Senioren daten: waarom dating voor senioren werkt

Redactie
Door Redactie
12 minuten leestijd

Jan is een man van 63 die al vele jaren alleen leefde. Hij miste het gezelschap van anderen en vroeg zich af of hij ooit weer gelukkig kon worden. Op een dag besloot hij dat het tijd was om iets aan zijn situatie te doen en ontdekte dat er datingapps bestonden. Na wat wikken en wegen besloot hij een profiel aan te maken op zo’n app.

Na verloop van tijd kreeg de man verschillende berichten, maar hij was bang om afgewezen te worden. Uiteindelijk raapte hij toch de moed bij elkaar en sprak met één persoon in het bijzonder, Emma (62). De twee begonnen met elkaar te praten via de app en bleken erg veel gemeen te hebben. Ze gingen steeds meer met elkaar praten totdat ze besloten om elkaar in het echt te ontmoeten.

Jan was nerveus, maar de ontmoeting verliep beter dan hij ooit had durven dromen. Voordat ze wisten wat er gebeurde, waren ze alweer samen gelukkig. Jan en Emma hadden iemand gevonden waarmee ze weer gelukkig konden worden. En nooit hadden ze gedacht dat dit mogelijk zou zijn via een datingapp.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Daten voor senioren

Denk je als senior dat jij je beste tijd hebt gehad? Dat je te oud bent om liefde te vinden? Niets is minder waar, zoals Jan en Emma dat kunnen bevestigen. Ze kwamen elkaar tegen op 50plusmatch en zijn nooit meer een dag alleen geweest. Zelfs als je ouder bent dan 50 of zelfs 60 is het mogelijk om plotseling de liefde van je leven te ontmoeten. Het komt minder vaak voor, simpelweg omdat je minder nieuwe mensen ontmoet in je dagelijkse leven, maar het is niet onmogelijk.

Met de aanmelding op een datingapp vergroot je je kansen. Maar terwijl alle jongere singles op datingapps zoals Tinder te vinden zijn, zijn er ook datingapp die zich exclusief richten op senioren. In tegenstelling tot de meeste apps, richten deze apps zich alleen op vrijgezelle mannen en vrouwen van ouder dan 50 jaar.

3 datingapps voor senioren

Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie, een vriend of vriendin om leuke dingen mee te doen of alleen een gesprek met diepgang. Dit zijn de datingsites voor 50-plussers waar je naar op zoek bent.

Ben ik niet te oud?

Op elke leeftijd is het mogelijk om verliefd te worden, niet? Leeftijd is maar een getal, een nummer dat niets zegt over hoe jong jij je nog voelt. Het geboortecijfer op je paspoort vertelt je ook niet tot wanneer mag daten. Er is geen specifiek leeftijdslimiet. Daten mag op elke leeftijd en verliefd worden ook. Diep vanbinnen weet je waarschijnlijk zelf ook dat het niet te laat is om liefde te vinden. Liefde is tijdloos. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je leeftijd en dat jij je op je gemak voelt bij wie je bent.

10 tips voor senioren daten

In het verleden waren er duidelijke sociale regels en normen voor daten. Mensen ontmoetten elkaar vaak op sociale evenementen of via gemeenschappelijke vrienden en familieleden. Het was ook belangrijk om te voldoen aan bepaalde verwachtingen en rollen binnen een relatie. Dit is nu allemaal anders. Relaties zijn vrijer geworden.

Tegenwoordig is daten een stuk gemakkelijker geworden door de opkomst van technologie en datingplatforms. Je kunt makkelijker met elkaar communiceren en afspraken maken zonder je zorgen te hoeven maken over sociale normen en regels. Dit heeft geleid tot meer vrijheid en flexibiliteit bij het daten, maar het heeft ook geleid tot nieuwe uitdagingen en complexiteit bij het navigeren van beginnende relaties.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Daten kan een toevoeging zijn aan je leven. Maar omdat het anders is dan vroeger, kan het nogal spannend zijn. Dit zijn een aantal tips voor senioren daten.

1. Zoek in dezelfde leeftijdscategorie

Zoek naar partners die op je eigen leeftijd zijn of in een vergelijkbare levensfase. Dit kan helpen om gemeenschappelijke interesses en verwachtingen te delen.

2. Wees open en eerlijk

Vooral over wat je zoekt in een partner. Dit kan helpen om teleurstellingen en misverstanden te voorkomen.

3. Doe het niet te snel

Neem de tijd om je date te leren kennen voordat je met hem of haar afspreekt. Dit kan helpen om te zien of je een goede match bent en of jij je op je gemak voelt bij de persoon.

4. Stel een lijstje op

Maak een lijst met dingen die je belangrijk vindt in een relatie en houd deze bij de hand tijdens het daten. Dit kan helpen om je te focussen op wat je zoekt en om te bepalen of een potentiële partner een goede match is.

5. Blijf beleefd

Wees vriendelijk en respectvol tegenover je date, ongeacht hoe het afspraakje verloopt. Het is belangrijk om altijd beleefd te blijven, zelfs als je besluit om geen verdere afspraken te maken.

6. Bekijk het positief

Blijf positief en open-minded tijdens het daten. Het kan soms moeilijk zijn om af te wijzen of afgewezen te worden, maar het is belangrijk om er niet te negatief over te denken.

7. Doe dingen die je leuk vindt

Zoek naar activiteiten en evenementen die je leuk vindt en die bij je interesses passen. Dit kan helpen om nieuwe mensen te ontmoeten en om plezier te hebben tijdens het daten.

8. Deel geen persoonlijke informatie

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie met iemand die je net hebt ontmoet. Het is belangrijk om je privacy te beschermen en om er zeker van te zijn dat je een vertrouwensrelatie hebt voordat je te veel vertelt.

9. Ga voor ouderen-apps

Zoek naar datingsites en apps die speciaal zijn gericht op oudere singles. Dit kan helpen om mensen te vinden die gemeenschappelijke interesses en levensfases hebben en die in dezelfde situatie zitten als jij.

10. Houd rekening met tegenslagen

Laat je niet ontmoedigen als je een paar slechte afspraken hebt gehad. Daten kan soms moeilijk zijn, maar het is belangrijk om door te gaan en positief te blijven. Je zult uiteindelijk de juiste persoon tegenkomen.

Waarom senioren dating werkt

Als je twijfelt of je nog geschikt bent als relatiemateriaal, dan is het tijd om eens alle voordelen te benoemen. Hoewel de lijst nog langer gemaakt kan worden, zijn dit de voordelen van daten als oudere single.

1. Je hebt meer te bieden

In vergelijking met jaren terug ben je wijzer en slimmer geworden. Al je ervaringen in relaties hebben laten zien wat wel werkt en wat niet. Als je je ervaring gebruikt, dan heb je meer te bieden voor anderen omdat je niet meer dezelfde fouten maakt als vroeger.

2. Je kunt beter anderen beoordelen

Een voordeel van senioren dating is dat iedereen een leven lang ervaring heeft met andere personen. Na verloop van tijd, als de leeftijd toeneemt, begin je steeds meer door te krijgen hoe mensen zijn. Gebruik je krachtige intuïtie om hiervan te profiteren.

3. Je weet waar het leven om draait

Met vele jaren achter de rug weet je wat belangrijk is in het leven en wat niet. Is het uiterlijk echt zo belangrijk als wat jongeren denken? Jij weet het antwoord net als alle anderen ouder dan 55 jaar. Het uiterlijk is lang niet zo belangrijk. Het innerlijk telt, hoe cliché dat ook klinkt.

4. Je kent jezelf beter

Na vele jaren ervaring met jezelf weet je precies wie jij bent, wat je leuk vindt en waar je op afknapt. Je weet hoe je temperament is, wat je sterke eigenschappen zijn en wat je nodig hebt. Met al deze informatie is het makkelijker om een geschikte match te vinden.

5. Je hebt meer ervaring

Als oudere single neem je iedere dag je rugzak met ervaring mee. Hoewel al deze levenservaring veel goeds kan betekenen kan het ook een date verpesten. Leef in het heden en laat het verleden achter je. Misschien ben je een weduwe met veel goede herinneringen aan je partner of misschien heb je juist slechte herinneringen aan een langdurige en stressvolle scheiding. Neem al je ervaringen mee in je dagelijkse leven, maar niet naar een date met een potentiële partner.

Het daten en afspreken met iemand anders staat het in teken van elkaar leren kennen. Het is echter niet het goede moment om over je verleden te praten. Geniet van het contact en leef in het nu, niet in het verleden.

6. Je kunt steun krijgen

Op een bepaalde leeftijd zijn je kinderen geen kleine kinderen meer, maar volwassenen. Waarschijnlijk willen ze je gelukkig zien en wensen ze je het beste toe op relationeel gebied. Zonder dat je het weet, heb je je misschien zelfs laten overhalen om weer ‘op zoek’ te gaan. Je volwassen kinderen kunnen je bijstaan in het nieuwe proces van daten.

Sommige kinderen zetten de ouders onder druk om weer een nieuwe liefdesrelatie te vinden, terwijl anderen het niet aankunnen als hun ouder weer gaat daten. Het maakt niet uit hoe jouw kinderen erover denken: luister naar ze maar, maar maak je eigen keuzes.

Je jaren op aarde hebben je voorbereid op een nieuwe en liefdesvolle relatie als 50-plusser. Ongeacht de fouten die je eerder hebt gemaakt, je bent nu een betere versie van jezelf. Als je je afvroeg of senioren dating wat voor je is, dan weet je nu het antwoord. Daten kan altijd, overal en op iedere leeftijd.

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie