Home Liefde Verliefdheid stoppen: hoe je een onmogelijke of ongewenste liefde stopt

Verliefdheid stoppen: hoe je een onmogelijke of ongewenste liefde stopt

7 minuten leestijd
8
verliefdheid stoppen

Verliefdheid; iedereen weet hoe het voelt maar hoe je het kunt stoppen? Het is niet vreemd dat je er nog nooit over nagedacht hebt. De periode van vlinders in de buik staan immers gelijk aan een explosie van geluksgevoelens en onvergetelijke verbondenheid met één specifiek persoon. Tenminste, als alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Helaas is dit niet de realiteit van iedereen die verliefd wordt. De één loopt lange tijd op een roze wolk terwijl de ander dag na dag gekweld wordt door teleurstellingen en gevoelens van eenzaamheid. Welke van de twee zal de verliefdheid willen stoppen? Je kunt wel nagaan dat het de laatste persoon is die de verliefdheid wil stoppen, het liefst vandaag nog.

Waarom verliefdheid willen stoppen?

Verliefdheid is het mooiste maar tegelijk ook het moeilijkste gevoel ter wereld; het ligt er maar net aan wie je het vraagt. Het is eigenlijk alleen de buitengewoon fijne en speciale ervaring als de ander het nog niet weet of als het wederzijds is. Wie geconfronteerd wordt met een onbeantwoorde liefde of verliefd wordt op de verkeerde persoon ervaart het als een hel op aarde.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

De gevoelens van verliefdheid stoppen? Dat wil je omdat je verliefd wordt op iemand die niet verliefd op jou is, het een onmogelijke liefde is of als je smacht naar iemand die je als oud vuil behandelt. Of misschien is het niet legaal of heb je al een relatie waar je voor wilt blijven vechten.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je wilt stoppen met de verliefdheid maar de twee belangrijkste zijn dat ze je gevoelens niet beantwoorden of als ze je slecht behandelen. Het is frustrerend, irritant en jammer genoeg is er geen snelle oplossing voor je gebroken hart.

Wie vandaag nog de oplossing zoekt komt bedrogen uit; stoppen met verliefd zijn is een proces. Hoewel verliefdheid niet per direct te stoppen is zijn er gelukkig wel een aantal manieren om het proces te versnellen. Voordat we verder ingaan op de manieren hoe je de verliefdheid kunt verminderen eerst een stukje over hoe verslavend verliefdheid is.

Liefde en verslaving

Psychologisch onderzoek laat zien dat er manieren zijn om het ongewenste gevoel van verliefdheid te temmen. De vooraanstaande antropoloog Helen Fisher van de Rutgers Universiteit heeft met een aantal neurowetenschappers samengewerkt om hersenscans van mensen die verliefd zijn te analyseren. Wat de wetenschappers ontdekten was dat de gevoelens van intense liefde een specifiek deel van de hersenen activeren, de nucleus accumbens. Dit is een gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met beloningen en met het gedrag dat daaruit volgt1.

liefde verslaving
Bron: Nucleus accumbens – The neuroendocrinology of love

De delen van de hersenen die geactiveerd worden als iemand verliefd is worden ook geactiveerd bij cocaïne- en sigarettenverslaafden wanneer ze een volgende “shot” verwachten2. Bovendien zijn het dezelfde hormonen en neurotransmitters die in je lichaam aan het werk zijn.

Het gevolg is dat je niet zomaar kunt stoppen met verliefdheid maar je moet afkicken. De enige manier om het tegen te gaan is door het te behandelen als een verslaving. Als je wilt stoppen met je dagelijkse wijntje dan is een wijnkelder onder je huis aanleggen onder je huis bijvoorbeeld niet de beste keuze. Zo werkt het ook als je de verliefdheid wilt verminderen of stoppen.

Verliefdheid stoppen: de 9 tips

stopVerliefd worden op iemand is misschien geen keuze die je zelf maakt maar hoe je ermee omgaat wel. Je hoeft je gevoelens niet de vrije loop te laten gaan als het je eenzaam en verdrietig maakt. Verliefdheid kun je niet helemaal stoppen maar je wel het gevoel geven dat het gestopt is. Hoe je dat doet? Dit zijn de tips om met de ongewenste verliefdheid om te gaan.

Realiseer dat het normaal is

Hoe moeilijk het ook kan zijn om te accepteren dat je verliefdheid nooit beantwoord gaat worden, je bent niet de eerste of de enige die het meemaakt. Het is heel normaal om je gekwetst te voelen als de liefde niet beantwoord wordt. Jezelf realiseren dat de gevoelens normaal zijn kan helpen om deze gedachten te verwerken. Psychologen schatten dat maar liefst 98 procent van de mensen ervaring heeft met een vorm van een onbeantwoorde liefde3.

Weten dat je niet de enige bent kan je helpen ermee om te gaan.

Zorg voor afleiding

Het advies om niet aan iemand te denken werkt niet. “Denk dan gewoon niet aan hem/haar” is een uitspraak dat nergens op gebaseerd is. Het is onmogelijk om ergens niet aan te denken. Wat je wel kunt doen is jezelf afleiden zodat je gedachten niet steeds afdwalen naar hetzelfde onderwerp. Elke keer dat je gedachten weer richting de herinneringen gaan kun je jezelf afleiden met andere gedachten.

 • Lees een boek
 • Bekijk een film
 • Ga sporten
 • Spreek af met vrienden

verliefd

Vermijd de persoon

Een deel van het omgaan met de afwijzing of ongewenste liefde is dat je jezelf de ruimte geeft. Dit betekent dat je tijd neemt voor jezelf en jezelf niet steeds confronteert met hetgeen je niet kunt hebben. Het spreekwoord “uit het oog, uit het hart” bestaat niet voor niets. Zodra je iemand minder of helemaal niet meer ziet kun je makkelijker met je gevoelens omgaan. De gevoelens verdwijnen niet meteen maar het maakt het wel makkelijker om het een plekje te geven. Een belangrijk onderdeel is het verbergen van de social media posts van de ander (of ontvrienden). Dit voorkomt dat je constant herinnert wordt aan de persoon.

 • Vertel dat je het contact (tijdelijk) wilt verbreken
 • Ontvriend de persoon (of verberg de posts)

Uit het oog, uit het hart?

Verwijder de herinneringen

De gezamenlijke foto’s op je smartphone, vermeldingen in de agenda en de geleende artikelen; zorg ervoor dat je dit alles verwijdert uit je huis. Al deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat de herinneringen terug blijven komen als je ze tegenkomt. Het maakt het moeilijker om door te gaan met je leven.

Realiseer je dat je beter af bent

Een relatie werkt alleen als beiden dezelfde inzet en bereidheid tonen om er wat van te maken. Als dit maar voor één van de twee geldt dan ontstaat er al snel een situatie van misbruik en teleurstelling. Realiseer jezelf dat je beter af bent zonder de relatie. Hoe leuk, lief, grappig, sexy en intelligent de persoon ook is; als hij of zij niet gek op je is dan kun je er niet gelukkig mee worden.

rebound seks

Vind iemand anders

Om de verliefdheid te stoppen werkt niets zo goed als het vinden van iemand anders die je aandacht krijgt. Niet om de ander jaloers te maken of als wraak maar als een manier om jezelf beter te laten voelen. Wie weet ontdek je dat er veel meer mensen zijn die je dat speciale gevoel geven, mensen die wel iets met je willen beginnen.

Het is misschien wat vreemd om met anderen af te spreken als je nog de kenmerken en symptomen van verliefdheid bij jezelf herkent maar in de meeste gevallen werkt het echt. De intense gevoelens van verliefdheid nemen af en soms worden deze gevoelens zelfs volledig gestopt waarna deze overgaan op iemand anders.

Houdt er wel rekening mee dat deze “rebound relaties” vaak geen permanente oplossing zijn. Als je deze stap wilt proberen dan kun je uiteraard terecht op de datingsites en apps; dit is momenteel de top drie:

Praat erover met iemand

Problemen komen en gaan, net als verliefdheid. Wanneer je te maken krijgt met een ongewenste verliefdheid dan is het moeilijk om de situatie objectief te bekijken. Het kan helpen om erover te praten met iemand anders, die wel met een helikopterview de situatie kan beoordelen. Praten met iemand anders kan je perspectief geven en nieuwe inzichten in hoe je ermee om moet gaan.

Door het erover te hebben geef je je pijn een stem waardoor je je emoties een uitweg geeft. Doe het bovendien vooral met anderen die hetzelfde meegemaakt hebben. Je kunt ze vragen naar hun eigen ervaringen en hoe ze ermee omgingen. Een knuffel helpt vaak ook, dit roept dezelfde hormonen op als bij een verliefdheid.

Regelmatig sporten kan net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie.

Ga sporten

Sporten is niet alleen gezond maar het kan je ook helpen bij het verwerken van emoties. Depressieve en angstige mensen die hulp aangeboden krijgen om hun humeur te verbeteren krijgen als één van de suggesties het advies om te gaan sporten. Mensen die verdriet, verlies, trauma, verwaarlozing en mishandeling hebben doorstaan, hebben emotionele pijn en deze pijn kan aanzienlijk worden verminderd door te sporten. Tijdens het sporten maakt je lichaam feel-good hormonen zoals dopamine aan die je kunnen helpen om de ongewenste verliefdheid te bestrijden en er sneller mee om te leren gaan.

ik

Geef jezelf de tijd

Er zit een kern van waarheid in het oude gezegde dat de tijd alle wonden heelt. Dit geldt ook voor verliefdheid. Hoewel je voor altijd ongewenst verliefd denkt te zijn op iemand die het niet beantwoordt of verdient komt er een tijd waarin deze liefde voorbij is. Mensen die in de liefde worden afgewezen vertonen volgens onderzoek na verloop van tijd een verminderde activiteit in het deel van de hersenen dat gepaard gaat met de hechting aan een persoon4. Met andere woorden; de verliefdheid neemt altijd af, of je het nu wilt of niet.

Vrij zijn

Waar de meeste mensen vragen stellen en erover nadenken hoe ze zo lang mogelijk verliefd kunnen blijven zijn er genoeg mensen die het tegenoverstelde willen: de verliefdheid stoppen. Het volledig beeindigen van de verliefdheid is misschien niet helemaal mogelijk volgens de wetenschap maar er zijn wel manieren om er beter mee om te gaan. Wat in ieder geval voor iedereen die de verliefdheid wilt stoppen scheelt is dat het niet eeuwig duurt. Als je ongewenst vastgehouden wordt in het web van ongewenste liefde dan kun je troost vinden in het feit dat je op een dag vrij zal zijn, waarschijnlijk zelfs eerder dan je denkt.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

8 Reacties

 1. Ilse

  13 september 2019 at 20:35

  Ik ben zelf al twee jaar verliefd op een onbereikbare liefde en ik kom er maar niet van af. Toen ik hem voor het eerst zag was ik al meteen voor hem gevallen het was op de manege van mijn dochter hij stelde zich zelf voor en ik was meteen in de wolken en dat is nooit meer weg gegaan heel moeilijk want ik durfde niet eens met hem te praten voelde me net weer een puber.

  Hij is zelf een instructeur en een goede ruiter en de verliefdheid werd alleen maar erger van mij kant. Hij zocht veel oogcontact dus dacht ik dat hij mij ook leuk vond haha niks is dus minder waar helaas. Toen ik hoorde dat hij een vriendin had die veel jonger dan hem is zijn we een andere manege gaan zoeken. Nu een half jaar later denk ik nog steeds aan hem en ik word er langzaam echt gek van. Heb jullie tips allemaal doorlopen en gevolgd maar helaas mag niet baten helaas. Hoop dat een praat groep van vrouwen die het ook hebben meegemaakt dat is mijn laatste hoop.

  groeten ilse

  Reageer

  • Evy

   7 november 2019 at 23:43

   Hoi Ilse,

   Het is vreselijk! Ik ben er letterlijk ziek van! Heb jij ook een relatie? Of was je single toen je verliefd werd? Zou er graag met je over praten?

   Groetjes
   Evy

   Reageer

  • jan

   20 juli 2021 at 20:45

   Hoi,

   Ik heb dit met een vrouw. Ik ben het overigens totaal niet eens met de adviezen in dit stuk. Soms is het helemaal niet goed om diegenen helemaal uit de weg te gaan. Diegene een paar keer zien en spreken kan je de boel erg relativeren en je rustig maken. Ik had onlangs die vrouw opgebeld en haar stem gehoord. Nu voel ik mij een stuk rustiger. Soms heb je het echt even nodig om die ander af en toe te zien en een zachte landing te maken. Wally Tax schreef over heroïne: als een junk ziek is moet je hem heroïne geven anders gaat hij kapot. Junks krijgen methadon, zo heb jij het incidenteel nodig om die instructeur te zien. Het scheelt al als je hem vertelt wat je voor hem voelt.

   Reageer

  • Martine

   24 juli 2021 at 11:55

   Ik heb er ook last van. Ben een aantal jaar gescheiden. Vorige jaar kreeg ik een lekkage kwam er een aannemer. Ik werd overrompeld donker krullend haar vrolijk hij liep tijdens het werk te zingen en fluiten. Ik was echt de weg kwijt dacht gaat over, maar nee. Ik kijk elke keer als ik een auto van het bedrijf zie even wie het is. Nu paar weken terug weer lekkage elke keer anders en tenslotte staat hij voor mijn deur. En de ellende begon weer. Gaf hem wat drinken hij zei daarop toen ik zei Wil je een cake. Nou moet je mij niet blijven verwennen, anders ga ik helemaal niet weg.

   Nou ik ben zijn naam vergeten of hij getrouwd is of een vriendin weet ik niet meer. En het doet me pijn. Krijg geen hap door mijn keel, buikpijn en enkel paniek. Zie ik hem nog krijg ik een 3e kans. Is hij getrouwd. Wat ben ik stom geweest om niks te vragen. Hoe kan ik hem weer ontmoeten?

   Reageer

 2. Iza

  22 augustus 2020 at 10:34

  Acht (!) jaar geleden ben ik via een datingsite voor geheime liefdes in contact gekomen met een man waarmee een stormachtige liefdesrelatie is ontstaan. In de afgelopen 8 jaar is er veel gebeurd, ben ik gescheiden en heeft hij een aantal pogingen gedaan om weg te gaan van zijn vrouw en vervolgens met hangende pootjes weer teruggekeerd. Ik heb jaren van innerlijke strijd gevoerd waarin het verstand het telkens opnieuw verloor van mijn emoties en gevoel.
  Nu heb ik de knoop echt doorgehakt en alle contacten verbroken en geblokkeerd. Ik wil dit achter me laten en vooruit kijken. Het zou heel fijn zijn wanneer ik mijn ervaringen en gevoelens kan delen met vrouwen die een gelijksoortige ervaring hebben en we elkaar kunnen versterken.

  Reageer

 3. E

  15 oktober 2020 at 00:47

  Ik ben tot nu toe twee keer verliefd geweest. De eerste keer was het niet wederzijds en heb ik uiteindelijk zelf afstand genomen. Dat is na ongeveer twee jaar over gegaan. De laatste keer, nu een jaar geleden voelde dat ik mijzelf ging verliezen. Waar ik eerder nog mijn eigen regie kon voeren en grenzen aan kon geven wilde ik niks anders dan bij haar zijn. Voor haar was het allemaal nog niet zo duidelijk en serieus, hoewel ze wel gevoelens voor mij had. We werden ook heel snel lichamelijk en ik ben daar te snel mee geweest. Mijn behoefte was eigenlijk haar te leren kennen en iets op te bouwen.

  Ik werd er niet gelukkig van omdat het oppervlakkig bleef en toch kon ik het niet loslaten. Ik heb mezelf veel pijn gedaan ermee. Het was ook zo dat ik heel moeilijk afstand kon nemen omdat het op mijn werk is gebeurd. ik kon haar elke dag zien. Toen het over ging en ze zicht terug trok, wilde niet laten zien dat ik het er moeilijk mee had. Ze bleef nadat het over was ook contact zoeken en zich bemoeien met mijn leven terwijl ik daar weer hoop uit putte. Op dit moment hebben wij geen contact meer en ik heb haar geblokt. Ontloop haar. Toch denk ik er nog steeds aan en ik vind het moeilijk om los te laten.

  Het lijkt mij heerlijk om samen verliefd te zijn, maar ik denk dat dat weinig voor komt. Terugkijkend denk ik dat als je verliefd bent je tegen al je gevoel in ook afstand moet nemen af en toe en jezelf moet dwingen met andere dingen bezig te zijn. Helaas in mijn geval ging dat dus niet en dan ga je echt door de hel.

  Reageer

 4. Petra

  11 mei 2021 at 01:24

  Ik zit met hetzelfde probleem, ik ben nu inmiddels ook een jaar verliefd op iemand. De liefde wordt niet echt beantwoord terwijl ik alles voor hem over heb zelfs een heleboel geld geleend/gegeven. Ik weet het is superdom om geld te geven maar de verliefd is ongekend sterk. Als ik een berichtje van hem krijg ben ik de zevende hemel en als ik dan weer niets hoor ben ik weer helemaal verdrietig. Het stomme is ik ben ruim 20 jaar gescheiden en ik kon het aardig handelen alleen, het was rustig verder ook niet echt een spannend leven.

  Nu worden mijn gevoelens heen en weer geslingerd en het kost me eigenlijk alleen maar negatieve energie omdat het grotendeels van één kant komt helaas. Ik zou heel graag deze verliefdheid willen stoppen en mijn rustige saaie leventje weer terug willen. Ik wil hem wel ontvrienden en blokkeren maar ik hoop toch ook nog wel mijn geld terug te krijgen en weet niet goed wat ik moet doen, ik durf er niet met bekenden over te praten omdat ze dan boos op me worden dat ik zo STOM heb gedaan om geld te lenen.

  Ik zou graag met lotgenoten in contact komen omdat nare pijnlijke rotgevoel kwijt te raken. 1 ding weet ik wel ik wil eigenlijk nooit meer verliefd worden, voor mij is het gewoon een hel en kost me mijn gezondheid en ik functioneer gewoon niet meer. In ieder geval dank voor het lezen.

  Reageer

 5. CH

  19 juli 2021 at 13:50

  Werkelijk verschrikkelijk op het gebied van liefde. Het is zo’n uitzichtloze situatie. Half jaar geleden smoorverliefd op een collega die al jarenlang bezet is en binnenkort verloofd gaat worden. Het ergste is dat ik haar leidinggevende ben. Ik heb met veel moeite mijn eigen gevoelens moeten stopzetten. Maandje geleden was dat soort van gelukt. Ik pakte mijn leven weer soort van terug. Afgelopen tijd hebben wij zo vaak contact gehad ook in privétijd dat de gevoelens weer naar boven zijn gekomen vorige week.

  Ik moet opnieuw beginnen en het is vreselijker dan ooit: kan mij niet concentreren op werk, wil alleen maar met haar tijd doorbrengen. Ik help haar ook met privé dingen buiten werktijd, waar haar vriend niet mee kan of helpt. Snap die verhouding ook niet helemaal. We bellen en spreken elkaar heel veel, ook laat in de avond. En als ze er niet is, dan voel ik alleen maar leegte om me heen en in een sleur.

  Ik kan mijn gevoelens ook niet aan haar vertellen, want ik weet dat het haar leven meer kapot zal maken dan wat goed is, terwijl dat juist is wat ik wil doen. Je voelt je zo…machteloos, alsof het een doodlopende weg is.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Singles in 2021: ‘Liefde belangrijker door pandemie’

De pandemie heeft veel dingen veranderd. Het heeft ons geleerd dat we sommige dingen niet …