Hoeveel bedpartners: wat is gemiddeld, te veel of te weinig in Nederland?

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

Met hoeveel mensen heb je seks gehad? Het is een vraag die iedereen verrast als het gesteld wordt. Wat is gemiddeld, wat is te veel en wat is een getal om trots op te zijn? De vraag over het aantal bedpartners kan bij sommigen het zweet doen uitbreken. Je bent niet de eerste die zich ongemakkelijk voelt wanneer de vraag gesteld wordt door je huidige partner.

Het is een vraag die uitnodigt om je seksverleden te beoordelen aan de hand van slechts één getal. De angst om als onervaren of als een slet beoordeeld te worden is reëel. Het leidt ertoe dat de waarheid vaak overdreven wordt bij weinig bedpartners en gebagatelliseerd als het daadwerkelijke aantal wel eens wat te hoog kan zijn.

Wat is normaal?

Er zijn mensen die niet aan seks voor het huwelijk doen, om zich volledig te reserveren voor één persoon, en er zijn anderen die seks zien als een “spel van aantallen.” Een hoge score betekent echter niet dat je met de winst naar huis gaat. Het hoge aantal sekspartners eerlijk tegen een nieuwe partner vertellen kan leiden tot een hevige discussie over je seksverleden, een mogelijke teleurstelling en misschien zelfs tot een relatiebreuk.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is het gemiddelde?

Als je je afvraagt of je te veel of te weinig bedpartners heb gehad dan vraag je je waarschijnlijk af wat gemiddeld is in Nederland. In het verleden zijn er meerdere onderzoeken geweest die inzicht geven in het antwoord op de confronterende bedpartner-vraag. Dit zijn de onderzoeken met de bijbehorende resultaten over het gemiddelde aantal bedpartners:

Nederlanders hebben gemiddeld 14 bedpartners gehad. Dit blijkt uit een enquête gehouden onder 1204 bezoekers van GezondheidsNet1. Als één van de laatste onderzoeken is het jammer dat dit aantal niet verdeeld is voor mannen en vrouwen.

Volgens een gezondheidsenquête van Health Survey for England (HSE) uit 2010 voor is het gemiddelde aantal seksuele partners 9,3 voor mannen en 4,7 voor vrouwen. Een ander onderzoek uit 2013 door Natsal liet echter een ander gemiddelde zien van 11,7 voor mannen en 7,7 voor vrouwen2.

“The average number reported by men and women should be the same.”

Wetenschappers die onderzoek doen naar het seksuele gedrag van de deelnemers moeten vertrouwen op wat mensen hen vertellen. Wat in ieder onderzoek naar voren komt is dat mannen meer sekspartners hebben gehad dan vrouwen. De waarheid is dat dit statistisch gezien niet mogelijk is3. De cijfers zijn inconsistent omdat voor elke nieuwe bedpartner voor een man, er een nieuwe bedpartner bijkomt voor een vrouw (in heteroseksuele contacten). In de realiteit zou dit moeten betekenen dat mannen en vrouwen in heteroseksuele relaties evenveel bedpartners hebben gehad.

De formule

Er is een formule die je met een korreltje zout kunt nemen maar wel het vermelden waard. Deze formule gaat er namelijk van uit dat iedereen liegt over het aantal bedpartners. Volgens deze formule dien je het aantal bedpartners van een vrouw door drie te delen om achter het daadwerkelijke aantal bedpartners te komen. Voor de berekening bij mannen kun je het aantal bedpartners door drie delen om het echte getal te vinden.

Achter deze oppervlakkige formule schuilt een harde waarheid; vrouwen worden bij veel bedpartners als een slet gezien, mannen als een player. Geen van beiden is het stereotype waar je mee geassocieerd wilt worden.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Wat is acceptabel?

drie seksBij de vraag over het aantal bedpartners gaat het er vaak vooral om dat je partner niet teleurgesteld, boos of verrast wordt. Te veel is niet goed, maar te weinig ook niet. De vraag is wat als een acceptabel aantal beoordeeld wordt. Volgens onderzoekers van de Bristol University en Nottingham University ligt het acceptabele aantal bedpartners op drie. Dat is waarschijnlijk veel minder dan je denkt.

De auteurs van het onderzoek laten weten dat mensen het liefst het bed delen met iemand die wel een beetje ervaring heeft, maar niet te veel4. Dit onderzoek laat ook zien dat iemand die meer bedpartners heeft gehad steeds minder aantrekkelijk gevonden wordt naarmate het aantal stijgt.

Wat is te veel of te weinig?

Volgens een onderzoek onder meer dan 2000 mensen in de Verenigde Staten en Europa zijn mannen van mening dat de grens voor vrouwen op 14 of meer partners ligt. Dit wordt gezien als een vorm van promiscuïteit, een seksleven met te veel verschillende en wisselende seksuele contacten met meerdere personen. Vrouwen dachten hetzelfde over mannen die 15 of meer seks partners hebben gehad5.

Aan de andere kant van het spectrum denken mannen dat 2,3 partners te conservatief is, terwijl vrouwen denken dat 1,9 de drempel is voor te weinig sekspartners.

grens

Het probleem met de cijfers

Aan al deze onderzoeken kunnen we een kanttekening toevoegen; er wordt namelijk veel gelogen over het aantal bedpartners. Dit gebeurt meestal met de reden “omdat men bang is wat anderen van hen zullen denken.” Mannen overdrijven het aantal vaak, vrouwen verminderen het aantal bedpartners. Liegen over het aantal bedpartners komt veel voor en ook dat wordt gestaafd door verschillende onderzoeken6.

Niet alleen de wetenschappers worden bedrogen met aantallen die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid maar ook de partners. Volgens een recent onderzoek onder 2000 Amerikaanse deelnemers liegt een derde van hen tegen hun partner over het aantal bedpartners die zij hebben gehad.

Wat je met deze informatie kunt

Meer sekspartners betekent niet dat je beter in seks bent. Een lange reeks seksdates houdt de seks op de oppervlakte waardoor je niet in staat bent om het uiterste uit de ervaring te halen. Je leert meer over verschillende mensen, voorkeuren en gewoontes maar het is allemaal voor niets als je deze personen nooit meer spreekt.

Hetzelfde geldt voor als je te weinig bedpartners hebt gehad volgens het gemiddelde. Je seksleven voor een langere periode delen met dezelfde persoon geeft je de mogelijkheid om diepgang te zoeken en plekken te vinden waarvan niemand weet dat ze bestaan.

Het lijkt misschien handig dat je al deze informatie over het aantal bedpartners weet maar laat je er niet door misleiden. Je hoeft je niet geïntimideerd te voelen als het nationale gemiddelde hoger ligt dan je eigen aantal bedpartners. Je hoeft je ook niet te schamen als je minder bedpartners hebt gehad dan de gemiddelde mens. Als je tevreden bent met je seksleven dan is er niets om je druk over te maken. Wees trots op je eigen nummer omdat je je niet hebt laten leiden door wat de media je vertelt.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie