Home Dating Coronaproof daten? Dit zijn 8 veiligheidstips voor een verantwoorde date

Coronaproof daten? Dit zijn 8 veiligheidstips voor een verantwoorde date

4 minuten leestijd
0
coronaproof

Terwijl ons land zich in een intelligente lockdown begeeft om de coronapandemie te bestrijden, is er een nieuwe norm voor veel aspecten van ons dagelijkse leven, inclusief daten. Als gevolg van de virusuitbraak hebben we het over het ‘nieuwe normaal’. Maar niemand weet echt hoe dat eruit ziet. Iedereen wacht op het moment dat het leven ‘weer normaal wordt’, maar hoelang duurt dat nog?

Het grote probleem met de maatregelen is dat niemand weet hoelang het zal duren. En met velen van ons die nu in beperkte omstandigheden leven, is de impact groot op ons liefdesleven. Wie weet wat de langdurige gevolgen zullen zijn voor onze relaties. Het zou zomaar kunnen betekenen dat singles twee jaar lang geen relaties kunnen beginnen, omdat het dan pas verantwoord en veilig is. Who knows.

Coronaproof daten

Met de ‘thuisblijf’-maatregelen waar iedereen zich zoveel mogelijk aan probeert te houden, krijgen singles te maken met duivelse dilemma’s. Geef je de voorkeur aan een solo-quarantaine of loop je vrijwillig risico door te daten met een nieuwe match? En hoe moet je dat in hemelsnaam doen, als aangeraden wordt zoveel mogelijk thuis te blijven?

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

In deze buitengewone tijden is alles wat met liefde te maken heeft onzeker. Behalve dat we het waarschijnlijk allemaal nu meer dan ooit nodig hebben. Het is dus helemaal niet zo gek dat je wilt daten in coronatijden. En als je het toch doet, dan het liefst zo veilig mogelijk zodat het nog enigszins verantwoord is.

8 veiligheidstips voor coronaproof daten

De corona-uitbraak, kans op besmetting en de radicale maatregelen leveren behoorlijk wat stress op. Met het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en nieuwsberichten die paniek zaaien, ben je geneigd het kluizenaarsbestaan te omarmen. Maar deze (tijdelijke) pleinvrees maakt de angst alleen maar groter. Bovendien is dit de perfecte manier om je nog eenzamer en verdrietiger te voelen. En dat is wat niemand wil: mentale klachten overhouden aan het coronavirus.1

Om fysiek en mentaal gezond te blijven is het daarom belangrijk dat je in contact blijft met andere mensen. Het is zelfs een van de fundamentele behoeften van de mens: sociaal contact. In tijden van het coronavirus is het zelfs nog belangrijker dan daarvoor, om het eenzaamheidvirus tegen te gaan. En dat is mogelijk, terwijl je je aan de regels houdt. Dit zijn de veiligheidstips als je coronaproof wilt daten.

1. Maak gebruik van de technologie

We leven in een vreemde en ongekende tijd met één voordeel: technologie brengt ons dichter bij elkaar. Technologie geeft de tools te helpen om verbonden te blijven, ook met de mensen die je nog niet kent. Zorg er dus voor dat je deze tools tot je beschikking hebt: Facebook Messenger, Instagram DM’s, Facetime, Whatsapp en natuurlijk, dating apps. Coronaproof daten kan immers nergens beter dan op deze virtuele ontmoetingsplekken. Dit zijn de top drie apps van dit moment:

2. Date alleen als jullie geen klachten hebben

Het lijkt gezond verstand: date alleen als je geen verschijnselen van COVID-19 hebt. Maar toch is dit meteen de belangrijkste veiligheidstip. Om jezelf en je date te beschermen, is het meer dan verstandig om de date uit te stellen als je groepsverschijnselen hebt. Sterker nog: als je klachten hebt zoals koorts, benauwdheid en luchtwegklachten, ga dan in thuisquarantaine en date virtueel.

“Het is maar een griepje..”

3. Date niemand die de ernst van het virus niet inziet

Iedereen kent wel iemand die ‘dat overdreven corona-gedoe’ niet serieus neemt. Kom je met zo’n type in contact? Twijfel er dan niet aan om een date met zo’n persoon af te wijzen. Dit zijn juist de mensen die ervoor zorgen dat het virus zich sneller verspreidt. En stel jezelf ook de vraag: wil je echt daten met iemand die een potentieel risico voor je gezondheid is?

4. Spreek niet af op drukke plekken

Hoewel je eigenlijk alleen naar buiten mag als dat noodzakelijk is, is het dus al helemaal niet zo slim om af te spreken op drukke plekken. Het nieuwe coronavirus kan zich vooral goed verspreiden op plekken waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Wees slim en vermijdt deze plekken voor een veilige date. Waar je beter niet kunt afspreken:

  • In het centrum om te gaan winkelen
  • Bij een druk strand
  • Bij een zwemvijver

5. Vermijd de fysieke begroeting

Handen schudden mag niet, een knuffel is verboden en een kus op de wang is uit den boze: elkaar begroeten is alleen mogelijk als de afstand wordt bewaard. Vooral als je vaker een date hebt, is het nodig om deze afstand te bewaren tijdens het begroeten. Het is de enige veilige manier om te kunnen daten, waarbij je je aan de maatregelen houdt. En dat betekent dus ook dat je niet kunt kussen na de eerste date, hoe graag je dat ook zou willen.

social distancing 1.5m

6. Houd afstand van elkaar

We moeten allemaal 1,5 meter afstand houden. Dat geldt voor in de supermarkt, het openbaar vervoer en waar je ook maar bent. Een date is geen uitzondering. Wat je ook doet en met wie je ook afspreekt, houd de sociale afstand in de gaten. Kies dus vooral een date idee waarbij deze afstand mogelijk is. En ga bijvoorbeeld niet fietsen op een tandem of varen in een klein rubberbootje.

  • Maak een wandeling door het bos
  • Ontmoet elkaar in een park

7. Volg de algemene adviezen

Als iedereen z’n steentje bijdraagt, kunnen we samen voorkomen dat sommigen van ons niet de zorg krijgen die ze verdienen. Je hoeft geen zorgmedewerker te zijn om voor anderen te zorgen. Dat doe je ook door de adviezen van het RIVM te volgen, ook op een date. De maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:2

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

8. Ga niet “zomaar” op date

Niemand zegt dat romantiek de komende tijd vermeden moet worden, het vraagt alleen om een andere benadering. Zo is het belangrijker dan ooit om iemand eerst goed te leren kennen, voordat je afspreekt voor een date. Wees voorzichtig en zelf wat terughoudend voor het plannen van een blind date met iemand die je helemaal niet zo goed kent, omdat je de status van hun gezondheid – en zelfs als deze vreemde zegt gezond te zijn – niet kent.

Bel hem of haar eerst op om ‘een gevoel te krijgen voor de persoon’, zoals we gewend waren voordat we met apps gingen daten. Skype met elkaar, ga op een virtuele date: zodra je beter weet met wie je te maken hebt, kun je beslissen of deze date het risico waard is. Want dat is de afweging die we allemaal dagelijks moeten maken in tijden van corona.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit ene meningsverschil leidt tot dubbele kans op scheiding

Hoeveel relatietips je ook tot je neemt en zelfs als je je uiterste best doet om compromis…