Home Liefde Verliefdheid stoppen: hoe je een onmogelijke of ongewenste liefde stopt

Verliefdheid stoppen: hoe je een onmogelijke of ongewenste liefde stopt

6 minuten leestijd
2
verliefdheid stoppen

Verliefdheid; iedereen weet hoe het voelt maar hoe je het kunt stoppen? Het is niet vreemd dat je er nog nooit over nagedacht hebt. De periode van vlinders in de buik staan immers gelijk aan een explosie van geluksgevoelens en onvergetelijke verbondenheid met één specifiek persoon. Tenminste, als alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Helaas is dit niet de realiteit van iedereen die verliefd wordt. De één loopt lange tijd op een roze wolk terwijl de ander dag na dag gekweld wordt door teleurstellingen en gevoelens van eenzaamheid. Welke van de twee zal de verliefdheid willen stoppen? Je kunt wel nagaan dat het de laatste persoon is die de verliefdheid wil stoppen, het liefst vandaag nog.

Waarom verliefdheid willen stoppen?

Verliefdheid is het mooiste maar tegelijk ook het moeilijkste gevoel ter wereld; het ligt er maar net aan wie je het vraagt. Het is eigenlijk alleen de buitengewoon fijne en speciale ervaring als de ander het nog niet weet of als het wederzijds is. Wie geconfronteerd wordt met een onbeantwoorde liefde of verliefd wordt op de verkeerde persoon ervaart het als een hel op aarde.

De gevoelens van verliefdheid stoppen? Dat wil je omdat je verliefd wordt op iemand die niet verliefd op jou is, het een onmogelijke liefde is of als je smacht naar iemand die je als oud vuil behandelt. Of misschien is het niet legaal of heb je al een relatie waar je voor wilt blijven vechten.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je wilt stoppen met de verliefdheid maar de twee belangrijkste zijn dat ze je gevoelens niet beantwoorden of als ze je slecht behandelen. Het is frustrerend, irritant en jammer genoeg is er geen snelle oplossing voor je gebroken hart.

Wie vandaag nog de oplossing zoekt komt bedrogen uit; stoppen met verliefd zijn is een proces. Hoewel verliefdheid niet per direct te stoppen is zijn er gelukkig wel een aantal manieren om het proces te versnellen. Voordat we verder ingaan op de manieren hoe je de verliefdheid kunt verminderen eerst een stukje over hoe verslavend verliefdheid is.

Liefde en verslaving

Psychologisch onderzoek laat zien dat er manieren zijn om het ongewenste gevoel van verliefdheid te temmen. De vooraanstaande antropoloog Helen Fisher van de Rutgers Universiteit heeft met een aantal neurowetenschappers samengewerkt om hersenscans van mensen die verliefd zijn te analyseren. Wat de wetenschappers ontdekten was dat de gevoelens van intense liefde een specifiek deel van de hersenen activeren, de nucleus accumbens. Dit is een gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met beloningen en met het gedrag dat daaruit volgt1.

liefde verslaving
Bron: Nucleus accumbens – The neuroendocrinology of love

De delen van de hersenen die geactiveerd worden als iemand verliefd is worden ook geactiveerd bij cocaïne- en sigarettenverslaafden wanneer ze een volgende “shot” verwachten2. Bovendien zijn het dezelfde hormonen en neurotransmitters die in je lichaam aan het werk zijn.

Het gevolg is dat je niet zomaar kunt stoppen met verliefdheid maar je moet afkicken. De enige manier om het tegen te gaan is door het te behandelen als een verslaving. Als je wilt stoppen met je dagelijkse wijntje dan is een wijnkelder onder je huis aanleggen onder je huis bijvoorbeeld niet de beste keuze. Zo werkt het ook als je de verliefdheid wilt verminderen of stoppen.

Verliefdheid stoppen: de 9 tips

stopVerliefd worden op iemand is misschien geen keuze die je zelf maakt maar hoe je ermee omgaat wel. Je hoeft je gevoelens niet de vrije loop te laten gaan als het je eenzaam en verdrietig maakt. Verliefdheid kun je niet helemaal stoppen maar je wel het gevoel geven dat het gestopt is. Hoe je dat doet? Dit zijn de tips om met de ongewenste verliefdheid om te gaan.

Realiseer dat het normaal is

Hoe moeilijk het ook kan zijn om te accepteren dat je verliefdheid nooit beantwoord gaat worden, je bent niet de eerste of de enige die het meemaakt. Het is heel normaal om je gekwetst te voelen als de liefde niet beantwoord wordt. Jezelf realiseren dat de gevoelens normaal zijn kan helpen om deze gedachten te verwerken. Psychologen schatten dat maar liefst 98 procent van de mensen ervaring heeft met een vorm van een onbeantwoorde liefde3.

Weten dat je niet de enige bent kan je helpen ermee om te gaan.

Zorg voor afleiding

Het advies om niet aan iemand te denken werkt niet. “Denk dan gewoon niet aan hem/haar” is een uitspraak dat nergens op gebaseerd is. Het is onmogelijk om ergens niet aan te denken. Wat je wel kunt doen is jezelf afleiden zodat je gedachten niet steeds afdwalen naar hetzelfde onderwerp. Elke keer dat je gedachten weer richting de herinneringen gaan kun je jezelf afleiden met andere gedachten.

 • Lees een boek
 • Bekijk een film
 • Ga sporten
 • Spreek af met vrienden

verliefd

Vermijd de persoon

Een deel van het omgaan met de afwijzing of ongewenste liefde is dat je jezelf de ruimte geeft. Dit betekent dat je tijd neemt voor jezelf en jezelf niet steeds confronteert met hetgeen je niet kunt hebben. Het spreekwoord “uit het oog, uit het hart” bestaat niet voor niets. Zodra je iemand minder of helemaal niet meer ziet kun je makkelijker met je gevoelens omgaan. De gevoelens verdwijnen niet meteen maar het maakt het wel makkelijker om het een plekje te geven. Een belangrijk onderdeel is het verbergen van de social media posts van de ander (of ontvrienden). Dit voorkomt dat je constant herinnert wordt aan de persoon.

 • Vertel dat je het contact (tijdelijk) wilt verbreken
 • Ontvriend de persoon (of verberg de posts)

Uit het oog, uit het hart?

Verwijder de herinneringen

De gezamenlijke foto’s op je smartphone, vermeldingen in de agenda en de geleende artikelen; zorg ervoor dat je dit alles verwijdert uit je huis. Al deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat de herinneringen terug blijven komen als je ze tegenkomt. Het maakt het moeilijker om door te gaan met je leven.

Realiseer je dat je beter af bent

Een relatie werkt alleen als beiden dezelfde inzet en bereidheid tonen om er wat van te maken. Als dit maar voor één van de twee geldt dan ontstaat er al snel een situatie van misbruik en teleurstelling. Realiseer jezelf dat je beter af bent zonder de relatie. Hoe leuk, lief, grappig, sexy en intelligent de persoon ook is; als hij of zij niet gek op je is dan kun je er niet gelukkig mee worden.

rebound seks

Vind iemand anders

Om de verliefdheid te stoppen werkt niets zo goed als het vinden van iemand anders die je aandacht krijgt. Niet om de ander jaloers te maken of als wraak maar als een manier om jezelf beter te laten voelen. Wie weet ontdek je dat er veel meer mensen zijn die je dat speciale gevoel geven, mensen die wel iets met je willen beginnen.

Het is misschien wat vreemd om met anderen af te spreken als je nog de kenmerken en symptomen van verliefdheid bij jezelf herkent maar in de meeste gevallen werkt het echt. De intense gevoelens van verliefdheid nemen af en soms worden deze gevoelens zelfs volledig gestopt waarna deze overgaan op iemand anders.

Houdt er wel rekening mee dat deze “rebound relaties” vaak geen permanente oplossing zijn. Als je deze stap wilt proberen dan kun je uiteraard terecht op de datingsites en apps; dit is momenteel de top drie:

Praat erover met iemand

Problemen komen en gaan, net als verliefdheid. Wanneer je te maken krijgt met een ongewenste verliefdheid dan is het moeilijk om de situatie objectief te bekijken. Het kan helpen om erover te praten met iemand anders, die wel met een helikopterview de situatie kan beoordelen. Praten met iemand anders kan je perspectief geven en nieuwe inzichten in hoe je ermee om moet gaan.

Door het erover te hebben geef je je pijn een stem waardoor je je emoties een uitweg geeft. Doe het bovendien vooral met anderen die hetzelfde meegemaakt hebben. Je kunt ze vragen naar hun eigen ervaringen en hoe ze ermee omgingen. Een knuffel helpt vaak ook, dit roept dezelfde hormonen op als bij een verliefdheid.

Regelmatig sporten kan net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie.

Ga sporten

Sporten is niet alleen gezond maar het kan je ook helpen bij het verwerken van emoties. Depressieve en angstige mensen die hulp aangeboden krijgen om hun humeur te verbeteren krijgen als één van de suggesties het advies om te gaan sporten. Mensen die verdriet, verlies, trauma, verwaarlozing en mishandeling hebben doorstaan, hebben emotionele pijn en deze pijn kan aanzienlijk worden verminderd door te sporten. Tijdens het sporten maakt je lichaam feel-good hormonen zoals dopamine aan die je kunnen helpen om de ongewenste verliefdheid te bestrijden en er sneller mee om te leren gaan.

ik

Geef jezelf de tijd

Er zit een kern van waarheid in het oude gezegde dat de tijd alle wonden heelt. Dit geldt ook voor verliefdheid. Hoewel je voor altijd ongewenst verliefd denkt te zijn op iemand die het niet beantwoordt of verdient komt er een tijd waarin deze liefde voorbij is. Mensen die in de liefde worden afgewezen vertonen volgens onderzoek na verloop van tijd een verminderde activiteit in het deel van de hersenen dat gepaard gaat met de hechting aan een persoon4. Met andere woorden; de verliefdheid neemt altijd af, of je het nu wilt of niet.

Vrij zijn

Waar de meeste mensen vragen stellen en erover nadenken hoe ze zo lang mogelijk verliefd kunnen blijven zijn er genoeg mensen die het tegenoverstelde willen: de verliefdheid stoppen. Het volledig beeindigen van de verliefdheid is misschien niet helemaal mogelijk volgens de wetenschap maar er zijn wel manieren om er beter mee om te gaan. Wat in ieder geval voor iedereen die de verliefdheid wilt stoppen scheelt is dat het niet eeuwig duurt. Als je ongewenst vastgehouden wordt in het web van ongewenste liefde dan kun je troost vinden in het feit dat je op een dag vrij zal zijn, waarschijnlijk zelfs eerder dan je denkt.

Meer mensen zoals jou...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eye-opener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Liefde

2 Reacties

 1. Ilse

  13 september 2019 at 20:35

  Ik ben zelf al twee jaar verliefd op een onbereikbare liefde en ik kom er maar niet van af. Toen ik hem voor het eerst zag was ik al meteen voor hem gevallen het was op de manege van mijn dochter hij stelde zich zelf voor en ik was meteen in de wolken en dat is nooit meer weg gegaan heel moeilijk want ik durfde niet eens met hem te praten voelde me net weer een puber.

  Hij is zelf een instructeur en een goede ruiter en de verliefdheid werd alleen maar erger van mij kant. Hij zocht veel oogcontact dus dacht ik dat hij mij ook leuk vond haha niks is dus minder waar helaas. Toen ik hoorde dat hij een vriendin had die veel jonger dan hem is zijn we een andere manege gaan zoeken. Nu een half jaar later denk ik nog steeds aan hem en ik word er langzaam echt gek van. Heb jullie tips allemaal doorlopen en gevolgd maar helaas mag niet baten helaas. Hoop dat een praat groep van vrouwen die het ook hebben meegemaakt dat is mijn laatste hoop.

  groeten ilse

  Reageer

  • Evy

   7 november 2019 at 23:43

   Hoi Ilse,

   Het is vreselijk! Ik ben er letterlijk ziek van! Heb jij ook een relatie? Of was je single toen je verliefd werd? Zou er graag met je over praten?

   Groetjes
   Evy

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Het gevoel is weg? Hoe het kan dat je gevoelens opeens zijn veranderd

Een veelgehoorde reden waarom stellen aankloppen bij relatietherapie, is dat het gevoel we…