6 grootste fouten die oudere mannen maken op datingapps

Michael Slender
Door Michael Slender
8 minuten leestijd

En weer gebeurt het: tientallen berichten verstuurd, geen enkele reactie. “Wat doe ik verkeerd?” vraag je je af. Want er moet iets zijn waardoor het niet lukt om de aandacht te krijgen van de vrouwen die je wilt ontmoeten. Maar wat?

Als je een man bent die zich identificeert als een ‘oudere man’, dan is de kans groot dat de wereld van datingapps niet de meest natuurlijke omgeving voor je is. Hoe het er nu aan toegaat is anders dan, laten we zeggen, 20 jaar geleden. Daardoor is de kans groot dat je een aantal misstappen begaat, zonder het te beseffen.

In tegenstelling tot mannen die tien jaar geleden de volwassen leeftijd bereikten, ben je niet opgegroeid met een smartphone in je hand. Je datingleven bestond niet uit swipen, maar uit dansen tijdens een van de vele dansavonden. En als je de ritmische lichaamsbewegingen niet onder controle kreeg, dan ontmoette je iemand via vrienden of familie. Het was een compleet andere wereld van blind dates en gekoppeld worden door anderen. Maar dat was vroeger. De tijden zijn veranderd.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel daten via een app misschien niet binnen je comfortzone valt, is het bewonderenswaardig dat je het probeert. En dan kan het gebeuren dat je een blauwtje loopt, blunders begaat en fouten maakt. Om te voorkomen dat je nog langer te maken hebt met de cyclus van teleurstelling, leggen wij je uit wat de grootste fouten zijn die oudere mannen maken op datingapps.

1. Obsessie voor een jonge vrouw

Oudere mannen hebben de neiging om te blijven zoeken naar een (veel) jongere vrouw. Terwijl vrouwen meestal op zoek naar mannen van ongeveer dezelfde leeftijd, of misschien een jaar of twee ouder, geven mannen de voorkeur aan vrouwen van begin twintig – ongeacht hun eigen leeftijd. Dit is bewezen door onderzoek van datingapp OKCupid, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

leeftijdsverschillen dataclysm

Het probleem met deze obsessie voor de jonge vrouw, want zo mogen we het wel noemen, is dat oudere mannen niet veel kans maken bij jonge vrouwen. Zoals de grafiek voor vrouwen laat zien, zoeken deze vrouwen eerder iemand die niet veel ouder of jonger dan henzelf is. Waar dit toe leidt, kun je wel raden: oudere mannen worden op grote schaal genegeerd door jonge vrouwen.

2. Liegen over leeftijd

Iedereen begrijpt het als je over je leeftijd wilt liegen op een datingapp. Jonger maakt je aantrekkelijker. Althans, dat denk je. Maar als man klopt dat niet helemaal. Voor mannen op een middelbare leeftijd – en net wat ouder – is er geen enkele reden om te liegen over hun leeftijd. In een vrij recent onderzoek uit 2018, gepubliceerd in tijdschrift Science Advances, werd de “populariteit” van mannelijke en vrouwelijke gebruikers van een datingapp onderzocht.

Op basis van het aantal berichten dat de bijna 200.000 gebruikers ontvingen, stelden de onderzoekers vast dat de populariteit van mannen op 50-jarige leeftijd piekt. Vergelijk dat met vrouwen, die hun hoogtepunt bereiken op 18 jaar en vanaf die leeftijd snel minder populair worden. Liegen over je leeftijd, ook al is het “maar” een jaar of twee, is dus nergens voor nodig.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Slechte selfies

Sinds de introductie van de frontcamera op smartphones zijn selfies gemeengoed geworden op social media en datingapps. In principe is er niets mis mee om een selfie te gebruiken op je datingprofiel, maar sommige oudere mannen zouden dit nog eens moeten overwegen. Terwijl selfies op zichzelf dus niet verkeerd zijn, zijn met name oudere mannen bijzonder slecht in het nemen ervan. Dit is hoe het niet moet:

4. Verkeerde openingszinnen

Vrouwen van nu zijn ander dan jaren geleden. Ze accepteren het niet meer als ze op een bepaalde, vleierige manier worden aangesproken. Ze zeggen er eerder iets van, negeren je als je het doet en misschien word je zelfs gerapporteerd voor ongewenst gedrag. We hebben het over de opmerkingen die oudere mannen geneigd zijn te maken, die in de meeste gevallen verwijzen naar het uiterlijk van de vrouw:

  • “Hé, lekker ding”
  • “Wat heb jij een sexy lichaam”
  • “Ik zou met jou wel leuke dingen willen doen”

Het probleem met deze opmerkingen is dat vrouwen er niet één van krijgen, maar een hele inbox vol. Terwijl je denkt dat je een compliment geeft op haar uiterlijk, is dat wel het laatste bericht dat ze van je wil ontvangen.

5. Niet genoeg foto’s

Als je een oudere man bent, eentje die niet op social media actief is, dan ligt het voor de hand dat je niet veel recente foto’s van jezelf tot je beschikking hebt. En dat is helemaal niet erg, want jezelf continu laten fotograferen is waarschijnlijk ook niet zo gezond. Om jezelf te kunnen presenteren als de man die je bent, heb je echter wel een aantal goede, het liefst professionele foto’s nodig.

Oudere mannen hebben doorgaans niet genoeg foto’s op hun profiel staan en dat is zonde, want met meer foto’s krijgen vrouwen een veel beter beeld van de man die je hen wilt tonen. Probeer een minimum van drie foto’s aan te houden voor je datingprofiel – drie scherpe, heldere foto’s waarop je duidelijk en vanuit verschillende hoeken te zien bent.

6. Proberen er jonger uit te zien

Een ander kapsel, het (grijze) haar verven en kleding die niet bij de leeftijdscategorie hoort: sommige mannen doen zich jonger voor dan ze zijn. In een poging om “relevant” te blijven onder de doelgroep ‘jonge vrouwen’ doen ze er alles aan om aantrekkelijker voor hen te worden.

Ze gebruiken te veel emoji’s en denken dat het helpt om het hart te winnen van een jongere dame. Of ze gedragen zich expres jonger. Maar die jongere dame kijkt erdoorheen; als ze op oudere mannen valt, dan zal ze de grijze lokken niet lelijk vinden – eerder een symbool voor wijsheid en levenservaring.

Vergeet niet, het doel moet niet zijn dat je er jonger uitziet. Je doel is om er gezond, actief en succesvol uit te zien. Dat maakt je aantrekkelijker dan een jongere look.

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie