Kwart singles liegt op dating app: slechts een derde heeft spijt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Voorafgaand aan de Dag van de Eerlijkheid, dat op 30 april 2020 plaatsvindt, heeft dating app The Inner Circle onderzoek gedaan naar het lieggedrag van singles. Zijn het allemaal dwangmatige leugenaars die pathologisch liegen of gaat het slechts om enkele leugentjes om bestwil? Volgens het onderzoek heeft een kwart van de singles gelogen op een dating app. En slechts een derde van hen heeft er spijt van.

Wat is liegen?

Liegen bestaat in verschillende vormen en eerlijk is eerlijk: we doen het allemaal. Wie wil zich immers niet nét iets aantrekkelijker maken? Je bent 1.79 m lang en geeft in je datingprofiel aan dat je 1.80m lang bent of je zegt dat je moe bent om maar even niet te hoeven chatten: veel van deze leugens maken je geen slecht persoon. En deze leugens zijn dus niet allemaal een dealbreaker.

Maar voordat je denkt dat alle leugens door de vingers worden gezien, is het goed om te weten dat dit niet zo is. Uit onderzoek van de dating app blijkt dat liegen voor 1 op de 10 singles het einde van de relatie betekent.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De meest onvergeeflijke leugen is dat iemand zegt dat ze geen kinderen hebben, terwijl ze dat wel hebben (68%). Dit wordt op de voet gevolgd door een potentiële partner die liegt over het willen van een serieuze relatie, terwijl ze dat helemaal niet willen (47,5%). Andere onvergeeflijke leugens zijn onder meer:

  • Over je beroep (42%)
  • Over je leeftijd (36%)
  • Over roken (36%)

Hoe vaak liegen singles?

Op de vraag hoe eerlijk de singles zelf zijn, gaf ongeveer een kwart (24%) toe dat ze weleens een leugentje om bestwil vertellen om meer matches te krijgen. Hoewel 27% niet zeker weet waarom ze dat doen, vindt 26% het een onschadelijke lieggewoonte. Slechts 17% geeft eerlijk toe te liegen om ervoor te zorgen dat hun match hen leuker vindt, terwijl 15% beter wil lijken.

Waarom ze dat doen

De meest voorkomende leugen onder singles is dat ze vertellen dat meer te sporten dan zij in werkelijkheid doen (28%), gevolgd door liegen over hun leeftijd (18%). Maar voor daters die geneigd zijn een paar leugentjes te vertellen op dating apps, de kans groot dat je betrapt wordt. Bijna de helft van de ondervraagden, 46% om precies te zijn, heeft een date betrapt op een leugen.

Van de singles die een leugen om bestwil hebben verteld op een dating app heeft slechts 39% daar spijt van, wat betekent dat 61% vasthoudt aan hun beslissing om moedwillig te misleiden. Singles biechten deze leugentjes overigens ook niet snel op. Tenminste, niet vrijwillig. Drie op de tien (29%) bekent de leugen alleen als het ter sprake komt, terwijl 7% er liever mee wacht tot de relatie “officieel” is. Een kwart van de singles vertelt het pas als er sprake is van gevoelens.

Datingexpert, Charly Lester, geeft haar advies aan singles die nadenken over liegen in de toekomst: “Leugens om bestwil kunnen verleidelijk zijn, vooral als je je achter een scherm verstopt, maar je zult jezelf alleen maar in een rommelige situatie brengen waar je je later uit zal moeten redden. Of het nu gaat om een ​​leugen over je lengte, uiterlijk of levensstijl, als je op zoek bent naar iemand met wie je goed matcht en jou accepteert zoals je bent, is het altijd beter om vanaf het begin eerlijk en eerlijk te zijn.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie