Home Dating apps Liegen op een dating app? 6 Redenen waarom je dit beter niet kunt doen

Liegen op een dating app? 6 Redenen waarom je dit beter niet kunt doen

5 minuten leestijd
2
liegen smartphone

Dating apps hebben de manier waarop we daten compleet veranderd, van hoe we mensen ontmoeten tot wie we selecteren voor een date. De ouderwetse blind dates zijn verleden tijd, honderden potentiële kandidaten zijn op elk moment van de dag binnen handbereik. Een swipe naar links, een swipe naar rechts; eenvoudiger kan het niet worden, maar het brengt ook een uniek reeks uitdagingen met zich mee.

Je hebt bijvoorbeeld waarschijnlijk wel eens gehoord, of zelf meegemaakt, dat een date totaal niet volgens verwachting verliep. Je date was veel kleiner dan de lengte op het profiel, leek in de verste verte niet op de foto’s of was opeens niet zo spraakzaam als op de chat. Met andere woorden, het dating app profiel of de berichten die iemand verstuurt, laten niet altijd zien wie iemand werkelijk is.

Waarom mensen liegen op dating apps

Liegen om te een goede match te lijken of niet de volledige waarheid vertellen over je verblijfplaats hoeft helemaal niet zo verkeerd te zijn. Het kan volledig rationeel gedrag zijn omdat mensen dit online verwachten. Als je iemand vraagt waarom ze liegen op hun datingprofiel dan krijg je waarschijnlijk continu hetzelfde antwoord; “omdat iedereen het doet”.1

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Kleine leugens die nooit uitkomen of geen enkele waarde hebben kunnen zelfs voordelig zijn, volgens degenen die het doen. Het kan je laten opvallen in de bijna oneindige stapel profielen waar anderen tussen swipen. Zolang je trouw aan jezelf blijft lijkt niemand daar een probleem mee te hebben. Dus wordt er gelogen, over verschillende dingen.

Waar singles over liegen

Er zijn zelfs al meerdere onderzoeken uitgevoerd om erachter te komen waarover precies gelogen wordt in het datingprofiel.2 Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mannen de neiging hebben om hun lengte te overschatten en te liegen over hun beroep. Vrouwen onderschatten hun gewicht en hebben de neiging om minder nauwkeurige foto’s te hebben dan mannen, veelal bewerkt door filters.3 Slim is het niet, maar dat ligt volledig aan wie je het vraagt.

Waarom je niet moet liegen

Waarschijnlijk ben je er zelf ook schuldig aan, ook al was het slechts een leugentje om bestwil. Het is helemaal niet verrassend dat je in de verleiding komt om op je datingprofiel of in de berichten te liegen. Je wil de beste versie van jezelf zijn, soms misschien net iets beter dan je in werkelijkheid bent. Alles is toegestaan om meer of betere matches te scoren, of toch niet?

Of je nu liegt over je leeftijd, carrière of je foto’s met tientallen filters bewerkt; je denkt misschien dat het geen kwaad kan, maar je verpest je eigen kansen. Daarom is het belangrijk dat je beseft waarom liegen op een dating app geen goed idee is.

vrouw verdrietig

1. Je lijkt er onzeker door

Een paar cm’s erbij voor je lengte of een extra filter over je foto’s. Waarschijnlijk denk je dat deze kleine leugens je aantrekkelijker maken voor anderen, maar je bereikt er precies het tegenovergestelde mee. Die paar cm’s erbij worden ontdekt tijdens de ontmoeting en de in real-life kun je geen filters over jezelf gebruiken. Met andere woorden, ze komen er altijd achter hoe het echt zit. Wat je bereikt met leugens over jezelf vertellen is niet waar je op hoopt; het laat je onzeker lijken, als iemand die niet tevreden met zichzelf is.

2. Je beledigt de intelligentie van anderen

Door te liegen op je profiel of in je berichten beledig je de intelligentie van de persoon waar je mee chat. Je zegt er in feite mee; je bent niet slim genoeg om de waarheid te weten. Denk je echt dat de leugen niet opgemerkt wordt als je eenmaal afspreekt? Als je liegt op een dating app dan verklaar je de ander als niet slim genoeg om het op te merken. Alles wat je daarna zegt wordt met een korreltje zout genomen, je bent niet geloofwaardig meer.

3. Je verspilt de tijd van anderen

Je bent volgens je profiel een CEO van een groot bedrijf maar in werkelijkheid heb je je net bij de KVK ingeschrevenen moet je de eerste klanten nog werven. Of je gebruikt een oude foto waarop je er zo goed uitziet, dat je het nooit meer kunt overtreffen. Jammer genoeg ben je door de jaren heen aardig veranderd en is de foto verre van recent te noemen. Deze leugens helpen je om meer matches te scoren, maar de keerzijde van de medaille is dat je anderen onder valse voorwendselen naar een date lokt. De waarheid komt altijd naar buiten als je elkaar in het echt ontmoet. Kortom, als je dit doet dan verspil je de tijd van anderen.

vrouw boos wanhopig

4. Je maakt een leugenaar van jezelf

Hoewel je misschien denkt dat het geen kwaad kan om een halve waarheid in je profiel te vermelden, omdat het zo interessant is, ben je eigenlijk een verkeerd beeld van jezelf aan het schetsen. Eigenlijk schilder je jezelf af als een leugenaar. Of de bezoeker van je profiel krijgt een voorgevoel dat je niet helemaal eerlijk bent, of je bent van plan om later de waarheid te vertellen; in beide gevallen schiet je er niets mee op. Als je leugen ontdekt wordt dan sta je meteen te boek als een pathologische leugenaar die een spelletje speelt, en dat heb je volledig aan jezelf te danken.

5. Je maakt het jezelf moeilijk

Enkele van de meest gênante situaties in je leven zijn de momenten waarop je op een leugen betrapt wordt. Je dacht dat niemand er ooit achter zou komen, maar plotseling laat je zelf een hint vallen. Of je hebt een drankje teveel op en bent wat te loslippig geworden, waardoor de waarheid boven tafel komt. Waarom zou je het riskeren om in deze positie terecht te komen? Door te liegen maak je het jezelf onnodig moeilijk.

6. Je verpest elke kans op een echte relatie

De basis van elke echte relatie is vertrouwen en eerlijkheid. Wat betekent het als je meteen vanaf het begin liegt en niet eerlijk bent over jezelf of wat je hebt meegemaakt. Het maakt de basis gebaseerd op leugens. Denk niet dat de ander al je leugens door de vingers ziet als je eenmaal een serieuze relatie hebt. Als de leugens uitkomen dan is het vaak einde verhaal; je bent niet te vertrouwen. Hoe kan iemand vertrouwen op wat je zegt als je vanaf de start al hebt gelogen?

vinger verbondenZoals je leest, zijn er vele redenen waarom je niet moet liegen op een dating app. Olie drijft boven, eerlijkheid duurt het langst en de kraaien zullen het uitbrengen; drie bekende gezegdes die je vertellen dat de waarheid altijd uitkomt. Je kunt verstrikt raken in je leugens, anderen kunnen je verraden of je date komt er zelf achter op de eerste date. Liegen op een dating app lijkt aantrekkelijk, maar het maakt je niet aantrekkelijker.

Het geheim achter succes op een dating app is niet gebaseerd op bedrog, deceptie en voor-de-gek-houderij. De echte versie van jezelf presenteren, in je profiel én in je berichten, is de manier om de juiste persoon te vinden. Je wilt tenslotte iemand vinden die jou interessant vindt, niet de denkbeeldige versie van jezelf die je met leugens hebt gemaakt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

2 Reacties

 1. Paul

  29 augustus 2019 at 13:28

  De verplichting van de dating sites om een AUTOMATISCH abonnement te nemen stoot mij (en velen met mij ) af. Je moet elke maand ZELF kunnen bepalen of je wilt verlengen vind ik. En stopzetten is bijna onmogelijk uit te vinden. Tip voor de dating site managers: Geef de optie om ZONDER automatisch verlengen lid te worden en je krijgt veel meer klanten

  Reageer

  • Alex

   2 december 2019 at 15:36

   Ben het met Paul eens, lid worden is een makkie en stelt je veel mooie beloftes in het vooruitzicht…maar dit valt meestal zwaar tegen en je lidmaatschap ongedaan maken dar moet je een computer specialst voor zijn omdat het erg diep in de materie van de site verborgen zit.

   Mijn grootste bezwaar van Datingsites is dat die vooral gericht zijn op mensen met kinderen ik heb bewust gekozen om GEEN kinderen te hebben en zoek een vrouw zonder kinderen, bewust of door andere reden, maar bij 50+ liefde en Ourtime kreeg ik 99%matches van vrouwen met kinderen—-.

   Na het telkens doorworstelen van deze `foute matches`komt je o een punt waarop je denk; ik wordt niet serieus genomen als ik mijn wensen/eisen voor een relatie aangeef…. DOEI datingsite, je bent mijn geld niet waard!

   Tip voor datingsites….start een site voor mensen die bewust geen kinderen hebben en een gelijkdenkende partner zoeken!!!!

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Videodate? 8 dating apps met live videochat

Steeds meer mensen vinden hun liefde online. Het is een gemakkelijke manier om nieuwe mens…