Liefde maakt blind? Wat het betekent, symptomen en hoe te herkennen

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Verliefd zijn brengt niet alleen je koppie op hol, ook in de rest van je lichaam gebeurt er van alles en nog wat. Volgens de romantici onder ons is verliefdheid veruit het mooiste gevoel dat je kunt ervaren als mens. Maar dat neemt niet weg dat je er nogal wat van slag door raakt en dat kan voor een vertekend beeld van de realiteit zorgen.

Niet zo gek dus dat er alles gezegdes zijn die ons aan het denken hebben gezet. “Liefde maakt blind” is misschien wel de meest bekende gezegde. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? Als je er snel overheen leest, dan lijkt deze gezegde namelijk wat onschuldig, maar het kan best ernstig zijn als je je teveel laat meeslepen door alle vlinders in je buik.

Wat betekent ‘liefde maakt blind’?

Want vaak is het te laat als we erachter zijn gekomen dat liefde ons heeft verblind. Want, wie denkt er nu niet met een wrok terug aan een bepaalde liefde uit het verleden? “Hoe had ik nou verliefd kunnen zijn op die zelfingenomen smeerlap?” of “Had ik maar eerder ingezien dat…”. Hoewel je de verloren tijd niet meer kunt inhalen is er in elk geval nog een soort van geruststelling: het is menselijk.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Vooral in de beginperiode van verliefdheid zie je nou eenmaal wat minder scherp. Daar draagt je lichaam overigens aan bij. Misschien heb je wel eens gehoord over de relatie tussen motivatie en beloning en wat dat met onze hersenen doet.

Nou, laten we zeggen dat ook in de liefde stimulerende stoffen worden aangemaakt, zoals dopamine. Die dopamine zorgt weer voor euforie en een gelukzalig gevoel. Je hersenen worden voortdurend geprikkeld om je partner te zien, omdat deze momenten worden gezien als een beloning. Voor de goede orde: precies hetzelfde hersengebied wordt bij drugsverslaafden geactiveerd wanneer zij op het moment staan om drugs te bemachtigen.

Het gevolg is dat we alles en iedereen om ons heen vergeten en irrationeel gaan worden. Je bent als het ware verslaafd aan de liefde of in ieder geval aan degene waar je verliefd op bent. Je wordt daardoor obsessief en kunt blind raken voor de realiteit.

Waar komt het gezegde vandaan?

Daarvoor moeten we wel eerst een subtiele aanpassing maken aan de term “Liefde maakt blind”. Want in het Engels wordt er gesproken over “Love is blind”. Nu zijn we in alle eerlijkheid zonder succes de archieven ingedoken, maar het lijkt ons aannemelijk dat de Nederlandse gezegde ‘liefde maakt blind’ is afgeleid van deze Engelse variant.

Love is blind.

Het gezegde ‘Love is blind’ werd voor het eerst gebruikt door Geoffrey Chaucer, de belangrijkste schrijver uit de Middelengelse literatuur.1 Dat zou gebeurt zijn in het werk Merchant’s Tale, maar op dat moment werd de uitdrukking niet eens zo veel gebruikt door de Britten. Dat veranderde toen Shakespeare de gezegde overnam van Chaucer. Het werd zelfs een favoriet van Shakespeare en verscheen in verschillende toneelstukken, waaronder Two Gentlemen of Verona, Henry V, en The Merchant Of Venice uit 1596.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Vooruit, voor de volledigheid:

“Here, catch this casket; it is worth the pains.

I am glad ‘tis night, you do not look on me,

For I am much ashamed of my exchange:

But love is blind and lovers cannot see.”

Herkennen: 10 tekenen

Blind zijn door de liefde komt in allerlei gradaties voor en als de relatie nog pril is, dan is het waarschijnlijk nog hartstikke onschuldig. Anders wordt het wanneer het zo ver gaat dat je wordt gemanipuleerd door je partner. We nemen daarom een aantal tekenen met je door. Die gaan van vlinders in je buik tot het maken van overhaaste en drastische beslissingen.

hartslag

1. Hartkloppingen

Alleen al het denken aan de ander zorgt ervoor dat je hart sneller begint te kloppen. Dit heeft weer een lichamelijke verklaring waar we kort op in zullen gaan. De hypothalamus, een regel- en meetcentrum van de hersenen, stuurt het autonome zenuwstelsel aan die weer verantwoordelijk is voor de spijsvertering, de ademhaling en je hartslag. Lang verhaal kort: door de hypothalamus begint je hart sneller te kloppen. En dat kan best intens zijn.

2. Vlinders in je buik

Zo erg zelfs dat je niet kunt eten en continu het gevoel hebt dat je naar beneden stort op een achtbaan: oftewel vlinders in je buik. De stoffen die dit gevoel aanmaken zijn dezelfde die in de drug speed zitten. Nu is het voordeel daar weer van dat je een energieboost krijgt.

3. De ander kan nooit iets fout doen

Je vindt zo’n beetje alles goed wat jouw partner doet en dat lijkt in eerste instantie natuurlijk onschuldig. Anders wordt het als je partner er misbruik van gaat lopen maken of simpelweg wel vaker de boel verknald zonder daarop te worden aangesproken door jou. We pikken in het begin allemaal wat meer van de ander, maar zorg ervoor dat dit niet te laat aanhoudt.

4. Te meegaand

Liefde kan je bedwelmen tot het punt dat je jezelf niet meer bent. Je gretigheid om de relatie maar positief te houden, kan er namelijk voor zorgen dat je niet eerlijk bent. Je schuift je eigen mening opzij en probeert voortdurend maar om je wederhelft te behagen. Dit is een patroon dat kan leiden tot nogal onrealistische verwachtingen in de relatie. In elke gezonde relatie moet ook ruimte zijn voor eerlijkheid en kwetsbaarheid.

5. Overhaaste beslissingen

De opwinding van de nieuwe relatie kan leiden tot overhaast gedrag. Denk aan seksuele handelingen of andere intieme situaties. Maar denk ook aan bijvoorbeeld het samenwonen, een gezamenlijke bankrekening openen, zwanger raken, of een huisdier nemen. Als je met je hoofd in de wolken zit, verlies je het overzicht en denk je niet of niet genoeg na over de lange termijn. Het probleem bij al deze overhaaste beslissingen? Dat ze nogal een impact hebben.

6. Geen oog voor iemands verleden

Natuurlijk, als je van iemand houdt, telt het niet wat iemand in het verleden heeft gedaan. Alhoewel… Dat klinkt op papier misschien heel erg romantisch, maar als iemand in het verleden dingen heeft gedaan die wel heel ernstig zijn, dan zul je jezelf toch even achter de oren moeten krabben. En juist dat lijkt nogal moeilijk als je verblind bent door de liefde. Wie je daarmee hebt? Jezelf. Tenzij de ander echt zijn of haar leven echt gebeterd heeft.

7. Je vrienden en familie vinden je partner maar niets

Je schuift de meningen en de waarschuwingen van je dierbaren maar opzij en dat terwijl ze zo om je geven. Als je blind raakt door de verliefdheid luister je niet naar de mening van je familie en vrienden over je partner en dat is een kwalijke zaak. Zijn de mensen die het meest belangrijk voor je zijn niet zo’n liefhebber van je nieuwe geliefde? Dan wordt het tijd dat je hun mening serieus begint te nemen. Zij kennen je namelijk als geen ander.

8. Geen aandacht meer voor jezelf

Sport je niet meer? Zie je je vrienden bijna niet meer? En verwaarloos je die favoriete hobby steeds meer? Dan ben je niet goed bezig. Je bent jezelf steeds meer verloren en hebt steeds minder aandacht voor je eigen vriendenkring, hobby’s en andere interesses. Dit komt voort uit een vergaande afhankelijkheid van je partner. Omdat je jezelf hier op de lange termijn mee hebt is het verstandig om iets meer afstand van je partner te nemen. Besteed weer aandacht aan jezelf, je interesses, en de andere personen die in jouw leven thuishoren.

9. Je wordt onzeker

Als je geen aandacht meer voor jezelf hebt, kom je in een soort van identiteitscrisis terecht. En daar word je, op z’n zachtst gezegd, niet zekerder door. Ook als je de ander te veel probeert te pleasen, gaat dat ten koste van je eigen persoonlijkheid. Het is daarom tijd om jezelf weer lekker in je vel proberen te voelen. Natuurlijk, verliefd zijn draagt daaraan bij, maar je moet wel gewoon weer je oude leven oppikken. In het meest gunstige geval is dat een leven met je partner.

10. Je partner kent de echte jij niet

Omdat je je de laatste tijd op een andere manier hebt gedragen, weet je partner misschien helemaal niet zo goed wie je nou daadwerkelijk bent. Misschien heb je je eigen mening onderdrukt en jezelf bewust stil gehouden over bepaalde kwesties. Oké, je bent wellicht niet zo’n open boek, maar als de relatie langer aanhoudt, dan zul je toch wel wat van de echte jij moeten laten zien. En als je partner echt om je geeft, dan vindt hij of zij je dan ook nog net zo leuk!

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie