Home Flirten Onderzoek: meest effectieve openingszinnen voor vrouwen

Onderzoek: meest effectieve openingszinnen voor vrouwen

3 minuten leestijd
0
man vrouw praten

Zomaar iemand aanspreken op straat of bij de bushalte om een gesprek te starten? Als je het de meeste vrouwen vraagt, dan is het niet hun favoriete tijdverdrijf. Sterker nog, velen zouden het niet eens aandurven – vooral niet als het iemand is waarin ze interesse hebben. Het vergt moed en een forse dosis vertrouwen in jezelf.

Zonder enige ervaring iemand aanspreken is een ongemakkelijke taak. Het voelt geforceerd – alsof je iets wilt verkopen. Het is onbekend terrein. En het ergste: de vragen die je in gedachten aan jezelf stelt. Wil hij wel met mij praten? Wat denkt hij? En wat moet ik in hemelsnaam zeggen?

Terwijl al deze vragen in minder dan een seconde door je hoofd ronddwalen, verlies je het momentum. Nog voordat je de kans krijgt om hem aan te spreken, loopt hij weg. Wéér een gemiste kans. Had je nu maar een effectieve openingszin, niet?

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Openingszinnen

Het concept van een openingszin om een gesprek te starten met een vreemde is al decennialang het onderwerp geweest van onderzoeken naar de psychologie achter aantrekkingskracht. Door de jaren heen hebben onderzoekers de effectiviteit van verschillende soorten openingszinnen bestudeerd om zo de kunst van flirten beter te begrijpen.

Uit die onderzoeken blijkt dat zelfs de grappige, cliché en foute openingszinnen soms behoorlijk effectief kunnen zijn. Maar niet elke openingszin is hetzelfde. Sommige openingszinnen kunnen verschillende mannen imponeren of juist afstoten – het is maar net tegen wie je de zin uitspreekt. Want sommige soorten openingszinnen lijken beter te werken dan andere.

Wat onderzoek zegt

Een van de eerste onderzoeken naar openingszinnen concludeerde dat zowel mannen als vrouwen de voorkeur geven aan een meer directe benadering. In het onderzoek uit 1986 werden mannelijke en vrouwelijke studenten gevraagd om openingszinnen te verzinnen die het andere geslacht (op hen) zou kunnen gebruiken. Vervolgens mochten ze evalueren welke openingszinnen het meest effectief zouden zijn. De resultaten van dat onderzoek toonden aan aan dat openingszinnen grofweg in drie categorieën geplaatst kunnen worden:

 • Schattig/speels: bijvoorbeeld ‘Jij bent alleen. Ik ben alleen. Waarom gaan we niet naast elkaar zitten?’
 • Onschuldig: bijvoorbeeld ‘Zijn deze prijzen niet verschrikkelijk?’
 • Direct: bijvoorbeeld ‘Kun je me helpen een keuze te maken? Ik ben hier zó slecht in.’

Over het algemeen gaven zowel mannen als vrouwen de voorkeur aan de onschuldige en directe openingszinnen boven de schattige, speelse openingszinnen. Vrouwen hadden bovendien meer hekel aan de speelse openingszinnen dan mannen. Maar dat waren de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit zijn de directe openingszinnen die vrouwen met succes gebruikten in het onderzoek:

Directe openingszinnen voor vrouwen

 • Ik ben wat verlegen, maar ik zou je graag leren kennen.
 • Hi, ik vind je leuk.
 • Jij bent anders. Daar hou ik van.
 • Je lijkt mij een warm persoon.
 • Wat is het heet hier binnen. Zullen we even naar buiten gaan?
 • Dit is een saaie tent. Zullen we een stukje wandelen?
 • Heb je een lift naar huis nodig?
 • Ik zag je op de dansvloer en vind het echt leuk hoe je beweegt.
 • Geloof je het als ik zeg dat ik de hele avond al naar je kijk?
 • Mag ik je lunch betalen?
 • Zullen we iets gaan drinken na het avondeten?
 • Aangezien we beiden alleen eten, wil je bij mij aanschuiven?

Tijd voor een update?

In 2020 hebben onderzoekers van de Saint Mary’s University een update van het onderzoek gepubliceerd in het vakblad Personality and Individual Differences. Ze ontdekten dat ‘de eerste communicatie van cruciaal belang is om te bepalen of een interactie en de daaropvolgende relatie zullen doorgaan of niet’. Om erachter te komen wat werkt en wat niet, keken de onderzoekers naar drie verschillende soorten openingszinnen. En deze keer richtte het onderzoek zich alleen op vrouwen.

 • Schattig/speels: bijvoorbeeld ‘Zullen we praten, of verder flirten vanaf een afstand?’
 • Onschuldig: bijvoorbeeld ‘Waar heb je die tatoeage laten zetten? Deed het pijn?’
 • Direct: bijvoorbeeld ‘Je bent schattig. Mag ik je nummer?’

De onderzoekers wilden vooral weten welke openingszinnen vrouwen kunnen gebruiken op mannen en welke van deze het meest effectief zijn. Een groep heteroseksuele mannen in de leeftijd van 18 tot 56 jaar werd gevraagd om de effectiviteit van elke openingszinnen te beoordelen. Wanneer een telefoonnummer werd verkregen of een afspraak voor een tweede ontmoeting, werd het genoteerd als een succes.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

De beste openingszin voor vrouwen?

De resultaten van deze moderne update geven aan dat directe openingszinnen nog steeds de voorkeur hebben boven speelse en onschuldige openingszinnen. De onschuldige openingszinnen die de vrouwen gebruikten op de mannen werden echter beoordeeld als het minst effectief. De directe benadering was bovendien nog effectiever als het van een aantrekkelijke vrouw afkomstig was. En dat is ten slotte natuurlijk niet zo vreemd: het gaat immers niet alleen om de openingszin, maar ook degene die het uitspreekt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Flirten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ongewenste berichten op Tinder: Stoort Dit Jou en Weet Je Het Zeker?

Ontvang je wel eens een ongewenst bericht op Tinder? Binnenkort zou dat minder vaak voor m…