10 misvattingen over single 50-plussers en daten

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Het imago van de single 50-plusser is belabberd. Ze zitten alleen maar thuis ‘achter de geraniums’, leven in hun ‘reservetijd’ en wat nog wel het ergst is: ze genieten niet meer van seks. Dat is hoe mensen denken over single 50-plussers, zo blijkt uit onderzoek van datingapp Ourtime onder meer dan duizend 50+ singles.

Terwijl 50-plussers steeds meer met de tijd meegaan, blijft het stoffige imago van de 50-plusser bestaan. Om uit te zoeken wat nu de grootste misvattingen zijn over 50-plussers die daten, deed Ourtime onderzoek onder een grote groep singles in deze leeftijdscategorie. Hen werd gevraagd naar de grootste misvattingen over hun dateleven.

10 grootste misvattingen

Als je de 50-plussers vraagt hoe zij zelf over hun dateleven denken, dan krijg je niet dezelfde antwoorden dan wanneer anderen het dateleven van een vijftigplusser mogen beoordelen. Want hoewel veel mensen denken dat het leven alleen maar slechter wordt als je ouder wordt, geven 50-plussers zelf vaak aan dat het leven dan pas echt begint. Deze tegenstrijdigheid zorgt voor de nodige misvattingen over het dateleven van de single 50-plusser. Dit zijn de 10 grootste misvattingen van daten als vijftigplusser:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

  1. Ze genieten niet meer van seks: 35%
  2. Ze zitten alleen maar thuis ‘achter de geraniums’: 33%
  3. Ze willen alleen serieuze relaties: 32%
  4. Ze zijn wanhopig: 32%
  5. Ze zijn alleen op zoek naar gezelschap: 32%
  6. Ze zitten in hun ‘reservetijd’: 30%
  7. Ze houden alleen van traditionele dates: 28%
  8. Ze gaan op saaie afspraakjes: 25%
  9. Ze gebruiken foto’s die al enkele jaren oud zijn: 24%
  10. Ze chatten niet online: 24%

De realiteit

Als onderdeel van het onderzoek vroeg Ourtime niet alleen wat de grootste misvattingen zijn, maar ook hoe de single 50-plussers zichzelf zien. Uit de resultaten blijkt dat de ruime meerderheid zegt een actieve levensstijl te hebben. Ze zitten niet graag achter de geraniums om voor altijd eenzaam te blijven. Bijna 4 op de 5 single vijftigplussers (79%) heeft namelijk plezier in het ontmoeten van nieuwe mensen.

Het onderzoek toont ook dat de meeste 50+ singles tevreden zijn met hun leven. Sterker nog: 58% van de 50+ singles zegt nu gelukkiger te zijn dan toen ze jonger waren. Het is een fenomeen dat bevestigd is door onderzoek. Als je deze leeftijd hebt, zijn er minder dingen om je druk om te maken. De kinderen kunnen voor zichzelf zorgen, je hebt (hopelijk) wat vermogen opgebouwd en je weet wat je kunt verwachten van het restant van je carrière. Het leidt ertoe dat 79% zich nu vrijer voelt n het maken van keuzes.

De misvatting dat single 50-plussers wanhopig zijn en alleen maar op zoek zijn naar serieuze relaties? Dat blijkt niet waar te zijn, want 80% voelt juist minder druk om liefde te vinden dan toen ze jonger waren. En dat ze niet meer van seks genieten lijkt ook uit de lucht gegrepen. Twee derde van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze nu – als vijftigplusser – veel beter weten wat ze willen in hun seksleven. En dat maakt seks eigenlijk alleen maar beter, niet slechter.

Te oud om te...

... daten? Niemand is daar te oud voor. Iedereen wil genieten en het liefst samen met iemand anders, ongeacht de leeftijd. Apps als Tinder zijn misschien niet zo slim om te gebruiken, maar wat als er een app zou zijn voor de wat oudere singles? Het goede nieuws is dat 50plusmatch precies dat doel heeft: singles boven de 50 met dezelfde interesses aan elkaar koppelen. Nieuwsgierig hoe ze dat doen?

Deel dit artikel
Geef je reactie