Vlinders in de buik: wat is het en hoe voelt het?

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Als je verliefd op iemand bent, krijg je daar bepaalde gevoelens bij. Dit betekent dat je het liefst de hele dag bij diegene bent, voortdurend aan hem of haar denkt en daarbij de spreekwoordelijke vlinders in je buik voelt. Maar zijn die vlinders nu alleen maar figuurlijk aanwezig? Of is er echt iets gaande in dat deel van je lijf?

Wat betekenen vlinders in de buik?

Als je verliefd bent, betekent dit dat je steeds aan de andere persoon denkt en er een prettig gevoel bij krijgt. Dit staat bekend onder de welbekende uitdrukking vlinders in je buik. En dat is niet zomaar een uitdrukking: het heeft een reden waarom dit zo heet.

De kriebels die je bijvoorbeeld voelt voor een afspraakje, of als je de perfect match ontmoet, bestaan wel degelijk echt in je lichaam. Het zijn geen échte vlinders, maar er gebeurt wel degelijk wat in je lichaam. En dit is ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek .

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat gebeurt er in je lichaam?

Er gebeurt wat raars in je lichaam als je verliefd bent. En de vlinders die je in de buik voelt, zijn daar het resultaat van. Als je vlinders in je buik hebt, reageert je lichaam op bepaalde gevoelens door een vecht-of-vluchtreactie te geven. Er is een verbinding met de hersenen die impulsen afgeven als je in zo’n situatie terechtkomt.

Als je denkt dat er iets vreemds aan de hand is (en feitelijk is verliefdheid ook een bijzondere gewaarwording), reageert je lichaam daarop en gaat je hartslag omhoog. Het bonzende of zwaar kloppende hart dat mensen weleens beschrijven als ze gevoelens voor iemand hebben kan hier ook aan gelinkt worden. Naast het bonzen van je hart, gaat ook je bloeddruk omhoog en adem je in de regel wat sneller.

Je lichaam maakt in zo’n geval adrenaline aan en dat kun je voelen in je buik. Dit zijn dus de zogenaamde vlinders die mensen noemen als ze verliefd zijn of een bepaalde (gezonde) spanning voelen in hun lijf.

Hersenen zijn verbonden met de buik- en maagstreek

Als je lichaam ergens op reageert, betekent dit dat de hersenen dat hoofdzakelijk veroorzaken. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de hersenen sterk gerelateerd zijn aan de buik- en maagstreek en derhalve wordt deze vaak ‘het tweede brein’ genoemd.

Het hebben van vlinders in je buik is niet erg, maar het dient wel gezonde spanning te blijven en ook weer weg te gaan. Als je er voortdurend last van hebt en als het pijn doet, is het beter een bezoekje te brengen aan de huisarts, want dan zou er ook iets anders aan de hand kunnen zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

De rol van hormonen

Als je verliefd bent of lichtjes van de wereld raakt als je een bepaald persoon ziet, spelen je hormonen daarin een grote rol. Je lichaam reageert op een ander persoon en daarom maakt het hormonen aan zoals adrenaline en cortisol. En dan komen in de hersenen allerlei stofjes vrij, zoals testosteron en oestrogeen, oxytocine, dopamine en serotonine. Deze hormonen maken dat je je ineens een heel stuk blijer kunt voelen dan kort ervoor.

Hetzelfde effect kan ook met bepaalde soorten drugs worden gecreëerd, maar bij verliefdheid zorgt je eigen lichaam daar al voor. De hormonen worden door je hersenen geactiveerd en zijn dus de échte veroorzakers van vlinders in de buik.

Waarom krijg je dit gevoel?

Je voelt de vlinders wanneer je verliefd bent, maar ook als je in een bepaalde (soms bedreigende) situatie terechtkomt. Nu is een verliefdheid niets om je zorgen over te maken, maar het is wel spannend en dat laat je lichaam dus op z’n eigen manier weten.

Van oudsher reageert je lijf op een speciale manier op bijzondere situaties. En als je iemand tegenkomt waar je je tot aangetrokken voelt, dan is dat ook speciaal. Omdat je lijf erop reageert, voel je de vlinders in je buik en kan je hart rare sprongetjes maken door even uit het normale ritme te zijn. Tenminste, zo voelt het.

vlinder liefde

Hoe voelt het nu precies aan?

Dat de vlinders in je buik speciaal aanvoelen is duidelijk, maar hoe het precies voelt, dat is bij iedereen net wat anders. De één noemt het een kriebelig gevoel van binnenuit, de ander nerveuze prikkels van verlangen en weer iemand anders noemt het een magische tinteling. Hoewel iedereen het anders omschrijft, voelen vlinders in de buik dus als een apart gevoel in je buik.

Als je het de meeste mensen vraagt, dan voelen de vlinders prettig aan en zorgen ze voor een bijzonder gevoel in je buik. Het zijn geen hersenspinsels en zeker geen verbeelding: it’s real.

Geen vlinders meer?

Vlinders in de buik zijn niet blijvend. Het is een tijdelijk gevoel dat voornamelijk voorkomt als je iemand net leert kennen: de roze wolk periode. Als je elkaar na een poosje wat beter kent, keren de hormonen terug naar een normaal niveau en gaat je lichaam niet meer zo tekeer als je in elkaars aanwezigheid bent. De oorspronkelijke vlinders zullen dan aanzienlijk minder worden, omdat je gewend bent aan de situatie.

Allen wil dat nog niet zeggen dat je nooit meer vlinders in je buik zult krijgen, want in bepaalde nieuwe situaties kunnen ze zomaar spontaan terugkeren en je dat bijzondere gevoel teruggeven. Dit kan je overkomen met een ander dan je partner, maar ook als je nieuwe ervaringen opdoet met je partner.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie