Lust of liefde: het verschil en 16 signalen waarmee je het kunt testen

Michael Slender
Door Michael Slender
9 minuten leestijd

Heb je je ooit afgevraagd of je verliefd bent of alleen lust voelt? Dat is niet zo gek. Soms is het moeilijk te zeggen, omdat beide emoties enorm fijn aanvoelen. De grens tussen lust en liefde is bovendien geen scheiding tussen zwart en wit; er zijn veel gelijkenissen in wat je kunt voelen.

Het is een klassieke situatie waarin je twijfelt of het de real deal is of slechts een tijdelijke fase. Je staat voor een dilemma; is dit de persoon waar ik alles voor moet geven of niet?

Lust versus liefde; twee emoties die op elkaar lijken maar toch anders zijn. Als je het bij de mensen om je heen ziet gebeuren dan weet je meteen wat het is; het is lust of liefde. Maar als het bij jezelf gebeurt dan is het opeens niet zo duidelijk. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Lust en liefde: het verschil

Liefde is een diep gevoel van affectie dat je hebt voor iemand anders. Het is een blijvende aantrekkingskracht die verder gaat dan de oppervlakte en verandert in emotionele gehechtheid. Je voelt je niet alleen seksueel aangetrokken tot de ander maar ook geef je erom hoe de ander zich voelt en je bent emotioneel betrokken.

Lust, aan de andere kant, is voornamelijk de fysieke aantrekkingskracht die leidt tot een overweldigend gevoel van seksuele verlangens dankzij een golf van hormonen. Volgens onderzoek is lust de eerste fase van verliefdheid, maar dit betekent niet dat het uitgroeit en verandert in liefde. Het kan, maar het is geen garantie. Waar het bij lust vooral om gaat is dat je bevredigt wordt in je behoeften.

Het zit in de hersenen

Of het lust of liefde is? Het antwoord op deze vraag heeft te maken met welk deel van je hersenen geactiveerd worden. Lust en liefde activeren volgens onderzoek dezelfde maar ook verschillende delen van de hersenen. Of het lust of liefde is schuilt in deze verschillen.1

Het gebied dat wordt geactiveerd door lust wordt meestal geactiveerd door dingen die je plezier opleveren, zoals seks of eten. Het gebied dat door liefde geactiveerd wordt is betrokken bij de processen van beloning, gewoonten en het geven van waarde aan het plezier dat je hebt.2

Als je het dus zeker wilt weten dan is een hersenscan nodig om te analyseren welk deel van je hersenen geactiveerd wordt. Jammer genoeg is dit waarschijnlijk niet binnen handbereik en moet je het doen met de signalen en tekenen die het je kunnen vertellen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

drie fasen verliefdheid

Signalen lust of liefde

Het is belangrijk om het verschil te kennen, vooral in de beginfase van een relatie. Dit voorkomt dat je verstrikt raakt in de betoverende gevoelens van lust die je beoordeeld als echte liefde. Maar wat zijn nu de tekenen en signalen waar je op moet letten? Het verschil tussen lust en liefde is op papier makkelijk te begrijpen, maar in de praktijk is het een ander verhaal. Dit zijn de signalen die je helpen om te ontcijferen of het lust of liefde is.

8 tekenen van lust

 1. Je bent gefocust op het uiterlijk en lichaam.
 2. Je bent geïnteresseerd in seks en niet of minder in gesprekken.
 3. Je houdt de relatie op een fantasieniveau.
 4. Je praat niet over gevoelens.
 5. Je wil na de seks snel weg.
 6. Je wil niet blijven slapen.
 7. Je hebt seks maar je bent geen vrienden.
 8. Je wil niet afspreken als seks niet mogelijk is.

Als je lust voelt dan is je partner perfect. Van de haarlokken tot de teennagels; je kunt niets vinden dat niet volmaakt is. Dit is hoe schoonheid eruit ziet. Het voetstuk waar je hem of haar op plaatst is zo groot dat je op niets afknapt.

Bij lust wil je zoveel mogelijk tijd in bed doorbrengen. Je verlangt naar seks en niet zozeer naar de diepere connectie. Misschien dat je niet eens knuffelt na de seks. Je praat met elkaar, maar het loopt iedere keer uit op elkaar teasen, sexting en oppervlakkig chatten.

8 tekenen van liefde

 1. Je wilt quality time, zonder seks.
 2. Je kunt eindeloos met de ander praten.
 3. Je kunt urenlang luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.
 4. Je wil de ander gelukkig maken.
 5. Je bent benieuwd naar de gevoelens.
 6. Je wil een beter persoon zijn door de ander.
 7. Je wilt zijn of haar familie en vrienden ontmoeten.
 8. Je wil de relatie zo snel mogelijk ‘officieel’ maken.

Als je liefde voelt dan weet je dat perfectie niet bestaat, hoe dicht je partner er ook bij in de buurt komt. Je accepteert de imperfecties en je kiest ervoor om deze door de vingers te zien. Waarschijnlijk hou je zelfs meer van je partner door deze imperfecties. In het geval van liefde draait het niet alleen om seks, dat is een bonus.

Je wil een hechte band ontwikkelen door te praten, samen leuke dingen te doen en tijd met elkaar door te brengen zonder seks. Je bespreekt gevoelens, toekomstverwachtingen en maakt plannen.

liefde blind

Liefde maakt blind, maar lust ook

Het gezegde luidt dat liefde blind maakt, maar dit geldt jammer genoeg ook voor lust. Wanneer je verliefd bent dan heb je een roze bril op. Je bent blind voor de gebreken en tekortkomingen. Als je lust voelt dan ben je blind voor de signalen die je vertellen dat het geen echte liefde is.

Waarom je het wilt weten

Het verschil tussen lust en liefde lijkt onbelangrijk voor sommigen, maar het is wel degelijk belangrijk om te leren hoe je liefde van lust kunt onderscheiden. Waarom? Met de lust-of-liefde kennis kun je beter inschatten hoeveel energie, moeite en tijd je erin wilt stoppen.

Als het om lust gaat dan kun je jezelf beschermen tegen een gebroken hart. Je gaat niet all-in met je gevoelens omdat je weet dat het niet permanent is. De wetenschap dat het waarschijnlijk om een tijdelijke crush gaat geeft je de mogelijkheid om je muur op te bouwen en je toewijding aan de relatie niet te vergroten. Andersom, als het om liefde gaat dan kun je meer van jezelf geven, omdat je een diepe emotionele band met iemand hebt die niet snel gebroken gaat worden.

In de Rooms-Katholieke Kerk wordt ‘lust’ aangeduid als de derde van de zeven hoofdzonden.3

Korte vs lange termijn

Lust wordt als iets voor de korte termijn gezien terwijl liefde gelijk staat aan de lange termijn. In het begin is het misschien moeilijk te onderscheiden, maar het grootste verschil zit in de diepgang en connectie. Lust draait om aandacht die je krijgt, de vlinders in je buik en het verlangen naar seks. Het kan het begin van iets moois zijn, maar vaak verdwijnt de lust en gaat het niet over op liefde.

Als je lust voelt en je wordt verliefd, dan houdt de liefde je bij elkaar en de lust houdt het levend. Liefde begint met lust maar wordt gecombineerd met diepere verlangens. Je wil je partner beter leren kennen, een connectie op een dieper niveau en samen de reis ervaren naar een gelukkige toekomst.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
1 reactie