Hoelang duurt het om verliefd te worden?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Op televisie zien we het iedere dag gebeuren in reality en trash televisieprogramma’s: twee mensen die elkaar amper kennen en binnen enkele uren hopeloos verliefd zijn. Terwijl je met je handpalm langs je gezicht veegt, gedragen deze volwassen mannen en vrouwen zich als verliefde tieners. “Ik denk dat ik verliefd op je ben,” nadat ze misschien 10 minuten samen hebben doorgebracht. Je bent niet de enige die daarvan opkijkt, dan doen we allemaal.

Maar als je niet gelooft dat dit mogelijk is: het kan dus wel. Volgens onderzoek kun je die smoorverliefde gevoelens al binnen een seconde krijgen. Fysiologisch gezien heeft je lichaam zelfs maar een vijfde van een seconde nodig om dat in-love gevoel op te wekken, zo wordt gezegd in The Journal of Sexual Medicine. Maar ben je dan ook écht verliefd? Nee.

Waar ze het over hebben in dit onderzoek is de lancering van een potente mix van hormonen die je dat goede liefdesgevoel geven. Niveaus van het feel-good hormoon dopamine pieken, het oxytocine-niveau stijgt en de serotonine levels in je hersenen gaan omhoog. Het is je lichaam die tegen je verteld dat je deze persoon buitengewoon leuk vindt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Alleen heeft je rationele brein ook nog wat te vertellen. En degene die je deze magische gevoelens geeft, speelt ook een rol. Hoelang het duurt om verliefd te worden ligt dus niet alleen aan jezelf, maar ook aan de ander en vooral aan de situatie.

Hoe dat allemaal werkt

Als je met iemand nieuw aan het daten bent en je ervaart de eerste spannende momenten van een ontluikende relatie, dan is het vrij gebruikelijk dat je je afvraagt hoe en wanneer je verliefd wordt. Is hij of zij degene die je hart gaat stelen? Worden jullie allebei verliefd op elkaar? En hoelang duurt het voordat diegene verliefd op je is?

De onzekere liefdesfase gaat gepaard met lastige vragen die je aan jezelf stelt, maar waarop jij zelf het antwoord niet weet. Hoe weet je of dit iets is dat lang meegaat of dat het gedoemd is te mislukken? Het echte antwoord op al je vragen is dat de tijd het zal leren. Maar er zijn wel een aantal signalen die een indicatie kunnen geven of en wanneer iemand verliefd op je gaat worden, of jij op de ander.

Intense aantrekkingskracht

Heb je weleens het gevoel gehad dat iemand zo jouw type is, dat je er bijna verlegen van wordt als diegene je aankijkt? Dat is de intense aantrekkingskracht waar we het over hebben: een sterke indicator van de mogelijkheid om verliefd te worden. Dat gevoel, ook wel chemie genoemd, komt bijna onmiddellijk opzetten zodra je iemand ziet die aan je perfecte plaatje voldoet. Het zijn je hormonen die in overdrive gaan en dat overweldigende effect hebben op je mentale gesteldheid.

Intense aantrekkingskracht: 1 seconde

Het is een hartstochtelijk gevoel dat niet te ontkennen is. Maar hoewel het betekent dat je verliefd op iemand zou kunnen worden, is het niet waterdicht. Want stel dat deze persoon opeens allemaal dingen doet en zegt waarvan je nekharen recht overeind gaan staan? Een man die zich bitchy gedraagt of een vrouw die praat met een zachte g: er gaat misschien heel wat afstotends verscholen onder dat knappe koppie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De intense aantrekkingskracht geeft je misschien het gevoel verliefd te worden, maar het is anders dan verliefd zijn.

cupido

De verslaving

De liefdescocktail van hormonen en chemische processen in je lichaam werken verslavend. Zelfs zo verslavend dat wetenschappers hebben ontdekt dat het verliefde brein niet veel anders is dan het brein van een cocaïneverslaafde. Uit onderzoek blijkt dat bij beiden dezelfde delen van de hersenen oplichten. Daarom wil je ook steeds meer en meer als je verliefd bent. Je bent de high aan het chasen, zoals ze dat zo mooi zeggen, om dat euforische gevoel weer te ervaren. En dat is hetzelfde wat de gemiddelde junkie dagelijks doet: op zoek gaan naar de volgende rush.1

Verslaving: 1 t/m 3 maanden

Het belangrijkste signaal van deze beginnende verliefdheid is dat je niet kunt stoppen met denken aan die ene persoon. En als het iemand is die je vaker tegenkomt, bijvoorbeeld op werk of school, dan kun je jezelf niet stoppen om naar de ander te kijken. Deze persoon blinkt in het uiterste deel van je kijkhoek, terwijl alle anderen op de achtergrond in het grijs worden weergegeven. Je hebt alleen oog voor deze ene persoon.

Hoe meer je kijkt, hoe meer je jezelf verslaafd maakt aan de liefde voor de ander. Elke imperfectie merk je op als het kenmerk van een goddelijke eigenschap. Elke eigenaardigheid is cute. Het is echt waar: liefde maakt blind voor de gebreken.

Maar het wordt pas echt interessant als de eerste signalen van verliefdheid positief worden beantwoord. Wederzijdse inspanning is de katalysator van verliefdheid: blikken die kruisen, gebaren die worden opgemerkt en aandacht voor elkaar. Het brengt de verliefdheid in een stroomversnelling.

Hoelang het duurt

Vraag de mensen om je heen hoelang het duurde voordat ze verliefd werden en je krijgt verschillende antwoorden. Dat is omdat ‘verliefd worden’ voor iedereen anders is. Elke situatie is uniek. Voor de één is het liefde op het eerste gezicht, voor de ander een groeiproces van jaren. En zo kan een onbeantwoorde verliefdheid tot in de eeuwigheid duren, terwijl een wederzijdse en gepassioneerde verliefdheid na een korte relatie kan verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Waar het vooral om gaat, is dat ‘verliefd zijn’ niet zo zwart-wit is als de uitdrukking doet vermoeden. Er is geen schakelaar in je lichaam die je zomaar op de verliefd-stand zet. De harde waarheid is dat sommige mensen nooit datzelfde sprookjesachtige gevoel krijgen zoals anderen dat hebben ervaren. Hoelang het duurt? Het gevoel komt vanzelf of het komt niet: niets of niemand die dat kan voorspellen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie