Home Dating apps Deceptie in dating app gesprekken: waar liegen de singles over?

Deceptie in dating app gesprekken: waar liegen de singles over?

2 minuten leestijd
0
liegen verstand

Een probleem waar alle gebruikers van dating apps mee te maken kunnen krijgen is deceptie. Er is namelijk altijd de mogelijkheid van misleiding, waarbij je geconfronteerd wordt met leugens of zelfs gecatfisht wordt. Een leugentje om bestwil accepteert iedereen maar ergens ligt er de grens waar liegen te ver gaat. Stanford University heeft in een nieuw onderzoek geanalyseerd wat de meest voorkomende leugens op de dating apps zijn. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport “Deception in Mobile Dating Conversations”.

Om inzicht te krijgen in de leugens die in de beginfase van daten verteld worden hebben de onderzoekers twee afzonderlijke onderzoeken gedaan. De onderzoekers nodigden 200 mensen uit die dating apps gebruiken. In totaal werden meer dan 3000 berichten bestudeerd waarna de deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om de berichten te beoordelen.

Verrassende resultaten

De resultaten zijn opzienbarend; singles blijken helemaal niet zo vaak te liegen op de dating apps. Maar liefst twee derde van de deelnemers kon niet betrapt worden op een leugen of misleidend bericht. In totaal werden slechts 7% van de berichten beoordeeld als misleidend. Van deze berichten werd 30% gecategoriseerd als zijnde een “butler leugen”. Dit zijn berichten waarin misleiding gebruikt wordt om een gesprek te beginnen of te eindigen. Daarbij wordt het volgende voorbeeld gegeven:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Een deelnemer vertelde tegen een match, “Not tonight, Its [sic] late and I’m so tired, have to be up early for work tomorrow.” De echte reden, volgens de deelnemer: “I was a little tired but I mostly didn’t want to meet them because it was late at night and I didn’t feel comfortable.”

Met slecht 7% van de berichten die als misleidend worden gezien waaronder een groot deel “butler leugens” is het waarschijnlijk veel minder dan wat iedereen denkt. Televisieprogramma’s zoals Catfish hebben singles geleerd om voorzichtig te zijn en te letten op tegenstrijdige opmerkingen en leugens. Nu blijkt echter dat er helemaal niet zoveel gelogen wordt op de dating apps. Als er dan toch gelogen werd dan kwamen een aantal redenen relatief vaak voor.

Redenen om te liegen

De onderzoekers ontdekten dat de meeste leugens worden verteld als gebruikers er beter uit proberen te zien of hun persoonlijke interesses overdrijven om indruk te maken. Verder wordt er gelogen over de beschikbaarheid, wat als relatief onschuldig gezien wordt. Door jezelf altijd beschikbaar te maken kun je overkomen als wanhopig waardoor een deel van de ondervraagden niet volledig eerlijk is over de beschikbaarheid.

Tot nu toe was het relatief onduidelijk hoe vaak singles leugens vertellen in hun berichten voordat ze de andere persoon ontmoeten. Gelukkig lijkt het erop dat singles niet veel liegen en dat de meeste verzonden berichten niet misleidend zijn.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit is de beste ‘pick-up line’ die vrouwen kunnen gebruiken

Zodra je het woord ‘pick-up line’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een afgezaagde …