Hoeveel bedpartners: wat is gemiddeld, te veel of te weinig in Nederland?

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Met hoeveel mensen heb je seks gehad? Het is een vraag die iedereen verrast als het aan hen wordt gesteld. Wat is gemiddeld, wat is te veel en wat is een getal om trots op te zijn? Deze vraag over het aantal bedpartners kan bij sommigen zeker wat ongemak veroorzaken. En nee, je bent zeker niet de enige die zich ongemakkelijk voelt wanneer je partner deze vraag stelt.

Deze vraag lijkt je hele seksuele geschiedenis te reduceren tot slechts één getal. De angst om beoordeeld te worden als onervaren of als promiscue is heel reëel. Dit leidt vaak tot het overdrijven van het aantal bedpartners als het er weinig zijn en het bagatelliseren als het aantal wat hoger is dan verwacht.

Wat is normaal?

Er zijn mensen die ervoor kiezen om geen seks te hebben voor het huwelijk, omdat ze zich volledig willen toewijden aan één persoon, terwijl anderen seks meer als een “spel van getallen” zien. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een hoog aantal sekspartners niet per se betekent dat je als winnaar uit de bus komt. Eerlijk zijn over een hoog aantal sekspartners tegenover een nieuwe partner kan soms leiden tot intense discussies over je seksuele verleden, mogelijke teleurstellingen en zelfs tot het beëindigen van de relatie.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is het gemiddelde?

Als je je afvraagt of je te veel of te weinig bedpartners hebt gehad, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar het gemiddelde in Nederland. Eerdere onderzoeken hebben inzicht gegeven in het antwoord op deze soms confronterende vraag. Dit zijn enkele onderzoeken met bijbehorende resultaten over het gemiddelde aantal bedpartners:

  • Nederlanders hebben gemiddeld 14 bedpartners gehad. Dit blijkt uit een enquête gehouden onder 1204 bezoekers van GezondheidsNet. Als een van de laatste onderzoeken is het jammer dat dit aantal niet verdeeld is voor mannen en vrouwen.
  • Volgens een gezondheidsenquête van Health Survey for England (HSE) uit 2010 voor is het gemiddelde aantal seksuele partners 9,3 voor mannen en 4,7 voor vrouwen. Een ander onderzoek uit 2013 door Natsal liet echter een ander gemiddelde zien van 11,7 voor mannen en 7,7 voor vrouwen.

Het is interessant om te zien dat wetenschappers die onderzoek doen naar het seksuele gedrag van deelnemers moeten vertrouwen op wat mensen hen vertellen. Wat vaak naar voren komt in dit soort onderzoeken, is dat mannen meer sekspartners zouden hebben gehad dan vrouwen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze statistische ongelijkheid eigenlijk niet mogelijk is, zoals aangegeven in onderzoek.

“De gemiddelde cijfers die door mannen en vrouwen worden gemeld, zouden hetzelfde moeten zijn.”

De cijfers zijn vaak inconsistent omdat voor elke nieuwe bedpartner die een man rapporteert, er een nieuwe bedpartner zou moeten zijn die door een vrouw wordt gerapporteerd (in heteroseksuele relaties). In werkelijkheid zou dit suggereren dat mannen en vrouwen in heteroseksuele relaties ongeveer evenveel bedpartners zouden moeten hebben gehad. Maar volgens onderzoek, dat zich baseert op zelfrapportage, is dit niet het geval. Dit onderstreept het belang van voorzichtigheid bij het interpreteren van enquêteresultaten en benadrukt de complexiteit van seksueel gedrag en de manier waarop het wordt gerapporteerd.

De formule

Er bestaat een formule die je met een korreltje zout moet nemen, maar die toch het vermelden waard is. Deze formule gaat ervan uit dat iedereen liegt over het aantal bedpartners. Volgens deze formule moet je het aantal bedpartners van een vrouw vermenigvuldigen met drie om het werkelijke aantal bedpartners te achterhalen. Voor mannen daarentegen moet je het aantal bedpartners delen door drie om het echte getal te vinden.

Hoewel deze formule oppervlakkig lijkt, onthult het een harde waarheid: vrouwen worden vaak als sletterig gezien als ze veel bedpartners hebben, terwijl mannen als rokkenjagers worden bestempeld. Geen van beide stereotypen is iets waarmee je graag geassocieerd wilt worden.

Wat is acceptabel?

Bij de vraag over het aantal bedpartners draait het vaak vooral om ervoor te zorgen dat je partner niet teleurgesteld, boos of verrast wordt. Er wordt gestreefd naar een evenwicht, waarbij te veel en te weinig allebei niet wenselijk zijn. Maar wat wordt nu eigenlijk beschouwd als een acceptabel aantal bedpartners? Volgens onderzoekers van de Bristol University en Nottingham University ligt het acceptabele aantal bedpartners op drie. Dat is waarschijnlijk veel minder dan je zou denken.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

De auteurs van het onderzoek benadrukken dat mensen het liefst intiem zijn met iemand die enige ervaring heeft, maar niet te veel. Het onderzoek laat ook zien dat naarmate het aantal bedpartners stijgt, iemand als steeds minder aantrekkelijk wordt beoordeeld.

Wat is te veel of te weinig?

Volgens een onderzoek onder meer dan 2000 mensen in de Verenigde Staten en Europa zijn mannen van mening dat de grens voor vrouwen op 14 of meer partners ligt. Meer dan dat wordt gezien als een vorm van promiscuïteit – een seksleven met te veel verschillende en wisselende seksuele contacten met meerdere personen. Vrouwen dachten hetzelfde over mannen die 15 of meer seksuele partners hebben gehad5.

Aan de andere kant van het spectrum vinden mannen dat 2,3 partners te conservatief is, terwijl vrouwen denken dat 1,9 partners te weinig is. Dit illustreert hoe de perceptie van wat als “te veel” of “te weinig” wordt beschouwd, sterk kan variëren tussen individuen en culturen.

Veel bedpartners

Een hoog aantal bedpartners is niet altijd iets om trots op te zijn. Het kan enkele nadelen met zich meebrengen, zoals deze:

  • Reactie van je partner: je partner kan anders op je reageren als deze ontdekt dat je veel bedpartners hebt gehad. Sommige mensen kunnen hiermee omgaan en begrijpen dat het verleden niet altijd een weerspiegeling is van het heden. Anderen kunnen echter onzeker worden, zich bedreigd voelen of zelfs twijfelen aan de toekomst van de relatie.
  • Gezondheidsrisico’s: Hoe meer bedpartners je hebt gehad, hoe groter het risico op een soa. Zelfs als je regelmatig wordt getest, is het risico op een soa groter als je meer bedpartners hebt gehad.
  • Relatierisico’s: Je kunt het moeilijk vinden om een langdurige, monogame relatie aan te gaan als je gewend bent aan afwisseling en meerdere bedpartners. Je bent seksueel gezien minder snel tevreden.
  • Sociale stigma’s: Mensen met een hoog aantal bedpartners worden nog steeds gestigmatiseerd en beoordeeld. Dit heeft negatieve sociale gevolgen en oordelen van anderen.
  • Verkeerde verwachtingen: Als seks vaak oppervlakkig bleef, kan het moeilijk zijn om te switchen naar seks die gepaard gaat met emotionele verbinding.
  • Het probleem met de cijfers

    Er is een belangrijke kanttekening bij al deze onderzoeken: mensen liegen vaak over het aantal bedpartners. Dit gebeurt meestal uit angst voor wat anderen van hen zullen denken. Mannen overdrijven vaak het aantal bedpartners, terwijl vrouwen het juist vaak naar beneden afronden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat liegen over het aantal bedpartners veel voorkomt. Dit betekent dat zowel wetenschappers als partners vaak te maken krijgen met cijfers die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Volgens een recent onderzoek onder 2000 Amerikaanse deelnemers liegt zelfs een derde van hen tegen hun partner over het aantal bedpartners dat ze hebben gehad.

    Wat je met deze informatie kunt

    Het aantal sekspartners dat je hebt gehad, bepaalt niet per se je seksuele vaardigheden. Een lange reeks seksdates kan ervoor zorgen dat seks oppervlakkig blijft, omdat je niet de kans krijgt om diepere verbindingen te ontwikkelen. Je leert misschien veel over verschillende mensen, voorkeuren en gewoontes, maar als je nooit meer met deze mensen praat, kan het allemaal voor niets zijn.

    Hetzelfde geldt als je minder bedpartners hebt gehad dan het gemiddelde. Het delen van een langdurige seksuele relatie met dezelfde persoon biedt de mogelijkheid om diepgaande intimiteit en plezier te ontdekken op manieren die misschien wel veel bevredigender zijn.

    Kortom, het is belangrijk om te onthouden dat je niet geïntimideerd hoeft te zijn als het nationale gemiddelde hoger is dan jouw aantal bedpartners, noch hoef je je te schamen als je minder bedpartners hebt gehad dan het gemiddelde. Wat echt telt, is of je tevreden bent met je seksleven. Wees trots op je eigen aantal bedpartners, want je hebt je niet laten leiden door wat de media je vertelt.

    Je bent niet de enige...

    ... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

    Deel dit artikel
    Geef je reactie