Leeftijdsonderzoek datingapp: ‘Wat mannen willen, is niet wat ze zoeken’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Wat zoek jij in een partner? De vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar is dat ook zo? De antwoorden die in je opkomen zijn: betrouwbaar, eerlijk, aantrekkelijk, vriendelijk en natuurlijk een goed gevoel voor humor. Waarschijnlijk zou je ook zeggen dat je iemand van je eigen leeftijd zoekt. Het zijn de eigenschappen die iedereen wil zien in een partner. Maar wat je denkt te zoeken in een partner, komt vaak niet overeen met de partner waar je naar zoekt. En waarom dat gebeurt is eigenlijk heel simpel: we willen niet altijd wat we zeggen dat we willen.

Of het nu een gevolg is van wat je hebt meegemaakt in eerdere relaties of met je ideale toekomstbeeld: zodra we de datingscene betreden hebben we allemaal een beeld van wat we zoeken in een relatie. Eén van die dingen is een leeftijd die overeenkomt met die van jezelf. Maar uit recent onderzoek blijkt dat er een groot verschil kan zijn tussen de leeftijdscategorie wat sommige mensen beweren te willen en tussen de leeftijden waarin ze werkelijkheid zoeken.

Een man van 45 jaar oud die tegen z’n vrienden zegt iemand te zoeken van rond de 43? De kans is groot dat hij in werkelijkheid een vrouw zoekt die een stuk jonger is. Zeg maar gerust ergens rond de 35 jaar. Bewijs nodig? Geen probleem, want daar gaan we het nu over hebben.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Leeftijdsonderzoek op datingapp

Onderzoekers van The Czech Academy of Sciences wilden weten wat de invloed van leeftijd is als mensen een datingapp gebruiken. Klopt het dat mannen veel jongere vrouwen benaderen, maar nauwelijks die ouder zijn dan zijzelf? En is het zo dat, wanneer mannen ouder worden, ze steeds jongere vrouwen zoeken op een datingsite?

Met een aantal van deze hypotheses op zak analyseerden de onderzoekers 196.206 ‘uitnodigingen’ die in juli 2017 waren verzonden tussen gebruikers van de Tsjechische datingapp Pinkilin. Omdat de toenmalige ‘Tsjechische Tinder’ nu niet meer actief is, wisten onderzoekers de makers van de app over te halen om alle gebruikersgegevens anoniem met hun te delen. En dat leverde een schat aan informatie op, waaronder de leeftijd en het geslacht van de gebruikers en naar wie zij een eerste bericht verzonden.

  • Verdeling gebruikers: 68% man – 32% vrouw

In de resultaten van de studie, die onlangs zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of Family Research, delen de onderzoekers hun bevinden. Zo blijkt dat zowel mannen als vrouwen iemand van hun eigen leeftijd zoeken als ze 18 jaar zijn met een maximaal leeftijdsverschil van 2 jaar. Maar daarna worden de verschillen tussen mannen en vrouwen al snel duidelijk en lopen de patronen steeds verder uit elkaar.

Mannen hebben sterke voorkeur voor jongere vrouwen

Terwijl mannen op jonge leeftijd sterk de voorkeur geven aan een vrouw met dezelfde leeftijd, neemt deze voorkeur gestaag af naarmate de leeftijd van mannen toeneemt. Om een voorbeeld te geven: 18 t/m 23-jarige mannen versturen tussen 50 en 70% van de uitnodigingen naar vrouwen van hun leeftijd, terwijl dat bij 30-jarige mannen nog maar een kwart is. En hoe ouder mannen worden, hoe lager dat percentage wordt. Dus ondanks het feit dat mannen zeggen iemand van hun eigen leeftijd te zoeken, toont het onderzoek aan dat dit alleen opgaat voor mannen die net volwassen zijn.

  • 69% van mannen stuurt het eerste bericht, tegenover 31% van de vrouwen.
  • 40-jarige mannen versturen 60% van hun uitnodigingen naar vrouwen die minimaal 9 jaar jonger zijn.
  • Mannen van achter in de twintig versturen 30% van hun uitnodigingen naar vrouwen die 6 tot 9 jaar jonger zijn.
  • 40% van uitnodigingen 35-jarige mannen is gericht op vrouwen die minimaal 9 jaar jonger zijn.
  • 35-jarige vrouwen versturen 10% van hun uitnodigingen naar mannen die meer dan 9 jaar jonger zijn.

Oudere partner niet gewild

Aan de andere kant van het spectrum ontdekten de onderzoekers dat mannen weinig interesse tonen in oudere vrouwen. Dat doen ze op alle leeftijden. Er is echter één uitzondering: de jongste mannen zijn meer bereid om contact te leggen met aanzienlijk oudere vrouwen. Daarna neemt de interesse om contact te hebben met een oudere vrouw sterk af, waarbij sommige leeftijdsgroepen helemaal niet geïnteresseerd lijken te zijn in oudere vrouwen.

De jongste vrouwen zijn genereuzer als het op de leeftijd van een man aankomt. Zij versturen ongeveer 30% van hun uitnodigen naar mannen van hun leeftijd, 30% naar die van 3 tot 5 jaar ouder en ook 30% naar mannen die 6 tot 9 jaar ouder zijn. Hoewel dit ook afneemt met de leeftijd van de man, ligt het nog steeds ruim hoger dan bij mannen het geval is.

leeftijden dating app
Gemiddelde leeftijd contact door mannen en vrouwen, volgens hun leeftijd.

Wat mannen willen, is niet wat ze zoeken

In enquêtes geven mannen een acceptabel leeftijdsverschil aan van 10 jaar jonger tot 5 jaar ouder. Maar de realiteit zegt iets anders. Naarmate ze ouder worden, zoeken ze liever naar jongere vrouwen en vermijden ze het contact met oudere vrouwen.

“Over het algemeen vermeden de mannen in onze dataset oudere vrouwen, inclusief vrouwen die slechts iets ouder waren,” zeggen de onderzoekers. “Deze vermijding was stabiel voor alle leeftijden, wat bevestigt dat hoewel de mannen in enquêtes aangeven bereid te zijn om iets oudere partners te willen, ze zelden naar deze uitspraken handelen in real-life dating.”

Jonge mannen hebben een voorkeur voor vrouwen van hun eigen leeftijd. Deze voorkeur neemt echter af met de leeftijd en geleidelijk verschuift dat naar steeds jongere partners. En hoe ouder ze worden, hoe meer ze bereid zijn om grotere leeftijdsverschillen met jongere partners te overbruggen.

Vrouwen handelen meer naar hun wensen

Vrouwen geven in enquêtes aan dat ze iemand willen met een leeftijdsverschil van 8 jaar ouder tot 5 jaar jonger. Op basis van het onderzoek komt dit min of meer overeen met de werkelijkheid. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen op een datingapp zoeken naar van hun leeftijd en iets ouder. Vrouwen onder de 30 staan niet open voor contact met jongere mannen, maar naarmate ze ouder worden, neemt hun openheid naar jongere partners toe.

De jongste vrouwen hebben een voorkeur voor oudere mannen, boven mannen van hun eigen leeftijd. Tot ze 30 jaar zijn geven ze de voorkeur aan partners van dezelfde leeftijd tot maximaal 9 jaar ouder dan zijzelf. Naarmate vrouwen ouder worden, staan ze echter meer open voor jongere mannen en minder voor oudere mannen. En ook bij vrouwen geldt: hoe ouder de vrouw, hoe meer ze bereid is om grotere leeftijdsverschillen te overbruggen met jongere partners.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie