Lust of liefde: het verschil en 16 signalen om te testen

Michael Slender
Door Michael Slender
11 minuten leestijd

Je hart klopt snel en je ademhaling versnelt. Elke keer wanneer je in de buurt bent van die ene persoon voel je een intense aantrekkingskracht. Je kunt je ogen niet van elkaar afhouden. De gedachte aan een korte aanraking maakt je blij en verdrietig tegelijk, want je weet niet zeker of de ander precies hetzelfde voelt. En nu je erover nadenkt: wat jij precies voelt is ook niet helemaal duidelijk.

Als je er wat beter over nadenkt, kom je tot de conclusie dat je constant aan de ander denkt. Je verlangt naar lichamelijk contact. Er is een dwingend en een sterk verlangen om de ander te leren kennen en tijd met elkaar door te brengen. Maar je bent ook bang dat je misschien alleen voor het uiterlijk valt en niet zozeer op het innerlijk. Je probeert je gevoelens te begrijpen en daarom vraag je je af of dit liefde is of gewoon… lust.

Is het lust of liefde?

Heb je je ooit afgevraagd of je verliefd bent of alleen lust voelt? Dat is niet zo vreemd. Soms is het namelijk moeilijk te onderscheiden, omdat beide emoties op elkaar lijken en ook nog eens enorm fijn aanvoelen. De grens tussen lust en liefde is bovendien geen scheiding tussen zwart en wit – er zijn veel gelijkenissen in wat je kunt voelen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je het bij de mensen om je heen ziet gebeuren, weet je meteen wat het is. Het is lust of liefde. Maar als het bij jezelf gebeurt, is alles niet zo duidelijk. Het enige dat je weet is dat het intens en verwarrend tegelijk is. Het is een klassieke situatie waarin je twijfelt over je eigen gevoelens en die van de ander: is het de real deal of slechts een tijdelijke fase?

Het verschil tussen lust en liefde

Liefde is een diep gevoel van affectie dat je hebt voor iemand anders. Het is een blijvende aantrekkingskracht die verder gaat dan de oppervlakte en op den duur verandert de aantrekkingskracht in emotionele gehechtheid. Je voelt je niet alleen seksueel aangetrokken tot de ander, maar ook geef je erom hoe de ander zich voelt.

Over het algemeen wordt liefde geassocieerd met positieve emoties zoals geluk, vreugde en tevredenheid. Als je liefde voor iemand voelt, voel je een diep gevoel van verbondenheid. Je bent emotioneel betrokken bij de ander en dit kan gepaard gaan met kwetsbaarheid en angst. Hoewel iedereen liefde anders ervaart, komt het erop neer dat liefde een complexe mix is van emoties, gevoelens en ervaringen.

Lust, aan de andere kant, is voornamelijk de fysieke aantrekkingskracht en minder emotionele verbondenheid. Deze aantrekkingskracht leidt tot een overweldigend gevoel van seksueel verlangen. Lust is meer gericht op fysiek genot – een basaal en instinctief gevoel dat het resultaat is van de fysieke aantrekkingskracht. In tegenstelling tot liefde is lust gericht op het bevredigen van de eigen behoeften en verlangens, niet die van de ander.

Volgens onderzoek is lust de eerste fase van verliefdheid. Lust kan uitgroeien en veranderen in liefde, maar dat is geen garantie. Waar het bij lust vooral om gaat, is dat je bevredigd wordt in je behoeften.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het zit in de hersenen

Of het lust of liefde is? Het antwoord op deze vraag heeft te maken met welk deel van je hersenen geactiveerd worden. Lust en liefde activeren volgens onderzoek dezelfde maar ook verschillende delen van de hersenen. Of het lust of liefde is schuilt in deze verschillen.

Het gebied dat wordt geactiveerd door lust wordt meestal geactiveerd door dingen die je plezier opleveren, zoals seks of eten. Het gebied dat door liefde wordt geactiveerd is betrokken bij de processen van beloning, gewoonten en het geven van waarde aan het plezier dat je hebt.

Als je zeker wilt weten of wat jij ervaart liefde of lust is, dan zou je met een hersenscan moeten analyseren welk deel van je hersenen wordt geactiveerd. Jammer genoeg is een hersenscan waarschijnlijk niet binnen handbereik en moet je het doen met de signalen en tekenen die je kunnen vertellen welke van de twee het is.

drie fasen verliefdheid

16 signalen van lust en liefde

Hoewel liefde en lust makkelijk met elkaar verward kunnen worden, zijn het twee verschillende emoties en ervaringen. Liefde gaat over een diepere en meer betekenisvolle connectie met een andere persoon, terwijl lust gericht is op het bevredigen van fysieke verlangens en behoeften.

Liefde gaat niet alleen over het bevredigen van je eigen behoeften, maar ook over het geven en nemen binnen een relatie. Lust gaat daarentegen meestal over het bevredigen van fysieke verlangens zonder betrokken te zijn bij de behoeften of verlangens van een ander. Het is gericht op persoonlijk genot en dat gevoel kan snel vervliegen wanneer de fysieke behoeften zijn bevredigd.

Kortom, liefde en lust zijn beide krachtige emoties en allebei leveren ze een unieke ervaring op met kenmerken die van elkaar verschillen. De verschillen kennen voorkomt dat je verstrikt raakt in de betoverende gevoelens van lust die je beoordeelt als echte liefde. Dit zijn de signalen die je helpen ontcijferen of het lust of liefde is.

8 tekenen van lust

 1. Je bent gefocust op het uiterlijk en lichaam.
 2. Je bent geïnteresseerd in seks en minder in praten.
 3. Je houdt de relatie op een fantasieniveau.
 4. Je praat niet over gevoelens.
 5. Je wilt snel weg na de seks.
 6. Je wilt niet blijven slapen.
 7. Je hebt seks, maar je bent geen vrienden.
 8. Je wil niet afspreken als seks niet mogelijk is.

Bij lust wil je zoveel mogelijk tijd in bed doorbrengen. Je verlangt naar seks en niet zozeer naar de diepere connectie. Misschien dat je niet eens knuffelt na de seks. Je praat met elkaar, maar het loopt iedere keer uit op elkaar teasen, sexting en oppervlakkige gesprekken.

8 tekenen van liefde

 1. Je wilt quality time, zonder seks.
 2. Je kunt eindeloos met de ander praten.
 3. Je kunt urenlang luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.
 4. Je wilt de ander gelukkig maken.
 5. Je bent benieuwd naar de gevoelens.
 6. Je wilt een beter persoon zijn door de ander.
 7. Je wilt zijn of haar familie en vrienden ontmoeten.
 8. Je wilt de relatie zo snel mogelijk ‘officieel’ maken.

Als je liefde voelt, dan weet je dat perfectie niet bestaat – hoe dicht diegene er ook bij in de buurt komt. Je accepteert de imperfecties en je kiest ervoor om deze door de vingers te zien. Je accepteert de ander zoals deze is. Waarschijnlijk hou je zelfs meer van diegene door deze imperfecties. In het geval van liefde draait het bovendien niet alleen om seks, dat is slechts een fijne bonus.

Je wil een hechte band ontwikkelen door te praten, samen leuke dingen te doen en tijd met elkaar door te brengen, ook zonder seks. Je bespreekt gevoelens, toekomstverwachtingen en maakt plannen.

Liefde maakt blind, maar lust ook

Het gezegde luidt dat liefde blind maakt, maar dit geldt jammer genoeg ook voor lust. Wanneer je verliefd bent, heb je een roze bril op. Je bent blind voor de gebreken en ziet de tekortkomingen niet. Als je lust voelt, dan ben je blind voor de signalen die je vertellen dat het geen echte liefde is.

Waarom je het wilt weten

Het verschil tussen lust en liefde lijkt onbelangrijk voor sommigen, maar het is wel degelijk belangrijk om te leren hoe je liefde van lust kunt onderscheiden. Waarom? Met de lust-of-liefde kennis kun je beter inschatten hoeveel energie, moeite en tijd je in een relatie wilt stoppen.

Als het om lust gaat, kun je jezelf beschermen tegen een gebroken hart. Je gaat niet all-in met je gevoelens, omdat je weet dat het niet permanent is. De wetenschap dat het waarschijnlijk om een tijdelijke crush gaat, geeft je de mogelijkheid om je muur op te bouwen en je toewijding aan de relatie te verkleinen. Andersom, als het om liefde gaat, kun je meer van jezelf geven, omdat je een diepe emotionele band met iemand hebt die niet snel zal breken.

In de Rooms-Katholieke Kerk wordt ‘lust’ aangeduid als een van de zeven hoofdzonden.

Korte vs lange termijn

Lust wordt als iets voor de korte termijn gezien, terwijl liefde gelijkstaat aan de lange termijn. In het begin is het misschien moeilijk te onderscheiden, maar het grootste verschil zit in de diepgang en connectie. Lust draait om aandacht die je krijgt, de vlinders in je buik en het verlangen naar seks. Het kan het begin van iets moois zijn, maar vaak verdwijnt de lust en gaat het niet over op liefde.

Als je lust voelt en je wordt verliefd, dan houdt de liefde je bij elkaar en houdt de lust het levend. Liefde begint dus met lust, maar wordt gecombineerd met diepere verlangens. Je wilt je partner beter leren kennen, een connectie opbouwen op een dieper niveau en samen de reis ervaren naar een gelukkige toekomst.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie