario: awkward!

Natuurlijk kennen we allemaal het klassieke scenario van een blauwtje lopen, de kous op de kop krijgen of een mislukte versierpoging. En hoewel dat op het moment zelf natuurlijk als een klap in je gezicht aanvoelt, zul je er nu hopelijk om kunnen glimlachen. Denk maar eens terug aan dat ene awkward moment op de dansvloer waar jij en je vrienden nog altijd om moeten schaterlachen als jullie het erover hebben.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Je had nog je mooiste overhemd aan, je haren zaten pico bello en je dansmoves waren zo soepel als het maar kon. Samen met je 5 beste maten stonden jullie op de dansvloer en dat moest dan hét moment worden. Eva, dat blonde meisje waar je al anderhalf jaar smoorverliefd op was, stond iets verder op de dansvloer. Je had nog nooit met d’r gepraat, maar vanavond zou daar verandering in komen.

Je vrienden had je al medegedeeld dat “Eva vanavond bij jou zou slapen” en zo trouw als ze waren spraken ze je moed in en gaven ze je een stevige schouderklop. Je nam nog een flinke slok, deed je haren goed, en sloeg als een ware krijger op je borstkas. In één strakke lijn liep je op Eva af terwijl je vrienden als een stel uitzinnige voetbalfans naar je brulden “dat je het wel kon” en “dat je een wolf was”. Eenmaal voor d’r neus stelde je haar dan dé vraag:… “Wil je met me dansen?”.

Maar dan..

Ze keek je aan en je wist het zeker: “ze zou je niet kunnen weerstaan”. Toch kreeg je een antwoord waar niemand rekening mee had gehouden: ze zei “nee”. Je antwoordde nog een keer door te zeggen “maare..” en opnieuw zei ze “neehee”, ditmaal op een ietwat geïrriteerde manier. Daar stond je dan.

Je draaide je om en liep weer terug naar je maten. Die gaven je glas met bier terug en je nam snel een slok. “Je bent nog steeds een wolf, ouwe reus” zeiden ze tegen je. Maar zo voelde het niet, je was verslagen.

Hoe ga je ermee om?

Het is nooit prettig om afgewezen te worden, vooral in de gevallen dat je eerst flink wat moed bijeen moest rapen om de ander aan te spreken. Dat is natuurlijk allemaal hartstikke dramatisch en pijnlijk, maar het heeft eigenlijk niet zo heel veel zin om je er druk over te maken.

Probeer vooral niet om boos te worden op de ander, want misschien weet die zich ook geen houding te geven. We kunnen allemaal wel eens raar uit de hoek komen om ons daarna af te vragen waarom we in hemelsnaam zo hebben gereageerd. Blijf beleefd, want wie weet verandert de ander ooit wel eens van gedachten. Laat je van je beste kant zien.

Niet geschoten is altijd mis

Bovendien kan het de beste overkomen, we kunnen niet alles in de hand hebben. Aan de ene kant kan dat aan jezelf liggen: je versiertruc, openingszin, of oneliner mislukt faliekant. Je klungelt maar wat aan en daardoor loopt het allemaal in de soep. Toch kan het ook zeker aan de ander liggen: wie weet heeft de ander net bonzende ruzie gehad met zijn of haar ouders of komt hij of zij net uit een relatie.

Wat zojuist niet werkte, kan over een maand bijvoorbeeld wel werken als de ander over zijn of haar ex-partner heen is. Je weet het niet, het ligt niet altijd aan jou. Probeer het daarom maar gewoon, want niet geschoten is altijd mis.

Beter een blauwtje lopen dan een groentje blijven?

Je kunt daarom twee dingen doen in het geval van een afwijzing: of je gaat in een hoekje huilen of je neemt het als een man (of sterke vrouw) en staat er niet te lang bij stil. Dat is van een afstandje natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat neemt niet weg dat je bij elke tegenslag verder moet in het leven. Ook in de liefde. En weet wel: je leert al spelenderwijs.

Het versieren en vrouwen aanspreken is immers ook een heel spel op zich en op deze manier leer je voor jezelf wat wel en niet werkt. Met de jaren word je waarschijnlijk steeds beter in het benaderen van mensen en dat komt onder meer omdat je ervaring opdoet. Daar horen blauwtjes bij.

Oftewel: maak er geen big deal van. Het gros van de blauwtjes worden opgelopen bij mensen die je eigenlijk helemaal niet kent. Als dat wel het geval zou zijn geweest, dan hadden ze zich wel anders hebben opgesteld. Er zijn dan ook nog meer vissen in de vijver. En bedenk wel: de ander moet ook jou verdienen. Hij of zij weet niet wat ze mist.

afwijzing accepteren

Zonder blauwtjes geen avontuur

Pak het gemiddelde succesverhaal er maar eens bij en we zien vrijwel een rode draad: altijd hebben juist de tegenslagen ervoor gezorgd dat mensen volharding lieten zien. Oftewel: in bijna alle gevallen wordt succes geboekt na heel veel momenten van vallen en opstaan.

Als we alleen al het voorbeeld van Kentucky Fried Chicken (KFC) geven dan weet je waarschijnlijk al meteen wat we bedoelen (ken je het verhaal niet, lees het dan een keer; is de moeite waard!). Blauwtjes zijn op de korte termijn misschien niet gewenst, maar op de lange term wel.

Afwijzingen en tegenslagen zijn essentieel om een sterk karakter te vormen. Blijf doorzetten en stap er overheen, want zonder blauwtjes beleef je ook geen avonturen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie