Verliefdheid verminderen? Onmogelijke of ongewenste liefde stoppen

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Jij kent het gevoel van verliefdheid maar al te goed. Het is alsof er een vuurwerkshow in jouw buik gaande is en alles wat je ziet, ruikt en hoort lijkt nog mooier en intenser dan normaal. Het is een gevoel waar je niet op zit te wachten, maar dat je overkomt wanneer je het minst verwacht.

Maar wat als de verliefdheid niet wederzijds is? Wat als je dagelijks worstelt met gevoelens van eenzaamheid en teleurstelling? Dan wil je niets liever dan deze verliefdheid stoppen. En dat is niet zo vreemd. Het is immers zwaar om continu te moeten vechten tegen een gevoel van iets willen hebben dat je niet kunt krijgen. Gelukkig zijn er manieren om de verliefdheid te stoppen.

Waarom verliefdheid stoppen?

Verliefdheid kan het mooiste maar ook het moeilijkste gevoel ter wereld zijn. Het is een gevoel dat je helemaal over de kop kan laten gaan, maar niet altijd in de goede richting. Verliefdheid kan je het gevoel geven dat je vliegt, maar het kan ook voelen alsof je in een diepe put zit. Het is allemaal afhankelijk van de persoon waar je verliefd op bent en of deze jouw gevoelens beantwoordt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Soms kan het zijn dat je verliefd bent op iemand die niet op dezelfde manier naar jou kijkt. Soms is het gewoon niet gepast, omdat de persoon in kwestie bijvoorbeeld al een relatie heeft. Of misschien is het omdat die persoon jou helemaal niet goed behandelt, terwijl jij – net als iedereen – dat wel verdient. Wat de reden ook is, het kan een hele frustrerende en pijnlijke ervaring zijn.

Maar weet je wat het lastige is? Stoppen met verliefd zijn is niet iets wat je zomaar even doet. Het is een proces dat tijd nodig heeft. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om het proces te versnellen. Het begint echter allemaal bij het begrijpen van hoe verslavend verliefdheid kan zijn.

Liefde is verslavend

Wist je dat liefde en verslaving veel overeenkomsten hebben? Neurowetenschappers hebben ontdekt dat hetzelfde gebied van de hersenen geactiveerd wordt bij mensen die verliefd zijn en bij cocaïne- en sigarettenverslaafden. Dit deel van de hersenen, de nucleus accumbens, is verantwoordelijk voor beloningen en het gedrag dat daaruit voortkomt. Maar hoe kan je het ongewenste gevoel van verliefdheid temmen?

Volgens antropoloog Helen Fisher moet je het behandelen als een verslaving en afkicken. Het is net als stoppen met je dagelijkse wijntje, het aanleggen van een wijnkelder onder je huis is niet de oplossing. Zo werkt het ook als je de verliefdheid wilt verminderen of stoppen.

liefde verslaving
Bron: Nucleus accumbens – The neuroendocrinology of love

10 tips voor verliefdheid stoppen

Wanneer je verliefd wordt op iemand, kan het soms voelen alsof het niet helemaal onder jouw controle valt. Maar maak je geen zorgen, jij hebt nog steeds de macht over hoe je met deze gevoelens omgaat. Het is begrijpelijk dat het verliefd zijn jou eenzaam en verdrietig kan maken, maar onthoud dat je niet de enige bent die zich zo voelt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoewel het misschien niet mogelijk is om de verliefdheid volledig te stoppen, zijn er wel manieren om te voorkomen dat het jouw leven overneemt. Met deze tips kun je het overweldigende gevoel van verliefdheid verminderen.

1. Besef dat het normaal is

Je voelt je misschien alleen in jouw onbeantwoorde liefde, maar dat ben je niet. Het is heel normaal om gekwetst te zijn wanneer jouw gevoelens niet beantwoord worden. Maar liefst 98% van de mensen heeft ervaring met een vorm van onbeantwoorde liefde. Dus wees gerust, jij bent niet de enige. Het is normaal om deze gevoelens te hebben en je kunt het verwerken.

2. Zoek afleiding

Jij bent verliefd en het lijkt wel alsof diegene constant in jouw gedachten zit. Maar hoe kan je die gedachten stopzetten? Het is onmogelijk om ze volledig te vermijden, dus het zoeken naar afleiding kan helpen. Ga op zoek naar andere interesses en prikkelingen die jouw gedachten kunnen afleiden.

Misschien is er een boek dat je al een tijdje wilde lezen, of heb je altijd al die ene film willen zien. Of misschien kan een fikse work-out jouw gedachten verzetten. En wat dacht je van een gezellige avond met vrienden? Door jezelf te omringen met andere mensen en activiteiten, zul je merken dat jouw gedachten minder vaak afdwalen naar die ene persoon.

3. Focus op jezelf

In plaats van jouw energie te richten op iemand die niet hetzelfde voelt voor jou, kun je beter focussen op jezelf. Ga op zoek naar jouw eigen persoonlijke groei. Investeer tijd in jouw hobby’s, ontwikkel nieuwe vaardigheden of zoek uit wat jou echt gelukkig maakt. Door op deze manier op jezelf te focussen, kun je uiteindelijk sterker en zelfverzekerder worden.

4. Neem afstand

Als je te maken hebt met een onbereikbare liefde, is het belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om hiermee om te gaan. Het kan helpen om afstand te nemen van de persoon en jezelf niet steeds te confronteren met wat je niet kunt hebben. Het oude gezegde ‘uit het oog, uit het hart’ heeft zeker waarheid in zich. Als je iemand minder of helemaal niet meer ziet, wordt het gemakkelijker om met je gevoelens om te gaan.

Je gevoelens zullen niet meteen verdwijnen, maar het zal het wel makkelijker maken om het een plekje te geven. Een belangrijke stap is om de sociale mediaposts van de ander te verbergen of om de persoon zelfs tijdelijk te ontvrienden. Dit voorkomt dat je voortdurend aan de persoon herinnerd wordt.

5. Verwijder de herinneringen

Om verder te gaan, is het belangrijk om alle herinneringen aan de persoon uit je leven te verwijderen. Dit betekent dat je de gezamenlijke foto’s op je smartphone, vermeldingen in de agenda en andere souvenirs moet verwijderen. Als je deze dingen in je huis laat, zullen ze je blijven herinneren aan de persoon en het moeilijker maken om verder te gaan. Verwijder dus alles wat je doet denken aan de persoon en maak plaats voor nieuwe herinneringen.

6. Besef dat je beter af bent

Het is belangrijk om te beseffen dat een relatie alleen werkt als jullie beiden dezelfde inzet tonen. Als dit niet het geval is, kun je gemakkelijk in een situatie van misbruik en teleurstelling terechtkomen. Het is essentieel om te realiseren dat je beter af bent zonder deze persoon. Ongeacht hoe aantrekkelijk, charmant of intelligent hij of zij is, je kunt niet gelukkig zijn als de liefde niet wederzijds is.

7. Vind iemand anders

Om over je verliefdheid heen te komen, is er niets beter dan het vinden van iemand anders die je aandacht verdient. Dit betekent niet dat je op zoek moet gaan naar wraak of om de ander jaloers te maken. Het is een manier om jezelf beter te voelen en te ontdekken dat er veel meer mensen zijn die je dat speciale gevoel kunnen geven.

Het kan misschien wat vreemd voelen om al af te spreken met anderen terwijl je nog steeds de symptomen van verliefdheid bij jezelf herkent. Maar in de meeste gevallen werkt dit echt. De intense gevoelens van verliefdheid nemen af en soms worden deze gevoelens zelfs volledig gestopt, waarna ze overgaan op iemand anders.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet vastzit in deze situatie en dat er altijd andere opties zijn die beter bij je passen. Als je deze stap wilt proberen, dan kun je uiteraard terecht op de datingsites en apps:

8. Praat erover met iemand

Je bent verliefd, maar niet op de juiste persoon? Het kan helpen om erover te praten met iemand anders, iemand die je vertrouwt en die een frisse blik heeft op de situatie. Door erover te praten, kun je je gevoelens uiten en nieuwe inzichten krijgen over hoe je ermee om moet gaan.

Het is ook belangrijk om deze gesprekken te voeren met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen je advies geven over hoe zij het hebben aangepakt. En als je behoefte hebt aan een knuffel, vraag er dan gerust om. Het kan helpen om dezelfde hormonen op te wekken als bij verliefdheid, zonder dat je gevoelens voor de verkeerde persoon worden aangewakkerd.

9. Ga sporten

Er is een manier om de emotionele pijn te verzachten: ga sporten. Niet alleen is sporten goed voor je gezondheid, het kan je ook helpen bij het verwerken van emoties. Studies tonen aan dat sporten kan helpen bij het verminderen van depressie en angst. Dit betekent dat sporten kan helpen bij het bestrijden van de emotionele pijn die je voelt door de ongewenste verliefdheid. Tijdens het sporten maakt je lichaam feel-good hormonen zoals dopamine aan, wat kan helpen bij het leren omgaan met de situatie.

10. Geef jezelf de tijd

Zit jij gevangen in een gevoel van verliefdheid voor iemand die het niet beantwoordt of zelfs niet waard is? Geef jezelf dan de tijd om er overheen te komen, want tijd heelt alle wonden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen na verloop van tijd een verminderde activiteit in het hersengebied vertonen dat gepaard gaat met hechting aan een persoon die hen heeft afgewezen. Dus ook al denk je nu dat je voor altijd ongewenst verliefd zal blijven, er komt een moment waarop deze liefde voorbij zal zijn.

Misschien ben jij wel iemand die juist wil stoppen met verliefd zijn, in plaats van er zo lang mogelijk in te blijven hangen. Volledig stoppen met verliefdheid is misschien niet mogelijk, maar er zijn wel manieren om er beter mee om te gaan. Het goede nieuws is dat deze ongewenste verliefdheid niet eeuwig zal duren. Op een dag zul jij vrij zijn en waarschijnlijk eerder dan je denkt. Tot die tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf de ruimte te geven om te genezen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
9 reacties