Home Relatie Leeftijdsverschil man/vrouw relatie: wat is ideaal? (+Formule)

Leeftijdsverschil man/vrouw relatie: wat is ideaal? (+Formule)

5 minuten leestijd
0
vrouw wanted

Wie vlinders in de buik krijgt van iemand die tien jaar ouder is, vraagt zich al snel af of dit leeftijdsverschil in een relatie kan werken. Het is een interessante vraag: is leeftijd alleen maar een getal of kan de leeftijdskloof een relatie maken of breken? Wanneer is het verschil in leeftijd te groot of kent liefde echt geen leeftijd? De meningen zijn nog altijd verdeeld.

Als je kijkt naar de bekende Nederlanders, dan is het duidelijk dat een groot leeftijdsverschil nog altijd veel voorkomt. Een goed voorbeeld is André Hazes (24) en Monique Westenberg (40). Hoewel het leeftijdsverschil 16 jaar is, was het stel meer dan 4 jaar samen voordat er besloten werd om (tijdelijk) uit elkaar te gaan.1

“Het is niet niets wat die jongen overkomt. Hij is pas 24 en is ineens een van de meest geboekte artiesten in Nederland.” – Monique

Of het leeftijdsverschil de boosdoener was? Dat is niet helemaal duidelijk. Het feit is wel dat André zich in een andere levensfase bevindt dan Monique. Misschien dat het verschil is leeftijd niet de oorzaak was, maar dat het een rol speelt kan niemand ontkennen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Het ideale leeftijdsverschil?

Volgens een onderzoek uit 2014 van Emory University hebben stellen met een leeftijdsverschil van één jaar slechts drie procent kans om te scheiden. Wanneer je de leeftijdskloof tot vijf jaar vergroot, gaat de kans op een echtscheiding omhoog tot 18 procent. Een verschil van 10 jaar betekent een kans op scheiden van 39 procent en een leeftijdsverschil van 20 jaar heeft maar liefst 95 procent kans om te eindigen in een scheiding. De onderzoekers analyseerden meer dan 3000 stellen voor het onderzoek. De conclusie van het onderzoek was dat hoe groter het leeftijdsverschil tussen een man en vrouw, hoe groter de kans dat ze ooit gaan scheiden.

  • 5 jaar verschil = 18 procent kans op een breuk.
  • 10 jaar verschil = 29 procent kans op een breuk.
  • 20 jaar verschil = 95 procent op een breuk.

1 jaar is ideaal

Uit het onderzoek komt naar voren dat een leeftijdsverschil van een jaar het ideale verschil is in een romantische relatie. Dit betekent niet dat deze stellen nooit gaan scheiden. Dit komt bij elk leeftijdsverschil voor, ook bij relaties waar de leeftijd gelijk is of slechts één jaar afwijkt. 

Hugo Mialon, één van de mensen achter het onderzoek, merkte op dat de gegevens een correlatie laten zien maar dat het niet noodzakelijkerwijs een oorzaak hoeft te zijn. “Het zou kunnen zijn dat de stellen met een groot leeftijdsverschil gemiddeld gezien vaker om andere redenen uit elkaar gaat,” zei hij tegen The Independent.

Formule voor de minimumleeftijd

Wat is een acceptabele minimumleeftijd voor je datingpartner? Wanneer deze vraag in een gesprek naar voren komt dan komt ongetwijfeld een regel over het leeftijdsverschil ter sprake: “Je leeftijd gedeeld door twee plus zeven”.

Minimumleeftijd: je leeftijd / 2 + 7

Deze regel stelt dat je door je eigen leeftijd te delen door twee en er vervolgens zeven aan toe te voegen een idee hebt van hoe oud je datingpartner minimaal moet zijn. Dit zou een sociaal aanvaardbare minimumleeftijd zijn als je met de persoon wilt daten. Als je bijvoorbeeld 32 jaar bent dan kun je zonder problemen daten met iemand van 23 jaar (32 / 2 + 7) maar niet met iemand die 21 is.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Formule voor de maximale leeftijd

Net als voor de minimumleeftijd voor een datingpartner is er ook een formule voor de maximale leeftijd. Hoewel deze dating regels lang niet zo bekend is wordt er gesteld dit de formule is om de maximale leeftijd te berekenen:

Maximale leeftijd: je leeftijd – 7 x 2

Deze formule kan je inzicht geven in of iemand misschien wat te oud voor je is. Als je bijvoorbeeld 20 jaar bent, dan zou de maximale leeftijd van een partner 26 jaar zijn. Het nut van deze formule is dat je op een gemakkelijke manier in kaart kunt brengen welk leeftijdsverschil acceptabel is en welke niet.

“Een man zoekt als hij ouder wordt naar relatief jongere en jongere vrouwen” – OKCupid2

De leeftijden waar singles op zoeken

Onderzoek van Christian Rudder (van OKCupid) suggereert dat leeftijd niet zomaar een getal is voor singles. Er is bovendien een verschil tussen mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een partner. Vrouwelijke gebruikers zijn volgens Rudder meestal op zoek naar mannen van dezelfde leeftijd, of misschien een jaar of twee ouder. Mannen geven echter de voorkeur aan vrouwen van begin twintig, ongeacht hun eigen leeftijd.

leeftijdsverschillen dataclysm

Hoe mannen en vrouwen zoeken op leeftijd

Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien. blijft een man naarmate hij ouder wordt naar jongere vrouwen zoeken. Als een man ouder wordt dan blijft de bovenlimiet relatief gezien gelijk aan de eigen leeftijd. De onderste limiet van de leeftijdsgrens stijgt echter niet op dezelfde manier. Dit vergroot het totale leeftijdsbereik voor de man naarmate hij ouder wordt.

Bijvoorbeeld, een 31-jarige man stelt de gewenste leeftijd in van 22 tot 35. Dit is maar liefst negen jaar jonger, maar slechts vier jaar ouder dan hijzelf. Deze mindset over de geschikte leeftijd wordt slechter met de jaren; een 42-jarige man accepteert een vrouw tot vijftien jaar jonger, maar niet meer dan drie jaar ouder.

okcupid grafieken

Voor vrouwen is het een ander verhaal. Vrouwen zoeken op alle leeftijden vaker een man die ouder dan henzelf is. De vrouwen geven de voorkeur aan mannen met een leeftijd tot acht jaar of acht jaar jonger. De bovenstaande grafiek laat zien dat de maximale en minimale leeftijd ongeveer evenredig stijgen aan de eigen leeftijd.

Deze voorkeuren van mannen en vrouwen zijn niet alleen merkbaar op het Amerikaanse OKCupid maar op alle datingsites en apps. Zelfs op de Nederlandse datingsites is dit op te merken in de profielen van de singles, zoals op deze datingsites waar we dit steekproefsgewijs konden verifiëren:

Maakt de leeftijd een verschil?

Nieuwsgierige buitenstaanders zijn snel met het vellen van een oordeel als er een groot leeftijdsverschil is tussen twee mensen. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit vooral geldt bij een leeftijdsverschil van tien jaar of meer.3 De formule van de geaccepteerde maximale en minimumleeftijd kan helpen om dit te voorkomen maar maakt het voor de relatie zelf uit hoe groot het verschil in leeftijd is?

De realiteit is dat geen enkele formule goed genoeg is om een leeftijdsverschil goed of af te keuren. Soms is de formule te strikt, soms te mild, maar wat vooral niet binnen de formule past is dat iedereen anders is – op welke leeftijd dan ook. Hoe oud iemand is moet geen invloed hebben op de vraag of diegene relatiemateriaal is of niet. Leeftijd is immers niet per se een indicator van wat een persoon wil; voor iedere 40-jarige die geen kinderen wil is er een 20-jarige die dit niet wil.

Invloed van de leeftijd

In een relatie maakt de leeftijd niet het verschil, maar sommige essentiële onderdelen van een relatie worden er wel door beïnvloed. Wat een relatie tot een succes maakt is niet de leeftijd of het verschil tussen de partners, maar de gedeelde interesses, overtuigingen en waarden. Hiernaast spelen andere aspecten een rol zoals intimiteit, vertrouwen, ondersteunen en communiceren. Hoewel de leeftijd niet tussen dit rijtje staat, heeft het bijvoorbeeld wel invloed op hoe iemand naar de wereld kijkt en zichzelf uitdrukt.

Terwijl alle basis-ingrediënten voor een gezonde relatie aanwezig zijn, is het mogelijk dat je geconfronteerd wordt met uiteenlopende wensen en eisen die passen bij een levensfase. Het leeftijdsverschil is dan niet het probleem maar de blik op de toekomst wel. Dit verschil kan voor relaties uiteindelijk tot een breuk leiden, niet het verschil in leeftijd.

De onderzoeken laten zien dat een groter leeftijdsverschil meer uitdagingen met zich meebrengt, maar het is niet noodzakelijkerwijs een indicatie van het succes of falen van een relatie. Er zijn nog veel meer factoren waarmee je rekening moet houden, die waarschijnlijk zelfs belangrijker zijn dan de leeftijd. In de westerse landen hebben ongeveer 8% van alle gehuwde heteroseksuele stellen een leeftijdsverschil van tien jaar of meer.4 Als je het toch wilt proberen om een groot leeftijdsverschil te overwinnen, dan ben je in ieder geval niet de enige.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…