Home Seks Gräfenberg Plek: bestaat de lekkere G-spot wel of niet?

Gräfenberg Plek: bestaat de lekkere G-spot wel of niet?

7 minuten leestijd
0
g-spot grafenberg

We zoeken ons een ongeluk en bij sommigen wordt dat zoeken dan uiteindelijk toch beloond. Anderen kunnen eindeloos blijven zoeken, maar zijn minder succesvol. En da’s jammer. Want het vinden van die magische plek is een heel avontuur, een bijzonder plezierig avontuur welteverstaan.

Waar we het over hebben? De befaamde Gräfenberg Plek, en dat is in dit geval geen hoge berg in Oostenrijk of Zwitserland. In dit geval hebben we het over niets anders dan de G-spot: een term die je waarschijnlijk iets meer zal zeggen. De G-spot staat immers synoniem voor genot. En het vinden van die G-spot zou een doel op zich moeten zijn tijdens een vrijpartij.

Of dat je ook lukt is echter maar de vraag, want hoewel sommigen heilig overtuigd zijn over de G-spot trekken anderen het bestaan van deze genotsplek in twijfel. Sterker nog: de wetenschap is zich er zelfs mee gaan bemoeien. Hoe dat precies zit? Dat lichten we graag voor je toe.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Wat is de Gräfenberg Plek?

Toegegeven: de term Gräfenberg Plek klinkt nou niet bepaald verleidelijk en dat is waarschijnlijk ook meteen de reden dat er in de volksmond vaker over de G-plek wordt gesproken. De originele naam voor de genotsplek komt van de Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg. Die zou namelijk met de theorie zijn gekomen dat er een zogeheten erogeen deel in de vagina bestaat, die wanneer gestimuleerd, kan zorgen voor versterkte seksuele opwinding, krachtige orgasmes, en zelfs tot hevige vrouwelijke ejaculatie.

In 1981 is deze gevoelige plek in de vagina naar de Duitse ontdekker vernoemd. En mocht de naam Gräfenberg je verder niet zoveel zeggen? Deze wetenschapper is ook bekend van het spiraaltje. Het idee achter het spiraaltje is dat het koper dat zich binnen de spiraal bevindt, ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies wat ontstoken raakt. Hierdoor heeft een bevrucht eitje niet meer de kans om zich erin te nestelen en zo wordt voorkomen dat een vrouw zwanger raakt.

g-spot

Vrouwelijke interne seksuele anatomie: de G-spot

Waar zit het?

De grote vraag is natuurlijk ook meteen waar de befaamde G-plek zich bevindt. Laten we voorop stellen dat dit iets gecompliceerder is. Bij vrouwen zou de G-spot zich in de snede bij het schaambeen bevinden. We hebben het hierbij over een wat ribbelig stukje, dat op ongeveer 5 tot 8 centimeter diep in de schede zit, aan de kant van de buik welteverstaan. En dat is inderdaad net zo gecompliceerd als dat het klinkt.

Het bestaan van de plek is namelijk niet bewezen, noch waar de vrouwelijke ejaculatie zich precies opwelt. Hoewel we voor de eerste studies over de G-spot terug kunnen gaan naar de jaren ‘40 van de vorige eeuw, is er al sinds jaar en dag onenigheid over het bestaan van de plek net als over de exacte structuur, de locatie en zelfs over de definitie.

Zo wordt door sommigen gesteld dat de G-spot geen afzonderlijke plek is, maar niets anders is dan een uitbreiding van de clitoris. Door aanraking zouden er wel weer sneller vaginale orgasmes tot stand komen.

Wie heeft het ontdekt?

De eerste verhalen gaan terug naar de 17e-eeuwse Nederlandse arts Reinier de Graaf. Die schreef toen al over de ejaculatie van vrouwen en verwees naar een erogene zone in de vagina. Dit zou weer worden gezien als een tegenhanger op de mannelijke prostaat. De plek rondom dit gebied werd later nog nauwer bestudeerd door de Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg die er met de eer vandoor zou gaan.

Pas in de jaren ‘80 zou de plek naar de gynaecoloog worden vernoemd, maar al in de jaren ‘40 zou hij onderzoek wijden aan stimulatie rondom de urinebuis. Dat klinkt misschien wat onsmakelijk, maar waar het op neerkomt is dat de, laten we zeggen, soort van erotische zone kan worden gestimuleerd via de voorste wand van de vagina welke weer langs de urinebuis ligt.

Dit mag allemaal heel erg medisch klinken en dat is het in wezen ook. Toch hebben de van oorsprong medische onderzoeken ook een bijzondere rol gekregen in de populaire cultuur. Want wat tegenwoordig met name telt is, is niet zozeer de medische achtergrond, maar dat de plek wordt gevonden. Daarmee heeft Ernst Gräfenberg waarschijnlijk onbedoeld een hoop teweeggebracht.

vergrootglas vrouw

Wat kun je ermee?

Want als je ‘m dan toch eens vindt, dan kan het feest beginnen. Vrouwen hebben namelijk directe clitorale stimulatie nodig om een ​​orgasme te krijgen en de G-spot-stimulatie kan worden bereikt door zowel handmatige stimulatie als vaginale penetratie.

Met handmatig bedoelen we in dit geval ook door het inbrengen van speeltjes die de vrouw opwinden. Een veel voorkomend seksspeeltje is bijvoorbeeld de speciaal ontworpen G-spot vibrator, een bijzondere vibrator die een gebogen punt heeft. Deze punt probeert G-spot-stimulatie weer gemakkelijker tot stand te brengen.

G-spot vibrators zijn overigens gemaakt van dezelfde materialen als reguliere vibrators, dus van hard plastic, van rubber, siliconen of een combinatie daarvan. Mocht het tijdens het penetreren niet lukken, dan heb je bij deze een paar welkome alternatieven, zullen we maar zeggen.

Extra tips van het huis

En mocht je nog wat extra hulp nodig hebben: de effecten van G-spot-stimulatie door de penis of een hulpmiddel kunnen worden versterkt door andere plekken op het vrouwelijke lichaam te stimuleren, zoals de clitoris of de vulva als geheel.

Wanneer je een G-spot vibrator gebruikt, kan je het beste te werk gaan door tegelijkertijd de clitoris handmatig te stimuleren. De vibrator kun je ook gebruiken om het gebied rondom de clitoris te stimuleren. Klinkt dat net iets te uitdagend? Uitdagingen zijn er om te overwinnen. Dus zet ‘m op!

vrouw zoeken

Wat zeggen de onderzoeken?

Eigenlijk willen we je niet eens teleurstellen, maar we kunnen niet anders. Niet iedereen is het namelijk eens over het bestaan van de G-spot. Sommige seksuologen en onderzoekers maken zich zelfs wat zorgen dat vrouwen zichzelf als incompleet zien als ze geen G-spot-stimulatie ervaren.

Het zijn deze onderzoekers die in hun studies vooral benadrukken dat het per definitie niet normaal is om de stimulatie van de G-spot te ervaren. Sterker nog: sommige wetenschappers spreken het bestaan van de hele G-spot faliekant tegen. Naast algemeen scepticisme onder gynaecologen, seksuologen en andere onderzoekers dat de G-spot bestaat, suggereerde een groep onderzoekers van de King’s College London eind 2009 zelfs dat het bestaan van de G-spot geheel subjectief was.1

Aanleiding voor deze bevindingen is de grootste steekproef die tot nu toe onder vrouwen werd gehouden. Het ging hierbij om 902 paren vrouwelijke tweelingen, dus 1804 vrouwen in totaal. Gedurende 15 jaar werd er onderzoek gedaan onder zowel identieke als niet-identieke tweelingen en de reden daarvoor is dat identieke tweelingen genen delen, terwijl dat bij niet-identieke tweelingen in 50% van de gevallen zo is.

Als de G-spot zou bestaan dan zouden beide identieke tweelingen er één moeten hebben. Die bewering werd echter verworpen waardoor het bestaan van de G-spot werd ontkracht. Of de discussie daarmee de wereld was uitgeholpen? Niet helemaal.

Zorgen over alle aandacht voor de G-spot

Onderzoeker Beverly Whipple wees de bevindingen op haar beurt namelijk van de hand en merkte op dat tweelingen verschillende seksuele partners en ook hele andere technieken hebben en dat de studie niet goed rekening hield met lesbische of biseksuele vrouwen.2 Petra Boynton, een Britse wetenschapper die uitgebreid heeft geschreven over dit vurige G-spot debat, maakt zich vooral zorgen over het feit dat de G-spot zoveel aandacht kreeg in de populaire cultuur.3

Aangezien niet iedereen de plek zou vinden, zouden sommige vrouwen zich zelfs “disfunctioneel” voelen. Ze zegt daarover: “We zijn allemaal anders. Sommige vrouwen hebben een bepaald gebied in de vagina dat erg gevoelig zal zijn, en sommige niet. “Als een vrouw zich maar zorgen blijft maken of ze wel of niet compleet is, en een G-plek heeft of niet, zal ze zich tijdens seksuele activiteiten op slechts één gebied concentreren en al het andere negeren.”

Volgens de seksonderzoeker heeft een vrijpartij daardoor het tegenovergestelde effect. In plaats van onbezorgd te genieten van de seks wordt er juist te veel gefixeerd op de Gräfenberg Plek. En zo zou het niet moeten zijn.

onderzoek g-spot

Bron: Measurement of the Thickness of the Urethrovaginal Space in Women with or without Vaginal Orgasm

“Niet iedereen heeft de G-spot”

Uit onderzoek van de Italiaanse University of L’Aquila onder twintig vrouwen komen weer andere bevindingen naar voren. Volgens dit onderzoek lijkt niet elke vrouw er één te hebben. Voor het onderzoek onderzochten de wetenschappers met speciale ultrasone trillingen het gedeelte van de vagina waar de G-spot zou moeten zitten.4

De Italiaanse wetenschappers vonden bij negen van de twintig vrouwen een verdikking van weefsel op de plek tussen de urinebuis en de vagina, de plek waar een vaginaal orgasme zou worden gestimuleerd. Bij de elf vrouwen die de plek niet zouden ervaren, werd geen verdikt weefsel gevonden. Conclusie? Dat sommige vrouwen de G-spot wel hebben, maar andere vrouwen weer niet.

Bestaat het wel of niet?

Dat het bestaan van de G-spot de laatste jaren nogal een discussie op gang hebben gebracht, valt niet te ontkennen. En als de wetenschap zich ermee bezighoudt, dan weet je hoe belangrijk dit thema is. In 2009 hield The Journal of Sexual Medicine zelfs een debat tussen voorstanders en tegenstanders van G-spot-kwestie, met als uiteindelijke conclusie dat verder bewijs nodig is om het bestaan ​​van de G-spot met zekerheid te kunnen valideren.5

vraagtekens vragen

“De G-spot is (vooralsnog) verre van bewezen”

In 2012 verklaarden de wetenschappers Kilchevsky, Vardi, Löwenstein en Gruenwald daarover: “Berichten in de publieke media zouden ertoe kunnen leiden dat mensen overtuigd raken over het bestaan van de G-spot die extreme seksuele stimulatie kan bieden en dat is een kwalijke zaak.” Ook volgens deze wetenschappers is het dus verre van bewezen dat de plek bestaat.

Ze meldden daarbij dat tientallen onderzoeken al hebben geprobeerd het bestaan ​​van een G-spot wetenschappelijk te bevestigen met behulp van enquêtes, pathologische specimens, en biochemische markers, en kwamen tot de volgende conclusie:

“Uit de enquêtes bleek dat een meerderheid van de vrouwen gelooft dat er echt een G-spot in hun lichaam bestaat, hoewel niet alle vrouwen die erin geloofden deze ook daadwerkelijk konden vinden. Pogingen om tot tot een eenduidige conclusie over vaginale stimulatie te komen, zijn mislukt, omdat de bevindingen niet universeel reproduceerbaar bleken te zijn. Bovendien is radiografisch onderzoek niet in staat geweest om een ​​andere genotsplek dan de clitoris aan te tonen, wiens directe stimulatie wel weer tot vaginale orgasmes leidt.”6

Conclusie?

Het is nogal een berg wetenschappelijke informatie die we op je afvuren, maar dat is in dit geval omdat we het uiteraard over een onderwerp hebben die van levensbelang is. Want als het zo makkelijk zou zijn om de G-spot te vinden, dan zou een vrijpartij ook een stuk minder uitdagend zijn. Hoe dan ook, kort samengevat kunnen we dus stellen dat:

 1. Niet iedereen het erover eens is dat:
  • De G-spot überhaupt bestaat.
  • Elke vrouw een G-spot heeft.
 2. De G-spot zou kunnen worden gestimuleerd door:
  • Penetratie met de penis.
  • Het gebruik van seksspeeltjes.
 3. De clitoris altijd een goed alternatief is om een vrouw ook op te winden.

Rest ons alleen nog om jou/jullie succes te wensen in de zoektocht naar de G-spot!

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 smoesjes die vrouwen gebruiken als ze geen seks willen

Mannen willen vaker seks dan vrouwen. Daarom zeggen mensen ook wel dat vrouwen een reden n…